Werken in Australië, voorbereiding. Papieren

Werken in Australië: Dit is handig om vooraf te regelen

Geüpdatet op

Mening reiziger doet het tegenwoordig. Werken tijdens een lange reis. Een ideale bestemming hiervoor is Australië, maar ook bijvoorbeeld in Nieuw Zeeland schijnt het gemakkelijk zijn om wat extra geld bij elkaar te sprokkelen. Ook wij vertrokken na bijna negen maanden te hebben gereisd door Azië naar Australië om hier weer wat geld te verdienen om zo onze reis voort te kunnen zetten. Waar moet je allemaal aan denken wanneer je wilt gaan werken in Australië? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Hieronder vind je een aantal zaken die handig zijn om te regelen voordat je begint met werken in Australië. Dit alles kun je regelen na aankomst en hoeft niet geregeld te worden vanuit het buitenland.

Werken in Australië met een Working Holiday Visum

Misschien onnodig om te noemen, maar wanneer je wilt gaan werken in Australië dien je van te voren online een working holiday visum (WHV) aan te vragen. Dit visum kan niet aangevraagd worden vanuit Australië, dus dit zul je voor vertrek moeten regelen. Op dit moment kun je tot en met je dertigste een visum aanvragen. Vanaf 1 januari 2017 zal deze leeftijd aangepast worden naar 35 jaar.

Tax file number aanvragen voor Australië

Wanneer je in Australië wilt gaan werken zul je als eerste, zodra je aankomt in Australië, een Tax file number (TFN) aan moeten vragen. Wanneer je dit niet aanvraagt zul je meer tax moeten betalen en dat willen we natuurlijk niet. Een Tax file number voor Australië vraag je hier aan. Binnen drie weken zul je je je nummer via de post ontvangen.

Een Australische bankrekening openen

Wanneer je wilt gaan werken in Australië is het belangrijk om zo snel mogelijk een Australische bankrekening te openen. Wijzelf hebben dit gedaan bij de Commonwealth bank. Hiervoor hebben wij gekozen aangezien deze bank op vrijwel iedere plek in Australië te vinden is. Voor een bankrekening bij deze bank betaal je vier Australische dollars per maand mits je minimaal 2000 Australische dollars ontvangt op je bankrekening. Wanneer dit het geval is hoef je niets te betalen voor je bankrekening.

Australische bankrekening openen

Geld overmaken naar je Australische rekening

Helaas zul je de eerste week (of weken) nog geen geld ontvangen op je Australische bankrekening. Wel is het een stuk voordeliger om direct gebruik te maken van je pinpas in plaats van pinnen met je Nederlandse bankpas. Het is daarom handig om geld over te maken van je Nederlandse rekening naar je Australische rekening. Wanneer je dit doet via een normale overboeking via de bank kan dit aardig wat euro’s gaan kosten. Wij deden dit daarom via Currencyfair. Hier kun je een account maken en geld transferen van de ene rekening naar de andere rekening. Geld overmaken via CurrencyFair is sowieso voordeliger dan een overboeking via je bank. Waar een overschrijving van jouw Nederlandse rekening naar je Australische rekening al gauw €25,- kost, ben je met CurrencyFair vaak letterlijk 10x goedkoper uit!

Wanneer je via deze link een account aanmaakt en geld overmaakt van je ene rekening naar de andere ontvang je ook nog eens €30 én een gratis overboeking. Een stuk voordeliger dus!

Hier vind je veel tips voor het geld overmaken naar het buitenland zonder gigantische kosten

Superannuation

Een superannuation is niets meer en niets minder dan een pensioen. Wanneer je gaat werken in Australië is het belangrijk om dit aan te vragen. Op het moment dat wij onze bankrekening openden in Australië hebben wij beide – bij de bank – een superannuation account geopend. Automatisch gaat er een gedeelte van je loon naar dit account zodra je begint met werken. Per post ontvang je alle nodige informatie die je aan je werkgever in Australië kunt geven zodat alles goed geregeld wordt. Over het algemeen bedraagt je superannuation minimaal 9,5% van je inkomen. Op het moment dat je Australië verlaat kun je je gespaarde superannuation (of een gedeelte hiervan) uit laten betalen.

Verzekering afsluiten in Australië

Wat veel mensen niet weten is dat het bij veel zorgverzekeringen in Nederland zo is dat deze zal stoppen zodra je gaat werken in het buitenland. Ook bij ons was dit het geval. Wij hebben daarom – vanaf Australië – een nieuwe verzekering afgesloten, namelijk de Special ISIS. Dit is één van de weinige verzekeringen die afgesloten kan worden vanuit het buitenland.

Medicare kaart aanvragen tijdens je tijd in Australië

Uiteraard zorg je ervoor dat je goed verzekerd bent wanneer je op reis gaat en dus ook wanneer je gaat werken in het buitenland. In Australië is er echter nog een extra verzekering die je af kunt sluiten. Namelijk Medicare. Nederland is één van de aangesloten landen en alle Nederlanders kunnen een Medicare aanvragen. Medicare is een Australische verzekering waarmee je bepaalde kosten vergoed kan krijgen vanuit Medicare. Hiervoor hoef je niet eerst naar je Nederlandse verzekering. Vaak betaald Medicare zelfs meteen de kosten en hoef je niets voor te schieten. Altijd handig om hier even in te duiken en het is ook nog eens helemaal gratis! Belangrijk om te weten: Je kunt Medicare enkel aanvragen wanneer je beschikt over een Nederlandse zorgpas.

Klik hier voor meer informatie over Medicare.

Medicare Australië

Een Australisch telefoonnummer

Wanneer je wilt gaan solliciteren en voor langere tijd in Australië wilt blijven raad ik je aan om zo snel mogelijk een Australisch telefoonnummer te regelen. Dit staat niet alleen beter op je CV, het is ook nog eens een stuk voordeliger bellen in Australië. Het is niet nodig – en vaak zelfs niet eens mogelijk – om een abonnement af te sluiten. Ik zelf heb een simkaart via de provider Optus voor 30 AUD per maand. Hiervoor krijg ik iedere maand 3 GB data en kan ik onbeperkt bellen binnen Australië. Zodra mijn tegoed op is kan ik dit zelf opwaarderen via een handige app op mijn telefoon. Optus is de provider die door veel Australiërs wordt aangeraden. Wanneer je echter op een meer afgelegen plek gaat werken en/of wonen schijnt Telstra een goede optie te zijn. Deze laatste is echter wel iets duurder.

Smart rider card in Perth

Wanneer je van plan bent om veel te gaan reizen met het openbaar vervoer in Perth is het voordelig om een zogenaamde Smart rider card aan te schaffen. Deze kun je in Perth bijvoorbeeld aanschaffen bij vrijwel iedere kiosk voor 10 Australische dollars. Wanneer je online regelt dat je kaart automatisch opgeladen wordt vanaf je bankrekening wanneer je onder een bepaald bedrag komt, reis je zelfs iedere rit met korting wat op kan lopen tot een paar dollars per rit.

 Smarte Rider Card Perth

Heb jij nog handige tips voor reizigers die willen gaan werken in Australië?

9 berichten over “Werken in Australië: Dit is handig om vooraf te regelen”

  1. Avatar van Matthijs
    Matthijs
    29 november 2016

    Goede tips als je op een 'Working Holiday Visa' naar Australië gaat. Naast roadtrippen door de Outback, Great Ocean en Bruce Highway is het heerlijk als je wat geld kan verdienen. Benieuwd wat ze nu met de rugzaktoeristen belasting gaan doen ;). Currencyfair ken ik niet, maar klinkt ideaal als je geld wil overmaken tussen twee rekeningen. Dat het goedkoper is dan de banken zelf vind ik maar vreemd en moet ik me is in verdiepen.

  2. Avatar van Malou
    Malou
    29 november 2016

    Helemaal geen plannen om die kant op te gaan maar wat een superhandige tips! Denk dat veel mensen hier iets aan kunnen hebben! :-)

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
      Kirsten | Travelaar.nl
      3 december 2016

      Wat lief dat je een reactie achter laat! Goed om te horen dat het handige informatie is :)

  3. Avatar van Suzanne
    Suzanne
    28 februari 2017

    Working Holiday Visum is inmiddels aangevraagd! (Y)

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
      Kirsten | Travelaar.nl
      28 februari 2017

      Yay! Top, super leuk :D Hopelijk gaat het werk vinden snel lukken. Anders kun je altijd naar Kalgoorlie komen ;) Hier is altijd wel iets!

  4. Avatar van Pascal
    Pascal
    11 juli 2017

    Super handige tip!

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
      Kirsten | Travelaar.nl
      15 juli 2017

      Dankjewel Pascal

  5. Avatar van Ramona
    Ramona
    20 april 2018

    Hoi Kirsten, Echt super handige tips allemaal! Helaas kunnen wij net niet meer gebruik maken van het Working Holiday Visum omdat we 37 en 39 zijn. Maar Australie wordt wel onze eerste bestemming op onze wereldreis die gaat starten in juli of augustus. Groetjes Ramona.

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
      Kirsten | Travelaar.nl
      20 april 2018

      Hi Ramona, Wat jammer dat jullie daar dan te oud voor zijn. Maar super tof dat jullie die kant opgaan (en heel leuk dat je een berichtje achterlaat). Heel veel plezier alvast! Groetjes Kirsten