Tips eerste keer India

12 handige tips voor de eerste keer India

Geüpdatet op

India is een prachtige, maar ook intense en op sommige fronten schokkende reisbestemming. Wie in India is geweest, zal deze reis niet snel vergeten. India is een ‘one of a kind’ reisbestemming. Toch reist niet iedereen zonder angstig of bezorgd te zijn naar dit overweldigende land. Met deze tips voor je eerste reis naar India reis jij iets comfortabeler naar India en krijg je een indruk van wat je te wachten staat. Want hoewel India inderdaad intens is, is het ook een prachtig en uniek land. Veel mensen denken dat India een onveilige reisbestemming is, maar als je met een aantal dingen rekening houdt en je gemakkelijk aanpast aan de Indiase cultuur, hoef je je hier totaal niet onveilig te voelen. Wel is het slim om goed voorbereid naar India te reizen en dat kan met deze tips voor de eerste keer India.

Regel je visum voor India vooraf online

Voor een reis naar India dien je vooraf een visum aan te vragen. Sinds een aantal jaren kan dit gelukkig online, maar je moet het wel even doen. Zonder een visum krijg je namelijk geen toestemming om India binnen te komen. Een e-visum voor India kun je gemakkelijk online aanvragen via de officiële website van de Indiase overheid. De gehele aanvraag is in het Engels en het is een behoorlijke waslijst aan vragen die je moet invullen. Je kunt daarom je aanvraag voor een India visum ook uit handen geven aan een online visumbureau. Er zijn voor India een aantal verschillende soorten visa.

Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken wat jij precies uit je reis naar India wilt halen en vooraf te beslissen hoelang je in het land wilt verblijven. India is een extreem groot land waar je zonder problemen een aantal jaren zou kunnen reizen zonder dezelfde bestemmingen te hoeven zien. Zelf vroegen wij een visum aan voor 30 dagen.

India tips

Zorg ervoor dat je alle vaccinaties hebt gehad

India is een extreem arm land met veel vervuiling en een slechte hygiëne. Hoewel ik sowieso van mening ben dat het nemen van vaccinaties voor een verre reis erg belangrijk is, is dit nog meer het geval bij een reis naar India. Je wilt niet tijdens of na je reis extreem ziek worden toch? Check daarom voor je reis naar India goed of je toe bent aan nieuwe vaccinaties. Dit kun je bijvoorbeeld checken bij de GGD. Het is belangrijk om ruim voor je reis een afspraak in te plannen voor de vaccinaties voor India.

Boek alvast een hotel voor de eerste nachten

Reizen door India is vermoeiend, een aanslag al op al je zintuigen en vooral een compleet andere wereld. Zelfs reizigers die een groot gedeelte van de wereld hebben gezien zullen zeggen dat geen enkele bestemming ter wereld zo is als India. India is ‘next level’. En hoewel we juist reizen om andere culturen te ontdekken en nieuwe werelden in te duiken, kan dit best even schrikken dan. Ik raad je dan ook zeker aan om jezelf een fijn hotel te gunnen voor de eerste nachten in India. Kies niet meteen voor de goedkoopste optie is een krakkemikkig hostel, maar ga voor wat meer luxe. Wij boeken altijd onze accommodaties via Booking.com. Het fijne hier is dat je veel boekingen tot 24 uur voor aankomst kosteloos kunt annuleren, voor als je iets beters tegenkomt.

Voorkom een Delhi Belly door te eten waar iedereen eet en/of eet vegetarisch

Wil je niet je hele vakantie of reis op het toilet zitten vanwege de vervelende ‘Delhi Belly’, dan raad ik je aan om vooral op plekken te eten waar veel mensen eten. Hoewel dit geen garantie biedt, kun je er over het algemeen vanuit gaan dat doorloopsnelheid hoger ligt waardoor het eten verser is. Ook kun je kijken naar waar de lokale bevolking eet. Zij weten vaak het beste waar eten goed en veilig is.

Een extra optie is enkel vegetarisch eten in India. Dat laatste is – ook voor niet-vegetariërs – echt geen straf in India. Je eet hier de lekkerste gerechten zonder vlees of vis. Hoewel dit natuurlijk geen garantie is voor een probleemloze reis door India, is voorkomen altijd beter dan genezen. Vrijwel iedere reiziger in India heeft minimaal een aantal last van de buik/darmen. Raak hiervan vooral niet in paniek, maar zorg dat je voldoende drinkt, neem rust wanneer dit nodig is en zorg dat je ORS meeneemt naar India.

Tips eerste keer india
Tips eerste keer india

Neem oordopjes mee voor een goede nachtrust

In een land met ruim 1.3 miljard inwoners is het nooit stil. Overdag niet, maar ook midden in de nacht niet. Wil jij toch een beetje kunnen genieten van een rustige, geluidloze nachtrust, dan raad ik je aan om vooral oordoppen mee te nemen naar India.

Breng je de nacht door in een hostel? Lees dan onze hostel tips waarmee je je nacht in een hostel overleefd.

Zorg ervoor dat je je gepast kleed, altijd en overal

In vrijwel alle bestemmingen in India – met uitzondering van de écht toeristische badplaatsen – lopen vrijwel alle Indiase vrouwen in traditionele kleding. In prachtige, kleurrijke sari’s. Het is in India als vrouw niet gebruikelijk om je benen en schouders te laten zien en ik raad je aan om je hierop aan te passen tijdens je reis door India. Heb respect voor de lokale cultuur en zorg ervoor dat je geen shirts zonder mouwen draagt en een lange, dunne broek of lange rok. Niet alleen om de cultuur te respecteren, maar ook uit veiligheid voor jezelf. Op deze manier is de kans dat je lastig wordt gevallen door mannen een stuk kleiner. Al kun je er nooit helemaal voor zorgen dat er niet naar je gestaard wordt.

Een extra item dat altijd handig is om mee te nemen op reis, en helemaal naar India is een dunne, kleurrijke sjaal, hamamdoek of sarong. Deze kun je om je schouders slaan wanneer dat nodig is.

Reis je naar bestemmingen als Goa of Kerala dan zul je minder rekening hoeven te houden met wat je draagt. Al is het altijd belangrijk om goed te kijken naar wat er om je heen gebeurt. Draagt niemand een korte broek, dan is het verstandiger dat jij dit ook niet doet.

Tips voor de eerste keer India

Probeer je reis niet te vol te plannen en geef jezelf de kans om bij te komen van de cultuurshock

India is druk, chaotisch, lawaaierig, vies en compleet anders dan Nederland. De kans dat je last krijgt van een cultuurshock en flink moet wennen is dan ook erg aanwezig. Wees lief voor jezelf en plan je reis naar India vooraf niet meteen te vol. Ga op je eigen gevoel af en doe vooral waar jij zin in hebt. Onthou dat niets moet en alles mag – bij wijze van dan. De afstanden in India zijn groot en je kunt nooit in één keer het hele land zien. Onthou vooral dat je altijd nog een keer terug kunt reizen naar India.

Tips eerste keer India

Niet opgelicht worden? Vertel nooit dat het je eerste keer India is

India staat bekend als een bestemming waar toeristen regelmatig worden opgelicht. Je hoeft maar te zoeken op opgelicht in het buitenland en zonder twijfel kom je meerdere verhalen over India tegen. Eén belangrijke tip om oplichting tegen te gaan is door nooit te zeggen dat het je eerste keer in India is. Acteer alsof je alle bekende trucjes allang kent en doe alsof je overal de weg kent. Zo val je minder op voor oplichters en zullen ze je sneller met rust laten.

Loop niet te showen met dure apparaten, kleding en/of sieraden

India is een arm land en het is daarom belangrijk om niet overal te showen met je dure apparaten, fancy merkkleding en dure sieraden. Laat duurdere spullen als het kan thuis en neem alleen mee wat je echt nodig hebt om diefstal en scams voor te zijn.

Tips voor de eerste keer India: Leer goed afdingen

In India kunnen ze als de beste afdingen en véél te hoge prijzen rekenen voor toeristen. Het is daarom belangrijk dat jij – als westerling – laat zien dat je ook over een aantal trucjes beschikt. Zet altijd een stuk lager in dan de originele vraagprijs voor welk product dan ook en ga in kleine stapje, onderhandelend, omhoog. Je hoeft je hier echt niet voor te schamen, want afdingen gebeurt overal in India en is eigenlijk niet meer dan normaal. Hoewel álles voor ons als Nederlanders goedkoop is in India, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat jij 100x de normale prijs moet betalen. Al kom je er natuurlijk nooit onderuit dat je tóch iets teveel betaald. Daar moet je dan maar mee leven. De mensen in India hebben het over het algemeen iets harder nodig dan wij.

reisvideo kerala zuid india

Voor de vrouwen: Zeg altijd dat je getrouwd bent

Als westerse vrouw zijnde zul je in India een hoop aandacht krijgen van mannen. En niet altijd op een fijne manier. Al zijn er natuurlijk meer dan genoeg mensen die gewoon gezellig een praatje met je willen maken en nieuwsgierig zijn naar wie je bent. Tijdens onze reis is mij vaak de vraag gesteld of ik getrouwd was. Dat ben ik niet, maar mijn antwoord was standaard ja. Een leugentje om eigen bestwil. Je kunt zo mannen een beetje op afstand houden. Een andere tip die wij vaak kregen van andere reizigers is het dragen van een neppe trouwring. Als mannen deze zien, zullen ze nog minder snel met je flirten.

Vergeet vooral niet te genieten

Hoewel een eerste reis naar India schokkend en een aanslag op al je zintuigen kan zijn, raad ik je aan om vooral te blijven genieten. India is fantastisch als je jezelf een kans geeft om eraan te wennen. Als je jezelf de kans geeft om te genieten van wat er om je heen gebeurt. En vergeet vooral niet om je af en toe af te sluiten van alle hectiek. Een prettige hotelkamer die iets duurder is, is af en toe zo vervelend nog niet. Geniet!

Heb jij aanvullende tips voor een eerste keer India?