Reizen naar Israel, antwoord op veelgestelde vragen

Reizen naar Israël: Antwoorden op veelgestelde vragen

Geüpdatet op

Vliegen van Nederland naar Israël wordt steeds goedkoper wat betekent dat steeds meer reizigers hun weg naar Israël weten te vinden. Wanneer je naar het nieuws kijkt in Europa komt Israël niet over als één van de meest veilige plekken ter wereld. En hoewel er vaak een spanning hangt, is ons beeld van Israël zeker veranderd. Wil jij gaan reizen naar Israël? Wij geven antwoorden op de twaalf meest gestelde vragen met betrekking tot reizen naar Israël.

Handig en leuk om aan te schaffen voor je reis naar Israël: Lonely Planet Israël & The Palestinian Territories

Reizen naar Israël: Militairen op straat in Jeruzalem

Reizen naar Israël: Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Israël is tijdens ons voorjaar en ons najaar. Dit betekent dat over het algemeen de maanden maart tot en met mei en september en oktober de beste maanden zijn om je reis te plannen. De temperaturen liggen dan niet te hoog en niet laag en er valt relatief weinig neerslag.

Hoe kun je het beste door Israël reizen?

Israël is een bestemming die perfect te ontdekken is met het openbaar vervoer. De trein- en busverbindingen zijn over het algemeen goed geregeld en goed betaalbaar. Een andere optie om door Israël te reizen is door zelf een auto te huren. De staat van de wegen is goed en op deze manier heb je de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer jij wilt. Voor het huren van een auto in Israël raad ik je Sunny Cars aan. Met Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor financiële verrassingen te staan.

Moet ik een visum voor Israël vooraf aanvragen?

Wanneer je wilt gaan reizen naar Israël hoef je niet vooraf een visum aan te vragen. Bij aankomst op het vliegveld ontvang je een visum on arrival waarmee je 90 dagen in Israël mag verblijven. Het is niet zo dat je een stempel in je paspoort krijgt. Vanwege de vele onrusten tussen Israël en verschillende landen in het Midden-Oosten ontvang je een los papiertje in je paspoort dat dienst doet als visum. Zorg ervoor dat je deze niet kwijtraakt.

Hoe streng is de controle bij aankomst in Israël?

Nooit eerder zijn wij op een vliegveld aangekomen waar de controle zo streng is. Vooral voor ons was aankomen in Israël wel even een dingetje omdat wij vlak voor onze vertrek naar Israël een reis maakten door Iran. Maar voor vrijwel iedereen is Israël niet altijd even gemakkelijk. Ga er vanuit dat er veel vragen gesteld zullen worden. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen kan het verstandig zijn om in ieder geval voor de eerste nachten accommodaties te regelen. Daarnaast is een uitreisticket ook handig om te kunnen laten zien.

Kom ik Israël in met stempels van Arabische landen in mijn paspoort?

Voor ons vertrek naar Israël maakten we ons een beetje zorgen over ons paspoort. Vlak voor vertrek reisden we namelijk tweeënhalve week door Iran, geen Arabisch land, maar toch. Op het internet lazen we vaak dat je met stempels van Arabische landen zoals Iran, Jemen en Soedan niet naar Israël kunt reizen. Wij wilden toch graag naar Israël en namen de proef op de som.

Bij aankomst werden ons ook meerdere vragen gesteld over onze Iran reis en onze plannen in Israël. Ook als je niet naar Iran bent geweest kun je er vanuit gaan dat er meerdere vragen gesteld gaan worden.

Vragen die gesteld kunnen worden bij aankomst in Israël:

 • Hoe lang zijn jullie in Iran geweest?
 • Waarom waren jullie in Iran?
 • Kennen jullie mensen in Iran?
 • Wat zijn jullie plannen in Israël?
 • Waar gaan jullie naartoe in Israël?
 • Kennen jullie mensen in Israël?
 • Waarom hebben jullie niet alle accommodaties in Israël al geboekt?
 • Hoe lang blijven jullie in Israël?

Na al deze vragen kreeg ik al snel mijn papiertje voor Israël, maar Erick moest wachten om nog verder ondervraagd te worden. Hier werden wederom dezelfde vragen gesteld, maar ook vragen als:

 • Wat voor werk doe je?
 • Wat zijn de volledige namen van je vader en opa?

Zolang je een eerlijk antwoord geeft op alle vragen zul je geen problemen hebben en kun je met een gerust hart naar Israël reizen. Ook met stempels van Arabische landen in je paspoort. Hoewel de controle bij aankomst in Israël erg streng is, zul je niet snel geweigerd worden.

Reizen naar Israël

Is het mogelijk om te pinnen in Israël?

Het is zeker mogelijk om te pinnen in Israël. Zelf hebben wij meerdere keren gepind en we hebben nooit problemen gehad met onze Rabobank pinpas. Van andere reizigers hebben we echter ook andere verhalen gehoord. Vrijwel overal in Israël kun je met een creditcard betalen. Het is daarom zeker aan te raden om naast je gewone pinpas een creditcard mee op reis te nemen naar Israël. Op veel plekken kun je ook met euro’s of Amerikaanse dollars betalen.

Reizen naar Israël: Hoe duur is Israël?

In Israël betaalt men met de Israëlische shekel (NIS). Israël is geen goedkope reisbestemming. Je kunt er vanuit gaan dat boodschappen en uit eten gaan ongeveer even duur is als in Nederland. Alcohol en accommodaties zijn echter vaak een stukje duurder dan in Nederland. Wij kozen er daarom vrijwel overal voor om een appartement te boeken via Airbnb.

Tel Aviv

Is het veilig om uit de kraan te drinken in Israël?

In principe kun je zonder je zorgen hoeven te maken drinken uit de kraan in Israël. Toch vonden wij dat er vaak een rare – chloor – smaak aan het water zat. Ik raad je daarom aan om een Lifestraw GO waterfles met filter mee te nemen op reis. Door deze te vullen met kraanwater weet je altijd zeker dat het water veilig te drinken is.

Waar moet ik rekening mee houden met betrekking tot de sjabbat in Israël?

Van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 19:00 uur is het sjabbat in Israël. Dit betekent dat op zaterdag vrijwel alle winkels en restaurants gesloten zijn en dat bussen en treinen niet rijden. Wil je op deze dagen toch reizen, dan ben je aangewezen op taxi’s of gedeelde sharuts (kleine busjes). Vanuit Jeruzalem naar de Westelijke Jordaanoever rijzen is wel mogelijk op zaterdag. Palestijnse bussen rijden namelijk wel. Voor eten en boodschappen tijdens de sjabbat kun je vaak wel terecht in de Arabische wijken of christelijke wijken. Op zondag begint de werkweek in Israël en is alles weer geopend.

Reizen naar Israël

Welke gerechten in Israël moet ik zeker proberen?

De Israëlische keuken is een mengelmoes van gerechten van over de hele wereld. Gerechten die je zeker uit moet proberen zijn hummus, falafel, mezzes (een soort tapas), shoarma, shakshuka (gepocheerde eieren in een tomatensaus) en sabich (gevuld pitabrood). Israël is een walhalla voor vegetariërs.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor een reis door Israël?

Israël is een relatief compacte reisbestemming en dat betekent dat je in een week een groot gedeelte van het land kunt ontdekken. Wil je echter ook de woestijn in en een bezoek brengen aan de Dode Zee dan raad ik je aan om iets meer dagen uit te trekken voor je reis door Israël.

Wat zijn de mooiste bestemmingen in Israël?

Of je nou gek bent op dorpen en steden of natuurgebieden en stranden, je vindt het allemaal in Israël. Een aantal van de bestemmingen in Israël die je zeker moet bezoeken tijdens je reis zijn onder andere Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee, de Negev woestijn en Haifa. Uiteraard raad ik je ook aan om – als het veilig genoeg is – een bezoek te brengen aan de Palestijnse gebieden.

Reizen naar Israël: Spreekt men goed Engels?

In Israël spreekt men Hebreeuws en vrijwel alles is aangegeven in het Hebreeuws. Denk aan bussen, menukaarten en informatieboorden. En ik kan je vertellen, van het Hebreeuwse alfabet kun je helemaal niets maken. Gelukkig spreken veel Israëliërs uitstekend Engels en kan iedereen je helpen. Heb je toch moeite met het communiceren dan raad ik je aan om een Point-it aanwijsboekje aan te schaffen. Met dit compacte boekje kun je met iedereen ter wereld communiceren.

Lees ook: Israël met kinderen. Alles wat je moet weten over reizen naar Israël met kinderen.

Straatbeeld Tel Aviv

Kan ik overal foto’s van maken in Israël?

Het is niet toegestaan om foto’s te maken van militairen (wij zijn zo brutaal geweest om het wel te doen met een lens) of militaire plekken. Ook zullen veel locals, en met name orthodoxe Joden, het niet fijn vinden als je een foto van ze maakt. Zelf reizen wij met een drone, maar vanwege onze Iraanse visa hebben wij besloten de drone in Istanbul te laten. Achteraf hadden we deze best mee kunnen nemen. Op meerdere plekken in Tel Aviv zagen we drones vliegen.

Dome of the Rock Jeruzalem Israël

Is het gemakkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen?

Verrassend genoeg is het voor toeristen heel gemakkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen. Vanuit Jeruzalem sta je binnen een uur middenin de Westelijke Jordaanoever en is er onderweg geen controle. Bij ons niet althans. Het is belangrijk dat je altijd je paspoort bij je hebt omdat je altijd rekening moet houden met controle aan de grens. Als je vanuit Palestina terugreist naar Israël moet je wel rekening houden met controle. Het is daarom belangrijk dat je altijd je paspoort bij je hebt. Je kunt ook kiezen voor het boeken van een georganiseerde dagtrip naar Bethlehem.

De muur tussen Palestina en Israël

Is het belangrijk om accommodaties vooraf te boeken?

Wanneer je gaat reizen naar Israël raad ik je aan om accommodaties vooraf vast te leggen, aangezien Israël een populaire reisbestemming is. Accommodaties kun je het beste boeken via Booking.com (deze kunnen vaak nog tot 24 uur vooraf gratis geannuleerd worden). Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Israël – Tel Aviv en Jeruzalem.

Heb ik een wereldstekker nodig in Israël?

In Israël maakt men gebruik van andere stopcontacten dan in Nederland. Dit betekent dat onze stekkers vaak niet in het stopcontact passen. Ik raad je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Heb jij nog aanvullende vragen over reizen naar Israël? Stel ze gerust in een reactie hieronder en we zullen zo snel mogelijk antwoord geven. 

32 berichten over “Reizen naar Israël: Antwoorden op veelgestelde vragen”

 1. Avatar van Jessica
  Jessica
  2 januari 2018

  Ik vind het geweldige dat de vliegtickets naar Israel inmiddels een stuk goedkoper zijn geworden. Deze zomer vloog ik nog voor zo'n 120 euro van Nederland naar Tel Aviv met een overstap, terug was m'n directe vlucht slechts 50 euro (wel alleen met handbagage). Je krijgt trouwens bij aankomst normaal gesproken een toeristenvisum voor 90 dagen ipv 30. ;) Heel af en toe geven ze minder dagen (een vriendin kreeg laatst slechts 14 dagen omdat ze al vaker was geweest) maar kon het vervolgens alsnog met 3 maanden verlengen in Tel Aviv.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   15 januari 2018

   Ah dankjewel voor de aanpassing. Ik heb het aangepast!

 2. Avatar van Cynthia
  Cynthia
  5 januari 2018

  Leuk en nuttig artikel :-) Hoe is een stedentrip naar Tel Aviv? Velig, ver weg van de onsrustige gebieden? En een leuke stedentrip bestemming?

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   5 januari 2018

   Dankjewel! Tel Aviv is zeker een hele leuke stad! Wij waren er twee volle dagen en hebben in die tijd vrijwel alles wel gezien. Wanneer ben je van plan om te gaan? Ik schrijf binnenkort een artikel over Tel Aviv. Op dit moment is het rustig in Tel Aviv en dus prima te doen. Maar ook Jeruzalem is nu prima te bezoeken voor zover wij weten van andere reizigers.

 3. Avatar van Maggie
  Maggie
  17 mei 2018

  Ik begreep dat je juist met een israelische stempel in je paspoort veel arabische landen niet binnen komt. Hebben jullie daar ervaring mee?

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   17 mei 2018

   Hi Maggie, Wanneer je naar Israël reist krijg je een los papiertje in je paspoort die je moet bewaren en geen stempel in je paspoort. Geen probleem dus!

 4. Avatar van Jolanda
  Jolanda
  5 juli 2018

  Wat een mooie site met veel nuttige informatie! Wij gaan in september naar Jordanie, 1 week en dan in het zuiden de grens over naar Israel. Hebben in beide landen een auto gehuurd. De accomodatie zijn geboekt, maar doen alles dus wel zelf. Toch een vraag. Is het mogelijk om op een zaterdag vanuit Jeruzalem naar Bethlehem te reizen om zo die dag nuttig te besteden omdat in Jeruzalem dan alles dicht is? Rijdt er dan dus wel een bus, want ik neem aan dat we niet met onze huurauto naar Palestijns gebied kunnen en weer terug. Ik hoor graag van je. Mvg Jolanda

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   6 juli 2018

   Hi Jolanda, wat een toffe reis! Het is zeker mogelijk om op zaterdag van Jeruzalem naar Bethlehem te reizen. Palestijnse bussen rijden namelijk gewoon door de hele dag vanaf de Islamitische wijk in Jeruzalem. Wij ontmoetten Nederlanders die wel met hun huurauto gingen. Misschien even navragen bij de verhuur of het mag of niet? Veel plezier!

 5. Avatar van renske
  renske
  8 augustus 2018

  Ik wil volgend jaar Kerst en NIeuwjaar doorbrengen in Eilat. Merk je daar niets van Kerst en Nieuwjaar? Ik meen dat Joden daar andere dagen voor hebben? Mijn vraag is ook of het vliegtuig naar Eilat over de Sinai vliegt? Het schijnt dat het daar nogal onveilig vliegen is, vanwege aanslagen.Verder liggen sommige accomodaties maar 1 tot 3 km van het vliegveld van Eilat. Hoe kun je het best naar je accomadatie gaan? Met de taxi en is dat vertrouwd? Ik bedoel moet je nog opletten dat je niet afgezet word? vrgr renske

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   9 augustus 2018

   Hi Renske, Helaas kunnen wij geen antwoord geven op je vragen. Wij zijn niet in Eilat geweest en zijn naar Tel Aviv gevlogen.

 6. Avatar van Aletta
  Aletta
  12 augustus 2018

  Is het ook mogelijk om met de trein maar Israel te gaan? Heeft iemand daar een tip over? Wij willen eigenlijk niet vliegen (milieu)

 7. Avatar van Carla
  Carla
  21 september 2018

  Vraagje. Ik ga binnenkort met een reisgezelschap naar Israël. Het meeste van de reis is dus al betaald. Niet de lunch of koffie en dergleijke. Veel gelezen over shekels meenemen of niet. Ik kom er niet goed uit wat nu het beste is. Ik heb een credit card en een bankpas. Wat voor advies geef je mij? Wat contant meenemen of daar gewoon pinnen? Geld omwisselen bij het GWK is best duur heb ik gezien.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 september 2018

   Hi Carla, wat leuk! Wij hebben geen contant geld meegenomen naar Israël. We hebben daar altijd kunnen pinnen. Misschien overbodig om te zeggen, maar wel belangrijk om je pas op wereld te zetten. Veel plezier alvast! Groetjes Kirsten

 8. Avatar van Marco
  Marco
  23 september 2018

  Ik heb een jaar als vrijwilliger gewerkt in Jeruzalem. Nu ga ik terug naar Nederland. Mijn visum.verloopt eind November. Ik blijf ongeveer een week in Nederland. Kan ik als toerist dan gewoknnyerifg keren voor 9p dagen of zit er een periode aangaat hoelang je weg moet blijven.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 september 2018

   Hi Marco, voor zover ik weet kun je gewoon weer terugkeren wanneer jij wilt. Zolang je het land maar hebt verlaten. Er is wel een kans dat je wordt ondervraagd bij terugkomst.

 9. Avatar van Josja
  Josja
  7 december 2018

  Weet iemand of de autoweg nr 90 langs de Westbank Israelisch of Palestijns gebied is? Ik kom er niet achter of we daar met een Israëlische huurauto kunnen reizen. Ik wil het graag van te voren weten van van Galilea naar Ein Gedi te gaan. josja

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   18 december 2018

   Hi Josja, helaas kan ik je geen antwoord geven op deze vraag.

 10. Avatar van G-dolstra
  G-dolstra
  26 december 2018

  Als je langer dan drie maanden wil verblijven moet je dan ook een verblijfsvergunning aanvragen? En hoe zijn daar de sociale voorzieningen?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   28 december 2018

   Hallo, Helaas kan ik je hier geen antwoord op geven. Wij hebben slechts gereisd door Israël en konden dus gewoon als toerist naar het land reizen. Het beste kun je hiervoor contact opnemen met de ambassade.

 11. Avatar van AW.Vosselman
  AW.Vosselman
  22 januari 2019

  Hallo, We huren een auto in Israel kan ik mijn gehandicaptenparkeerkaart ook in Israel gebruiken? Kan dit nergens vinden.

 12. Avatar van Miriam
  Miriam
  22 januari 2019

  Besten mensen, we gaan binnenkort naar Israël maar ik moet medicatie meenemen die op de opiumlijst voorkomt en dat is een heel gedoe. Is het ook mogelijk om met een recept van de huisarts in Israël de medicatie te krijgen bij een Israëlische apotheek? En hebben ze in Israël ook paracetamol en valdispert ( zonder recept ) Groetjes Miriam

 13. Avatar van Miriam van Esch
  Miriam van Esch
  22 januari 2019

  Weet iemand of je in Israël paracetamol en valdispert gewoon zonder recept bij een apotheek kunt kopen?

 14. Avatar van Marleen
  Marleen
  23 januari 2019

  Ik heb wel eens gehoord als je op vakantie (met Nederlands paspoort) in Israël bent geweest dat het daarna niet makkelijk is om naar de VS te reizen. Wie kan mij hier meer over vertellen?

 15. Avatar van Floor Bazdidi
  Floor Bazdidi
  25 maart 2019

  Dank voor dit handige artikel! Echter als half-Perzische wil ik jullie graag nog laten weten dat Iran géén Arabisch land is (een veelgemaakt foutje :-))! Groet, Floor

 16. Avatar van Marit
  Marit
  28 maart 2019

  Hoi, Leuke artikels, dank voor alle informatie. Ik vertrek binnenkort naar Israel en zal daar de grens oversteken met Jordanie. Ik reis daar van zuid naar noord om vervolgens weer de grens over te steken terug naar Isreal. Weet jij (of iemand anders hier) toevallig of het visum on arrival single entry of double/multiple entry is? Bedankt alvast!

 17. Avatar van Marlinda
  Marlinda
  11 december 2019

  Ik ben met een groep van school geweest en voordat we vlogen (vanaf Eindhoven) werd iedereen in groepjes meegenomen. Daar kregen we vragen over onze koffer, of we die geleend hadden, zo ja van wie, en zelf ingepakt of niet. Ook werd al gevraagd wat we gingen doen daar. In Israël werd het toen we daar waren ook gevraagd en moesten we de familienaam van ons gastgezin opnoemen. Je moet dus heel goed van tevoren weten wat je daar wilt doen.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   16 december 2019

   Wat goed om te weten! Bedankt voor de aanvulling..

 18. Avatar van theo
  theo
  15 februari 2020

  Hallo Redactie: ik heb een vraag over een werk visum naar Israel weet u hoelang je daar dan mag verblijven als je daar evt wil gaan werken voor een langere periode ??? alvast merci voor antwoord met vriendelijke groet theo

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   16 februari 2020

   Beste Theo, Helaas weten wij hier geen antwoord op. Het beste kun je contact opnemen met de ambassade.

 19. Avatar van theo
  theo
  23 februari 2020

  Okeee Merci Kirsten ik denk dat dat het beste is om daar info te vragen Merci

 20. Avatar van Roelofje
  Roelofje
  18 april 2021

  Als je naar Iran gaat moet je gewoon een tweede Nederlands paspoort aanvragen, dan heb je geen probleem met Israël hebben wij er varen. Naar Israël reis je dan weer met je gewone paspoort.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   20 april 2021

   Beste Roelofje, Bedankt voor de toevoeging. Dit is inderdaad ook een optie!