Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen

Iran is niet de meest voor de hand liggende reisbestemming en er is nogal wat onduidelijkheid over reizen naar dit prachtige land. Voor, tijdens en na onze reis door Iran ontvingen wij tientallen vragen van familie, vrienden en bezoekers van Travelaar over het reizen naar Iran. Wil jij reizen naar Iran, gaan backpacken in Iran of vakantie vieren in Iran? In dit artikel geven wij antwoorden op de 27 meest gestelde vragen over het reizen naar Iran met onder andere informatie over de veiligheid in Iran, islamitische kleding voor mannen en vrouwen in Iran, inentingen voor Iran en is antwoord op de vraag ‘kan ik pinnen in Iran?’

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Maharlu Lake Shiraz

Wat is de beste reistijd voor Iran?

Iran is gelegen in de woestijn wat betekent dat het er in de zomer met gemak 50 graden kan worden. De maanden juni, juli en augustus kun je dus beter bewaren voor andere reisbestemmingen dan Iran. Als beste maanden voor een reis naar Iran worden de maanden april, mei, september en oktober aangehouden. Het is dan niet te warm en niet te koud. Zelf reisden wij in november door Iran. Wat wat ons betreft ook een prima reistijd is voor Iran. Overdag was het rond de 20 graden, maar in de avonden koelde het flink af. Sowieso moet je daar rekening mee houden door het woestijnklimaat in Iran. Het is niet overbodig om een warm vest of warme trui mee te nemen.

Wat moet ik meenemen tijdens het reizen in Iran?

Hoewel de vuistregel voor reizen is dat je niet teveel bagage mee moet nemen zijn er toch een aantal items die wel handig zijn om mee te nemen tijdens het reizen door Iran. Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet:

Kan ik pinnen in Iran?

Het antwoord op de vraag ‘kan ik pinnen in Iran?’ kan maar met één woord beantwoord worden: Nee. Voor buitenlanders is het niet mogelijk om geld te pinnen in Iran. Het is dus van belang dat je contant geld meeneemt naar Iran. In principe kun je met euro’s of Amerikaanse dollars overal in Iran terecht. Je geld wissel je bij wisselkantoren voor Iraanse Rial. Het kan onprettig aanvoelen om met zoveel contant geld over straat te moeten, maar wij hebben ons hierdoor nooit minder veilig gevoeld. Accommodaties kun je vaak betalen met euro’s of dollars.

Het is belangrijk om niet teveel geld in één keer te wisselen. Wanneer je geld overhoudt verlies je hoe dan ook geld wanneer je weer terug wisselt voor euro’s of dollars. Deze wisselkoers is een stuk minder gunstig dan bij het wisselen van euro’s of dollars voor Iraanse rial.

Geld Iran:”Wat is de munteenheid in Iran?

Zodra je voet zet op Iraans grondgebied en je eerste geld wilt uitgeven zul je ontdekken dat er een hoop verwarring ontstaat. Zoals verteld is de officiële munteenheid van Iran de Iraanse rial. Iraniërs hebben het echter vaak – vrijwel altijd – over de toman. De toman is geen andere munteenheid. In één toman gaat tien rial. Ook op menukaarten staan de prijzen vaak aangegeven in toman. Wij hebben veel Iraniërs gevraagd waarom ze het zo moeilijk maken en iedereen gaf aan is dat het vrijwel alleen gedaan wordt omdat de bedragen anders beschikken over teveel nullen. Je zult merken dat Iraniërs snappen dat het verwarrend is. Soms pakken ze zelfs geld uit je handen omdat het anders te lang duurt. Wees gerust. Ze zullen altijd eerlijk zijn! Althans, dat is in ieder geval onze ervaring.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Persepolis Iran

Moet ik een visum aanvragen voor Iran en bestaat er een visum on arrival voor Iran?

Wanneer je wilt gaan backpacken of reizen in Iran dien je te beschikken over een visum. En we kunnen je vertellen, dit is super gemakkelijk. Sinds kort kun je namelijk als Nederlander – en als Belg – een Visum on Arrival (VOA) krijgen op het vliegveld in Iran. Een VOA koop je aan het speciale visum loket in de aankomsthal. Hier geef je je paspoort af en vul je wat formulieren in. Bij de volgende balie betaal je (75 euro per persoon) en daarna wacht je tot je je paspoort terug krijgt. Bij ons duurde dit ongeveer een half uur. Hierna kun je met een gerust hart door naar de douane waar je een stempel in je paspoort krijgt. Hieronder vind je nog wat handige informatie over het Visum on Arrival voor Iran:

Visum on Arrival voor Iran

  • Je paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn
  • Je hoeft geen pasfoto’s mee te namen. Er wordt een scan gemaakt van de pasfoto uit je paspoort welke afgedrukt wordt op je visum
  • Om te kunnen backpacken in Iran dien je te beschikken over een reisverzekering die dekkend is in Iran. Heb je dit niet, dan kun je deze voor een paar tientjes aanschaffen op het vliegveld. Heb je wel een goede reisverzekering? Stuur je reisverzekering dan een e-mail met het verzoek je een bewijs te mailen. Wij kregen een uitgebreid formulier van onze wereldreis reisverzekering die we lieten zien.
  • Een sponsor is tegenwoordig niet meer nodig. Wel hebben ze wat gegevens van je verblijfplaats nodig. De naam en adresgegevens van je eerste hostel zijn genoeg. Voor de zekerheid hadden wij de bevestiging van onze boeking van het hostel in Teheran uitgeprint. Wij hebben dit echter niet laten zien.

Regel je liever je visum voor Iran vooraf? Ook dit is mogelijk. Sinds januari 2017 is het enkel mogelijk om een E-visum aan te vragen. Informatie hierover lees je op de website van de Iraanse ambassade. Wil jij de aanvraag liever doen in het Nederlands en het uit handen geven zodat je er zelf geen omkijken naar hebt? Je kunt je Iran visum ook aanvragen via een online visumbureau.

*Update 2020: Van lezers hebben wij vernomen dat je tegenwoordig geen visum voor Iran meer in je paspoort krijgt. Dit om te voorkomen dat je na een reis naar Iran niet meer naar andere bestemmingen kunt reizen.

Kan ik met een visum van Iran naar de Verenigde Staten reizen?

Eén van de eerste wijzigingen die Trump als president van de Verenigde Staten doorvoerde is dat het voor mensen met een visum voor verschillende landen in het Midden-Oosten, waaronder Iran, niet meer zo gemakkelijk is om naar de Verenigde Staten te reizen. Wanneer je naar Iran reist, is het belangrijk om te weten dat je geen ESTA meer aan kunt vragen voor de Verenigde Staten. Het is echter niet zo dat je gegarandeerd niet naar de VS kunt reizen. Met een visum van Iran in je paspoort is het wel mogelijk een visum voor de VS aan te vragen bij de ambassade. Je moet hiervoor naar de ambassade voor een interview en de kosten liggen een stuk hoger, namelijk $160.

Na een reis door Iran is het niet mogelijk een ESTA voor de Verenigde Staten aan te vragen.

Shiraz

Kan ik met een visum van Iran naar Israël reizen?

De planning van onze wereldreis leek niet helemaal logisch doordat we na Iran via Istanbul naar Israël reisden. Veel mensen waarschuwden ons online, want met een visum voor Iran in ons paspoort zouden we volgens hen Israël niet in kunnen komen. Enigszins zenuwachtig vlogen wij dus naar Israël waar we zonder al te veel problemen beide ons visum ontvingen. We hebben een aantal vragen gehad over onze tijd in Iran ( hoelang zijn jullie in Iran geweest? Wat deden jullie in Iran? Kennen jullie mensen in Iran? etc.) en Erick is ongeveer tien minuten ondervraagd, maar that’s it. Maak je dus geen zorgen. Met een visum voor Iran in je paspoort kun je prima naar Israël reizen. Je dient enkel rekening te houden met wat extra tijd in verband met ondervragingen. Zorg ervoor dat je eerlijk antwoord geeft op alle vragen en dan is er geen probleem.

Vliegen met een drone in Iran: Kan ik mijn drone meenemen naar Iran?

Tijdens onze wereldreis kochten wij een drone en deze moest dus ook mee naar Iran. Online zochten we naar informatie, maar de regels met betrekking tot drones in Iran werden ons niet helemaal duidelijk. We hebben daarom de gok gewaagd en de drone gewoon in onze handbagage meegenomen. Nergens hebben we problemen gehad en er is zelfs nergens naar gevraagd. Met de drone vliegen in Iran vonden we wel een beetje spannend, dus dit hebben we weinig gedaan. Sowieso in Teheran is vliegen met een drone verboden.

Inentingen Iran: Zijn inentingen aanbevolen voor een vakantie naar Iran?

De enige vaccinatie die verplicht is voor Iran is die voor gele koorts. Deze vaccinatie is echter enkel verplicht wanneer je zeven dagen voor aankomst in Iran in een land met gele koorts bent geweest. De volgende vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden voor een reis naar Iran: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A.

Hoe is het internet in Iran?

Wanneer je gaat backpacken in Iran zul je al snel merken dat veel websites in Iran zijn geblokkeerd. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, Twitter en Youtube. Om dit te omzeilen en toch overal gebruik van te kunnen maken kun je een VPN (Virtual Private Network) nemen. Je kunt online veel gratis VPN’s vinden, zoals Touch VPN. Je moet er wel rekening mee houden dat er regelmatig advertenties in beeld komen en dat de inloglocaties beperkt zijn. Zelf kozen wij voor Express VPN waarvoor we 8 Amerikaanse dollar betalen per maand (voor een jaar). Deze kunnen we overal ter wereld gebruiken.

Het beste 4G netwerk in Iran

Omdat internet niet altijd overal even stabiel en snel is kozen we ervoor een simkaart te kopen. Irancell bleek de beste keuze, aangezien ze goede prijzen hebben en het beste netwerk schijnen te bieden. Voor 300.000 rial kochten we een simkaart met 20gb data welke een maand geldig is. Dat is geen slechte deal toch? We kochten de simkaart bij het Irancell servicepunt op een metro station in het centrum van Teheran. Je kunt niet overal simkaarten kopen dus je kunt het beste naar één van de service punten gaan.

Is het drinken van alcohol toegestaan in Iran?

Alcohol is strikt verboden in Iran. En dit geldt ook voor toeristen. Maar dat betekent niet dat er door niemand alcohol wordt gedronken. De Iraanse jeugd heeft ook hierop allerlei manieren bedacht. Doe dit alleen echter nooit in het openbaar. Iran is dus alles behalve een standaard vakantie bestemming, maar ook een vakantie naar Iran raad ik je zeker aan.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat zijn de populairste gerechten in Iran? Is Iran een goede bestemming voor vegetariërs?

De Iraanse keuken is heerlijk en ook vegetariërs zullen weinig problemen ondervinden in Iran. Hoewel kebab een favoriet gerecht is voor veel Iraniërs dat je op iedere menukaart ziet, heeft ook vrijwel ieder restaurant één of meerdere vegetarische gerechten op de kaart staan. Er wordt veel gebruik gemaakt van aubergine en tomaat in gerechten. Daarnaast wordt er veel rijst gegeten en zijn de gerechten heel gekruid. Wil je voor de lunch snel iets gemakkelijk en snel eten, dan kun je vrijwel overal een falafel bestellen.

Kleding Iran: Wat draag je als vrouw in Iran?

Reizen naar Iran als vrouw vergt wat voorbereiding. Zo kun je bijvoorbeeld niet in je zomeroutfit door Iran lopen. Voor vrouwen geldt dat gehele benen en armen bedekt dienen te zien. Daarnaast mogen vrouwelijke vormen niet zichtbaar zijn, wat onder andere betekent dat je iets langs en los over je kont dient te dragen. Niet onbelangrijk: Ook het dragen van een hoofddoek is verplicht in Iran. Ook voor toeristen.

Moet je als vrouw overal een hoofddoek dragen in Iran?

Iran is een islamitische republiek met islamitische kledingvoorschriften. Dit betekent dat je als vrouw altijd en overal een hoofddoek dient te dragen in Iran. Veel hotels en hostels in Iran beschikken over een gezamenlijke ruimte, zoals een tuin. In sommige van deze hotels of hostels is het als vrouw toegestaan om je hoofddoek af te doen. Ik heb dit echter maar twee keer meegemaakt. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat andere vrouwen doen. In principe kun je je aan de regel houden dat je je hoofddoek ophoudt totdat je in je kamer bent.

Persepolis
Persepolis

Islamitische kleding voor mannen in Iran: Wat dragen mannen in Iran?

Mannen hebben het een stuk gemakkelijker in Iran, maar ook voor hen gelden een aantal regels. In principe gaan mannen in Iran niet in een korte broek de straat op. Doe dit als toerist zijn dus ook niet. Veel lokale mannen dragen daarnaast een blouse of trui met lange mouwen. Korte mouwen zijn wel toegestaan voor mannen en je ziet het steeds meer. Houd echter rekening met de bestemming waar je bent. Zo zijn de regels in Shiraz en Teheran bijvoorbeeld een stukje losser dan in het religieuze Qom.

Kun je water uit de kraan drinken in Iran?

Kraanwater in Iran is helaas niet drinkbaar. Er wordt aangeraden om flessen water te drinken. Plastic is echter, ook in Iran, een groot probleem. Ik raad je daarom aan om een Lifestraw GO drinkfles met waterfilter aan te schafffen. Met deze fles filter je zelf het kraanwater waardoor het veilig te drinken is. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Wat zijn de mooiste plekken in Iran?

Iran is een enorm groot land en dus hebben wij zeker niet alle prachtige plekken in het land kunnen zien. Wij reisden in tweeënhalve week naar Teheran, Qom, Kashan, Abyaneh, Esfahan, Varzaneh en Shiraz en uiteraard deden we een dagtrip naar Persepolis. Onze favoriete plekken in Iran zijn Kashan en Shiraz.

Hoeveel weken heb je nodig voor een reis door Iran? Is twee weken genoeg voor Iran?

Zoals ik hierboven al aangaf is Iran gigantisch. Je zou hier dus met gemak een paar maanden kunnen blijven. Niet alleen is dit lastig met je visum, maar ik kan meerdere redenen verzinnen om niet maandenlang door Iran te reizen. Zelf verbleven wij tweeënhalve week in Iran en dit vind ik toch echt wel het minimum. In deze tijd konden we net de meest toeristische plekken bekijken en wat korte trips doen. Ideaal zou langer zijn, een maand bijvoorbeeld.

Hier vind je informatie over onze route door Iran.

Is het mogelijk een auto te huren in Iran?

Het is zeker mogelijk een auto te huren in Iran. Tijdens onze reis door Iran zijn we niemand tegengekomen die het deed en ik ken ook niemand die het heeft gedaan. Maar wij kozen er wel voor om dit te doen. Met een auto heb je zoveel meer vrijheid. Reizen met een huurauto door Iran is zeker een aanrader. Zorg er alleen wel voor dat er iemand rijdt die niet onzeker achter het stuur zit. Iraniërs rijden als gekken en verkeersregels lijken er niet te zijn.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Iran per huurauto

Hoe is het verkeer in Iran?

Wil je Iran ook gaan ontdekken met een huurauto, houd er dan rekening mee dat het verkeer een behoorlijke chaos kan zijn. Met name in de grotere steden. Heb je niet veel ervaring met autorijden, dan zou ik het je niet aanraden om te gaan autorijden in Iran. Buiten de steden is het gelukkig een stuk kalmer, maar ook hier betekent dat je iedere seconde alert moet zijn. Gelukkig rijden ze in Iran aan de rechterkant van de weg wat het voor ons een stuk gemakkelijker maakt. Het fijne aan autorijden in Iran is dat vrijwel alle verkeersborden niet alleen in het Farsi zijn, maar ook in het Engels.

Hoe boek je accommodaties in Iran?

Het boeken van accommodaties in Iran zal iets anders gaan dan dat je gewend bent van andere reizen. Booking.com en andere bookingsites worden nog weinig gebruikt in Iran vanwege verschillende sancties die zijn opgelegd. Natuurlijk kun je naar een hotel of hostel gaan om te vragen of er plek is. Ook kan ieder hostel waar je verblijft je helpen bij het boeken van een hostel po je volgende bestemming.

Hoewel Couchsurfing officieel verboden is in Iran, is dit concept heel populair in Iran. Maak een profiel aan, geef aan dat je naar Iran gaat en je zult merken dat de uitnodigingen binnenstromen. Niet alleen voor overnachtingen, maar ook voor het drinken van thee, kletsen en tours door diverse steden. Met stip de goedkoopste manier van overnachten in Iran.

Varzaneh Guesthouse
Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. Hoe boek je hotels in Iran?

Zijn er westerse toiletten in Iran?

Over het algemeen vind je in Iran weinig westerse toiletten. Wanneer je gebruik maakt van een openbaar toilet, aan de kant van de weg of in een restaurant, kun je er het beste vanuit gaan dat er hurktoiletten zijn. In hotels zijn over het algemeen wel westerse toiletten aanwezig. In hotels is ook altijd toiletpapier aanwezig. Wanneer je onderweg bent is het handig om zelf toiletpapier bij je te hebben.

Met welke regels en/of wetten in Iran moet ik rekening houden tijdens mijn reis?

Dit is een vraag over Iran die veel mensen ons stelden, want reizen naar Iran betekent dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Zo noemden we al dat alcohol verboden is en dat er een aantal kledingvoorschriften zijn waar je je aan moet houden. Wil je alles lezen over – voor ons – vreemde wetten en regels in Iran dan kun je ons uitgebreide artikel hierover lezen.

Budget Iran: Hoe duur is Iran?

Voordat wij naar Iran reisden zochten we uiteraard naar uitgangspunten qua budget. Want voordat je naar een bestemming reist is het best handig om te weten hoe duur het ongeveer is. Vooral voor Iran is dit belangrijk, omdat je in Iran niet kunt pinnen en dus contant geld mee moet nemen. Online kwamen we een aantal artikelen tegen waarin mensen aangaven minimaal €60 per persoon per dag uit te hebben gegeven in Iran. Voor ons vielen de uitgaven – zelfs inclusief het huren van een auto – een stuk lager uit, ongeveer €40 per persoon per dag. Tijdens onze reis door Iran hielden wij al onze uitgaven bij. In een uitgebreid artikel geven wij ons antwoord op de vraag “Hoe duur is Iran?

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe reageert de Iraanse bevolking op westerse toeristen?

De voornaamste reden waardoor wij Iran zo’n fijne reisbestemming vinden is doordat de Iraanse bevolking extreem vriendelijk is naar toeristen. Overal waar we kwamen werden we door iedereen geholpen, aangesproken en regelmatig werden we uitgenodigd om te komen eten of om een kopje thee te komen drinken. Iraniërs zijn heel nieuwsgierig naar westerse toeristen en naar onze kijk op het leven in Iran. Kijk dus niet raar op als iemand je aanspreekt. Ze zijn oprecht in je geïnteresseerd. Een kanttekening hierbij is dat je op extreem toeristische plekken uiteraard ook wel eens wordt aangesproken door iemand die je iets wil verkopen. Reizen naar Iran is wat ons betreft één groot feest.

Spreekt men goed Engels in Iran?

De voertaal is in Iran is Farsi – en dus niet Arabisch zoals veel mensen denken. Wel lijkt het schrift op het Arabisch en worden er een aantal Arabische woorden gebruikt. Met name jongere Iraniërs spreken over het algemeen goed Engels. Iedereen krijgt op de middelbare school Engelse les, maar er is ons door meerdere jongeren verteld dat het niveau hiervan niet uitstekend is. Bij oudere mensen is dit soms wat ongemakkelijker, maar iedereen probeert je alsnog te helpen. Spreekt er echt niemand Engels, dan wordt er wel iemand opgetrommeld die wél Engels spreekt. In lokale restaurants zijn veel menukaarten enkel in het Farsi beschikbaar. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar vraag gerust iemand om je te helpen bij het kiezen van een maaltijd.

Wil je zeker weten dat je je overal kunt redden? Neem dan een Point-it aanwijsboekje mee. Met dit compacte boekje kun je overal ter wereld met iedereen communiceren.

Reizen naar Iran: Antwoorden op veelgestelde vragen. De Iraanse bevolking

Waar kan ik het beste mijn Iran reis beginnen?

De meest voor de hand liggende bestemming om je Iran reis te beginnen is in de hoofdstad van Iran, Teheran. De hoofdstad van Iran is gelegen in het noorden van het land en is de goedkoopste bestemming in Iran om naartoe te vliegen. Vanuit Teheran kun je gemakkelijk per bus, trein of huurauto naar alle andere toeristische bestemmingen in Iran reizen. Teheran is echter niet één van de mooiste steden van het land. De hoofdstad van Iran is groot, chaotisch, vies (de luchtvervuiling is er enorm en 300 dagen per jaar hangt er een dikke smoglaag), maar het is wel een leuke stad voor een eerste kennismaking. Er zijn een aantal Teheran bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen tijdens je reis door Iran.

Is Iran ook een geschikte bestemming voor een vakantie?

Op vakantie gaan naar Iran zou ik niet meteen aanraden. Zeker niet aan mensen die nog niet eerder buiten Europa zijn geweest. Iran is een compleet andere wereld en is geen enkel opzicht te vergelijken met het leven in Nederland. Iran is echt een bestemming waar je een paar weken voor moet uittrekken en waar je lekker moet gaan rondreizen. Een rondreis door Iran is een absolute aanrader voor iedereen die enigszins avontuurlijk is ingesteld en eens iets anders van de wereld wil zien.

Heb jij nog een andere vraag over reizen naar Iran? Stel ze gerust in een reactie onder dit artikel en wij geven zo snel mogelijk antwoord.