Reizen naar Israël: Antwoorden op veelgestelde vragen

Vliegen van Nederland naar Israël wordt steeds goedkoper wat betekent dat steeds meer reizigers hun weg naar Israël weten te vinden. Wanneer je naar het nieuws kijkt in Europa komt Israël niet over als één van de meest veilige plekken ter wereld. En hoewel er vaak een spanning hangt, is ons beeld van Israël zeker veranderd. Wil jij gaan reizen naar Israël? Wij geven antwoorden op de dertien meest gestelde vragen met betrekking tot reizen naar Israël.

1. Reisadvies Israël: Is reizen naar Israël veilig?

Zoals ik hierboven al aangaf is het reizen naar Israël niet altijd even veilig. Het is daarom belangrijk om altijd het actuele reisadvies van de Rijksoverheid te checken voor vertrek. Op veel plekken in Israël merk je weinig van de onrust, maar met name in Jeruzalem merkten wij – ook voordat Trump zich had uitgesproken – spanningen. Overal op straat zie je militairen en bij veel bezienswaardigheden zijn strenge controles. Daarnaast werden we bij ieder station flink gecontroleerd en moet je altijd en overal door detectiepoortjes. Met name het gebied rondom de Gazastrook is niet toegankelijk voor toeristen.

Solo reizen naar Tel Aviv

Israël is niet alleen een toffe bestemming voor een rondreis, maar Tel Aviv is ook een toffe bestemming voor een stedentrip. Maar hoe is het solo reizen in Tel Aviv? Hier lees je meer over solo reizen in Tel Aviv.

Handig en leuk om aan te schaffen voor je reis naar Israël: Lonely Planet Israël & The Palestinian Territories

Reizen naar Israël: Militairen op straat in Jeruzalem

2. Reizen naar Israël: Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Israël is tijdens ons voorjaar en ons najaar. Dit betekent dat over het algemeen de maanden maart tot en met mei en september en oktober de beste maanden zijn om je reis te plannen. De temperaturen liggen dan niet te hoog en niet laag en er valt relatief weinig neerslag.

3. Moet ik een visum voor Israël vooraf aanvragen?

Wanneer je wilt gaan reizen naar Israël hoef je niet vooraf een visum aan te vragen. Bij aankomst op het vliegveld ontvang je een visum on arrival waarmee je 90 dagen in Israël mag verblijven. Het is niet zo dat je een stempel in je paspoort krijgt. Vanwege de vele onrusten tussen Israël en verschillende landen in het Midden-Oosten ontvang je een los papiertje in je paspoort dat dienst doet als visum. Zorg ervoor dat je deze niet kwijtraakt.

4. Hoe streng is de controle bij aankomst in Israël?

Nooit eerder zijn wij op een vliegveld aangekomen waar de controle zo streng is. Vooral voor ons was aankomen in Israël wel even een dingetje omdat wij vlak voor onze vertrek naar Israël een reis maakten door Iran. Maar voor vrijwel iedereen is Israël niet altijd even gemakkelijk. Ga er vanuit dat er veel vragen gesteld zullen worden. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen kan het verstandig zijn om in ieder geval voor de eerste nachten accommodaties te regelen. Daarnaast is een uitreisticket ook handig om te kunnen laten zien.

5. Kom ik Israël in met stempels van Arabische landen in mijn paspoort?

Voor ons vertrek naar Israël maakten we ons een beetje zorgen over ons paspoort. Vlak voor vertrek reisden we namelijk tweeënhalve week door Iran, geen Arabisch land, maar toch. Op het internet lazen we vaak dat je met stempels van Arabische landen zoals Iran, Jemen en Soedan niet naar Israël kunt reizen. Wij wilden toch graag naar Israël en namen de proef op de som.

Bij aankomst werden ons ook meerdere vragen gesteld over onze Iran reis en onze plannen in Israël. Ook als je niet naar Iran bent geweest kun je er vanuit gaan dat er meerdere vragen gesteld gaan worden.

Vragen die gesteld kunnen worden bij aankomst in Israël:

  • Hoe lang zijn jullie in Iran geweest?
  • Waarom waren jullie in Iran?
  • Kennen jullie mensen in Iran?
  • Wat zijn jullie plannen in Israël?
  • Waar gaan jullie naartoe in Israël?
  • Kennen jullie mensen in Israël?
  • Waarom hebben jullie niet alle accommodaties in Israël al geboekt?
  • Hoe lang blijven jullie in Israël?

Na al deze vragen kreeg ik al snel mijn papiertje voor Israël, maar Erick moest wachten om nog verder ondervraagd te worden. Hier werden wederom dezelfde vragen gesteld, maar ook vragen als:

  • Wat voor werk doe je?
  • Wat zijn de volledige namen van je vader en opa?

Zolang je een eerlijk antwoord geeft op alle vragen zul je geen problemen hebben en kun je met een gerust hart naar Israël reizen. Ook met stempels van Arabische landen in je paspoort. Hoewel de controle bij aankomst in Israël erg streng is, zul je niet snel geweigerd worden.

Reizen naar Israël

6. Is het mogelijk om te pinnen in Israël?

Het is zeker mogelijk om te pinnen in Israël. Zelf hebben wij meerdere keren gepind en we hebben nooit problemen gehad met onze Rabobank pinpas. Van andere reizigers hebben we echter ook andere verhalen gehoord. Vrijwel overal in Israël kun je met een creditcard betalen. Het is daarom zeker aan te raden om naast je gewone pinpas een creditcard mee op reis te nemen naar Israël. Op veel plekken kun je ook met euro’s of Amerikaanse dollars betalen.

7. Reizen naar Israël: Hoe duur is Israël?

In Israël betaalt men met de Israëlische shekel (NIS). Israël is geen goedkope reisbestemming. Je kunt er vanuit gaan dat boodschappen en uit eten gaan ongeveer even duur is als in Nederland. Alcohol en accommodaties zijn echter vaak een stukje duurder dan in Nederland. Wij kozen er daarom vrijwel overal voor om een appartement te boeken via Airbnb (via deze link ontvang je korting op je eerste boeking), zodat we zelf konden koken).

Tel Aviv

8. Is het veilig om uit de kraan te drinken in Israël?

In principe kun je zonder je zorgen hoeven te maken drinken uit de kraan in Israël. Toch vonden wij dat er vaak een rare – chloor – smaak aan het water zat. Ik raad je daarom aan om een Lifestraw GO waterfles met filter mee te nemen op reis. Door deze te vullen met kraanwater weet je altijd zeker dat het water veilig te drinken is.

9. Waar moet ik rekening mee houden met betrekking tot de sjabbat in Israël?

Van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 19:00 uur is het sjabbat in Israël. Dit betekent dat op zaterdag vrijwel alle winkels en restaurants gesloten zijn en dat bussen en treinen niet rijden. Wil je op deze dagen toch reizen, dan ben je aangewezen op taxi’s of gedeelde sharuts (kleine busjes). Vanuit Jeruzalem naar de Westelijke Jordaanoever rijzen is wel mogelijk op zaterdag. Palestijnse bussen rijden namelijk wel. Voor eten en boodschappen tijdens de sjabbat kun je vaak wel terecht in de Arabische wijken of christelijke wijken. Op zondag begint de werkweek in Israël en is alles weer geopend.

Reizen naar Israël

10. Welke gerechten in Israël moet ik zeker proberen?

De Israëlische keuken is een mengelmoes van gerechten van over de hele wereld. Gerechten die je zeker uit moet proberen zijn hummus, falafel, mezzes (een soort tapas), shoarma, shakshuka (gepocheerde eieren in een tomatensaus) en sabich (gevuld pitabrood). Israël is een walhalla voor vegetariërs.

11. Reizen naar Israël: Spreekt men goed Engels?

In Israël spreekt men Hebreeuws en vrijwel alles is aangegeven in het Hebreeuws. Denk aan bussen, menukaarten en informatieboorden. En ik kan je vertellen, van het Hebreeuwse alfabet kun je helemaal niets maken. Gelukkig spreken veel Israëliërs uitstekend Engels en kan iedereen je helpen. Heb je toch moeite met het communiceren dan raad ik je aan om een Point-it aanwijsboekje aan te schaffen. Met dit compacte boekje kun je met iedereen ter wereld communiceren.

Lees ook: Israël met kinderen. Alles wat je moet weten over reizen naar Israël met kinderen.

Straatbeeld Tel Aviv

12. Kan ik overal foto’s van maken in Israël?

Het is niet toegestaan om foto’s te maken van militairen (wij zijn zo brutaal geweest om het wel te doen met een lens) of militaire plekken. Ook zullen veel locals, en met name orthodoxe Joden, het niet fijn vinden als je een foto van ze maakt. Zelf reizen wij met een drone, maar vanwege onze Iraanse visa hebben wij besloten de drone in Istanbul te laten. Achteraf hadden we deze best mee kunnen nemen. Op meerdere plekken in Tel Aviv zagen we drones vliegen.

Dome of the Rock Jeruzalem Israël

13. Is het gemakkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen?

Verrassend genoeg is het voor toeristen heel gemakkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen. Vanuit Jeruzalem sta je binnen een uur middenin de Westelijke Jordaanoever en is er onderweg geen controle. Bij ons niet althans. Het is belangrijk dat je altijd je paspoort bij je hebt omdat je altijd rekening moet houden met controle aan de grens. Als je vanuit Palestina terugreist naar Israël moet je wel rekening houden met controle. Het is daarom belangrijk dat je altijd je paspoort bij je hebt. Je kunt ook kiezen voor het boeken van een georganiseerde dagtrip naar Bethlehem.

Lees hier alles over onze dagtrip van Jeruzalem naar Bethlehem.

De muur tussen Palestina en Israël

#14. Is het belangrijk om accommodaties vooraf te boeken?

Wanneer je gaat reizen naar Israël raad ik je aan om accommodaties vooraf vast te leggen, aangezien Israël een populaire reisbestemming is. Accommodaties kun je het beste boeken via Booking.com (deze kunnen vaak nog tot 24 uur vooraf gratis geannuleerd worden) of Airbnb. Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Israël – Tel Aviv en Jeruzalem.

#15. Heb ik een wereldstekker nodig in Israël?

In Israël maakt men gebruik van andere stopcontacten dan in Nederland. Dit betekent dat onze stekkers vaak niet in het stopcontact passen. Ik raad je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Heb jij nog aanvullende vragen over reizen naar Israël? Stel ze gerust in een reactie hieronder en we zullen zo snel mogelijk antwoord geven. 

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Tel Aviv