fort kochi kereala zuid india

Wat te doen in Fort Kochi (Cochin), India

Geüpdatet op

Aan het einde van onze maand in India verbleven we in totaal bijna twee weken in Kochi, het oude centrum van Kochi (door veel mensen wordt overigens de oude naam Cochin nog gebruikt). Kochi is de hoofdstad van de staat Kerala (je spreekt het uit als Kerèla) en is de snelstgroeiende stad van India, al krijg je dat idee totaal niet in Fort Kochi. Het is relax en men maakt vooral een ongedwongen indruk. Het is dan ook niet zo gek dat we hier al een vergelijking maakten met Chiang Mai in Thailand. Ga je ook naar Cochin dan willen wij je vast een aantal tips geven. Het is tenslotte vervelend als je er de laatste dag pas achter komt dat je je bier ook voor de helft van het geld kunt halen. Wat te doen in Kochi? Hieronder vind je de tofste plekken en bezienswaardigheden in Kochi en de directe omgeving.

fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india

Chinese Fishing Nets

Grenzend aan het centrum van Fort Kochi liggen de Chinese fishing nets. Overdag zijn niet veel netten in bedrijf op een paar vissers na die laten zien hoe het net werkt in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Zeker de moeite waard.

Chinese Fishing Nets Kochi Kerala

Mattancherry Palace (Dutch Fort in Cochin)

Aan de oostkant van de vesting Fort Cochin ligt een groot fort waar achtereenvolgens Portugezen, Nederlanders en hooggeplaatste Indiërs huisden. Entree is 5 rupees. Het Mattancherry Palaca is één van de populairste bezienswaardigheden in Cochin.

Jew Town

Naast het Dutch Fort ligt Jew Town, een voormalig joodse nederzetting. Je vindt er een synagoge (geopend vanaf 15:00) en vooral veel winkeltjes. Op dit moment wonen er nog ongeveer tien joden in Kochi, dus van een ’town’ is niet echt meer sprake.

fort kochi kereala zuid india

Doen in Kochi: Bezoek de Spice Market

Eén van de overblijfselen van de VOC tijd is de spice market die voorheen dienst deed als opslagplaats van de Nederlanders. Nu worden er verschillende spijzen opgeslagen. Boven in het winkeltje kun je proeven en kopen. Erg leuk om te doen in Kochi!

Jain tempel

In deze Hindu tempel vindt dagelijks een bijzonder ritueel plaats waarbij een emmer met zaden wordt geofferd aan de duiven. Honderden duiven krioelen over de binnenplaats terwijl er gebeden wordt door de hindu meneeren. Religieuze bezoekers zijn er bijna niet en het lijkt alsof het ritueel voor de toeristen wordt uitgevoerd. Dat moet gezegd worden. Al vond ik het zeker de moeite waard. Voordat de mis begint, krijg je ook nog een korte rondleiding door de tempel waarin verschillende goden worden benoemd. Het personeel is erg vriendelijk en wil je met plezier van alles uitleggen.

Jain tempel Cochin

Wasplaats

Hotels en rijke mensen laten hun beddengoed en kleren wassen op deze wasplaats waar alles met de hand wordt gedaan. In enkele hokjes staan mannen kleding tegen de muur te slaan, uitwringen en weer slaan. Dat het zwaar werk is kun je duidelijk zien. Onze gids vertelt ons dat dit werk uitsluitend door mannen mag worden gedaan omdat het zo zwaar is. Verderop hangt een groot grasveld vol met drogende kleding. Alleen als het slecht weer is worden de drogers aangezet die in zesvoud staan opgesteld onder de overkapping. De overheid houdt dit soort plekken in stand omdat de was schoner zou worden dan in machines. Werkgelegenheid houd je er natuurlijk ook mee én het is voor toeristen heel tof om te zien. De wasplaats is zonder twijfel één van de populairste bezienswaardigheden in Cochin.

fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india

Kokers Theatre

Wij hebben de bios zelf overgeslagen wat we eigenlijk achteraf best jammer vinden. Kokers Theatre draait Bollywood, Tollywood en Kollywood films, iets dat je natuurlijk niet mag missen als je een bezoek brengt aan India. Of er Engelse ondertiteling is dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Zeker de moeite waard om het uit te vinden!

Dutch Cemetery in Cochin

De kans bestaat dat de begraafplaats is gesloten op het moment dat je in Kochi bent. Het lijkt in ieder geval alsof ze er al een hele tijd niets meer aan gedaan hebben; de graven zijn overwoekerd en niet onderhouden. Als we navraag doen dan schijnt dat ze de rustplaats sluiten omdat het door mensen wordt gebruikt als toilet en slaapplaats.

Dutch Cemetery Cochin
Dutch Cemetery

Santa Cruz Cathedral

Toen de Portugezen hier aan land kwamen brachten ze het christendom met zich mee en daarmee ook hun kerken. De Santa Cruz Kathedraal is daar een overblijfsel van. De kerk is nog steeds in gebruik en gedurende de dag zie je ordes schoolkinderen het plein oprennen omdat er naast de kerk een grote school zit.

Santa Cruz Cathedral Cochin

Doen in Fort Kochi: Woon een Kathakali dansvoorstelling bij

We hebben van erg veel mensen gehoord dat je deze voorstelling niet mag missen. Voordat de traditionele voorstelling begint kun je het schminken van de dansers aanschouwen. Dit schijnt de moeite waard te zijn. Omdat wij totaal geen toneel mensen zijn hebben we, na het elke dag uitstellen, besloten de voorstelling te skippen. Hij mag alleen zeker niet ontbreken aan dit lijstje. Kun je in ieder geval niet zeggen dat we het niet genoemd hebben;)

De boot naar Vypin Island

Ferries zijn altijd leuk! Voor drie rupees koop je een kaartje naar de overkant en binnen een kwartiertje ben je er al. Aan de overkant hebben we door het dorpje gelopen wat natuurlijk al erg leuk is. Heb je meer tijd om het eiland te bekijken, neem dan de bus naar Cherai Beach, het mooiste strand in de omgeving. De bus duurt er wel een uur over.

Lekker eten in Fort Kochi

Eigenlijk kun je overal in Fort Kochi – net als in de rest van Kerala – heerlijk eten, maar er zijn een aantal restaurants die een extra vermelding verdienen. En ja, dat zijn voornamelijk restaurants waar je westers kunt eten. Indiaas eten is vrijwel overal namelijk heerlijk, maar westers eten is soms ook wel zo fijn.

 • Oy’s Cafe: Super relaxte plek in het centrum van Kochi met heerlijke sandwiches.
 • Pizza Italia: Dit restaurant is opgezet door een Napoliaanse pizzabakker en over de smaak van het eten hoef je dus niet te twijfelen. Pizza Italia is niet voor niets de beste pizzeria van Fort Kochi.
 • Fish ’n Chips: Dit restaurant staat vermeld in de Lonely Planet India en is dus niet meer onontdekt, maar dat is ook niet voor niets. In het restaurant dat wordt gerund door een super lief echtpaar eet je de lekkerste curries.
Pizza Italia Cochin

Vervoer in Kochi

Nu we alle toffe bezienswaardigheden in Kochi hebben behandeld is het tijd om het te hebben over hoe je al deze plekken het beste kunt ontdekken. Hieronder hebben we een aantal opties voor vervoer in Fort Kochi op een rij gezet.

Reizen per tuktuk in Fort Kochi

Anders dan op andere plekken in Kerala worden de driewielers hier weer wel tuktuk genoemd in plaats van riksja. Wanneer je binnen Kochi een rit wilt dan hoef je geen prijs af te spreken want de chauffeurs zijn verplicht de meter aan te zetten. Je ritje wordt hierdoor erg goedkoop. Wanneer je buiten Kochi reist hoeft de meter niet meer aan en is er ruimte voor onderhandeling. Wij reisden naar Ernakulam station voor 300 rupees en we werden naar het vliegveld gebracht voor 800 rupees. Kan het voor minder? Vast wel.. ff goed je best doen.

Fort Kochi (Cochin) heeft een aantal niet te missen bezienswaardigheden. Deze kun je op je eigen tijd bezoeken of je kunt op het aanbod van een tuktukchauffeur ingaan en je laten rondtijden. Ik zal het uitleggen: Een tuktukchauffeur stelt je voor dat hij je drie uur rondrijdt om verschillende bezienswaardigheden te bekijken voor 100 rupees (ongeveer €1,30). Dat is geen geld natuurlijk.

Verder vraagt hij of je bij enkele winkeltjes wil kijken zonder dat je iets hoeft te kopen. Dit is ook echt zo want wij hebben ongeveer vijf minuten per winkel besteedt zonder iets uit te geven. Op het moment dat jij de winkel binnen stapt, krijgt je chauffeur van de bewaking iets. Wat precies weten we nog steeds niet, maar we denken dat het gewoon wat geld is. De chauffeur zelf zegt dat hij bonnen krijgt voor een kilo rijst. Dat laten we dan maar even in het midden. Wij hebben vier winkeltjes bezocht en verder waren we een hele middag onder de pannen. Prima deal dus. We bezochten een aantal van onderstaande bezienswaardigheden. Genoeg reden om hier een middagje voor uit te trekken dus.

Uber in India

Uber speelt een grote rol in het dagelijks vervoer in India. Als je binnen het stedelijk gebied ergens naar toe wil, dan kun je het beste de Uber app gebruiken. Hierbij kun je op de app aangeven waar je naartoe wilt en krijg je ook te zien hoeveel het ongeveer kost. Ritjes tussen Fort Kochi en Kochi worden ineens een stuk voordeliger dan met een taxi of tuktuk. Wil je een rit tot buiten Kochi? Gebruik dan de app niet, want de chauffeurs mogen dit echt niet doen. Ik heb drie chauffeurs zo ver proberen te krijgen om ons naar Munnar te brengen, maar dit heeft me een geblokkeerd account opgeleverd.

Alcohol drinken in Kerala

Kerala heeft het hoogste percentage alcoholisten in India. Daarom heeft de overheid het verkoop ervan in een aantal staten aan banden gelegd, waaronder Kerala. Alleen in de grotere restaurants kun je hier alcohol kopen of bij zogeheten “Beer & Wine parlours”. Bij de parlours betaal je meestal 180 rupees voor een Kingfisher, terwijl het bij de restaurants vaak nóg duurder is. Vaak is er in elke grotere plaats een verkooppunt dat van de overheid is. Hier betaal je de prijs die ook daadwerkelijk op de fles staat. Een Kingfisher premium kost hier 90 rupees. Dat scheelt nogal. Ik heb er gelijk een paar ingeslagen om het vervolgens in de koelkast achter de balie van Happy Camper te leggen.

Alcohol kopen in Kochi

Je kunt het beste aan het begin van de dag je biertjes halen, want tegen een uur of vier wordt het druk bij de schuur. Toen ik echter achteraan de rij ging staan, maakte de dronken meneer voor me erop attent dat ik niet hoef te wachten en gewoon naar voren kon om mijn bier te kopen. Ik weet nog steeds niet echt hoe het precies werkt, want er waren meer mannen die naar voren liepen. Beter gewoon tegen de middag je bier halen dus:) De shack staat aan KB Jacob Road, ongeveer een kwartier lopen vanaf het centrum. Ze willen er echt niet mee te koop lopen dat er alcohol te krijgen is, dus je vindt helemaal niets aan de buitenkant van de schuur dat er alcohol te krijgen is. Sla je foto dus maar ff op je telefoon op. Hij staat vanaf het centrum aan de linkerkant.

fort-kochi-bier
Alcohol kopen in Cochin Kerala

Andere diensten in Cochin

Wanneer je wat aan je kleding gedaan wilt hebben of, zoals in ons geval, wanneer je een kleed op maat gemaakt wilt hebben dan kun je dat doen in één van de vele naai ateliers die Kochi rijk is. Ik ben naar Krishna Kripa gegaan. Voor een goede prijs was ons kleed binnen een uur klaar. Ze spreek goed Engels en is erg vriendelijk. Haar atelier ligt aan de straat van de Santa Cruz kathedraal.

Overnachten in Kochi

Fort Kochi heeft erg veel plekken om te slapen. In elke straat vind je sowieso wel tien plekken waar je de nacht kunt doorbrengen. Veel hiervan zijn homestays waarbij mensen een aantal kamers in hun huis ter beschikking stellen aan toeristen. Als je even goed zoekt dat kun je echt voor erg weinig slapen, wat natuurlijk wel lekker is als je lang aan het reizen bent. Dorms zijn er wel, maar niet bijzonder veel. Zoek je dus een slaapzaal dan moet je even goed zoeken. De kamers beginnen vanaf ongeveer 400 rupees. Wij sliepen iets duurder in Happy Camper, waar we 900 betaalden inclusief ontbijt. Verderop in de straat zit Happy Camper Hostel, waar ze slaapzalen hebben. Een bed in een dorm kost hier 700 rupees. Iets prijziger dus, maar wel erg gezellig (update: Deze slaapplekken bestaan inmiddels niet meer. Kijk hieronder voor alternatieven).
Omdat er verschrikkelijk veel plekken zijn om te slapen hoef je niet per see een plek van te voren te boeken. Kijk rustig rond tot je wat gevonden hebt wat je bevalt. Veel plekken staan niet op sites als booking.com. Happy Camper is gelegen op loopafstand van de Chinese Fishing nets en het centrump met veel winkeltjes en restaurants.

Niet wat je zoekt? Hieronder hebben we nog een aantal fijne accommodaties voor je op een rij gezet:

Als het goed is hebben we je met dit artikel alles vertelt wat je moet weten over een reis naar Fort Kochi (Cochin) in Kerala India. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

4 berichten over “Wat te doen in Fort Kochi (Cochin), India”

 1. Avatar van Geja
  Geja
  17 maart 2016

  ,handig allemaal veel plezier no

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   18 maart 2016

   Dankjewel!!

 2. Avatar van Yvette
  Yvette
  20 maart 2016

  Ik ben ook in Kochi geweest, na 5 maanden in New Delhi gewoond te hebben. Kerala is totaal anders van Haryana/Rajasthan. Een heerlijke plek om te vertoeven!!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   21 maart 2016

   Wauw, vijf maanden in New Delhi gewoond? Wat heb je daar gedaan? ik vond de eerste keer India heel leuk, maar ik weet nog steeds niet zo goed of ik New Delhi aan durf haha