Turijn Italië

Turijn: 6 tips om het beste van Turijn te proeven

Geüpdatet op

Turijn in Italië staat bij velen bekend om de stad van Juventus of de Fiat, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Deze prachtige stad vol met geschiedenis, ligt midden in de regio Piëmont en wordt ook wel de slow food hoofdstad van Italië genoemd. Perfect natuurlijk, want als er iets is dat we fijn vinden aan Italië, dan is het wel het eten. In dit artikel geven we je 6 tips om het beste van Turijn te proeven tijdens je stedentrip.

Wat is Slow Food?

Slow Food is een verzamelnaam voor eten en drinken dat op een traditionele, eerlijke, en duurzame manier wordt geproduceerd. In Italië bestaat er een samenwerkingsverband tussen winkeliers, producenten en horecagelegenheden waarin zij ervoor zorgen dat het originele product en de smaak daarvan behouden blijft (de Slow Food presidia). Voorbeelden van slow food zijn brood, kaas, wijn, vis, funghi (paddenstoelen) en hazelnoot.

Kaas, kaas, kaas en…slagroom

Met stipt op nummer een staat ‘Latteria Bera’. Ook als je niet van kaas houdt is het de moeite om deze winkel op te zoeken. Van buiten ziet het er prachtig uit, alsof je jaren terug de tijd in gaat. Niet gek, want de winkel bestaat al sinds 1918. Van binnen is het nog veel beter. Geef je ogen de kost en geniet van het werk dat eigenaresse ‘Chiara’ in de winkel heeft gestopt. Kaas, koekjes, snoepjes, flessen wijn… Een groot neonkleurig letterbord, prachtige ouderwetse kassa en slagroommachine en een schattig zitje waar je een proeverij kunt doen. Er is zoveel te zien.

Ook het verhaal achter de winkel is bijzonder. Al die tijd wordt het al gerund door vrouwen, iets dat zeker destijds heel bijzonder was. Chiara’s oma (Romola) is de winkel op haar 32ste samen met haar zussen Marta en Bruna begonnen. Mocht je hier naartoe gaan, vraag Chiara ernaar en ze zal vol passie haar familiegeschiedenis met je delen. Op de deur van de winkel hangen veel foto’s uit die tijd.

Terug naar de kaas. Wij deden een kaasproeverij en kregen wel 13 soorten kaas. Het bord alleen al is een feestje met de decoratie van nootjes, rozenblaadjes, jammetjes van diverse soorten fruit en breadsticks. Om over de kazen nog maar te zwijgen. Piëmont staat bekend om heerlijke soorten en daar hebben we er velen van mogen proeven, maar er komen ook talloze award-winning soorten voorbij uit andere regio’s als Toscane en Lombardije.

Benieuwd naar onze ervaring? Lees meer over deze kaasproeverij in Turijn.

Huisgemaakte slagroom

Sla als toetje zeker de beruchte slagroom niet over. De authentieke, huisgemaakte slagroom wordt al 60 jaar lang op dezelfde manier en in dezelfde machine gemaakt. De slagroom wordt geserveerd met ‘Zabaglione’, een traditioneel, middeleeuws nagerecht dat bestaat uit eierdooiers, suiker en Marsalawijn. Je vindt Lateria Bera in het centrum van Turijn. Een proeverij met 10 soorten kaas kost €15,-. Ook kun je een ‘tasting picknick box’ mee op pad nemen of laten bezorgen bij jouw B&B.

Chocola

Een ander product waarvoor je zeker in Turijn moet zijn is chocolade. Wist je bijvoorbeeld dat Nutella (Ferrero) uit de regio Piëmont komt? Een van de fabrieken staat bijvoorbeeld in Alba, een plaatsje dat zeker aan te raden is om te bezoeken. In Turijn brachten wij een bezoek aan Guido Gobino, waar je naast chocolaatjes kunt kopen, ook zeker chocola kunt proeven (er is een speciale ruimte voor achterin het pand) of buiten op het terras kunt zitten genieten in combinatie met een kopje Italiaanse espresso.

Wij proefden onder andere de populaire smaken met zeezout en hazelnoot, maar ook de variant met olijfolie was erg lekker. Absoluut de moeite waard om bijzondere combinaties hier te proeven, want je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Proef de chocolatjes op de manier zoals de locals dat doen en betaal per stuk. Voor €5,00 hebben wij 10 heerlijke smaken kunnen proeven.

(Boeren)markten in Turijn

Turijn barst van de markten. Of het nu gaat om boerenmarkt met locale producten, de grootste openluchtmarkt van Europa of antiekmarkten. Wij lichten er twee voor je uit.

Boerenmarkt

Wanneer je vanaf het centrale plein van Turijn, Piazza Castello, de ‘via Roma’ (vanaf waar je de Alpen kunt zien) richting Piazza Palazzo di Citta, loopt, kom je uit bij een typische boerenmarkt, we like! Laat je onderdompelen in het gastronomische Turijn, met kraampjes vanuit de hele regio Piëmont (en een aantal uit grenzende provincies Lombardije en Ligurië). Van lokale lekkernijen als brood, koekjes en honing tot olijfolie, hazelnoten en de meest heerlijke kazen.

Tip: probeer zeker ook de populaire ‘Baci di Dama’, dat ‘Kus van een vrouw’ betekent.

Wanneer je deze hazelnoot koekjes met chocolade proeft, snap je waarom. Elke kraam zal je uitnodigen om te proeven en de verkopers vertellen maar wat graag over hun product en de oorsprong ervan. Moeilijk om hier niets te kopen. Elke eerste zondag en vierde zaterdag van de maand wordt dit plein omgetoverd tot boerenmarkt, behalve in januari, juli en augustus.

Openluchtmarkt in Turijn

Naast deze boerenmarkt bevindt zich ook de grootste openluchtmarkt van Europa in Turijn. Deze markt bevindt zich op de Piazza della Repubblica, een gigantisch plein dat van maandag t/m zaterdag wordt omgetoverd tot openluchtmarkt. Let op: op maandag t/m vrijdag vindt de markt in de ochtend plaats, op zaterdag is het de gehele dag geopend. Dit is de markt van Turijn, waar ook de locals naar toe gaan: de kwaliteit is goed en ook nog goedkoop. Je kunt hier naast dagelijkse boodschappen als groente, fruit, kaas en vlees ook kleding, schoenen, bloemen en bijvoorbeeld spullen voor in de keuken kopen. In de herfst vind je er natuurlijk typische producten als truffel, funghi porcini (paddenstoelen) en pompoen.

Overdekte slow foodmarket inclusief sterrenchefs

En nee, bij deze eerdergenoemde markten blijft het niet. Ook in Turijn bevindt zich een overdekte markthal: de Marcato Centrale Turino. Hier hebben diverse foodstands zich verzameld met in het midden genoeg plaats om gezellig te zitten. Dit is dus een absolute tip als het wat slechter weer is. Geniet van de lekkerste lokale producten voor ook hier een mooie prijs. Naast -alweer- kaas, kun je hier ook genieten van de Italiaanse topper Pizza, maar zijn er ook stands met soep en burgers. Het leuke is, je kunt hier voor een goede prijs genieten van het eten van Italiaanse Michelin chefs. Ga daarvoor naar Davide Scabin – Carbone Bianco. Hier worden de lekkerste gerechten gemaakt met ei.

Bicerin

Turijn heeft een drankje dat alleen in deze stad te vinden is: Bicerin. Het is eigenlijk het best te omschrijven als koffie met chocolade. Je kunt het overal in de stad wel verkrijgen en wij vonden het zeker de moeite waard. Al is het midden in de zomer wellicht minder aantrekkelijk ;-). Van een local kregen wij de tip om de Bicerin te proeven op de plek waar het drankje ontstaan is: Café Al Bicerin (Caffè Al Bicerin dal 1763) aan het Santuario della Consolate.

Bicerin

Wijn proeven in Turijn

Ja, en wat is Italië zonder wijn? Zeker in de regio Piëmont zijn tal van heerlijke wijnen te vinden. De bekendste is de Barolo wijn, waar je wellicht wel eens van gehoord hebt. Vanaf Turijn kun je een uitstapje maken naar het plaatsje Barolo (op een uur rijden), waar je absoluut een proeverij zou moeten gaan doen. Barolo maakt deel uit van de regio ‘Langhe’ dat wat ons betreft een van de beste uit Italië is. Probeer naast Barolo ook eens de Barbaresco! En naast het dorpje Barolo, raden we zeker ook de plaatsjes Asti en Alba aan voor een bezoek. Natuurlijk kun je in Turijn genieten van deze wijnen. Je kunt in restaurants en wijnbars de wijnen per glas bestellen, maar wist je dat wanneer je een hele flest bestelt, je het (eventuele ;-)) restant ook mee naar huis kunt nemen? Vraag dan om de kurk.

Dit artikel is geschreven door Lisa en Erik. In hun zelfbouw camper Fred reizen zij van Nederland naar Japan. Al hun vanlife avonturen kun je volgen op hun website Reisstel.nl of Instagram account @reisstel.