munnar india

Munnar, India: De theeplantages van Kerala

Geüpdatet op

Onze reis door India zit er al weer een tijdje op. Een reis die we maakten door de zuidelijke staat Kerala. Een reis waarbij we voor het eerste kennis maakten met het chaotische, maar tegelijkertijd mooie India. We reisden langs de kust langs plaatsen als Varkala en Fort Kochi. We vaarden in acht uur van Kollam naar Alleppey en we doken een paar dagen de binnenlanden in om Munnar en haar omgeving te verkennen. In dit artikel lees je alles over de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Munnar en omgeving.

Praktische informatie voor je reis naar Munnar

Munnar is een stad gelegen in de deelstaat Kerala in het zuiden van India, zo’n 130 kilometer ten oosten van de hoofdstad van Kerala, Kochi. Vergis je echter niet in de afstanden in India. Over de busreis van Kochi (Ernakulam) naar Munnar doe je al gauw vijf uur. De bus rijdt dwars door de groene heuvels. Wanneer je wagenziek bent is het goed om hier rekening mee te houden. Deze busreis is namelijk niet de meest chille die wij hebben gemaakt in Azië.

Hoewel de omgeving met haar groene theeplantages, vele watervallen, stuwdammen en beboste bergen geweldig mooi is, hoef je van de stad zelf niet te veel te verwachten. Munnar is een echte gemiddelde Indiase stad met veel viezigheid en armoede. Het best kun je verblijven in het oude gedeelte van Munnar. Voor boodschappen kun je het beste naar de stad gaan vanwege de lagere prijzen. Een goede manier om je in de stad te verplaatsen is met een riksja.

Vanuit Munnar kun je ook gemakkelijk doorreizen naar andere bestemmingen in Kerala. Je kunt vanaf hier enkel met de bus reizen.

munnar india

Wat te doen in Munnar

Relaxen en genieten van de geweldige natuur! Bij verschillende kantoren en guesthouses kun je een tour boeken die je langs een aantal hoogtepunten van Munnar en omgeving brengt. Wij boekten een tour in een riksja bij ons guesthouse. Hiervoor betaalden we 800 roepies en waren we een hele middag onder de pannen. We bezochten een uitzichtpunt – dat helaas nogal tegen viel vanwege het weer -, twee stuwdammen, het echopunt, een plek waar je op olifanten kunt rijden – niet doen! – en prachtige theeplantages. Ook zijn er routes die je langs verschillende watervallen brengen. Het enige minpunt aan deze tours is dat ze echt langs de toeristische attracties gaan waar je dus nooit alleen zult zijn.

Een nog mooiere manier om de omgeving van Munnar te ontdekken is door er zelf op uit te trekken. Tijdens onze tweede dag trokken wij onze schoenen aan om op avontuur te gaan. Ruim zes uur lang liepen we langs de mooiste theevelden en raakten we in gesprek met mannen en vrouwen die thee aan het plukken waren. Respect voor deze mensen.

Theeplantages Kerala
munnar india
munnar india
munnar india

Wilde olifanten in Munnar

Munnar staat niet alleen bekend vanwege de prachtige theeplantages, maar ook vanwege de wilde olifanten. Tientallen wilde olifanten leven in de omgeving en met een beetje mazzel kun jij ze eenvoudig spotten. Helaas hadden wij geen geluk. Houd hier wel rekening mee tijdens je hike. Kijk goed uit, want je wilt niet te dicht bij een wilde olifant komen natuurlijk 😉

Wilde olifanten India

De beste reistijd voor Kerala

Eigenlijk is Munnar het hele jaar prima te bezoeken. Het mooiste is het echter tijdens het regenseizoen. Juist, het seizoen dat juist iedereen altijd wil vermijden. Door de vele regen wordt de natuur nog groener dan groen en komt de natuur echt tot leven. Ook de watervallen zijn een waar spektakel tijdens dit seizoen. Houd er wel rekening mee dat het altijd kouder is in het binnenland dan bijvoorbeeld aan de kust. Dit doordat Munnar omringt is door bergen. Een lange broek en een vest meenemen is geen overbodige luxe.

Ten slotte hebben wij een aantal fijne accommodaties in Munnar voor je op een rij gezet:

munnar india

Dus wil jij even ontsnappen aan de Indiase hectiek? Plan een paar dagen Munnar in tijdens je reis om optimaal te genieten van de andere kant van India!

Eén bericht over “Munnar, India: De theeplantages van Kerala”

  1. Avatar van Saskia
    Saskia
    11 mei 2016

    Leuk om te lezen en mooie foto's! Wij vonden Munnar ook een aanrader. En inderdaad een trui meenemen, want wat kan het daar koud zijn brrrrrrrr....