Roest verwijderen camper

Roest verwijderen op je zelfbouw camper, hoe doe je dat?

Geüpdatet op

Heb jij een oude(re) bestelbus gekocht die je wilt ombouwen tot camper en loop je tegen wat roestplekken aan in de cabine? Roest verwijderen in je camper is één van de belangrijkste stappen voordat je begint met andere zaken, zoals camper isolatie en je camper betimmeren. Roestvorming zo snel mogelijk behandelen is belangrijk om het proces zo vroeg mogelijk te stoppen. Maar hoe kun je het makkelijkst roest verwijderen in je camper? Wij kochten een Mercedes Sprinter uit 2001 en delen onze ervaringen.

Oppervlakkige roest en doorgeroest

Er zijn eigenlijk twee soorten roest die je tegen gaat komen:

  1. Oppervlakkige roest
  2. Doorgeroeste plekken

Oppervlakkige roest

Dit is het soort roest dat we makkelijk kunnen behandelen. Deze plekken liggen als het ware op het chassis, waardoor ze goed te behandelen zijn. Vooral gaten in je chassis die naar buiten leiden zijn belangrijk om te behandelen. Let ook op plekken waar je ‘bobbeltjes’ ziet onder de verf. Dit zijn tekens wat een roestproces dat onder de lak plaatsvindt.

Doorgeroeste plekken

Deze plekken zijn langere tijd onbehandeld gebleven door de vorige eigenaar, waardoor de staat van het chassis is dusdanig slechte staat is dat het verwijderd en opnieuw gelast moet worden. Erg? Welnee! Alles is te repareren. Het is alleen meer werk dat je waarschijnlijk door iemand anders zou moeten laten doen, tenzij je weet hoe je moet lassen.

In ons geval is de opstap aan de bestuurderskant doorgeroest en beide wielkassen aan de bestuurderskant zijn er slecht aan toe. Dit was even schrikken, maar we kwamen er al snel achter dat dit goed op te lossen is met de juiste tools en skills.

Wat heb je nodig voor het roest verwijderen op de camper?

Wanneer je in kaart hebt welke plekken je kunt behandelen, kun je de benodigde spullen kopen om roestplekken op je camper te behandelen. Je zult hier een schatting moeten maken hoeveel je nodig hebt. Dit is per project natuurlijk erg verschillend, dus hoe groot de potten moeten zijn hangt van de hoeveelheid roest op jouw camper af.

  • Handstaalborstel en/of staalborstel voor de accuboormachine (aanrader)
  • Schuurpapier
  • Roestomzetter (wij gebruikten Rustyco Gel)
  • Metaallak (wij gebruikten Hammerite metaallak)
  • Kwasten
  • Ontvettingsmiddel (Wij gebruikten Remreiniger, maar Dasty is ook top)

Remreiniger ontvet niet alleen fantastisch, maar verdampt ook meteen. Je hoeft het dus niet droog te maken. Dit maakt het spul erg geschikt voor snel ontvetten en bewerken zonder met een emmer water te hoeven zeulen

Hoe verwijder je roest in de camper?

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kun je starten met het behandelen van de roestplekken in je camper. Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe je de roest het beste kunt verwijderen.

Stap 1: Bewerkt de roestplekken met een staalborstel

De eerste stap bij het verwijderen van roest in je camper is de roestplekken bewerken met een staalborstel of grof schuurpapier. Zelf hebben wij de kleinere plekken bewerkt met een handstaalborstel. Grotere roestplekken hebben we geschuurd met een staalborstel die bevestigd was op de accuboormachine. Door de accuboor te gebruiken hoef je zelf minder kracht te zetten. Daarnaast zijn deze staalborstels rond van vorm waardoor ze gemakkelijker op lastige plekken, zoals in bochten, te gebruiken zijn. Bij het bewerken van de roestplek met een staalborstel is het belangrijk dat je de dikste roest verwijderd, zodat de roestomzetter de laatste beetjes roest kan aanpakken.

Stap 2: Schuur de scherpe randjes weg met schuurpapier

De lak van je camper laat door het bewerken met de staalborstel los en daarom is het – vooral bij grotere roestplekken – belangrijk om de scherpe randjes weg te schuren. Dit kan gewoon met de hand met grof schuurpapier. Hetzelfde type schuurpapier zou je ook kunnen gebruiken voor het verwijderen van kleinere, oppervlakkige roestplekken.

Ben je nog aan het twijfelen over de indeling van jouw zelfbouwcamper? Een handige tool die ons erg heeft geholpen bij het indelen van onze bus is VanSpace3D. Het tekenprogramma heeft een database met alle veelvoorkomende bussen, waardoor je zeker weet dat jouw ontwerp ook echt past.

VanSpace3D banner

Stap 3: Smeer een goede laag Rustyco anti-roestmiddel op de roestplek

Zodra je merkt dat de meeste roest is verwijderd kun je aan de slag met het Rustyco anti-roestmiddel. Smeer met een kwast een flinke laag Rustyco op de roestplek en laat dit ongeveer een uur intrekken. De Rustyco kun je daarna verwijderen met een vochtige doek. Zie je hierna nog steeds oranje roestplekken, dan kun je opnieuw bij stap één beginnen of nog eens een extra laag Rustyco anti-roestmiddel aanbrengen op de plek. Voordat je verder gaan met de volgende stappen is het belangrijk dat alle roest is verwijderd en dus geen bruin/oranje kleur meer heeft.

Het is belangrijk dat de roestoplosser ‘nat’ blijft. Als het bijvoorbeeld in de volle zon staat, kan het snel opdrogen. Zorg in dit geval dat de laag die je erop smeert dik genoeg is en dat je het afschermt van de zon.

Stap 5: Maak het oppervlakte goed schoon en laat het drogen

Is alle roest verwijderd? Dan kun je het oppervlakte goed schoonmaken en ontvetten. Voor het ontvetten van onze bus hebben wij voornamelijk Dasty gebruikt en dit werkte perfect.

Stap 6: Behandel de roestplek met Hammerite

De laatste stap bij het roest verwijderen in de camper is de plekken behandelen met Hammerite. Hammerite is een metaallak die ervoor zorgt dat het roestproces wordt gestopt. De Hammerite kun je aanbrengen met een (kleine)kwast op alle behandelde plekken. Belangrijk is om de Hammerite hierna goed te laten drogen. Als het goed is ziet de bus er na deze stappen van het roest verwijderen weer als nieuw uit.

Hammerite voor roest verwijderen in camper

Van Tour

Heb jij vragen over het roest verwijderen in de camper? Laat een reactie achter onder dit artikel of stuur ons gerust een e-mail.

Meer camper bouwen tips: