Visum informatie Zuidoost-Azië: Voor welke landen moet je een visum aanvragen?
Heb je plannen om te gaan backpacken in Zuidoost-Azië? Bij het plannen van zo’n mooie rondreis komt een hoop voorbereiding kijken. Zo moet je bijvoorbeeld voor een aantal landen in Zuidoost-Azië beschikken over een visum waarmee je toegang krijgt tot het land. Sommige landen hebben hier weinig regels voor opgesteld, wat betekent dat je bij aankomst (gratis) een stempel in je paspoort krijgt en kunt beginnen aan je reis. Voor andere landen dien je vooraf het één en ander te regelen. Aangezien het nogal wat opzoekwerk kan betekenen, geven wij je visum informatie voor Zuidoost-Azië. Je leest hier precies voor welke landen je vooraf een visum aan moet vragen en we leggen je uit wat je hiervoor precies moet doen. Zodat jij zorgeloos kunt gaan backpacken in Zuidoost-Azië.
De regelgeving qua visa veranderd nogal eens voor verschillende landen. Wij richten ons in dit artikel enkel op reizigers met een Nederlands paspoort en vertellen over onze ervaringen. Ook hebben we het hier enkel over visa voor een reis door Azië. Wil je gaan wonen, werken of studeren in Zuidoost-Azië dan gelden er waarschijnlijk andere regels. Wanneer je gaat backpacken in Zuidoost-Azië is het belangrijk dat je altijd wat Amerikaanse dollars bij je hebt. Veel visa dienen met dollars betaald te worden en pinnen is vaak niet mogelijk. Zelf reisden we in totaal ruim anderhalf jaar door Zuidoost-Azië. Mocht een regel zijn aangepast, dan horen we dit graag van je in een reactie onderaan dit artikel. Wij geven je visuminformatie over de volgende landen in Zuidoost-Azië: Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand, Singapore en Vietnam.
Visum voor Brunei
Voor een reis naar Brunei – het ministaatje dat ingeklemd ligt tussen Maleisisch Borneo – hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Bij aankomst in het land dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Je krijgt een visumvrije entree waarmee je gratis tot maximaal 90 dagen in het land mag verblijven.
Visum voor Cambodja
Wil je gaan backpacken door Cambodja, dan hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Bij aankomst in het land – bij iedere grensovergang of op het vliegveld – krijg je een visum on arrival. Hiervoor dient je paspoort minimaal zes maanden geldig te zijn. Officieel dien je twee pasfoto’s af te geven bij aankomst, maar vaak wordt er maar om één gevraagd. Wel belangrijk om bij je te hebben dus. Een visum voor Cambodja kost bij aankomst ongeveer $35, zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt. Hiermee mag je 30 dagen in Cambodja verblijven. Wil je een langere reis maken, dan kun je in de grotere steden je visum laten verlengen. Deze kosten hiervoor bedragen $45.
Voor een reis naar Cambodja is het ook mogelijk om vooraf (online) een visum aan te vragen. Dit kan via de website van de Cambodjaanse overheid. Een e-visum is echter niet bij iedere grensovergang geldig. Meer informatie over het e-visum voor Cambodja vind je hier.
Visum voor de Filipijnen
Eén van de makkelijkste landen om naartoe te reizen in Zuidoost-Azië is de Filipijnen. Dit prachtige land dat bestaat uit duizenden eilanden is geliefd onder backpackers. En het fijne is dat je vooraf geen visum hoeft aan te vragen. Bij aankomst in de Filipijnen ontvang je namelijk een visumvrije entree, wat betekent dat je een stempel in je paspoort krijgt waarmee je kosteloos 30 dagen in het land mag verblijven. Wanneer 30 dagen niet genoeg is voor jou kun je vooraf een visum voor de Filipijnen aanvragen via een visumbureau of je kunt eenmaal in het land je visum verlengen met 29 extra dagen. Dit kost ongeveer €40.
Visum voor Indonesië
Voor visum informatie voor Indonesië is het erg belangrijk om vooraf te weten hoe lang je door het land wilt reizen. Voor een reis van maximaal 30 dagen kun je namelijk een visumvrije entree krijgen bij aankomst. Dit is gratis, maar betekent wel dat maximaal 30 dagen ook echt maximaal 30 dagen is. Dit is niet te verlengen. Twijfel je of je langer dan 30 dagen wilt blijven, dan kun je een visum on arrival aanvragen waarmee je ook 30 dagen in Indonesië mag verblijven. Het verschil hiermee is dat je $35 moet betalen, maar dat het wel mogelijk is om je visum – tegen betaling – te verlengen.
Weet je voor vertrek naar Indonesië al dat je langer dan 30 dagen wilt blijven, dan kun je het beste vooraf een visum aanvragen bij de ambassade – kan ook bij een ambassade buiten Nederland – of een online visumbureau.
Visum voor Laos
Voor een reis naar Laos gelden vrijwel dezelfde regels als voor een reis naar Cambodja. Je hoeft hiervoor vooraf geen visum aan te vragen. Bij aankomst in het land ontvang je bij de grensovergang of op het vliegveld een visum on arrival. De kosten hiervoor verschillen nogal eens, aangezien sommige ambtenaren extra dollars vragen voor het zetten van een bepaalde stempel. Wij betaalden in 2016 toen wij de grens overstaken van Vietnam naar Laos $35 per persoon en daarnaast nog $4 per persoon voor toeslagen en stempels. Met het visum on arrival voor Laos mag je tot maximaal 30 dagen in het land verblijven. Het is belangrijk dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en dat je beschikt over een pasfoto. Voor Laos is het (nog) niet mogelijk om een e-visum aan te vragen.
Visum voor Maleisië
Maleisië is samen met Singapore het gemakkelijkste land om naartoe te reizen in Zuidoost-Azië. Bij aankomst krijg je en visumvrije entree waarmee je tot maximaal 90 dagen in het land mag verblijven. Hetzelfde geldt voor Maleisisch Borneo. Maleisië is daarom één van de gemakkelijkste landen in Azië van waaruit je door kunt reizen naar andere landen in de omgeving.
Visum voor Myanmar
Voor Myanmar is het verplicht om vooraf een visum aan te vragen. Een visum voor Myanmar dien je vooraf aan te vragen op de ambassade, of je kunt het online doen. Hier lees je precies hoe dit in zijn werk gaat. Een aantal dagen na je online aanvraag ontvang je via de mail een toelatingsbrief waarmee je binnen 90 dagen naar Myanmar dient te reizen. Later is de brief niet meer geldig. Bij aankomst in Myanmar wordt de brief ingewisseld voor een visum waarmee je maximaal 28 dagen in Myanmar mag verblijven. Deze toelatingsbrief is helaas niet bij alle grensovergangen en vliegvelden geldig. Wanneer je Myanmar binnenkomt moet je kunnen aantonen dat je het land weer gaat verlaten binnen 28 dagen. Zonder dit bewijs kan het zijn dat je niet wordt toegelaten.
Lees hier al onze artikelen over Myanmar
Visum voor Thailand
Thailand is de populairste bestemming in Zuidoost-Azië voor backpackers. Bij aankomst op het vliegveld in Bangkok, de hoofdstad van Thailand, ontvang je een visumvrije entree waarmee je tot maximaal 30 dagen in het land mag verblijven. Sinds 1 januari 2017 maakt het niet meer uit of je per vliegtuig of over land het land binnenkomt. Iedere reizigers ontvangt de gratis 30 dagen. Wel dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst. Wil je langer door Thailand reizen dan kun je vooraf bij de ambassade of in één van de buurlanden een visum aanvragen waarmee je tot maximaal 60 dagen door Thailand mag reizen.
Visum voor Singapore
Net als bij Maleisië krijg je bij aankomst in Singapore gratis een stempel in je paspoort waarmee je tot maximaal 90 dagen in het land mag verblijven. Je hoeft vooraf geen visum aan te vragen voor een reis naar Singapore. Ook voor Singapore geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst.
Lees ook onze Singapore artikelen
Visum voor Vietnam
Reizen naar Vietnam betekent dat je een aantal regels over het Vietnam visum goed moet uitzoeken. De regels verschillen namelijk wanneer je per vliegtuig of over land het land binnenkomt. De gemakkelijkste optie is het aanvragen van een autorisatiebrief (letter of approval) via een online visumbureau. Deze brief wordt verstuurd naar de Vietnamese overheid en kost tussen de 6 en 40 euro. Dit is afhankelijk van hoe lang je in Vietnam wilt verblijven. Na goedkeuring van deze brief kun je bij aankomst op het vliegveld in Vietnam een visum on arrival krijgen waarmee je 30 ($25) of 90 ($50) dagen in Vietnam mag verblijven. Het is belangrijk dat je je letter of approval, twee pasfoto’s en Amerikaanse dollars meeneemt naar het vliegveld.
Sinds januari 2018 is het voor een reis naar Vietnam mogelijk om een e-visum aan te vragen. Met dit visum mag je maximaal 30 dagen in het land verblijven en het visum kan in het land zelf niet verlengd worden. De kosten voor een e-visum voor Vietnam bedragen $25. Hier kun je een e-visum voor Vietnam aanvragen.
Is Vietnam niet het eerste land waar je naartoe reis in Zuidoost-Azië, dan kun je ook een Vietnam visum regelen in één van de buurlanden. Dit kan bij een ambassade of een visumbureau.
Landen in Zuidoost-Azië waar je vooraf een visum voor moet aanvragen
In principe is backpacken in Zuidoost-Azië heel gemakkelijk, ook qua het aanvragen en verkrijgen van je visum. Het is niet voor niets dat Zuidoost-Azië zo populair is onder (jonge) backpackers.
- Myanmar: Online toestemming vragen
- Vietnam: Een letter of approval of een e-visum aanvragen
Visum informatie Zuidoost-Azië: Landen met een visum on arrival
- Cambodja: 30 dagen
- Laos
- de Filipijnen
- Maleisië
- Thailand
Voor deze landen heb je geen visum nodig
- Brunei: Visumvrije entree (gratis) voor een bezoek van maximaal 90 dagen
- Indonesië: Visumvrije entree voor maximaal 30 dagen. Deze visumvrije entree is niet te verlengen.
- Maleisië: Visumvrije entree (gratis) voor een bezoek van maximaal 90 dagen
- Singapore: Visumvrije entree (gratis) voor maximaal 90 dagen
Heb jij wat gehad aan deze visum informatie voor Zuidoost-Azië? We horen graag jouw ervaringen.