Kamperen op Nivon natuurkampeerterrein De Meenthe

Kamperen op Nivon natuurkampeerterrein De Meenthe

Geüpdatet op

Ben jij gek op kamperen in de natuur, dan is kamperen op een Nivon camping waarschijnlijk een perfecte keuze voor jou. Bij Nivon overnacht je betaalbaar middenin de natuur. Zelf kampeerden wij op Nivon camping de Meenthe in Noordwolde (zuidoost Friesland) en in dit artikel nemen we je mee naar dit fijne natuurkampeerterrein en vertellen we je alles over kamperen bij Nivon.

Nivon Natuurvrienden

Nivon bestaat al sinds 1924 en is een organisatie door en voor vrijwilligers. Alle Nivon natuurkampeerterrein en Nivon huizen worden volledig gerund door vrijwilligers. In Nederland heeft Nivon op dit moment dertien natuurvriendenhuizen, zeven natuur huizen en zeven natuurkampeerterreinen. Dankzij de inzet van vrijwilligers blijft overnachten op een Nivon kampeerterrein of in een Nivon natuurhuis betaalbaar voor iedereen.

De Friese Wouden
De Friese Wouden

Nivon huizen

Naast dat je kunt kamperen op één van de zeven Nivon natuurkampeerterrein is het ook mogelijk om te overnachten in één van de Nivon huizen of natuurvriendenhuizen. Ook hier geldt dat alles wordt geregeld door vrijwilligers en dat de huizen standaard een prachtige ligging hebben middenin de natuur. Je kunt al overnachten in een natuurvriendenhuis vanaf €14,20 per persoon per nacht.

Natuurkampeerterrein De Meenthe

Bij het boeken van een natuurkampeerterrein van Nivon heb je de keuze uit zeven campings. Wij kozen voor een overnachting op camping De Meente in Noordwolde, zuidoost Friesland. Vanaf hier ontdekten we de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de regio Appelscha.

Camping De Meente ligt middenin het bos bij de Friese Wouden en heeft een unieke ligging aan een prachtige vijver met een fotogenieke brug. Een vijver dat ooit de plek was voor het natuurzwembad van Noordwolde. Tot op de dag van vandaag kun je hier nog elementen van terugvinden, zoals de rond van het zwembad om de vijver. Maar ook het sanitair is gebouwd in de voormalige kleedhokjes van het zwembad. Unieke elementen dus. In totaal zijn er veertig plekken op De Meenthe waar je kunt overnachten met je tent, vouwwagen, caravan of camper en is er een kleiner trekkersveldje.

Het complete terrein is autovrij wat betekent dat je de auto voor de ingang parkeert. Wie veel spullen bij zich heeft kan een kar pakken bij de ingang om alle kampeerspullen naar de plek te vervoeren.

Beginnend kampeerder? Lees onze tips voor de eerste keer kamperen.

Sanitair camping de Meenthe
Trekkersveld Camping de Meenthe

Faciliteiten

Het fijne aan kamperen op een Nivon kampeerterrein is het feit dat aan werkelijk alles is gedacht. Zo worden we op De Meente welkom geheten door terreinbeheerders van dat moment Henk en Leonie met een kop koffie en thee en het populaire ‘Nivon-koekje’. Meteen voelt het als thuiskomen en wordt ons alles verteld over de camping en de omgeving. Het is prachtig om te zien en horen hoeveel passie deze vrijwilligers hebben voor het runnen van het kampeerterrein.

Nivon Natuurkampeerterrein de Meenthe
Nivon Natuurkampeerterrein de Meenthe

Naast dat de kampeerplekken op De Meenthe heerlijk ruim zijn is er ook aan andere dingen gedacht. Er zijn speeltoestellen voor de kinderen en allerlei speelgoed dat iedereen kan gebruiken, er is een mogelijkheid voor een kampvuur in het bos (mits het weer het toelaat) en er is zelfs WiFi. Maar wat helemaal fijn is is de schuur welke is omgetoverd tot gezamenlijke ‘woonkamer’ waar je heerlijk kunt zitten met slecht weer, je boeken kunt lenen en gebruik kunt maken van alle faciliteiten in de keuken. Zoals een waterkoker, koffiezetapparaat en de koelkast. Aan werkelijk alles is gedacht.

Camping de Meenthe
Camping de Meenthe

Mijn favoriete onderdeel van De Meenthe? De kruidentuin waaruit je mag oogsten wat je nodig hebt. Denk aan tomaten, courgette, munt en allerlei andere kruiden en groentes.

Kruidentuin Nivon Camping De Meenthe

Adres camping De Meenthe: Jokweg 2, 8391 VE Noordwolde
Openingstijden: 1 april tot en met 1 september.

Unieke elementen

Hieronder heb ik nog een aantal unieke punten van natuurkampeerterrein beknopt opgenoemd:

 • Unieke ligging aan voormalig natuurzwembad
 • Schoon sanitair
 • Wasmachine te gebruiken tegen vergoeding (€2,50 inclusief wasmiddel)
 • Prachtige kruidentuin
 • Middenin de natuur. Binnen een minuut sta je middenin de Friese Wouden.
 • Een elektra aansluiting is mogelijk.
 • Van alle gemakken voorzien.
Camping De Meenthe

Wat kost overnachten op camping De Meenthe?

Kamperen op een Nivon camping is altijd betaalbaar en dat geldt dus ook voor camping de Meenthe. Als Nivon lid betaal je op camping De Meenthe €4,20 per nacht. Ben je geen Nivon lid? Dan kost een nachtje op camping de Meente €6,30 per persoon (vanaf 16 jaar).

Word Nivon lid

De Meenthe is één van de 134 natuurkampeerterrein in Nederland. Om te kunnen overnachten op één van deze campings dien je in het bezit te zijn van het groene boekje van de groene koepel. Het groene boekje kost €14,95 per jaar en kun je aanschaffen via natuurkampeerterreinen.nl. Een andere optie om te kunnen verblijven op één van de Nivon kampeerterrein is door Nivon Lid te worden.

Als Nivon Lid kun je niet alleen overnachten op de natuurkampeerterreinen, maar kun je aan alle activiteiten deelnemen en krijg je standaard een korting hierop. Verder krijg je korting op overnachtingen in de natuurvriendenhuizen of kampeerterreinen en mogen kinderen en kleinkinderen altijd gratis mee. Het Nivon lidmaatschap kost €40 per jaar voor de eerste persoon in een huishouden (vanaf 26 jaar), voor de tweede persoon betaal je €30 per jaar. Voor een compleet huishouden betaal je nooit meer dan €90 per jaar. Lees meer over het Nivon lidmaatschap.

Nivon lid

Nieuwsgierig naar de mooiste plekken in de buurt van het kampeerterrein? Wij gingen op ontdekking voor je en zetten de mooiste plekken, bezienswaardigheden en natuurgebieden in de regio Appelscha, zoals de imposante Bosbergtoren voor je op een rij. Het volledige artikel lees je hier.

Heb jij al eens gekampeerd op een natuurkampeerterrein?

*Op uitnodiging van Nivon kampeerden wij op camping De Meenthe. Wij delen niets anders dan onze eigen, eerlijke mening. Alle foto’s in dit artikel zijn door onszelf gemaakt.

2 berichten over “Kamperen op Nivon natuurkampeerterrein De Meenthe”

 1. Avatar van Berkenbos
  Berkenbos
  19 augustus 2020

  Leuk artikel! We houden inderdaad veel van de natuur en reizen. Door corona werden onze reisplannen gewijzigd, waardoor we dichterbij huis bleven. Deze artikel past goed bij ons. Dank je voor deze tip, want we zochten naar leuke plekken om te kamperen.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   20 augustus 2020

   Hi Floris, wat fijn dat ik jullie heb kunnen helpen! Hopelijk hebben jullie een fijne vakantie. Groetjes Kirsten