Reizen met de trein in India

Reizen met de trein in India: dit wil je weten

Geüpdatet op

Reizen met de trein in India is een groot, spannend avontuur. Want wie gewend is aan de NS, zal raar opkijken van de treinen in India. Maar laat je niet afschrikken, want reizen met de trein in India is iets dat je zeker moet hebben meegemaakt tijdens je reis door India. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet eten over de verschillende klassen, het (online) reserveren van je treinkaartje, informatie over lange afstandstreinen, maaltijden en toiletten in de trein en veel meer.

Reizen met de trein in India: De verschillende klassen

Wie wil gaan reizen met de trein in India zal er al snel achter komen dat het Indiase spoorwegsysteem niet altijd even logisch en geordend is. Dit begint al bij het aanschaffen van je treintickets. Want je kunt niet alleen kiezen tussen zit- sta- of slaapplaatsen, je moet ook kiezen tussen een plaats met of zonder airco of wat dacht je van alle verschillende klassen? Hieronder lees je over de verschillende klassen in de treinen in India.

Reizen met de trein in India? De website 12go.asia is heel handig voor het uitzoeken van reisroutes, treintickets en veel meer.

Reizen met de trein in India
Treinreizen in India

Unreserved Class

We beginnen met de treinklasse in India die je als reiziger het liefst wilt vermijden. De unreserved class, ook wel de general class genoemd, brengt een hoop mensen, drukte, lawaai en warmte met zich mee. Dit is namelijk de klasse waar iedereen hutjemutje op elkaar zit en staat. Hoe meer mensen in de coupé, hoe meer geld, dus ieder plekje wordt benut. Zitten doe je – als je mazzel hebt – op harde houten banken die je hoogstwaarschijnlijk met een aantal Indiërs moet delen. Tenzij je hier heel blij van wordt, raad ik je niet aan om in deze klas te gaan reizen in de trein in India.

Unreserved class in de trein in India
Trein Varkala naar Kollam

(Non) AC chair car

Wie een kortere treinreis maakt door India van laten we zeggen maximaal drie uur, kan prima een kaartje boeken in de (non) AC chair car. Dit is de goedkoopste coupé na de Unreserved class. Zitten doe je hier ook op houten bankjes, maar in deze coupé moet je in ieder geval je zitje reserveren waardoor het hier minder druk is. Verwacht verder niets qua luxe in de trein. Je kunt kiezen voor de coupé met of zonder airco. Wij reisden in deze klasse van Varkala naar Alleppey in Kerala en reserveerden niet vooraf.

Sleeper Class

Als je gaat reizen in India met het openbaar vervoer dan ontkom je bijna niet aan een nachtje slapen in de trein. De Sleeper Class is de goedkoopte klasse in die Indiase treinen met de mogelijkheid om te slapen. Bij deze klasse geldt echter net als bij de unreserved class dat ik het niet direct aanraadt, tenzij je een ervaren backpacker bent en graag in contact komt met de lokale bevolking. In de sleeper class is geen airco, er is geen beddengoed aanwezig, het is behoorlijk druk en qua hygiëne valt er ook nog wel wat te winnen.

3AC Tier

Een iets fijnere optie voor het slapen in de trein in Indi is de 3AC Tier. Dit is het goedkoopste voertuig met airco. Er zijn in deze klasse westerse toiletten aanwezig (maar ik raad je alsnog de hurktoiletten aan) en beddengoed wordt voorzien. Er zijn echter geen gordijnen voor wat privacy, geen stroomaansluitingen en het is behoorlijk krap. Aan de ene kant van het looppad zijn namelijk drie bedden boven elkaar en aan de andere kant van het gangpad twee.

2AC Tier

De 2AC Tier is een tikkeltje luxer dan de zojuist genoemde 3AC Tier. Wanneer je gaat reizen met de nachttrein in India is dit een uitstekende klasse om in te verblijven. De coupé heeft airco, je beddengoed wordt geregeld (al is een eigen dekentje meenemen geen overbodige luxe), je hebt gordijnen voor wat privacy, een eigen lampje en aan beide van het gangpad zijn ‘maar’ twee bedden, onder en boven.

Reizen met de trein in India

First Class AC

De meest luxe manier van reizen met de trein in India is door een ticket te boeken voor de First Class AC, de eerste klasse met airco. In deze klasse boek je een coupé met vier of twee bedden en heb je dus de meeste privacy. de deur kan zelfs op slot en je hebt je eigen stroomaansluiting. In deze klasse zijn over het algemeen alleen westerse toiletten aanwezig. Of ze schoon zijn hangt helemaal af van de drukte en je mede-passagiers. Ik raad je wel altijd aan om wat toiletpapier bij je te hebben tijdens het reizen door India.

De First Class AC is dus de meest luxe treinklasse in India en het is dan ook niet zo gek dat je hier het dubbele voor betaald dan voor de AC2 Tier. Daarnaast zijn deze coupés alleen aanwezig op de echte lange afstanden. Iedere trein beschikt maar over één eerste klas coupé met maximaal 32 plaatsen.

Lees ook: Reis je voor het eerst naar India? Lees dan onze tips voor de eerste keer India!

Nachttrein in India

Hierboven heb je kunnen lezen over de verschillende klassen in de trein in India. Ben jij van plan om te gaan reizen met de nachttrein in India dan moet je niet alleen nadenken over in welke klasse je wilt reizen, maar ook over welk bed je wilt reserveren. Reis je alleen dan raad ik je aan om altijd het bovenste bed te boeken. Het onderste bed is overdag namelijk gewoon een zitplek.

Reis je met twee personen (of meer) dan raad ik je aan om een onder- en een bovenbed te boeken. Zo creëer je als het ware een hoekje voor jezelf.

Treinreizen in India

Treintickets boeken voor de trein in India

India is een onwijs dichtbevolkt land en hier is reizen met de trein erg populair. Dagelijks reizen er in India miljoenen mensen met de trein. Het is daarom belangrijk om tickets voor de lange afstandstreinen (Van Mumbai naar Delhi bijvoorbeeld) in India op tijd te boeken. Meestal kan dit vanaf zestig dagen voor vertrek.

Treintickets in India boeken kun je op verschillende manieren doen. Hieronder heb ik de handigste manieren voor je op een rij gezet:

  • Boeken bij een lokaal reisbureau of de receptie van je hotel of guesthouse. Je betaalt iets meer, maar alles wordt voor je geregeld en je ondersteunt lokale ondernemers.
  • Treintickets boeken op het treinstation. Dit is geen probleem voor kortere afstanden, maar zoals ik al aangaf zijn lange afstandstreinen in India snel volgeboekt. Daarnaast is de informatie op treinstations niet altijd even duidelijk. Voor lange afstandstreinen in India is een ’tourist quota’ opgesteld. Dit betekent dat een x aantal tickets achter wordt gehouden voor toeristen. Met een beetje mazzel is deze nog voor je vrij.
  • Boek je treintickets voor reizen met de trein in India online. Dit is verreweg de makkelijkste manier. Voor het boeken van treintickets raad ik je 12Go.Asia aan.
Reizen met de trein in India

Toiletten in Indiase treinen

Toiletten in India zijn over het algemeen al niet zo’n pretje en eigenlijk is dit in de trein in India niet anders. Met een beetje mazzel is het hurktoilet redelijk schoon, maar voor westerse toiletten geldt over het algemeen dat je deze beter niet kunt gebruiken. Ik raad je daarnaast aan om altijd eigen toiletpapier mee te nemen en zeep of desinfectie spray kan ook geen kwaad. Ziek worden op reis wil niemand toch? En tijdens een lange treinreis in India zul je vast een keer gebruik moeten maken van het toilet.

Eten in de trein in India

Reizen met de trein in India is zoals ik al zei een gigantisch avontuur. Misschien niet per se voor herhaling vatbaar, maar wel iets om van de bucketlist af te vinken. Over het algemeen lopen er regelmatig mannen door de trein met kleine snacks als pinda’s en fruit, raad ik je zeker aan om een tasje met etenswaren en drinken mee te nemen in de treinen. Treinen in India hebben regelmatig vertraging en een reis kan maar zo een halve dag duren. Sla genoeg water in en wat te eten.

Bereid je voor op het reizen met de trein in India

Waar je in Nederland gewoon in de trein stapt voor een rit van een uur of twee komt er bij het treinreizen in India net iets meer kijken. Hieronder heb ik een aantal handige tips voor reizen met de trein in India voor je verzameld:

  • Houd er rekening mee dat je voor de lokale bevolking een attractie zult zijn en wen zo snel mogelijk aan het gestaar
  • Zorg ervoor dat je vrienden wordt met je mede-passagiers, zodat zij je onderweg eventueel kunnen helpen.
  • De airco wordt over het algemeen goed gebruikt en kan soms zelfs te koud staan. Zorg er dus altijd voor dat je een vest meeneemt en eventueel een dekentje. Sowieso raad ik je aan om je gepast te kleden in India.
  • Hou rekening mee vertragingen
  • Aangekomen op je bestemming? Zorg dat je op tijd al je spullen hebt gepakt en stap zo snel mogelijk uit. Ik kan je namelijk verzekeren dat het chaos wordt, omdat Indiërs nog nooit van wachten hebben gehoord.
Treinstation India

Heb jij nog aanvullende tips voor reizen met de trein in India?