fort kochi kereala zuid india

Wat te doen in Fort Kochi (Cochin), Kerala

Aan het einde van onze maand in India verbleven we in totaal bijna twee weken in Kochi, het oude centrum van Kochi (door veel mensen wordt overigens de oude naam Cochin nog gebruikt). Kochi is de hoofdstad van de staat Kerala (je spreekt het uit als Kerèla) en is de snelstgroeiende stad van India, al krijg je dat idee totaal niet in Fort Kochi. Het is relax en men maakt vooral een ongedwongen indruk. Het is dan ook niet zo gek dat we hier al een vergelijking maakten met Chiang Mai in Thailand. Ga je ook naar Kochi dan willen wij je vast een aantal tips geven. Het is tenslotte vervelend als je er de laatste dag pas achter komt dat je je bier ook voor de helft van het geld kunt halen. Wil je weten wat we tijdens deze dagen allemaal gedaan hebben? Check de dagboeken.

Bezienswaardigheden in Kochi

Fort Kochi heeft een aantal niet te missen bezienswaardigheden. Deze kun je op je eigen tijd bezoeken of je kunt op het aanbod van een tuktukchauffeur ingaan en je laten rondtijden. Ik zal het uitleggen: Een tuktukchauffeur stelt je voor dat hij je drie uur rondrijdt om verschillende bezienswaardigheden te bekijken voor 100 rupees (ongeveer €1,30). Dat is geen geld natuurlijk.

Verder vraagt hij of je bij enkele winkeltjes wil kijken zonder dat je iets hoeft te kopen. Dit is ook echt zo want wij hebben ongeveer vijf minuten per winkel besteedt zonder iets uit te geven. Op het moment dat jij de winkel binnen stapt, krijgt je chauffeur van de bewaking iets. Wat precies weten we nog steeds niet, maar we denken dat het gewoon wat geld is. De chauffeur zelf zegt dat hij bonnen krijgt voor een kilo rijst. Dat laten we dan maar even in het midden. Wij hebben vier winkeltjes bezocht en verder waren we een hele middag onder de pannen. Prima deal dus. We bezochten een aantal van onderstaande bezienswaardigheden. Genoeg reden om hier een middagje voor uit te trekken dus.

fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india

Chinese Fishing Nets

Grenzend aan het centrum van Fort Kochi liggen de Chinese fishing nets. Overdag zijn niet veel netten in bedrijf op een paar vissers na die laten zien hoe het net werkt in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Zeker de moeite waard.

fort kochi kereala zuid india

Mattancherry Palace (Dutch Fort)

Aan de oostkant van de vesting ligt een groot fort waar achtereenvolgens Portugezen, Nederlanders en hooggeplaatste Indiërs huisden. Entree is 5 rupees.

Jew Town

Naast het Dutch Fort ligt Jew Town, een voormalig joodse nederzetting. Je vindt er een synagoge (geopend vanaf 15:00) en vooral veel winkeltjes. Op dit moment wonen er nog ongeveer tien joden in Kochi, dus van een ‘town’ is niet echt meer sprake.

fort kochi kereala zuid india

Spice Market

Eén van de overblijfselen van de VOC tijd is de spice market die voorheen dienst deed als opslagplaats van de Nederlanders. Nu worden er verschillende spijzen opgeslagen. Boven in het winkeltje kun je proeven en kopen.

Jain tempel

In deze Hindu tempel vindt dagelijks een bijzonder ritueel plaats waarbij een emmer met zaden wordt geofferd aan de duiven. Honderden duiven krioelen over de binnenplaats terwijl er gebeden wordt door de hindu meneeren. Religieuze bezoekers zijn er bijna niet en het lijkt alsof het ritueel voor de toeristen wordt uitgevoerd. Dat moet gezegd worden. Al vond ik het zeker de moeite waard. Voordat de mis begint, krijg je ook nog een korte rondleiding door de tempel waarin verschillende goden worden benoemd. Het personeel is erg vriendelijk en wil je met plezier van alles uitleggen.

fort kochi kereala zuid india

Wasplaats

Hotels en rijke mensen laten hun beddengoed en kleren wassen op deze wasplaats waar alles met de hand wordt gedaan. In enkele hokjes staan mannen kleding tegen de muur te slaan, uitwringen en weer slaan. Dat het zwaar werk is kun je duidelijk zien. Onze gids vertelt ons dat dit werk uitsluitend door mannen mag worden gedaan omdat het zo zwaar is. Verderop hangt een groot grasveld vol met drogende kleding. Alleen als het slecht weer is worden de drogers aangezet die in zesvoud staan opgesteld onder de overkapping. De overheid houdt dit soort plekken in stand omdat de was schoner zou worden dan in machines. Werkgelegenheid houd je er natuurlijk ook mee:)

fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india

Kokers Theatre

Wij hebben de bios zelf overgeslagen wat we eigenlijk achteraf best jammer vinden. Kokers Theatre draait Bollywood, Tollywood en Kollywood films, iets dat je natuurlijk niet mag missen als je een bezoek brengt aan India. Of er Engelse ondertiteling is dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Zeker de moeite waard om het uit te vinden!

Dutch Cemetery

De kans bestaat dat de begraafplaats is gesloten op het moment dat je in Kochi bent. Het lijkt in ieder geval alsof ze er al een hele tijd niets meer aan gedaan hebben; de graven zijn overwoekerd en niet onderhouden. Als we navraag doen dan schijnt dat ze de rustplaats sluiten omdat het door mensen wordt gebruikt als toilet en slaapplaats.

fort kochi kereala zuid india
fort kochi kereala zuid india

Santa Cruz Cathedral

Toen de Portugezen hier aan land kwamen brachten ze het christendom met zich mee en daarmee ook hun kerken. De Santa Cruz Kathedraal is daar een overblijfsel van. De kerk is nog steeds in gebruik en gedurende de dag zie je ordes schoolkinderen het plein oprennen omdat er naast de kerk een grote school zit.

fort kochi kereala zuid india

Kathakali dansvoorstelling

We hebben van erg veel mensen gehoord dat je deze voorstelling niet mag missen. Voordat de traditionele voorstelling begint kun je het schminken van de dansers aanschouwen. Dit schijnt de moeite waard te zijn. Omdat wij totaal geen toneel mensen zijn hebben we, na het elke dag uitstellen, besloten de voorstelling te skippen. Hij mag alleen zeker niet ontbreken aan dit lijstje. Kun je in ieder geval niet zeggen dat we het niet genoemd hebben;)

Vypin Island

Ferries zijn altijd leuk! Voor drie rupees koop je een kaartje naar de overkant en binnen een kwartiertje ben je er al. Aan de overkant hebben we door het dorpje gelopen wat natuurlijk al erg leuk is. Heb je meer tijd om het eiland te bekijken, neem dan de bus naar Cherai Beach, het mooiste strand in de omgeving. De bus duurt er wel een uur over.

Vervoer in Kochi

Tuktuk

Anders dan op andere plekken in Kerala worden de driewielers hier weer wel tuktuk genoemd in plaats van riksja. Wanneer je binnen Kochi een rit wilt dan hoef je geen prijs af te spreken want de chauffeurs zijn verplicht de meter aan te zetten. Je ritje wordt hierdoor erg goedkoop. Wanneer je buiten Kochi reist hoeft de meter niet meer aan en is er ruimte voor onderhandeling. Wij reisden naar Ernakulam station voor 300 rupees en we werden naar het vliegveld gebracht voor 800 rupees. Kan het voor minder? Vast wel.. ff goed je best doen:)

Uber

Uber speelt een grote rol in het dagelijks vervoer in India. Als je binnen het stedelijk gebied ergens naar toe wil, dan kun je het beste de Uber app gebruiken. Hierbij kun je op de app aangeven waar je naartoe wilt en krijg je ook te zien hoeveel het ongeveer kost. Ritjes tussen Fort Kochi en Kochi worden ineens een stuk voordeliger dan met een taxi of tuktuk. Wil je een rit tot buiten Kochi? Gebruik dan de app niet, want de chauffeurs mogen dit echt niet doen. Ik heb drie chauffeurs zo ver proberen te krijgen om ons naar Munnar te brengen, maar dit heeft me een geblokkeerd account opgeleverd.

Alcohol drinken in Kerala

Kerala heeft het hoogste percentage alcoholisten in India. Daarom heeft de overheid het verkoop ervan in een aantal staten aan banden gelegd, waaronder Kerala. Alleen in de grotere restaurants kun je hier alcohol kopen of bij zogeheten “Beer & Wine parlours”. Bij de parlours betaal je meestal 180 rupees voor een Kingfisher, terwijl het bij de restaurants vaak nóg duurder is. Vaak is er in elke grotere plaats een verkooppunt dat van de overheid is. Hier betaal je de prijs die ook daadwerkelijk op de fles staat. Een Kingfisher premium kost hier 90 rupees. Dat scheelt nogal. Ik heb er gelijk een paar ingeslagen om het vervolgens in de koelkast achter de balie van Happy Camper te leggen.

Alcohol kopen in Kochi

Je kunt het beste aan het begin van de dag je biertjes halen, want tegen een uur of vier wordt het druk bij de schuur. Toen ik echter achteraan de rij ging staan, maakte de dronken meneer voor me erop attent dat ik niet hoef te wachten en gewoon naar voren kon om mijn bier te kopen. Ik weet nog steeds niet echt hoe het precies werkt, want er waren meer mannen die naar voren liepen. Beter gewoon tegen de middag je bier halen dus:) De shack staat aan KB Jacob Road, ongeveer een kwartier lopen vanaf het centrum. Ze willen er echt niet mee te koop lopen dat er alcohol te krijgen is, dus je vindt helemaal niets aan de buitenkant van de schuur dat er alcohol te krijgen is. Sla je foto dus maar ff op je telefoon op. Hij staat vanaf het centrum aan de linkerkant.

fort-kochi-bier
fort-kochi-19

Boodschappen doen in Fort Kochi

Overal vind je kleine winkeltjes waar je drinken en koekjes kunt kopen. Veel ingewikkelder wordt het niet, maar het is natuurlijk wel erg handig dat het overal om de hoek zit. Je hoeft je niet druk te maken om de prijzen, want op elk artikel staat netjes een opdruk met de prijs. Dit wordt bij productie gedaan dus de prijzen kloppen altijd. Wel kunnen de prijzen per plaats verschillen, ook al is dit vaak niet veel.

Water

Een 1 literfles water kost 20 rupees en een 2 literfles kost 30 of 35 rupees. Elke dag minimaal twee liter water heb je sowieso wel nodig. Je wil natuurlijk zo weinig mogelijk uitgeven en daarom is het handig om te weten dat bijna iedereen in Fort Kochi (en in de rest van Kerala) een 20 liter dispenser heeft waar je je water gratis kunt bijvullen.

Lekker eten in Fort Kochi

Het is zeker de moeite waard de volgende plekken in het centrum op te zoeken voor hun diensten

Oy’s Cafe

Hele relaxte plek met lekker eten. Als je ff wilt lunchen met iets anders dan curry dan kun je hier een lekkere sandwich halen.

Pizza Italia

Op het eerste gezicht ziet het er erg basic uit, maar vergis je niet! Dit restaurant is opgezet door een Napoliaanse Pizzabakker. Hij heeft zijn personeel opgeleid en nu is het de beste pizzeria van Fort Kochi. Ze hebben ook uitstekende koffie.

fort kochi kereala zuid india

Fish ‘n Chips

Deze is vooral bekend uit de Lonely Planet. Dus de kans is groot dat je er al van hebt gehoord voordat je dit artikel leest. Laat je niet misleiden door de naam. Hoewel Fish ‘n Chips op de menukaart aanwezig is, worden er vooral heerlijke curries gemaakt door het echtpaar dat ook nog eens supervriendelijk is.

Andere diensten

Wanneer je wat aan je kleding gedaan wilt hebben of, zoals in ons geval, wanneer je een kleed op maat gemaakt wilt hebben dan kun je dat doen in één van de vele naai ateliers die Kochi rijk is. Ik ben naar Krishna Kripa gegaan. Voor een goede prijs was ons kleed binnen een uur klaar. Ze spreek goed Engels en is erg vriendelijk. Haar atelier ligt aan de straat van de Santa Cruz kathedraal.

Slapen

Fort Kochi heeft erg veel plekken om te slapen. In elke straat vind je sowieso wel tien plekken waar je de nacht kunt doorbrengen. Veel hiervan zijn homestays waarbij mensen een aantal kamers in hun huis ter beschikking stellen aan toeristen. Als je even goed zoekt dat kun je echt voor erg weinig slapen, wat natuurlijk wel lekker is als je lang aan het reizen bent. Dorms zijn er wel, maar niet bijzonder veel. Zoek je dus een slaapzaal dan moet je even goed zoeken. De kamers beginnen vanaf ongeveer 400 rupees. Wij sliepen iets duurder in Happy Camper, waar we 900 betaalden inclusief ontbijt. Verderop in de straat zit Happy Camper Hostel, waar ze slaapzalen hebben. Een bed in een dorm kost hier 700 rupees. Iets prijziger dus, maar wel erg gezellig.
Omdat er verschrikkelijk veel plekken zijn om te slapen hoef je niet persé een plek van te voren te boeken. Kijk rustig rond tot je wat gevonden hebt wat je bevalt. Veel plekken staan niet op sites als booking.com. Happy Camper is gelegen op loopafstand van de Chinese Fishing nets en het centrumpje met veel winkeltjes en restaurants.

Chille slaapplekken in Fort Kochi

Namasthe Fort Kochi
Namasthe Fort Kochi
Happy Camper Hostel
Travelaar getest
Happy Camper Hostel

Erick - Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Lees meer

4 reacties op “Wat te doen in Fort Kochi (Cochin), Kerala”

  1. Geja schreef:

    ,handig allemaal veel plezier no

  2. Yvette schreef:

    Ik ben ook in Kochi geweest, na 5 maanden in New Delhi gewoond te hebben. Kerala is totaal anders van Haryana/Rajasthan. Een heerlijke plek om te vertoeven!!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.