Een composttoilet in je camper bouwen met TROBOLO
Er zijn een hoop dingen die onmisbaar zijn bij het ombouwen van een bus tot camper. En hoewel een camper toilet niet per se onmisbaar is, is het verdomd handig om er één in je camper te hebben. Denk aan geen onnodige sanitaire stops onderweg bij vieze wegtoiletten en niet je warme camper uit hoeven middenin de nacht. Daarnaast zijn er overnachtingsplekken die geen wc hebben. Bijvoorbeeld camper parkeerplaatsen of bij wildkamperen. Voor een camper toilet kun je grofweg kiezen tussen een chemisch toilet (denk aan een porta potti) of een composttoilet, oftewel een droogtoilet. Vanwege het milieu en het comfort kozen wij voor het bouwen van een composttoilet met onderdelen van TROBOLO. In dit artikel vertellen we je alles over een composttoilet in je camper bouwen en wat hiervan de voor- en nadelen zijn.
Hoe werkt een composttoilet?
Wat is nou eigenlijk een composttoilet? Bij een composttoilet wordt er – anders dan bij een chemisch toilet – geen gebruik gemaakt van water en chemicaliën. Het is daarom dat een composttoilet ook vaak een droogtoilet wordt genoemd. Een composttoilet bestaat uit twee opvangbakken, één voor de urine en één voor de ontlasting. Een urine-diverter zorgt ervoor dat het opgevangen wordt in de juiste bakken. Vanwege de urine-diverter is het belangrijk dat zowel vrouwen als mannen zittend plassen.
Doordat ontlasting en urine niet in dezelfde bak terecht komen is de kans op geurtjes behoorlijk klein. Wel is het belangrijk dat je altijd zaagsel bij je moet hebben. Ontlasting moet je namelijk na je toiletbezoek bedekken met zaagsel zodat het vocht wordt opgenomen en er geen geur ontstaat.
Hoe vaak moet je je composttoilet legen?
Doordat je geen gebruik maakt van water en chemicaliën en er daardoor dus minder snel een penetrante geur ontstaat kun je een composttoilet over het algemeen minder vaak legen dan een chemisch toilet. Ontlasting wordt opgevangen in een emmer waarin je een vuilniszak doet.
Als je kiest voor een biologisch afbreekbare vuilniszak en biologisch afbreekbaar toiletpapier, dan kun je het hele zaakje zelfs in de natuur achterlaten. Begraaf de zak wel even, want dat is wel zo netjes. Hou er rekening mee dat in deze situatie wordt aangeraden dat je elke week je vuilniszak vervangt. Het is tenslotte wel een biologisch afbreekbare zak. Als je een normale vuilniszak gebruikt dan kun je deze gewoon dichtknopen en in de container gooien.
Waarom kiezen voor een droogtoilet in je camper?
Zoals ik al aangaf kun je voor je camper toilet kiezen tussen een chemisch toilet of een composttoilet (droogtoilet). Maar waarom is de keuze voor een composttoilet in je camper nou de beste optie? Allereerst is een composttoilet een milieuvriendelijkere optie dan een chemisch toilet. Je hoeft hierbij geen water te gebruiken (handig als je in de middle of nowhere bent) en ook ben je helemaal vrij van chemicaliën. Daarnaast ben je – omdat je geen gebruik maakt van chemicaliën – niet afhankelijk van plekken waar je je toilet kunt legen. Wat betekent dat je geheel zelfvoorzienend met je camper op pad kunt en kunt gaan en staan waar je wilt. Hoera voor kamperen in de vrije natuur!
Het feit dat een composttoilet over het algemeen wat duurder is in aanschaf dan een chemisch toilet houdt veel vanlifers tegen, maar ik kan je verzekeren dat het de paar extra euro’s echt waard is. Hieronder sommen we de voordelen van een composttoilet aka droogtoilet in een camper nog eens voor je op.
De voordelen van een composttoilet
- Het gebruiken van water is niet nodig
- Geen gebruik van chemicaliën
- Je composttoilet kun je overal – gemakkelijk – legen
- Een composttoilet is nagenoeg geurloos wat extra fijn is in een kleine ruimte
- Je kunt ook je toiletpapier kwijt in het toilet
- Milieuvriendelijk
De nadelen van een composttoilet
Eigenlijk hebben wij niet lang na moeten denken over het bouwen van een composttoilet of het aanschaffen van een chemisch toilet. Dit betekent echter niet dat er alleen maar voordelen zitten aan het kiezen voor een composttoilet in je camper. Hieronder vind je een aantal nadelen waar wij tegenaan zijn gelopen:
- Om ervoor te zorgen dat er geen geurtjes ontstaan moet je altijd zaagsel of houtsnippers bij je hebben waarmee je je ontlasting kunt bedekken zodat het vocht wordt opgenomen. Wij merkten zelf dat de geur van zaagsel niet heel prettig is, dus we zijn nog op zoek naar alternatieven.
- De aanschaf van een composttoilet is vaak een stuk duurder dan de prijs voor een chemisch toilet.
Wanneer je volledig zelfvoorzienend in je zelfbouw camper wilt reizen en in de vrije natuur wilt overnachten is een composttoilet in je camper zonder twijfel de beste optie.
Uit welke onderdelen bestaat een composttoilet van TROBOLO?
De aanschaf van een composttoilet voor je camper kan helaas aardig in de euro’s lopen. Maar gelukkig is er ook een andere manier, namelijk je eigen composttoilet bouwen met TROBOLO. TROBOLO is een Duits bedrijf dat kant-en-klare composttoiletten voor bijvoorbeeld je camper of tiny house op de markt heeft gebracht. De kant-en-klare composttoiletten van TROBOLO zijn verkrijgbaar vanaf €429 per stuk. Je kunt er echter ook – net als wij – voor kiezen om je eigen composttoilet te bouwen met de DIY-pakketten van TROBOLO. Op deze manier kun je zelf de formaten van je toilet kiezen en ik kan je verzekeren, je eigen composttoilet bouwen voor in je camper is super easy. Hieronder hebben we alle onderdelen die je nodig hebt voor je opgesomd:
- Urine-Diverting Toilets insert (verkrijgbaar in wit en grijs)
- Toiletbril. In principe kun je iedere toiletbril gebruiken, maar ik raad je aan om die van TROBOLO aan te schaffen. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Kies dan voor de urine-diverting toilets insert en toilet seat combi.
- Een emmer om de ontlasting op te vangen. Zie hier de solids container van TROBOLO. Wij hebben gekozen voor de emmer van 11 liter.
- Urine container 10L – 28x17x28cm
- Spill stop die ervoor zorgt dat de urine niet over kan lopen.
- Eventueel kun je kiezen voor een TROBOLO ventilatiesysteem. Hier hebben we geen ervaring mee, want wij hebben een andere ventilatierooster gebruikt.
Hoe duur is een compost toilet bouwen?
Wanneer je kiest voor de DIY-onderdelen van TROBOLO ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je een kant-en-klaar composttoilet aanschaft. Alle onderdelen die wij hebben gebruikt kosten bij elkaar €231,60. Dit is exclusief het hout dat is gebruikt om het toilet te bouwen.
Hoe bouw je je eigen compost toilet in je camper?
Het lijkt even lastig wanneer je alle onderdelen van TROBOLO hebt ontvangen, maar het bouwen van een composttoilet voor je camper is super easy. Het belangrijkste is om allereerst de hoogte van je toilet te bepalen. Zelf kozen wij voor een hoogte van 47 centimeter – net als ons toilet thuis. Daarna is het tijd om hout aan te schaffen voor de buitenkant van het toilet. Wij hebben hiervoor populieren platen met een dikte van 16mm gebruikt. Bij de urine-diverting toilets insert is een gebruiksaanwijzing inbegrepen die je precies vertelt hoe je de diverter het beste kunt plaatsen op het hout. Wij hebben hier zowel kit als schroeven voor gebruikt.
De emmer en jerrycan worden achter elkaar geplaatst zodat ze precies onder de gaten staan van de urine-diverter. Hier omheen hebben we dunne balkjes gelegd, zodat beide elementen niet kunnen verschuiven. Heb je een situatie waarbij de emmer en jerrycan niet naast elkaar passen of moet je de jerrycan verderop plaatsen? Dan is het belangrijk om ook een slang aan te schaffen. In de video hieronder laten we je zien hoe wij van de TROBOLO onderdelen een composttoilet hebben gebouwd.
Aangezien wij nog druk bezig zijn met verbouwen van onze bus tot camper is ons toilethokje nog niet helemaal klaar. Zodra alles is afgewerkt zullen we het artikel updaten met nieuwe foto’s.
Voor welk soort camper toilet zou jij kiezen?
- Roest verwijderen in je zelfbouw camper
- Je camper isoleren met Armaflex isolatie
- Camper raam inbouwen: het ideale stappenplan
*Disclaimer: Wij ontvingen producten van TROBOLO in ruil voor een artikel op onze site. Wij schrijven echter enkel over onze eigen ervaringen en delen onze eerlijke mening.