Verschil tussen 4 en 5 sterren campings

15 Tips voor de eerste keer kamperen

Geüpdatet op

Kamperen, je houdt ervan of je haat het. Tot welke categorie ik behoor daar ben ik nog niet helemaal over uit, maar dat er wat voorbereiding komt kijken bij het de eerste keer kamperen dat is een ding dat zeker is. En dat hebben we de laatste tijd gemerkt. Als onervaren kampeerders trokken we er deze zomer op uit. Met onze tent in de auto, langs een aantal prachtige campings in het noorden van het land. Ga jij voor de eerste keer kamperen? Wij zetten de beste tips voor beginnende kampeerders op een rij.

#1. Oefen alvast met je tent of vouwwagen opzetten

Een tent of vouwwagen opzetten klinkt heel simpel – en vaak is het dat ook -, maar een beetje oefenen kan geen kwaad. Scheelt een hoop gestuntel wanneer je eenmaal op de camping bent aangekomen en wilt gaan genieten van je vakantie. Heb je geen tuin waar je de tent kan opzetten? Boek dan een nachtje op een camping bij je in de buurt, zoals wij deden op de stadscamping Camping Stadspark in Groningen.

#2. Geef niet meteen honderden euro’s uit aan kampeerspullen

Kamperen is – helaas – niet voor iedereen weggelegd en ik raad je daarom aan om voor de eerste keer kamperen niet meteen honderden euro’s uit te geven aan kampeerspullen. Grote kans dat je vrienden of familie hebt die nog wel ergens een tent hebben liggen die je prima een paar dagen kunt gebruiken. Zo kun jij testen of de kampeerder in je naar boven komt of dat je de volgende keer toch weer gaat voor een hotel. Is er écht niemand in je omgeving die beschikt over een tent, caravan of vouwwagen? Neem dan eens een kijkje bij Decathlon. Hier vind je kwalitatief goede, betaalbare kampeerspullen. Zelf schaften wij hier onze koelbox, kampeerstoelen, campingtafel en lamp aan.

#3. Neem niet teveel spullen mee

Dit punt is een valkuil voor veel mensen, kampeerders of niet. Je bent al snel geneigd om teveel spullen mee te nemen. Zeker als je kampeert met een grotere tent, caravan of vouwwagen. Maar vergeet alsjeblieft niet dat deze spullen ook ergens moeten liggen terwijl jij probeert te genieten van de rust en je vakantie. Veel spullen die je thuis gebruikt kun je echt wel een tijdje missen. Neem dus enkel en alleen nuttige spullen mee die je écht zult gebruiken.

Binnenkort deel ik een lijst met onze favoriete kampeerspullen die je volgens mij zeker mee moet nemen tijdens de eerste keer kamperen.

Eerste keer kamperen tips

#4. Maar vergeet deze handige douchespullen niet

Hoewel je zeker niet teveel spullen mee moet nemen zijn er ook een paar dingen die je zeker wél mee wilt nemen tijdens de eerste keer kamperen. Handige douchespullen zijn van die dingen. Douchen op een camping in een krap, glibberig hokje is altijd een beetje een dingetje en daar kun je beter maar op voorbereid zijn. Neem een handdoek mee die je op kunt hangen en een ophangbare toilettas is ook een overbodige luxe. Zolang je spullen maar niet de vieze vloer hoeven aan te raken.

#5. Zorg voor een extra paar slippers

Om nog maar even in te haken op de vieze, glibberige, natte douche hokjes; Zorg voor een paar extra slippers! Want hoewel ik er vanuit ga dat je onderzoek doet en op een prima camping overnacht, zul je de douches toch echt moeten delen met andere personen en dan zijn slippers aan je voeten wel zo fijn.

#6. Bewaar je waardevolle spullen in de auto

Je zult misschien tips lezen waarin staat dat je altijd een hangslot(je) mee moet nemen tijdens de eerste keer kamperen. Dat kan, maar zelf geloof ik hier niet zo in. Een tent is immers zo stuk als je dat wilt en binnenkomen hoeft echt niet – ook niet met slotje – heel lastig te zijn. Wat ik je wel aanraad is zo weinig mogelijk waardevolle spullen meenemen. En waardevolle spullen die je wel meeneemt tijdens het kamperen kun je het beste veilig opbergen in je afgesloten auto.

#7. Ga op zoek naar een camping die bij jouw wensen past

De ene camping is de andere camping niet. Ga voor jezelf na welke eisen jij stelt aan een camping en hoe hoog de standaard qua luxe voor jou moet zijn. Is een natuurcamping ideaal voor jou? Of verblijf je liever op een familiecamping met zwemparadijs en animatieteam? Lees je in, doe onderzoek en boek vooral voor de eerste keer kamperen een camping die niet te basic is.

Op zoek naar fijne, betaalbare natuurkampeerterreinen in Nederland? Wij kampeerden onlangs op Nivon natuurkampeerterrein de Meenthe in zuidoost Friesland. Aanrader!

#8. Denk na over het plekje waar jij wilt gaan staan

Iedere camping bestaat uit meerdere plekken voor tenten, campers, caravans en vouwwagens en niet als bij campings, is het ene plekje het andere plekje niet. Bij veel campings kun je online al een plattegrond bekijken en kun je aan de hand hiervan een plekje uitzoeken. Houd rekening met de stand van de zon – waar gaat ‘ie onder en waar komt ‘ie op? -, maar ook met de afstand naar het toiletgebouw, autoroutes over de camping en bekijk wat voor mensen er het veld om je heen staan. Natuurlijk ga je – indien mogelijk – voor de meest gunstige plek.

#9. Neem geen slaapzak mee, maar je eigen dekbed

In het kader van geef geen honderden euro’s uit voor de eerste keer kamperen raad ik je aan om geen slaapzak aan te schaffen, maar om lekker onder je eigen dekbed te liggen. Scheelt niet alleen geld, maar slaapt ook nog eens veel lekkerder!

#10. Zorg ervoor dat je zelf kunt koken

Op vrijwel iedere camping is een restaurant aanwezig of je kunt natuurlijk het dichtstbijzijnde dorp induiken, maar het het is toch wel fijn om tijdens het kamperen je eigen maaltje te kunnen verzorgen. Als is het alleen maar je ontbijt. Zelf hebben wij een 1-pits-campingkooktoestel van Campingaz, de Party Grill 400 cv. Een driegangenmenu hierop bereiden zal lastig zijn, maar vanwege de verschillende roosters en platen kunnen we ermee barbecueën, pannenkoeken (of iets anders) bakken, een pan met water koken en als dat nodig is opwarmen. Met één compact kooktoestel hebben we dus behoorlijk wat keuze qua gerechten.

Campingaz Party Grill 400 cv
Campingaz Party Grill 400 cv

#11. Een fijne koelbox of koeltas kan geen kwaad

Reis je met een caravan dan beschik je over het algemeen standaard over een koelkast, maar ook wanneer je gaat kamperen met een tent raad ik je aan om een koelbox mee te nemen. Ik ben me er van bewust dat drinken niet dagenlang koud zal blijven, ook niet in een koelbox, maar je kunt er wel een hoop spullen in kwijt en alles blijft standaard koeler dan zonder een koelbox. Zelf hebben wij de Quechua koeltas van 25 liter van de Decathlon. De inhoud is echt perfect en het fijne is dat je de koelbox thuis kunt opvouwen zodat je ‘m overal gemakkelijk kunt opbergen. Daarnaast is de box een stuk minder zwaar dan een normale koelbox en kun je ‘m dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Quechua koeltas Decathlon
Quechua koeltas Decathlon

#12. Zorg ervoor dat je jezelf – ook met slecht weer – kunt vermaken

Wanneer je gaat kamperen in Zuid-Europa is de kans op mooi weer redelijk groot in de zomer, maar in Nederland weet je het maar nooit. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg spullen meeneemt om jezelf te vermaken. Ook tijdens slecht weer. Denk aan een goed boek, reisspelletjes en/of een laptop of tablet om een film of serie te kijken.

Clever reisspel

Aanrader: Het reisspel Clever!

#13. Vergeet je oordoppen niet!

Ben je thuis al een lichte slaper? Neem dan tijdens de eerste keer kamperen zeker een paar oordoppen mee. Door tentzeil hoor je nou eenmaal alles.

Hoewel het overdag zomaar dertig graden kan zijn, kan het ’s nachts vaak flink afkoelen. Neem daarom standaard een lekker warm vest of warme trui mee en een lange broek plus sokken. Maar denk ook aan een lekker warm – extra – fleecedeken.

#15. Geef niet op na één keer kamperen. Kamperen kun je leren!

Ben je na de eerste keer kamperen nog niet echt enthousiast? Geef niet meteen op! Kamperen kun je leren, maar is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Eerste keer kamperen tips

Heb jij nog aanvullende tips voor beginnende kampeerders?

2 berichten over “15 Tips voor de eerste keer kamperen”

  1. Avatar van B Floris
    B Floris
    26 augustus 2020

    Geweldig artikel! Dit moet ik zeker met mijn zoon delen, want die wil samen met maatjes gaan kamperen. Prima dat jullie zulke tips delen. Ga zo door! Dit artikel zal mijn zoon veel helpen. Dank je hiervoor.

    1. Avatar van Kirsten
      Kirsten
      28 augustus 2020

      Bedankt Floris! Hopelijk hebben je zoon en zijn vrienden er iets aan. Wens ze veel plezier van ons!