Camper isoleren met Armaflex

Camper isoleren met Armaflex isolatie Het ultieme stappenplan

Geüpdatet op

Camper isolatie en dus je zelfbouw camper isoleren is één van de belangrijkste stappen die komt kijken bij het camper bouwen. Er vanuit gaande dat niemand er op zit te wachten om in een koude, klamme of juist bloedhete zelfbouw camper te zitten en slapen. Daarnaast biedt camper isolatie ook nog eens bescherming tegen geluiden van buitenaf en roestvorming op het carrosserie van je camper. Voor het isoleren van je camper zijn er verschillende opties die we in dit artikel zullen behandelen. Wij kozen er zelf voor om onze zelfbouw camper volledig te isoleren met Armaflex isolatie, nadat we ontdreuningsplaten hadden aangebracht. Dit artikel is daarom vooral gefocust op isoleren met Armaflex. In dit ultieme stappenplan kan ook jij je camper volledig zelf isoleren voor jarenlang camperplezier.

Waarom je camper bus isoleren met Armaflex isolatie?

Na veel onderzoek te hebben gedaan zijn wij tot de conclusie gekomen dat voor onze camper isolatie Armaflex isolatie het beste materiaal was. Armaflex is namelijk vochtwerend, het isoleert uitstekend en het materiaal is super licht. Bij het bus ombouwen tot camper is rekening houden met het gewicht heel belangrijk, dus Armaflex isolatie is hiervoor uitstekend. Een groot voordeel van Armaflex isolatie is dat je het materiaal rechtstreeks op het metaal van je camper kunt plakken. Daarnaast is Armaflex verkrijgbaar in verschillende diktes waardoor je alle delen van de camper bus gemakkelijk zelf kunt isoleren.

Armaflex isolatie is niet alleen verkrijgbaar in verschillende diktes, maar ook in verschillende types, namelijk; XG, ACE en AF.

  • ACE: Het ‘oudere’ type isolatie. Deze isolatie heeft een mindere werking dan de andere twee types.
  • XG: Deze nieuwste techniek van Armacell heeft een beter isolerende werking dan zijn oudere tegenhanger. We gaan in dit artikel niet in op de technische uitleg waarom XG beter is dan ACE.
  • AF: Qua isolatiewaarde is deze gelijk aan de XG variant. AF heeft een extra antibacteriële werking. Omdat Armaflex vooral wordt toegepast in de industrie, kan deze optie voor sommige toepassingen handig zijn. Voor onze camper heeft dit echter geen toegevoegd waarde.

Wij hebben gekozen om onze camper te isoleren met:

  • 19mm dik XG Armaflex voor de carrosserie. Dit is de beplating die aan buiten grenst
  • 6mm dik ACE Armaflex voor de spanten. Dit zijn (vooral) de ‘balken’ die door de bus lopen.
  • Beide Armaflex-types die we gebruikt hebben zijn voorzien van een zelfklevende laag. Dat scheelt een hoop werk.

Spanten isoleren

De ruimte die in de spanten aanwezig is zorgt voor een isolerende werking, waardoor ACE Armaflex hiervoor goed genoeg is. Daarnaast is XG niet in 6mm verkrijgbaar. Wil je toch zeker het zekere voor het onzekere nemen, probeer dan 9mm dik XG. We kiezen hier een dunnere isolatie omdat de spanten veel rondingen hebben, waardoor een buigzamere dikte makkelijker is. Bovendien gaat de ruimte die je op de spanten plakt verloren van je leefruimte. Iedere centimeter is er immers een.

Ben je nog aan het twijfelen over de indeling van jouw zelfbouwcamper? Een handige tool die ons erg heeft geholpen bij het indelen van onze bus is VanSpace3D. Het tekenprogramma heeft een database met alle veelvoorkomende bussen, waardoor je zeker weet dat jouw ontwerp ook echt past.

VanSpace3D banner

Welke andere opties voor camper isolatie zijn er?

Natuurlijk is het aanbrengen van Armaflex isolatie niet de enige optie voor het camper isoleren. Een aantal andere opties zijn bijvoorbeeld:

  • Schapenwol: Schapenwol heeft veel positieve eigenschappen als het gaat om isoleren. Het grote nadeel is dat het erg duur is. Een ander nadeel is het feit dat het niet eenvoudig te bevestigen is.
  • Purschuim: Je camper isoleren met purschuim is een zeer goede optie om de kou uitstekend buiten te houden. Het gebruik maken van purschuim is echter een tijdrovende klus. Meet de vierkante meters van je bus namelijk maar eens op en bereken hoeveel bussen purschuim je nodig zult hebben. Het is met pur ook erg lastig precies te isoleren. Je spuit gemakkelijk gaten dicht die niet dicht moeten.
  • Glas-/steenwol: Behalve dat, vooral glaswol, niet prettig is om mee te werken, neemt het ook relatief veel vocht op. Dit is natuurlijk niet wenselijk voor jouw bus. Behalve het verhoogde risico op roest, is het dan ook een stuk zwaarder.
  • X-trem: Een vorm van camper isoleren die erg lijkt op Armaflex isolatie is X-trem. Ook X-trem is rechtstreeks op het metaal aan te brengen en zorgt er uitstekend voor dat kou en extreme warmte buiten blijven. Qua prijs is X-trem isolatie echter een stuk minder ideaal.

LET OP: Voordat je begint met isoleren is het belangrijk dat je een eventueel camper raam of ventilatiesystemen alvast inbouwt. Zodra het isolatiemateriaal is aangebracht wordt het een stuk moeilijker om in je bus te boren en/of zagen. Hier lees je alles over een camper raam inbouwen.

Stap 1: De camper bus volledig ontvetten en roest behandelen

Voordat je begint met ontdreuningsplaten aanbrengen en je camper isolatie is het belangrijk dat je alle roestplekken in je camper behandelt en alle oppervlakten ontvet. Zowel de ontdreuningsplaten als de Armaflex isolatie hechter namelijk een stuk beter op een schone ondergrond.

Stap 2: Eventuele gaten dichten

Aangezien onze bus al een camper was en dus volledig bekleed was hadden wij na het leeg halen een aantal gaten in de vloer zitten. Nadat we de bus volledig hebben schoongemaakt hebben we deze gaten gedicht. Mocht dit bij jou ook het geval zijn dan is het belangrijk om de gaten zowel binnenin de bus als onder de bus dicht te maken. Voor het dichtmaken van de gaten hebben wij allereerst de plekken licht geschuurd, behandeld met roestomzetter en daarna behandeld met Hammerite om roestvorming te voorkomen. Daarna hebben we de gaten gedicht met butyltape.

Stap 3: Ontdreuningsplaten aanbrengen op de binnenwanden

Voordat je je daadwerkelijk bezig gaat houden met de camper isolatie raden we je aan om nog een andere stap te ondernemen, namelijk ontdreuningsplaten aanbrengen op de wanden en het plafond van je camper bus. Ontdreuningsplaten verzwaren de dunne metalen wanden en het plafond van je bus wat er voor zorgt dat geluiden en trillingen tijdens het rijden een stuk minder worden. Ontdreuningsplaten kun je gemakkelijk zelf aanbrengen op de wanden en het plafond van je bus. Wil je zeker weten dat het geluid en de trillingen genoeg gereduceerd worden dan kun je het beste 30 tot 60% van het metaal in je bus beplakken.

Wij kozen ervoor om ontdreuningsplaten aan te brengen op de wanden, deuren en het plafond van onze bus. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om ook de vloer en wielkassen te beplakken. Om ervoor te zorgen dat de ontdreuningsplaten goed blijven zitten op de wanden kun je het beste een behangroller gebruiken. Voor onze Mercedes Sprinter L3H3 gebruikten wij 6.8 m2 zelfklevende ontdreuningsplaten.

Ontdreuningsplaten plaatsen in bus

Stap 4: Armaflex isolatie bestellen

Bij het starten met de camper isolatie is het allereerst belangrijk dat je je camper bus volledig opmeet. Bij het isoleren is het belangrijk dat al het metaal in je bus volledig bedekt is met Armaflex isolatie, dus meet alle vierkante meters op, inclusief de deuren en wielkassen.

Voor onze Mercedes Sprinter uit 2001 hebben we de volgende hoeveelheid Armaflex besteld:

TIP: Armaflex isolatie is een stuk goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Wij hebben het isolatiemateriaal daarom besteld via de Duitse Amazon. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er verzendkosten bovenop komen, tenzij je Amazon Prime hebt en een Duits bezorgadres

Armaflex isolatie

Stap 5: Houten latten lijmen op de vloer van je zelfbouw camper

Wanneer je wilt starten met het isoleren van je vloer is het handig om allereerst houten latten te bevestigen op de vloer. De houten latten hebben wij met Polymax in de lengte bevestigd. Dit doe je zodat de vloerplaat niet rechtstreeks op de Armaflex isolatie drukt. Daarnaast helpt de ruime tussen het isolatiemateriaal en de vloerplaat bij een optimale isolatie. Belangrijk hierbij is dus om latten te kopen die iets dikker zijn dan de Armaflex isolatie van 19mm. De latten zijn gemakkelijk vast te maken met Polymax. Het beste kun je zware materialen – wij gebruikten tegels – leggen op de latten en de Polymax minimaal een dag laten drogen. Hierna kun je van start met het isoleren van je vloer.

Om het helemaal perfect te doen kun je de gelijmde latten klemmen door houten latten verticaal tussen de gelijmde latten en het plafond te klemmen. Op deze manier staat er grote druk op de lijm, wat zorgt voor een betere hechting.

Wij hebben de latten op de bodem gelijmd in plaats van geschroefd, omdat je dan gaten in de bodem van je bus maakt. Dit kan weer zorgen voor roestvorming. Bovendien waren we net blij dat alle gaten in de bodem gedicht waren:)

Camper isoleren: Houten latten lijmen op de vloer

Stap 6: Elektriciteitskabels trekken voordat je start met isoleren

Voordat je start met het isoleren van je wanden en het plafond is het belangrijk om te beslissen waar je elektriciteitskabels in je camper wilt gaan leggen. Het isolatiemateriaal bedekt namelijk alle wanden en spanten en vanaf dan is het lastig om nog ergens bij te komen. Om je opties open te houden raden we aan elektrabuizen in de spanten te leggen. Op deze manier kun je altijd nog eens een draad trekken mocht dat nodig zijn.

Stap 7: De zijwanden en het plafond isoleren met Armaflex

Of je met het isoleren van de camper start op de vloer of de wanden is helemaal aan jou, maar wij kozen er bewust voor om te starten met de wanden en spanten. Armaflex isolatie is namelijk vrij kwetsbaar en als je ervoor kiest om eerst de vloer te doen zul je vaak op het isolatiemateriaal moeten staan tijdens het isoleren van de wanden. Wij zijn daarom bovenaan begonnen en zijn toen de onderkanten van de wanden klaar waren gestart met het isoleren van de vloer. Voor het isoleren van de wanden hebben wij op de grote vlakken Armaflex 19mm gebruikt. Voor het isoleren van de spanten en wielkassen hebben we Armaflex 6mm gebruikt. Armaflex 6mm is namelijk net iets flexibeler en dus gemakkelijk over hoeken te vouwen.

Probeer de delen die direct aan buiten grenzen zo veel mogelijk te beplakken met de dikkere XG Armaflex. De spanten (die dubbelwandig zijn) kun je met de dunnere ACE variant beplakken. Omdat de wielkassen direct aan buiten grenzen hebben wij deze twee keer beplakt met 6mm ACE Armaflex.

Camper isoleren met Armaflex
Camper isoleren met Armaflex

Stap 8: De vloer isoleren met Armaflex isolatie

Zodra in ieder geval de onderkanten van je wanden zijn geïsoleerd kun de vloer isoleren. De gehele vloer hebben wij geïsoleerd met Armaflex 19mm. Je kunt gemakkelijk de ruimte tussen de latten opmeten en aan de hand hiervan de Armaflex isolatie op maat snijden of knippen.

Wij vonden een schaar het beste werken voor het bewerken van de Armaflex. Let erop dat je niet teveel aan de schaar gehecht bent, want na de klus kun je hem weggooien

Camper vloer isoleren met Armaflex

Stap 9: Kieren en naden afwerken met isolatietape

Omdat de binnenkant van je bus bestaat uit allerlei ronden en diverse vormen zul je de Armaflex isolatie in verschillende stukken aan moeten brengen waardoor er kieren en naden kunnen ontstaan. Maak je hier niet te druk over. Zodra je klaar bent met isoleren kun je de kieren en naden gemakkelijk dichtmaken met aluminium istape.

Let er wel op dat het belangrijk dat alles wordt afgedekt door de isolatie. Voorkom dus zo veel mogelijk kieren en wanneer ze ontstaan, vul de kieren met stroken Armaflex

Camper isoleren: Isolatietape

Van Tour

Heb jij vragen over camper isolatie? Laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel of stuur ons een mail.

Meer bus ombouwen tot camper tips:

7 berichten over “Camper isoleren met Armaflex isolatie Het ultieme stappenplan”

  1. Avatar van Frans
    Frans
    27 december 2021

    Hallo, wat een superhandige site. Ga zo door. Een vraag van mij aan jullie. Ik ga mijn vw t5 isoleren met armaflex. Daarna wil ik het bekleden met tapijt. Echter, ik heb 2 honden en dan wordt tapijt afgeraden ivm haren dier slecht uit te verwijderen zijn. Weten jullie een alternatief om te bekleden. En is het mogelijk om op armaflex tapijt (of een alternatief) te plakken met spuitlijm? Hartelijke groet van Frans

    1. Avatar van Erick
      Erick
      29 december 2021

      Hi Frans, Bedankt voor je vraag en je complimenten:) Als je geen last wilt hebben van haren, dan zou ik gaan voor een andere vloerbedekking, zoals vinyl. Niet te glad voor de honden en het is makkelijk schoon te maken. Met een los kleedje heb je toch warme voeten en deze kan je natuurlijk makkelijk buiten uitkloppen. Ik raad overigens af om je vloerbedekking rechtstreeks op de Armaflex te plakken als het om de vloer gaat. De Armaflex zal dan inkrimpen door het gewicht wat erop komt. Hierdoor verliest het zijn isolerende werking. Zoals je ziet hebben wij latjes op je bodem gemaakt waar de Armaflex in gelegd is. Daarna hebben we multiplex platen erop gemaakt, waar de vloerbedekking makkelijk op te leggen is. Als het om de wanden gaat, dan is er wel meer mogelijk. Ik zou je niet kunnen vertellen of je met lijm rechtstreeks op de Armaflex kunt werken, aangezien we dit ook zelf niet gedaan hebben. We hebben met multiplex platen een spouw gecreëerd voor een extra isolerende werking. Daarnaast is het gemakkelijk dingen op te hangen. In jouw geval zou je natuurlijk eerst multiplex kunnen plaatsen en erna vloerbedekking erop, al snap ik dat dat niet je uitgangspunt is. Ik hoop dat je er iets mee kan, en als je meer vragen hebt, laat het dan weten. Succes met de T5! Mooie bussen zijn het.. Groeten Erick

  2. Avatar van Paul
    Paul
    19 januari 2022

    Hallo, Vandaag jullie site ontdekt. Meer dan geweldig. Ik ben van plan een nieuwe bus te kopen, en daarna zoveel mogelijk alles zelf in te bouwen. Wat ik niet kan, daar zoek ik een vakkracht voor. Nu alles aan het verzamelen waar ik alles kan kopen aan onderdelen. Ik heb al jullie leveranciers al bekeken. Meer dan fantastisch.

    1. Avatar van Kirsten
      Kirsten
      25 januari 2022

      Hi Paul, Wat super leuk om te horen dat je veel hebt aan de info op onze site en wat tof dat je dezelfde mooie plannen hebt als wij. Heel veel succes en plezier gewenst alvast en mocht je vragen hebben dan mag je altijd een berichtje sturen (ook al zijn wij geen pro's haha). Groetjes Kirsten

  3. Avatar van Arno
    Arno
    4 februari 2022

    Ik heb al veel blogs over Armaflex gelezen en het is allemaal duidelijk,meeste vertellen hetzelfde verhaal.. Op een ding na, wat niemand bespreekt in de blogs.. Als je een schuifdeur hebt met raam, kan je dat ook isoleren en hoe werk je dat later af.. of blijft dit een koude brug.. en waar stop je.. je gaat niet isoleren bij de bestuurder lijkt mij.

    1. Avatar van Kirsten
      Kirsten
      7 februari 2022

      Hi Arno, Dat is een goede toevoeging inderdaad! Wij hebben zelf geen raam in onze schuifdeur, maar hebben de deur wel volledig geïsoleerd. Hetzelfde geldt voor de wanden waar we wél ramen hebben. Eerst hebben we overal de ramen ingezet en daarna de wand er om heen geïsoleerd met Armaflex. Hierover hebben we populieren platen van 6 mm gemonteerd. Om het raam maken we een soort van venster zodat alles goed is afgesloten. Wij hebben inderdaad niet bij de bestuurder geïsoleerd, maar enkel de volledige cabine. De ruime waar we zitten tijdens het rijden is deels afgesloten met een muurtje achter de bestuurdersstoel en een gordijn bij de rest van de ruimte Hopelijk heb je hier iets aan. Groeten Kirsten

  4. Avatar van Bernice
    Bernice
    14 augustus 2022

    Hoi! Ik heb een sprinter taxibus gekocht. Hierin zitten helemaal rondom ramen, maar eigenlijk wil ik de twee zijramen aan de achterkant van de bus dicht maken voor meer isolatie, hier wil ik dan het bed plaatsen. Hebben jullie tips hoe ik dit het best kan aanpakken? Kan ik bijvoorbeeld Armaflex op de binnenkant van de ramen plakken? Of moet daar nog iets tussen. Ik ben bang dat de ramen gaan condenseren en aan de binnenkant en dat zo dus toch vocht ophoopt.. Ik kan op internet helaas nergens goede info vinden over hoe je een raam kan isoleren.. Hoop dat jullie wat tips hebben!