Camper raam inbouwen: Het ideale stappenplan voor zelfbouwers

Camper raam inbouwen: Het ideale stappenplan voor zelfbouwers

Geüpdatet op

Eén van de meest spannende klussen die komt kijken bij het bus ombouwen tot camper is een camper raam plaatsen. Want niemand gaat voor zijn lol een gat in de bus zagen natuurlijk. Hoewel wij als een berg opkeken tegen de camper ramen plaatsen kunnen we meteen zeggen dat het reuze meeviel. Toch is het handig om met een aantal zaken rekening te houden en je aan een stappenplan te houden. Met dit ideale stappenplan voor het inbouwen van Dometic camper ramen kan het niet meer misgaan.

Een camper raam kopen, waar doe je dat?

Zodra je op internet op zoek gaat naar de perfecte camper ramen voor jouw zelfbouw camper zul je zien dat de keuze enorm is. Juist daarom is het zo belangrijk om vooraf goed na te denken over wat voor ramen jij wilt plaatsen. Zo kun je kiezen voor een klapraam of een schuifraam die allen verkrijgbaar zijn in verschillende formaten. Dat wij wilden gaan voor een camper raam van het merk Dometic was voor ons al snel duidelijk. Alle ramen van Dometic zijn namelijk perfect om zelf in te bouwen, worden geleverd met een goede instructie en beschikken over een ingebouwde insectenhor en verduisteringsgordijn. Daarnaast zijn Dometic ramen standaard voorzien van dubbelglas, wat uitstekend is voor de isolatie van je camper.

Voor welk raam, in welk formaat, jij kiest is uiteindelijk helemaal aan jou. Zelf kozen wij eerst voor twee camper klapramen van 500x350mm wat de goedkoopste optie is van Dometic. Nadat we ze hadden ontvangen hebben we echter toch besloten deze terug te sturen en te gaan voor een grotere versie, de klapramen van 500x450mm. Wij vinden het vooral belangrijk dat we tijdens het werk of chillen lekker naar buiten kunnen kijken en vonden het zonde om spijt te krijgen van onze keuze. Als de ramen eenmaal gezet zijn wil je natuurlijk niet het hele stappenplan nog eens moeten doorlopen. Onze camperramen kochten wij bij De Wit Schijndel.

In deze handleiding beschrijven we het plaatsen van Dometic camper ramen. Hoewel het stappenplan een prima uitgangspunt is voor andere camper ramen, is het niet uitgesloten dat camper ramen van een ander merk een andere manier van plaatsen hebben. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van jouw raam. Heb je twijfels? Neem dan contact op met je leverancier

Wat heb je nodig voor het inbouwen van camper ramen

De meeste bestelbussen die ideaal zijn om om te bouwen tot camper beschikken helaas niet of nauwelijks over ramen in de laadruimte. Heel irritant, want je wilt natuurlijk niet dag en nacht in het donker zitten en kunnen genieten van daglicht en de meest prachtige uitzichten. En wat dacht je van een goede ventilatie in je camper? Ook daar helpen een aantal ramen behoorlijk bij. Voordat je gaat beginnen met het inbouwen van camper ramen is het belangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap, zodat je alle stappen in één keer kunt doorlopen.

  • Accuboormachine met bitjes voor de gekozen schroeven
  • Houten balken voor de omlijsting
  • Rolmaat
  • Potlood
  • Schilderstape
  • Decoupeerzaag met metaalzaagje en/of slijptol met metaalschijf
  • Metaalvijl
  • Hammerite metaallak (of een andere metaallak)
  • Butylkit
  • Polymax
  • Kitspuit
  • eventueel lijmklemmen

TIP: Het inbouwen van camper ramen is één van de eerste stappen die je doorloopt wanneer je start met de camper bouwen. Houd er rekening mee dat je dit doet voordat je ontdreuningsplaten aanbrengt en je camper isoleert. Het is zonde om door de isolatieplaten te moeten zagen. Niet alleen kost dit meer moeite, maar het is ook zonde voor de portemonnee.

Camper raam inbouwen: Het ideale stappenplan

Heb je je camper ramen ontvangen en ben je helemaal blij met je keuze? Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap in huis hebt en je klus kan beginnen. No worries, met dit stappenplan komt het helemaal goed!

Stap 1: Waar in de bus wil je je camper ramen plaatsen?

Voordat je start met het zagen in je bus is het belangrijk om te bepalen waar je je camper raam of ramen wilt gaan plaatsen. Veel mensen kiezen ervoor om een raam te plaatsen in de keuken voor extra ventilatie tijdens het koken. Wij hebben juist niet voor deze optie gekozen. Onze keuken plaatsen wij namelijk aan de kant van de schuifdeur. Zouden we hier een raam plaatsen, dan zou deze niet meer zichtbaar zijn zodra de schuifdeur open gaat. Ook de optie voor en raam in de schuifdeur verviel voor ons, aangezien we dan net zo goed de schuifdeur open kunnen zetten.

Een handige tool die ons erg heeft geholpen bij het indelen van onze bus is VanSpace3D. Het tekenprogramma heeft een database met alle veelvoorkomende bussen, waardoor je zeker weet dat jouw ontwerp ook echt past.

VanSpace3D banner

Wij kozen er daarom voor om twee camper ramen te plaatsen. Eén bij ons bed, zodat we extra ventilatie hebben tijdens het slapen én kunnen genieten van de mooiste uitzichten zodra we wakker worden. Het andere raam plaatsten we bij de zithoek, tegenover de schuifdeur. Voor deze optie kozen we, omdat we hier vaak zullen werken en zullen zitten wanneer het slecht weer is. Zo hebben we tijdens het werken of chillen altijd wat te kijken.

Het is belangrijk om helemaal zeker te zijn van de positie van je camper ramen. Als het gat er eenmaal in zit, maak je deze niet gemakkelijk meer dicht.

Stap 2: Houten framewerk maken

Voordat je iets doet aan de bus zelf is het belangrijk en essentieel om een houten framewerk te maken dat exact aansluit om je camper raam. Deze stap is essentieel aangezien de wanden van de bestelbus enorm dun en fragiel zijn. Qua dikte van het hout dat je gebruikt voor het framewerk is het belangrijk om een dikte te kiezen die net iets dikker is dan de ruimte die ontstaat tussen de buiten- en binnenzijde van het raam (zie afbeeldingen hieronder). Op deze manier klemt het binnen- en buitendeel van het raam vast aan het houten frame dat als verdikking fungeert van de dunne busbeplating.

Het chassis van onze bus is 1-2 mm dik, dus moeten we een aanvullende dikte (h) van 25mm aanbrengen. Wij hebben een frame met een dikte van 27 mm gebruikt, wat iets dikker is dan 25 mm, maar toch prima werkt.

Stap 3: Camper raam aftekenen + tapen

Dat het belangrijk is dat je exact op de juiste plekken gaat zagen hoef ik je vast niet te vertellen. Voor het afmeten van het raam op je bus kun je het beste het zojuist in elkaar gezette houten framewerk gebruiken. De randen kun je aftekenen met een stift of potlood.

Voordat je in het metaal van je bus gaat zagen is het belangrijk om de zaaglijnen af te tapen met schilderstape. Zo voorkom je dat metaalsplinters zich in andere delen van je bus nestelen en heb je minder kans op krassen. Houd het houten frame op de plek waar het raam moet komen en teken aan de binnenkant langs het houten frame de rechthoek. Op deze manier kan het zijn dat het gat net iets te klein is, maar dit is gemakkelijk bij te werken totdat het raam erin past.

Stap 4: Gaten boren in de hoeken

Nadat je helemaal zeker bent van de positie van je camper raam en deze exact hebt uitgetekend en afgetapet is het tijd voor één van de spannendste stappen, het boren van gaten.

We raden aan om van buiten naar binnen te boren en zagen. Op deze manier ontstaan bramen aan de binnenkant van de bus in plaats van aan de buitenkant. Zo loop je minder risico dat het raam gaat lekken.

Wij zijn hierbij begonnen met het boren van vier gaten in iedere hoek van het afgetekende gedeelte in de wand. Dit is belangrijk zodat je hierna met de decoupeerzaag gemakkelijk een beginpunt hebt en kunt zagen van gat naar gat. Wanneer je ervoor kiest om het gat te maken met een slijptol kun je deze stap overslaan.

Stap 5: De vorm van het raam zagen

Zitten de gaten erin, dan kun je beginnen met het echte werk. Gebruik voor het zagen in de bus een decoupeerzaag met een nieuw metaalzaagje en start in één van de hoeken. Maak je geen zorgen als je eventueel niet ver genoeg zaag langs de lijnen. Je kunt beter te weinig zagen dan teveel. Punten die nog niet helemaal goed aansloten hebben wij bijgewerkt met een slijptol. Wanneer je aan het zagen bent is het handig om delen die al los zijn gekomen even vast te zetten met schilderstape. Zo zorg je ervoor dat het metaal niet gaat trillen en je rustig je werk kunt blijven doen.

Camperraam plaatsen

Stap 6: Vijlen en behandelen met Hammerrite

Zodra je klaar bent met zagen is het belangrijk om te checken of je camper raam perfect past. Is dit niet het geval, werk plekjes dan eventueel bij met een slijptol. Past alles? Dan is het belangrijk om scherpte randen na het zagen te bewerken met een metaalvijl. De randen kun je daarna het beste behandelen met Hammerrite anti-roestmiddel (metaallak). Hammerrite voorkomt roestvorming en is gemakkelijk aan te brengen met een kwast.

Stap 7: Het camper raam vastschroeven en laten drogen

Is de aangebrachte Hammerrite helemaal gedroogd? Dan is het tijd om het houten framewerk aan de binnenwand van je bus te lijmen. Het beste kun je hiervoor Polymax gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om het framewerk vast te zetten met lijmklemmen, maar je kunt er ook – net als wij – voor kiezen om deze stap over te slaan en direct het camper raam te bevestigen aan het houten framewerk. Op deze manier klemt het raam frame de lijm op je bus en is het dus eigenlijk hetzelfde als het gebruik van lijmklemmen. Voor het plaatsen van het camper raam kun je het beste waterbestendige butylkit gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het raam waterdicht wordt. Gebruik vooral niet te weinig! Overtollige kit kun je gemakkelijk weghalen met een doek en eventueel wat afwasmiddel. Vervolgens plaats je het raam in de camper en druk je het stevig aan. Bevestig hierna het binnenste deel van het raam en schroef het geheel vast met de bijgeleverde schroeven.

Van buiten naar binnen bestaat het raam dus uit het volgende:

  1. Buitendeel raam
  2. Butylkit
  3. Bus beplating
  4. Polymax
  5. Houten frame
  6. Binnendeel raam
Camper ramen plaatsen

Stap 8: Is je camper raam waterdicht?

Nadat je camper raam is geplaatst is het belangrijk om alle kit goed te laten drogen. Wij hebben de ramen een dag met rust gelaten en hebben de volgende dag getest of de camper ramen waterdicht waren door er een emmer water overheen en tegenaan te gooien. Gelukkig waren onze ramen in één keer waterdicht. Mocht er bij jou toch een lek zijn dan is het belangrijk om extra butylkit aan te brengen.

In de periode dat wij onze camper ramen met rust hebben gelaten voordat we testten of alles waterdicht was hebben we de ramen afgeplakt met vuilniszakken en schilderstape. Just in case.

Camper raam plaatsen

Stap 9: Proosten op het eindresultaat

Is je camper raam waterbestendig, ben je helemaal blij met de positie en is het gedaan met de bibberende handen? Dan is het tijd om te proosten op het eindresultaat en om te genieten van je camper ramen!

Camper raam plaatsen

Disclaimer: Wij zijn geen experts in het camper bouwen en hebben ook een aantal keren last gehad van bibberende handjes. Met dit stappenplan hopen we je op weg te helpen bij het verwezenlijken van jouw zelfbouw camper droom. Wij zijn echter niet aansprakelijk en verantwoordelijk voor de bouw van jouw camper.

Heb jij vragen over het camper raam inbouwen in jouw zelfbouw camper? Plaats hieronder een reactie of mail ons gerust, zodat we je hopelijk verder kunnen helpen.

Het eindresultaat van onze Van Build

2 berichten over “Camper raam inbouwen: Het ideale stappenplan voor zelfbouwers”

  1. Avatar van Michel
    Michel
    8 oktober 2021

    Mooi verhaal, ik ga het proberen. Ik heb nog geen ramen gekocht en op één stukje na kan ik het verhaal goed volgen. Wat ik niet goed begrijp is de de dikte van het houten frame. Buiten- en binnenraam klikken toch aan elkaar neem ik aan? Met een 'iets dikker' houten frame lijkt me dat niet meer mogelijk. Ik zal dit dus ongetwijfeld verkeerd begrijpen. Kun je het iets verduidelijken? Thx!

    1. Avatar van Kirsten
      Kirsten
      14 oktober 2021

      Hi Michel, Bedankt voor je feedback. De twee raamdelen klikken inderdaad in elkaar, maar ze sluiten niet helemaal aan, aangezien daar de dikte van de muur tussen moet. Omdat het beplating van je bus hooguit 2 mm dik is, moet je deze verdikken om het raam op vast te maken. Als je hier een te dun frame pakt, dan krijg je ruimte tussen de wand en het raam en kan het raam dus nergens aan hechten. De dikte van het frame moet dus iets dikker zijn dan de ruimte die ontstaat tussen de twee raamdelen. We hebben de uitleg uitgebreid met screenshots van de handleiding, waardoor het hopelijk een stuk duidelijker wordt. Zo niet, laat het weten!