Reizen naar Israel, antwoord op veelgestelde vragen

Reizen naar Israël: Antwoorden op veelgestelde vragen

Vliegen van Nederland naar Israël wordt steeds goedkoper wat betekent dat steeds meer reizigers hun weg naar Israël weten te vinden. Wanneer je naar het nieuws kijkt in Europa komt Israël niet over als één van de meest veilige plekken ter wereld. En hoewel er vaak een spanning hangt, is ons beeld van Israël zeker veranderd. Wil jij gaan reizen naar Israël? Wij geven antwoorden op de dertien meest gestelde vragen met betrekking tot reizen naar Israël.

1. Is reizen naar Israël veilig?

Zoals ik hierboven al aangaf is het reizen naar Israël niet altijd even veilig. Het is daarom belangrijk om altijd het actuele reisadvies van de Rijksoverheid te checken voor vertrek. Op veel plekken in Israël merk je weinig van de onrust, maar met name in Jeruzalem merkten wij – ook voordat Trump zich had uitgesproken – spanningen. Overal op straat zie je militairen en bij veel bezienswaardigheden zijn strenge controles. Daarnaast werden we bij ieder station flink gecontroleerd en moet je altijd en overal door detectiepoortjes. Met name het gebied rondom de Gazastrook is niet toegankelijk voor toeristen.

Reizen naar Israël: Militairen op straat in Jeruzalem

2. Moet ik een visum voor Israël vooraf aanvragen?

Wanneer je wilt gaan reizen naar Israël hoef je niet vooraf een visum aan te vragen. Bij aankomst op het vliegveld ontvang je een visum on arrival waarmee je 90 dagen in Israël mag verblijven. Het is niet zo dat je een stempel in je paspoort krijgt. Vanwege de vele onrusten tussen Israël en verschillende landen in het Midden-Oosten ontvang je een los papiertje in je paspoort dat dienst doet als visum. Zorg ervoor dat je deze niet kwijtraakt.

4. Hoe streng is de controle bij aankomst in Israël?

Nooit eerder zijn wij op een vliegveld aangekomen waar de controle zo streng is. Vooral voor ons was aankomen in Israël wel even een dingetje omdat wij vlak voor onze vertrek naar Israël een reis maakten door Iran. Maar voor vrijwel iedereen is Israël niet altijd even gemakkelijk. Ga er vanuit dat er veel vragen gesteld zullen worden. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen kan het verstandig zijn om in ieder geval voor de eerste nachten accommodaties te regelen. Daarnaast is een uitreisticket ook handig om te kunnen laten zien.

5. Kom ik Israël in met stempels van Arabische landen in mijn paspoort?

Voor ons vertrek naar Israël maakten we ons een beetje zorgen over ons paspoort. Vlak voor vertrek reisden we namelijk tweeënhalve week door Iran, geen Arabisch land, maar toch. Op het internet lazen we vaak dat je met stempels van Arabische landen zoals Iran, Jemen en Soedan niet naar Israël kunt reizen. Wij wilden toch graag naar Israël en namen de proef op de som.

Bij aankomst werden ons ook meerdere vragen gesteld over onze Iran reis en onze plannen in Israël. Ook als je niet naar Iran bent geweest kun je er vanuit gaan dat er meerdere vragen gesteld gaan worden.

Vragen die gesteld kunnen worden bij aankomst in Israël:

 • Hoe lang zijn jullie in Iran geweest?
 • Waarom waren jullie in Iran?
 • Kennen jullie mensen in Iran?
 • Wat zijn jullie plannen in Israël?
 • Waar gaan jullie naartoe in Israël?
 • Kennen jullie mensen in Israël?
 • Waarom hebben jullie niet alle accommodaties in Israël al geboekt?
 • Hoe lang blijven jullie in Israël?

Na al deze vragen kreeg ik al snel mijn papiertje voor Israël, maar Erick moest wachten om nog verder ondervraagd te worden. Hier werden wederom dezelfde vragen gesteld, maar ook vragen als:

 • Wat voor werk doe je?
 • Wat zijn de volledige namen van je vader en opa?

Zolang je een eerlijk antwoord geeft op alle vragen zul je geen problemen hebben en kun je met een gerust hart naar Israël reizen. Ook met stempels van Arabische landen in je paspoort. Hoewel de controle bij aankomst in Israël erg streng is, zul je niet snel geweigerd worden.

Reizen naar Israël

6. Is het mogelijk om te pinnen in Israël?

Het is zeker mogelijk om te pinnen in Israël. Zelf hebben wij meerdere keren gepind en we hebben nooit problemen gehad met onze Rabobank pinpas. Van andere reizigers hebben we echter ook andere verhalen gehoord. Vrijwel overal in Israël kun je met een creditcard betalen. Het is daarom zeker aan te raden om naast je gewone pinpas een creditcard mee op reis te nemen naar Israël. Op veel plekken kun je ook met euro’s of Amerikaanse dollars betalen.

7. Hoe duur is Israël?

In Israël betaalt men met de Israëlische shekel (NIS). Israël is geen goedkope reisbestemming. Je kunt er vanuit gaan dat boodschappen en uit eten gaan ongeveer even duur is als in Nederland. Alcohol en accommodaties zijn echter vaak een stukje duurder dan in Nederland. Wij kozen er daarom vrijwel overal voor om een appartement te boeken via Airbnb (via deze link ontvang je korting op je eerste boeking), zodat we zelf konden koken).

Reizen naar Israël

8. Is het veilig om uit de kraan te drinken in Israël?

In principe kun je zonder je zorgen hoeven te maken drinken uit de kraan in Israël. Toch vonden wij dat er vaak een rare – chloor – smaak aan het water zat.

9. Waar moet ik rekening mee houden met betrekking tot de shabbat in Israël?

Van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 19:00 uur is het shabbat in Israël. Dit betekent dat op zaterdag vrijwel alle winkels en restaurants gesloten zijn en dat bussen en treinen niet rijden. Wil je op deze dagen toch reizen, dan ben je aangewezen op taxi’s of gedeelde sharuts (kleine busjes). Vanuit Jeruzalem naar de Westelijke Jordaanoever rijzen is wel mogelijk op zaterdag. Palestijnse bussen rijden namelijk wel. Voor eten en boodschappen tijdens de shabbat kun je vaak wel terecht in de Arabische wijken of christelijke wijken. Op zondag begint de werkweek in Israël en is alles weer geopend.

10. Welke gerechten in Israël moet ik zeker proberen?

De Israëlische keuken is een mengelmoes van gerechten van over de hele wereld. Gerechten die je zeker uit moet proberen zijn hummus, falafel, mezzes (een soort tapas), shoarma, shakshuka (gepocheerde eieren in een tomatensaus) en sabich (gevuld pitabrood). Israël is een walhalla voor vegetariërs.

11. Spreekt men goed Engels in Israël?

In Israël spreekt men Hebreeuws en vrijwel alles is aangegeven in het Hebreeuws. Denk aan bussen, menukaarten en informatieboorden. En ik kan je vertellen, van het Hebreeuwse alfabet kun je helemaal niets maken. Gelukkig spreken veel Israëliërs uitstekend Engels en kan iedereen je helpen.

Reizen naar Israël: Tel Aviv

12. Kan ik overal foto’s van maken in Israël?

Het is niet toegestaan om foto’s te maken van militairen (wij zijn zo brutaal geweest om het wel te doen met een lens) of militaire plekken. Ook zullen veel locals, en met name orthodoxe Joden, het niet fijn vinden als je een foto van ze maakt. Zelf reizen wij met een drone, maar vanwege onze Iraanse visa hebben wij besloten de drone in Istanbul te laten. Achteraf hadden we deze best mee kunnen nemen. Op meerdere plekken in Tel Aviv zagen we drones vliegen.

Dome of the Rock Jeruzalem Israël

13. Is het gemakkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen?

Verrassend genoeg is het voor toeristen heel gemakkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen. Vanuit Jeruzalem sta je binnen een uur middenin de Westelijke Jordaanoever en is er onderweg geen controle. Bij ons niet althans. Als je vanuit Palestina terugreist naar Israël moet je wel rekening houden met controle. Het is daarom belangrijk dat je altijd je paspoort bij je hebt. Je kunt ook kiezen voor het boeken van een georganiseerde dagtrip naar Bethlehem.

Lees hier alles over onze dagtrip van Jeruzalem naar Bethlehem.

Reizen naar Israël: Jeruzalem naar Bethelehem

#14. Is het belangrijk om accommodaties vooraf te boeken?

Wanneer je gaat reizen naar Israël raad ik je aan om accommodaties vooraf vast te leggen. Accommodaties kun je het beste boeken via Booking.com (deze kunnen vaak nog tot 24 uur vooraf gratis geannuleerd worden) of Airbnb.

Heb jij nog aanvullende vragen over reizen naar Israël? Stel ze gerust in een reactie hieronder en we zullen zo snel mogelijk antwoord geven. 

Chille slaapplekken in Tel Aviv

Aparthotel Casa Nova
Aparthotel Casa Nova

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

30 reacties op “Reizen naar Israël: Antwoorden op veelgestelde vragen”

 1. Jessica schreef:

  Ik vind het geweldige dat de vliegtickets naar Israel inmiddels een stuk goedkoper zijn geworden. Deze zomer vloog ik nog voor zo’n 120 euro van Nederland naar Tel Aviv met een overstap, terug was m’n directe vlucht slechts 50 euro (wel alleen met handbagage). Je krijgt trouwens bij aankomst normaal gesproken een toeristenvisum voor 90 dagen ipv 30. 😉 Heel af en toe geven ze minder dagen (een vriendin kreeg laatst slechts 14 dagen omdat ze al vaker was geweest) maar kon het vervolgens alsnog met 3 maanden verlengen in Tel Aviv.

 2. Cynthia schreef:

  Leuk en nuttig artikel 🙂

  Hoe is een stedentrip naar Tel Aviv? Velig, ver weg van de onsrustige gebieden? En een leuke stedentrip bestemming?

  • Dankjewel! Tel Aviv is zeker een hele leuke stad! Wij waren er twee volle dagen en hebben in die tijd vrijwel alles wel gezien. Wanneer ben je van plan om te gaan? Ik schrijf binnenkort een artikel over Tel Aviv. Op dit moment is het rustig in Tel Aviv en dus prima te doen. Maar ook Jeruzalem is nu prima te bezoeken voor zover wij weten van andere reizigers.

 3. Maggie schreef:

  Ik begreep dat je juist met een israelische stempel in je paspoort veel arabische landen niet binnen komt. Hebben jullie daar ervaring mee?

 4. Jolanda schreef:

  Wat een mooie site met veel nuttige informatie! Wij gaan in september naar Jordanie, 1 week en dan in het zuiden de grens over naar Israel. Hebben in beide landen een auto gehuurd. De accomodatie zijn geboekt, maar doen alles dus wel zelf.
  Toch een vraag.
  Is het mogelijk om op een zaterdag vanuit Jeruzalem naar Bethlehem te reizen om zo die dag nuttig te besteden omdat in Jeruzalem dan alles dicht is? Rijdt er dan dus wel een bus, want ik neem aan dat we niet met onze huurauto naar Palestijns gebied kunnen en weer terug.
  Ik hoor graag van je.
  Mvg Jolanda

  • Hi Jolanda, wat een toffe reis! Het is zeker mogelijk om op zaterdag van Jeruzalem naar Bethlehem te reizen. Palestijnse bussen rijden namelijk gewoon door de hele dag vanaf de Islamitische wijk in Jeruzalem. Wij ontmoetten Nederlanders die wel met hun huurauto gingen. Misschien even navragen bij de verhuur of het mag of niet?

   Veel plezier!

 5. renske schreef:

  Ik wil volgend jaar Kerst en NIeuwjaar doorbrengen in Eilat. Merk je daar niets van Kerst en Nieuwjaar? Ik meen dat Joden daar andere dagen voor hebben?

  Mijn vraag is ook of het vliegtuig naar Eilat over de Sinai vliegt? Het schijnt dat het daar nogal onveilig vliegen is, vanwege aanslagen.Verder liggen sommige accomodaties maar 1 tot 3 km van het vliegveld van Eilat. Hoe kun je het best naar je accomadatie gaan? Met de taxi en is dat vertrouwd? Ik bedoel moet je nog opletten dat je niet afgezet word?

  vrgr renske

 6. Aletta schreef:

  Is het ook mogelijk om met de trein maar Israel te gaan? Heeft iemand daar een tip over? Wij willen eigenlijk niet vliegen (milieu)

 7. Carla schreef:

  Vraagje. Ik ga binnenkort met een reisgezelschap naar Israël. Het meeste van de reis is dus al betaald. Niet de lunch of koffie en dergleijke.
  Veel gelezen over shekels meenemen of niet. Ik kom er niet goed uit wat nu het beste is.
  Ik heb een credit card en een bankpas.
  Wat voor advies geef je mij? Wat contant meenemen of daar gewoon pinnen? Geld omwisselen bij het GWK is best duur heb ik gezien.

  • Hi Carla, wat leuk! Wij hebben geen contant geld meegenomen naar Israël. We hebben daar altijd kunnen pinnen. Misschien overbodig om te zeggen, maar wel belangrijk om je pas op wereld te zetten. Veel plezier alvast!
   Groetjes Kirsten

 8. Marco schreef:

  Ik heb een jaar als vrijwilliger gewerkt in Jeruzalem. Nu ga ik terug naar Nederland. Mijn visum.verloopt eind November. Ik blijf ongeveer een week in Nederland. Kan ik als toerist dan gewoknnyerifg keren voor 9p dagen of zit er een periode aangaat hoelang je weg moet blijven.

 9. Josja schreef:

  Weet iemand of de autoweg nr 90 langs de Westbank Israelisch of Palestijns gebied is? Ik kom er niet achter of we daar met een Israëlische huurauto kunnen reizen. Ik wil het graag van te voren weten van van Galilea naar Ein Gedi te gaan. josja

 10. G-dolstra schreef:

  Als je langer dan drie maanden wil verblijven moet je dan ook een verblijfsvergunning aanvragen? En hoe zijn daar de sociale voorzieningen?

 11. AW.Vosselman schreef:

  Hallo,

  We huren een auto in Israel kan ik mijn gehandicaptenparkeerkaart ook in Israel gebruiken? Kan dit nergens vinden.

 12. Miriam schreef:

  Besten mensen, we gaan binnenkort naar Israël maar ik moet medicatie meenemen die op de opiumlijst voorkomt en dat is een heel gedoe. Is het ook mogelijk om met een recept van de huisarts in Israël de medicatie te krijgen bij een Israëlische apotheek? En hebben ze in Israël ook paracetamol en valdispert ( zonder recept )
  Groetjes Miriam

 13. Miriam van Esch schreef:

  Weet iemand of je in Israël paracetamol en valdispert gewoon zonder recept bij een apotheek kunt kopen?

 14. Marleen schreef:

  Ik heb wel eens gehoord als je op vakantie (met Nederlands paspoort) in Israël bent geweest dat het daarna niet makkelijk is om naar de VS te reizen. Wie kan mij hier meer over vertellen?

 15. Floor Bazdidi schreef:

  Dank voor dit handige artikel!

  Echter als half-Perzische wil ik jullie graag nog laten weten dat Iran géén Arabisch land is (een veelgemaakt foutje :-))!

  Groet,
  Floor

 16. Marit schreef:

  Hoi,

  Leuke artikels, dank voor alle informatie.

  Ik vertrek binnenkort naar Israel en zal daar de grens oversteken met Jordanie. Ik reis daar van zuid naar noord om vervolgens weer de grens over te steken terug naar Isreal. Weet jij (of iemand anders hier) toevallig of het visum on arrival single entry of double/multiple entry is?

  Bedankt alvast!

 17. Marlinda schreef:

  Ik ben met een groep van school geweest en voordat we vlogen (vanaf Eindhoven) werd iedereen in groepjes meegenomen. Daar kregen we vragen over onze koffer, of we die geleend hadden, zo ja van wie, en zelf ingepakt of niet. Ook werd al gevraagd wat we gingen doen daar. In Israël werd het toen we daar waren ook gevraagd en moesten we de familienaam van ons gastgezin opnoemen. Je moet dus heel goed van tevoren weten wat je daar wilt doen.

 18. theo schreef:

  Hallo Redactie:

  ik heb een vraag over een werk visum naar Israel weet u hoelang je daar dan mag verblijven als je daar evt wil gaan werken voor een langere periode ???

  alvast merci voor antwoord

  met vriendelijke groet theo

 19. theo schreef:

  Okeee Merci Kirsten ik denk dat dat het beste is om daar info te vragen Merci

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.