Watersysteem inbouwen in de camper met schoon drinkwater

Watersysteem inbouwen in de camper met schoon drinkwater

Geüpdatet op

Het watersysteem in de camper gebruiken voor schoon drinkwater is niet alleen erg comfortabel, het is ook nog eens erg duurzaam en uiteindelijk een stuk goedkoper. Denk eens aan al die plastic flessen en jerrycans die je niet meer hoeft te kopen om ze daarna weg te gooien. In dit artikel vertellen we waar je aan moet denken bij het bouwen van een watersysteem in je camper met als handige toevoeging een boodschappenlijstje.

Watertank

Gewoon een paar jerrycans van 25 liter of een geïntegreerde tank met vulpunt aan de buitenkant van de bus? Het tweede vergt meer werk en budget, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. De grootste voordelen zijn dat je niet met water hoeft te slepen en dat je hoogstwaarschijnlijk meer capaciteit hebt, waardoor je minder vaak hoeft te wisselen/vullen. Het voordeel van jerrycans is dat je gemakkelijker kunt vullen, aangezien je met de jerrycan naar het vulpunt kunt lopen.

Vuilwatertank

Ook hier kun je kiezen voor een jerrycan of geïntegreerde tank. Vaak wordt er onder de bus een aftapkraantje geplaatst, waardoor je deze alleen hoeft open te zetten wanneer je boven het leegpunt geparkeerd staat. Erg handig natuurlijk, want ook hier hoef je geen zware jerrycans te tillen. Wel is het nadelig als je meerdere dagen op een één plek staat, want dan moet je je camper naar het leegpunt rijden. Dit probleem heb je niet met jerrycans.

Dit hebben wij gedaanWij hebben drie 25-liter jerrycans. Twee voor schoon water en één voor vuilwater. Hoewel we twee keer een overstroomde vuilwatertank hebben gehad, ondervinden we weinig ongemakken van dit systeem. 25 kilo water tillen is niet altijd leuk, maar je bent er wel flexibel door. Zo hoef je nooit in de rij bij het vul- en leegpunt en kan de bus blijven staan als je langere tijd op één plek staat. Het scheelt ook nog eens een hoop geld.

Soort pomp in het camper watersysteem

Er zijn twee soorten pompen waaruit je kan kiezen:

  • dompelpomp
  • drukpomp

Dompelpomp

Deze pompen vind je vaak in fabriekscampers en caravans. Deze pomp gaat aan wanneer de kraan om water vraagt. Hij ‘duwt’ als het ware het water naar de kraan. Deze pomp hangt in je waterreservoir en heeft geen verdere installatie nodig. Je hebt voor deze pomp een speciale kraan nodig. Deze pomp is de goedkoopste optie. Bijvoorbeeld een Comet dompelpomp met bijpassende kraan. Een dompelpomp mag nooit ‘droogpompen’ (pompen zonder water).

Drukpomp

Net zoals thuis, werkt het systeem op druk. Waar thuis de druk vanuit het plaatselijke watersysteem komt, zorgt de drukpomp voor de druk in de camper. Als er drukverlies is (kraan open), slaat de pomp aan om dit verlies te compenseren. Een veelgebruikte pomp is de Shurflo Trailking. Deze pomp staat bekend om zijn robuustheid. Drukpompen mogen droogpompen.

Het is verstandig een schakelaar op de voeding van de drukpomp te plaatsen. Op deze manier kun je hem gemakkelijk uitzetten als de watertank leeg is of bij ander onderhoud. Dit kan gewoon met een opbouw lichtschakelaar.

Voorfilter

Het is voor een pomp nooit goed wanneer er rommel in komt. Hierom is het verstandig een voorfilter te plaatsen tussen de watertank en de pomp. Hier worden kleine vuildeeltjes uit je watertank gefilterd, zodat ze niet in de pomp komen. Deze filter moet je eens in de zoveel tijd schoonmaken.

Waterfilter voor schoon drinkwater in het watersysteem van jouw camper

Omdat plastic flessen blijven kopen redelijk slecht is voor het milieu en voor je portemonnee, is het verstandig een filter in je systeem te hebben dat het water geschikt maakt om te drinken. Op deze manier hoef je niet met flessen te zeulen vanaf de supermarkt. Daarnaast bespaar je enorm op plastic en dus ook op je portemonnee. Het is ook nog eens erg comfortabel. Onderhoud is per merk en model verschillend, dus let daar goed op.

Dit hebben wij gedaanWij hebben deze Aqualogic filter voor schoon drinkwater in de camper. Wij moesten onze eerste filter echter al na vier maanden vervangen omdat we het gefilterde water ook voor de afwas en andere dingen gebruikten. Inmiddels hebben we een apart kraantje waar de filter op is aangesloten.

Onderhoud is bij de Aqualogic simpel. Het is verstandig minimaal elk jaar het filterelement te vervangen. Deze zijn los verkrijgbaar. De filter ‘slibt’ langzaam dicht door het filteren van water. Naar verloop van tijd zal de filter dus geen water meer doorlaten. Dan is het tijd voor een nieuw filterelement. Als je de filter alleen gebruikt voor drinkwater, dan is één filter meer dan genoeg voor een jaar.

Expansievat

Een expansievat is een extra buffer na de waterpomp. Deze slaat water op om het vervolgens in één keer naar de kraan te sturen. Daarna moet de pomp het drukverschil compenseren. Dit betekent dat je pomp minder werk hoeft te doen. Wanneer je geen expansievat plaatst, zal de pomp ongeveer drie keer per seconde aanslaan. Met het expansievat slaat de pomp ongeveer eens per vijf seconden aan. Het expansievat zorgt daarnaast voor een constantere waterstroom. Het expansievat van Fiamma is niet duur, dus zeker aan te raden.

Het hart van het camper watersysteem, met de waterpomp, voorfilter, expansievat en waterfilter.
Vanaf aanvoer: Voorfilter, waterpomp, expansievat, waterfilter (deze opstelling is zonder de aftakking voor de drinkwaterkraan)

Kraan

Als je een voor een drukpomp kiest, dan kun je elke kraan gebruiken. Bij een dompelpomp heb je een speciale kraan nodig die de pomp kan aansturen. De kraan heeft via een zogeheten ‘microschakelaar’ een sein aan de pomp wanneer hij aan en uit moet.

Warm water

Het is sowieso verstandig een mengkraan te gebruiken, ongeacht of je warm water wilt gaan gebruiken of niet. Zo ben je al voorbereid en hoef je geen nieuwe kraan te kopen wanneer je alsnog besluit warm water te installeren.

Tip: Wanneer je in eerste instantie geen warm water wilt gaan gebruiken, sluit dan wel beide aansluitingen aan op de watertoevoer. Doe dit door middel van een t-stuk. Wanneer je de warmwateraansluiting open laat, kan deze gaan lekken.

Gefilterd water

Afwassen, wassen, douchen, schoonmaken. Dit zijn allemaal dingen waar je geen gefilterd water voor nodig hebt. Het is daarom aan te raden een aparte kraan te installeren voor het gefilterde drinkwater. Dit hoeft uiteraard geen mengkraan te zijn.

Dit hebben wij gedaanWij hebben er niet aan gedacht een aparte kraan te plaatsen in het watersysteem van onze camper, wat ervoor zorgde dat we aanzienlijk minder lang met onze filter deden. We hebben deze kraan gekocht om als drinkwaterpunt te gebruiken

Afvoer

Net als bij de watertank, heb je ook hier de keuze uit jerrycans of een vaste tank. Ook hier gelden dezelfde voor- en nadelen; je hoeft met een vaste tank niet te slepen met het vuilwater, maar je zult daarentegen wel je buscamper moeten verplaatsen wanneer je wilt legen. Daarnaast is het een grotere investering qua tijd en budget.

Dit hebben wij gedaanOok hiervoor gebruiken we een 25 liter jerrycan. Deze staat, naast de schoon water jerrycan, achterin onze bus, zodat we hem gemakkelijk eruit kunnen pakken via de achterdeuren. We moeten er wel op letten dat hij niet overstroomt wanneer de al onze 50 liter schoon water opmaken.

Leidingen

Aanvoer

Als je voor een dompelpomp kiest, dan begint je watersysteem bij de pomp (aangezien deze in je waterreservoir hangt), bij een drukpomp begin je met een slang in de watertank.

Dit hebben wij gedaanHet is belangrijk om niet een gewone tuinslang te gebruiken voor je camper watersysteem, aangezien de kans dan bestaat dat je water naar rubber smaakt. Dat wil je natuurlijk niet. Gebruik daarom een pvc-slang. Deze kun je per meter bij de Bauhaus en de Hornbach kopen. De andere bouwmarkten hebben het niet.

Koppelslangen

In veel soortgelijke artikelen lees ik dat er veel met pvc- of tuinslangen met bijbehorende klemmen en slang-aansluitingen wordt gewerkt. Het is er natuurlijk voor gemaakt, dus wanneer het goed geïnstalleerd wordt dan is dit geen probleem. Ik ben zelf echter voorstander van schroefkoppelingen wanneer dit mogelijk is. Dit vanwege de robuustheid. Thuis heb je dit immers ook. Bij de bovengenoemde aanvoerslang ontkom je natuurlijk niet aan een slang met bijbehorende aansluiting.

Bij sommige aansluitingen zit er een rubberen ring in de koppeling, bij andere zul je afdichtingstape moeten gebruiken.

Dit hebben wij gedaanDe koppelslangen die ik gebruikt heb zijn dezelfde die ook in woning installaties gebruikt wordt. Deze slangen zijn erg robuust en zullen geen smaak aan je water geven. Bekijk de boodschappenlijst onderaan dit artikel om te kijken welke koppelingen je nodig hebt.

Afvoer

Vaak wordt deze afvalwaterslang gebruikt in campers. Ook wij hebben deze gebruikt voor onze afvoer. Hoewel hij prima zijn werkt doet, zorgt het niet echt voor een vloeiend verloop van het water. Dit is ook afhankelijk van de afstand van je wasbak tot de vuilwatercontainer.

Dit hebben wij gedaanWe hebben ervoor gekozen om de eerder genoemde slang te vervangen voor een 40 mm pvc buis met een siphon voor stankafsluiting. Hiermee hopen we een betere afwatering te krijgen.

Volgorde van componenten in het camper watersysteem

Nu alle componenten behandeld zijn, kunnen we de volgorde bepalen. Dit systeem gaat uit van enkel koud water. Wanneer er ook warm water in het systeem wordt gebruikt, dan wordt tussen het expansievat en mengkraan een extra leiding gemaakt voor warm water.

  1. Waterreservoir
  2. Voorfilter
  3. Pomp
  4. Expansievat
  5. Waterfilter
  6. Mengkraan
  7. Drinkwaterkraan
  8. Afvoer
  9. Vuilwatertank
Schematische weergave van het camper watersysteem. Let erop dat de mengkraan niet in onze foto's is opgenomen.

Een dompelpompsysteem is een stuk eenvoudiger, maar je hebt ook minder opties. De volgorde van dit systeem:

  1. Waterreservoir met pomp
  2. Kraan
  3. Afvoer
  4. Vuilwatertank

Boodschappenlijst camper watersysteem

Het is afhankelijk van jouw situatie en wensen wat je allemaal nodig hebt in het watersysteem van jouw camper. Ik heb hier een overzicht geplaatst van de dingen die wij gebruikt hebben. Zo heb je een idee wat je kunt verwachten. Per leiding heb ik aangegeven om welke aansluiting het gaat, aangezien elk component een andere aansluiting kan hebben.

Ik heb zo veel mogelijk producten bij Hornbach gezocht, omdat deze alles online hebben. Bauhaus zal alle items ook hebben.

Componenten:

  1. Watertank of jerrycan
  2. Voorfilter
  3. Pomp
  4. Expansievat
  5. Waterfilter
  6. Mengkraan
  7. Drinkwaterkraan
  8. Vuilwatertank of jerrycan

Leidingen:

  1. Pvc-slang 12×2 (tussen waterreservoir en voorfilter)
  2. Flexibele aansluitslang – 1/2″ binnendraad naar 1/2″ binnendraad (tussen pomp en expansievat)
  3. Flexibele aansluitslang – 1/2″ binnendraad naar 3/8″ binnendraad (tussen expansievat en t-stuk)
  4. T-stuk tussen expansievat, waterfilter en t-stuk van de mengkraan – 3x 3/8 buitendraad
  5. Flexibele aansluitslang – 3/8 binnendraad naar 3/8 buitendraad (tussen t-stuk en waterfilter)
  6. Flexibele aansluitslang – 3/8 binnendraad naar 3/8 buitendraad (tussen t-stuk en mengkraan)
  7. T-stuk tussen eerste t-stuk en warm- en koud aansluitingen van de mengkraan – 3x 3/8 buitendraad
  8. Flexibele aansluitslang – 3/8 buitendraad naar 3/8 binnendraad (tussen waterfilter en drinkwaterkraan)
  9. Koppelstuk om van bovenstaande slang een buitendraad-buitendraad te maken, aangezien deze niet bestaat.
  10. Afdichtingstape voor koppelingen zonder rubberen ring (lees hier hoe je deze aanbrengt)
  11. Sifon 32 mm
  12. Pvc-afvoerbuis 32 mm

Materiaal:

  1. Pvc-bevestigingsbeugels 32 mm
  2. Pvc-lijm
  3. Geschikte schroeven
  4. Schakelaar voor de pomp
  5. Extra aansluitsnoer van de schakelaar naar je stroomschema (deze dikke luidsprekersnoer werkt uitstekend)
  6. Slangklem voor aan de aanvoerslang
  7. Water:)

Gereedschap:

  • Accuboormachine voor het bevestigen van de componenten en beugels
  • 2 waterpomptangen en/of Bahco’s voor het aandraaien van de t-stukken
  • Is een dompelpomp of drukpomp beter voor in mijn camper?

    Als je meer comfort en vrijheid in kraankeuze? Dan is het beter een druksysteem in de camper te bouwen. Bij een dompelpomp ben je afhankelijk van een speciale kraan. Daarnaast heb je bij een dompelpomp niet de mogelijkheid een waterfilter in het watersysteem van de camper te plaatsen.

  • Wat is handiger in mijn camper, een watertank of een jerrycan?

    Met een jerrycan heb je meer vrijheid met het uitnemen en naar een vulpunt lopen. Met een watertank kun je een veel grotere capaciteit bereiken en hoef je niet te slepen met water. Een watertank vergt wel veel meer werk en budget. Dit geldt voor zowel schoon water als vuil water.

  • Welke waterfilter voor de camper?

    Wij zijn heel erg tevreden over onze Aqualogic waterfilter. Makkelijk te plaatsen en te onderhouden. Daarnaast wordt de filter ontwikkeld in Nederland. Extra duurzaam dus!