Thee plukkers in Munnar, Kerala, India

Kerala, de perfecte eerste kennismaking met India

Bij een reis naar India wordt al snel gedacht aan chaotische steden als Delhi en Mumbai. Hectische, vieze steden met loslopende koeien op iedere straathoek, veel armoede, veel viezigheid en niet te vergeten de “Delhi Belly”. Stuk voor stuk punten die veel reizigers doen afschrikken. En allemaal punten die ervoor zorgen dat niet iedereen even enthousiast wordt van het denken aan een reis naar India. Hoewel ik er van overtuigd ben dat ook het noorden van India zeker veel moois te bieden heeft, stond ook bij mij India niet hoog op de bucketlist. Voornamelijk door de hierboven genoemde punten. Wij reisden daarom naar het zuiden van het land, naar de staat Kerala, voor onze eerste kennismaking met India. En ja, dat is 100% meegevallen waardoor we nu denken aan een reis naar Noord-India.

Informatie over Kerala

Kerala ligt in het zuidwesten van het land, twee staten onder Goa. Kerala wordt door de locals ook wel “God’s Own Country” genoemd en wanneer je hier naartoe reist zul je zien waarom dat is. De hoofdstad is het niet uit te spreken Thiruvananthapuram. Makkelijker: Trivandrum. De gehele staat is iets kleiner dan Nederland, maar er wonen wel ruim 34 miljoen mensen. Hoewel het dus nog dichtbevolkter is dan ons kikkerlandje is het niets vergeleken met bijvoorbeeld de stad Mumbai waar meer dan 18 miljoen mensen wonen.

Wanneer je wilt reizen naar Kerala kun je het beste vliegen naar Trivandrum of de noordelijker gelegen stad Kochi.

Betere kwaliteit van leven

De deelstaat Kerala is al decennia lang de deelstaat waar het net iets beter gaat dan in de rest van het land. De staat is niet perse rijker dan de rest van het land, maar er zijn betere mogelijkheden voor scholing waardoor er veel minder analfabetisme is, het zorgsysteem is beter dan in de rest van het land en door dit alles ligt de levensverwachting van de lokale bevolking hoger. Hier wordt niet zoals in de rest van het land geleefd volgens “kasten”, maar iedereen krijgt eerlijke kansen. Daarnaast is te zien dat hier verschillende geloven naast elkaar lopen. In de steden zie je niet alleen moskeeën, maar ook tempels en kerken.

fort kochi kereala zuid india

hoe duur is india

De keerzijde

De betere kwaliteit van leven betekent echter niet alleen maar goeds voor Kerala. Zo kent de staat Kerala de meeste alcoholisten en ook hier is corruptie een groot probleem. Je zult hierdoor merken dat het lastiger is om alcohol te kopen en de prijzen van alcohol liggen hierdoor een stuk hoger dan in de rest van het land.

Prachtige stranden

Maar liefst 550 kilometer lang is de staat Kerala en deze staat strekt zich uit langs de Arabische zee. Hoewel de stranden hier niet te vergelijken zijn met de tropische stranden in de Filipijnen of de hagelwitte stranden in Australië, is Kerala een prima strandbestemming. Met name in Kovalam en Varkala moet je zijn voor de perfecte stranddagen.

reisvideo kerala zuid india

Schitterende natuur

Ook als je niet iedere dag op het strand wilt liggen is Kerala een perfecte eerste kennismaking met India. Zo is de staat voornamelijk bekend vanwege de prachtige “Backwaters van Kerala” en vind je in de binnenlanden, onder andere in Munnar, prachtige theeplantages, watervallen en met een beetje mazzel zelfs wilde olifanten.

De backwaters van Kerala

Dwars door Kerala loopt ruim 900 kilometer aan rivieren dwars door de prachtige landschappen. Rivieren die omgeven zijn door enorme, wuivende palmbomen en kleine dorpjes waar de bevolking zich wast in de rivier. In het water liggen vissersboten in alle kleuren van de regenboog en je komt er de beroemde Chinese vissersnetten tegen waar ook tegenwoordig nog steeds mee wordt gevist. De mooiste manier om de backwaters te ontdekken is door een woonboot te huren voor een nacht of twee. Zo vaar je door de backwaters en slaap je er ook nog eens. Dit is echter geen goedkope optie. Voor de budgetreizigers onder ons is er gelukkig nog een andere optie. Wij brachten acht uur op een boot door en vaarden dwars door de backwaters door de ferry van Kollam naar Alleppey te nemen. Niet wakker worden op het water, maar wel een onvergetelijke dag!

fort kochi kereala zuid india

Minder chaotische steden

Kerala is een redelijk kleine staat, als je het vergelijkt met andere steden in het land, en dat betekent ook meteen dat je er geen steden als Delhi en Mumbai tegenkomt. In de hoofdstad Trivandrum wonen nog geen miljoen mensen en dat is wel wat anders dan de ruim 18 miljoen in bijvoorbeeld Mumbai. Is Kerala je eerste bestemming in Azië? Dan zul je heus nog steeds te maken krijgen met een kleine cultuurshock, maar de shock zal een stuk minder zijn dan wanneer je naar het noorden reist. Een andere “grote” stad in Kerala is Kochi (Cochin), maar groot en druk voelt deze stad niet. Vooral in Fort Kochi, het oudste gedeelte van de stad, hangt een heerlijke sfeer.

hoe duur is india

Heerlijk eten

Lekker eten schijn je overal in India te kunnen doen en Kerala is hier geen uitzondering op. Je eet hier voor slechts een paar euro de lekkerste curry’s, noodles, verse vis en drinkt de lekkerste verse smoothies. Hoewel je uitgaven in Kerala behoorlijk laag zullen liggen, moet je er wel rekening mee houden dat het zuiden van India over het algemeen iets duurder is dan het noorden. Dit geldt echter niet alleen voor het eten en drinken, maar ook voor accommodaties en tours.

Hier vind je een uitgebreid artikel over onze uitgaven in India.

Heerlijk eten in Kochi, Kerala, India. Curry met kip en rijst.

Beter hygiëne

Hoewel het qua hygiëne echt wel een stuk minder gesteld is in Kerala dan in Nederland, is het toch een stuk beter gesteld met de hygiëne in het zuiden dan in het noorden. Waarschijnlijk vanwege de betere scholing en dus betere voorlichting. Ook hier zie je koeien midden op straat lopen, maar de hoeveelheid valt mee. Daarnaast hebben wij in Alleppey gewoon op straat gegeten en niemand is er ziek van geworden. Sowieso zijn we beide geen enkele keer ziek geweest in Kerala en we aten iedere avond lokaal.

Hoe denk jij over een reis naar India? Zijn er dingen die je tegenhouden? Of kun je niet wachten om die kant op te gaan?

Meer zien van Kerala? Bekijk hier onze reisvideo!

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

6 reacties op “Kerala, de perfecte eerste kennismaking met India”

  1. Danique schreef:

    Jaaa, India staat hoog op mijn lijstje! Het lijkt mij zo’n bijzonder land om naartoe te gaan. Inderdaad, het lijkt mij heel chaotisch en vies, maar daar kan ik wel mee leven denk ik ;).

  2. India lijkt me echt ontzettend bijzonder en ik zou er graag eens heen gaan, maar ik zou dan wel op deze plek willen beginnen. Het lijkt me namelijk een net iets minder heftig begin. Het Noorden lijkt me verder wel veel mooier en indrukwekkender om te zien

  3. Jenny schreef:

    Een eerste reis naar India zou bij mij absoluut naar het noorden gaan. De combi van chaos en cultuur lijkt me wel wat. En erger dan Bangladesh zal het niet zijn 🙂

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.