Roadtrip Australië

Op wereldreis: Dit moet je weten over een wereldreisverzekering

Geüpdatet op

Ga je net als wij op wereldreis en ben je bezig met de voorbereidingen? We kunnen niet vaak genoeg aangeven dat het afsluiten van een goede wereldreisverzekering een absolute must is voor iedere wereldreiziger. Helaas geeft een reguliere reis- of zorgverzekering vaak helemaal geen dekking meer wanneer je langer dan een bepaald aantal maanden in het buitenland verblijft. Daarnaast is een wereldreis is totaal anders dan een vakantie en onderneem je tijdens een langere reis vaak andere activiteiten dan tijdens een vakantie. Een wereldreis maken is fantastisch, maar hoe langer je van huis bent hoe groter de kans dat je de hulp van een gespecialiseerde tussenpersoon of verzekeraar in moet schakelen als er echt iets aan de hand is. Samen met specialist JoHo zetten wij tien belangrijke aandachtspunten op een rij die je moet weten over een wereldreisverzekering.

#1 Waarom is het belangrijk een speciale wereldreisverzekering af te sluiten?

Hoe langer je van huis bent, hoe groter de kans dat er in ieder geval één keer iets vervelends gebeurt waarbij je de hulp van je verzekering nodig hebt. Denk hierbij aan betrokken raken bij een ongeval, ziek worden op reis, een dierbare die overlijdt in Nederland terwijl jij aan de andere kant van de wereld zit, diefstal of bagage die kwijt raakt tijdens het reizen. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken die tijdens het reizen kunnen gebeuren.

Daarnaast beoefenen veel wereldreizigers andere activiteiten dan mensen die op vakantie zijn. Denk hierbij aan duiken, raften, abseilen, het maken van een jungle-trekking of het doen van vrijwilligerswerk. Stuk voor stuk super toffe ervaringen, maar ook ervaringen waarbij een ongeluk in een klein hoekje zit.

Wanneer er tijdens je wereldreis iets gebeurt dekt een normale reis- of zorgverzekering vaak medische kosten tot 100% van het Nederlandse tarief. Vallen de kosten in de regio waar jij je op dat moment bevindt bijvoorbeeld hoger uit dan in Nederland – denk aan Australië -, dan dien je het verschil uit eigen zak te betalen. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s. Het afsluiten van een speciale wereldreisverzekering biedt hierin uitkomst.

bezienswaardigheden hanoi

#2 Hoe zit het met dekking voor medische kosten tijdens een wereldreis?

Een belangrijke reden om een goede verzekering af te sluiten is zodat je gedekt bent voor medische kosten. Niemand wil in het ziekenhuis terecht komen en zelf voor de kosten op moeten draaien. Het is daarom belangrijk om een verzekering af te sluiten die medische kosten voor de volle 100% dekt. En dus niet tot de kostprijs in Nederland. Daarnaast kun je bij een speciale wereldreis vaak – kosteloos – speciale activiteiten en sporten meeverzekeren.

#3 Is de reisduur van je wereldreis van invloed op de wereldreisverzekering?

Over het algemeen bieden reguliere reisverzekeringen dekkingen voor maximaal 60 tot 90 dagen. Prima voor als je een paar weken wilt reizen, maar niet voldoende voor een langere wereldreis. Ben je eenmaal aan het reizen, dan is het lastig dit leven vaarwel te zeggen en weer terug te keren naar het normale leven in Nederland. Reizen is verslavend, dat weten wij maar al te goed. In een enkel geval kun je je laten verzekeren tot een maximaal verblijf van 180 dagen in het buitenland.

Reis je langer dan is het verstandig om een goede wereldreisverzekering af te sluiten waarmee je tot wel twee of zelfs vier jaar kunt blijven reizen. Vaak is het zelfs mogelijk om tijdens je reis te verlengen wanneer je beslist dat je nog langer wilt genieten. Het is belangrijk om hierbij niet te kiezen voor een verzekering die bij een verlenging een compleet nieuwe polis afsluit. In dit geval worden bestaande medische kosten en behandelingen vaak uitgesloten en dien je deze zelf te betalen.

kosten backpacken de filipijnen el nido palawan

#4 Wanneer is een verzekering voor particuliere aansprakelijkheid nodig?

Tijdens het reizen kun je niet alleen zelf letsel oplopen of je eigen spullen kwijtraken, het is ook mogelijk dat je onderweg aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan spullen van anderen. Denk hierbij aan een scooter of auto die je huurt op reis of de dure vaas die je per ongeluk omstoot in een hotel. Een andere vervelende optie is dat je schade aanricht aan een ander persoon. Denk hierbij aan een ongeluk. In het buitenland wordt vaak op een andere manier vastgesteld wie de dader is. Een goede wereldreisverzekering kan hierbij helpen. Een aansprakelijkheidsdekking en dekking voor juridische bijstand is dan ook vaak een standaard onderdeel van de betere wereldreisverzekeringen.

#5 Hoe zit het met de zorgverzekering in Nederland?

Ga je voor een langere tijd reizen, dan is het niet vanzelfsprekend dat je Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. De termijn hiervoor verschilt per verzekeraar, maar ligt vaak rond de twee jaar. Maar wanneer je tijdens je wereldreis besluit te gaan reizen aan de andere kant van de wereld, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering wel. Een hoop regels die zelfs voor veel instanties niet helemaal duidelijk lijken te zijn.

Veel wereldreizigers kiezen er daarom voor om voor vertrek uit Nederland een voordelige Nederlandse zorgverzekering af te sluiten met daarnaast een uitgebreide wereldreisverzekering. Voor je Nederlandse zorgverzekering ontvang je tijdens je wereldreis zorgtoeslag wordt ervoor zorgt dat het vrijwel kostend dekkend is. Ook wij kozen hiervoor. Op het moment dat wij begonnen met werken in Australië konden wij een bewijs van werk opsturen naar onze Nederlandse zorgverzekering en werd deze zonder moeite opgezegd. Op dat moment namen wij contact op met onze wereldreisverzekering en gaven aan dat wij geen Nederlandse zorgverzekering meer hebben. Hierbij ging de premie iets omhoog, maar dit kon zeker uit.

Hoe duur is Australië? Erick en Kirsten op weg naar hun baantje in Kalgoorlie

#6 Is diefstal of verlies van je bagage gedekt?

Backpacken is tegenwoordig niet meer hetzelfde als het backpacken van twintig jaar geleden. Wereldreizigers nemen steeds meer spullen mee op reis. Denk aan een goede camera, een GoPro, een laptop en een dure smartphone. Binnen een wereldreisverzekering is er voldoende dekking voor bagage en waardevolle spullen. In veel gevallen kun je zelf kiezen voor welke maximale waarde je wilt verzekeren. Er gelden vaak aanvullende voorwaarden voor waardevolle spullen, bijvoorbeeld hoe je deze moet bewaren of opbergen. Het is belangrijk om deze aanvullende voorwaarden goed door te nemen.

Persepolis Iran

#7 Wat betekent repatriëring en welke kosten worden vergoed?

Repatriëring betekent dat je plotseling terug wordt geroepen naar Nederland vanwege het overlijden van een dierbare of dat je voor bijvoorbeeld een specialistische behandeling terug naar Nederland moet. Een uitgebreide dekking voor repatriëring is een must.

In ons geval zijn wij nog nooit zo blij geweest met onze wereldreisverzekering als op het moment dat mijn oma plotseling kwam te overlijden terwijl wij in Australië werkten en reisden. Ik belde meteen de alarmcentrale van de verzekering op en binnen een uur of twee had ik twee retourtickets Perth – Amsterdam in mijn mailbox. Er werd erg met me meegeleefd en ik kon zelf kiezen wanneer ik wilde vliegen. De enige eis was dat we maximaal vier weken in Nederland konden blijven. Zo goed geregeld allemaal. Hieruit bleek maar weer hoe belangrijk het afsluiten van een goede wereldreisverzekering is.

#8 Ben je verzekerd tijdens een bezoek aan Nederland?

Wanneer je langer gaat reizen is het natuurlijk fijn om af en toe je vrienden en familie te kunnen opzoeken. Gelukkig zijn er wereldreisverzekeringen die ook dekking bieden tijdens een kort bezoek aan Nederland. Zo konden wij in december 2017 na bijna twee jaar op reis te zijn onze vrienden en familie verrassen met een bezoek en waren we alsnog goed verzekerd.

#9 Het zit het met uitschrijven bij de gemeente?

Wanneer je voor langer dan acht maanden in het buitenland verblijft moet je je officieel uitschrijven bij de Basisregistratie Personen. Hierover is een hoop onduidelijkheid en dit kan ook toeslaan op je lopende verzekeringen. Zorg er dus voor dat je voor vertrek alles rondom het uitschrijven bij de gemeente goed uitzoekt. Voor het hebben van een goede wereldreisverzekering hoef je vaak niet ingeschreven te staan in Nederland.

Ergernissen in het vliegtuig

#10 Hoe zit dat met een negatief reisadvies?

Helaas zijn er meerdere plekken op de wereld waar je beter niet naartoe kunt reizen. Denk aan oorlogen, ziekte-uitbraken en natuurrampen. Vaak vergoed een reguliere verzekering tijdens je bezoek aan een regio met een negatief reisadvies helemaal niets. Gespecialiseerde verzekeraars hebben echter een regeling dat de dekking blijft doorlopen of je krijgt de kans om binnen een aantal dagen naar een plek te reizen zonder negatief reisadvies.

Laat je voorlichten door specialisten

Tijdens onze wereldreis houden wij contact met reisspecialist JoHo. Hier hebben ze veel ervaring met backpackers en wereldreizigers. Zij kunnen je helpen bij onduidelijkheden over het uitschrijven bij de gemeente, hoe het zit met je Nederlandse zorgverzekering, wat te doen bij een negatief reisadvies en andere belangrijke zaken waar je tegenaan loopt tijdens je wereldreis.