Wat te doen in Sibiu in Transsylvanië, Roemenië
Sibiu in de regio Transsylvanië in Roemenië is onze favoriete stad in het land. Transsylvanië is een bloedmooie regio die je zeker gezien wilt hebben tijdens je reis door het land. De regio barst van de kleurrijke steden, knusse dorpen, mysterieuze bergen en prachtige landschappen. Eén van de mooiste steden in Transsylvanië is de stad Sibiu met haar Saksische architectuur en de bijzondere ‘huizen met ogen‘. Wij delen tips voor niet te missen plekken en bezienswaardigheden in Sibiu, Roemenië.
Sibiu heeft net als veel andere steden in Transsylvanië, zoals Brasov en Sighisoara een Duitse geschiedenis. Lange tijd viel de stad namelijk onder het beheer van de Saksen, oftewel Duitsers. De stad staat vanwege deze Saksische geschiedenis ook wel bekend als Hermannstadt.
Piaţa Mare, het centrale plein van Sibiu
Wil jij Sibiu bezoeken en de mooiste plekjes ontdekken dan begin je je stedentrip het beste op het centrale plein van de stad, Piaţa Mare. Op dit enorme plein worden het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd en het barst er van de gezellige restaurants en terrassen. Rondom het plein vind je bovendien een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Sibiu, zoals de Raadstoren, het Nationaal Museum dat is gevestigd in het imposante Brukenthal paleis en het standbeeld van Gheorghe Lazăr. Gheorghe Lazăr heeft ooit de eerste Roemeense taalschool in Boekarest opgericht en heeft daarmee veel respect verdient in de Roemeense cultuur.
Bezoek het Brukenthal Nationaal Museum
Het Brukenthal Nationaal Museum dat is gevestigd aan Piaţa Mare is één van de naar het schijnt mooiste musea in Sibiu. Al vanaf 1817 zijn de diverse kunstcollecties in het Nationaal Museum te bewonderen wat het Museum het oudste kunstmuseum van Roemenië maakt. Maar ook als je niet voor een bezoek gaat is het museum zeker de moeite waard om te bewonderen. Het museum is namelijk gevestigd in het imposante Brukenthal paleis dat in de achttiende eeuw werd gebouwd. Hier vind je meer informatie.
Schaf hier alvast entreetickets aan.
Bewonder de bloedmooie ‘ogenhuizen’
Eén ding dat je meteen op zal vallen zodra je het plein Piaţa Mare op stapt zijn de bijzondere ‘ogenhuizen’ van Sibiu. Deze vaak kleurrijke panden beschikken over wenkbrauwvormige dakramen waardoor het lijkt alsof de daken naar je staren. Hoewel we deze bijzondere panden op meerdere plekken in Transsylvanië hebben ontdekt, is dit de stad waar je moet zijn om de mooiste exemplaren te bewonderen.
De Orthodoxe Heilige Drie-Eenheidskerk
Eén van mijn favoriete bezienswaardigheden in Sibiu is de gigantische Orthodoxe Heilige Drie-Eenheidskerk. De kerk is gigantisch en zodra het gebed op punt van beginnen staat klinken prachtige teksten uit de luidsprekers. Je kunt de Orthodoxe Heilige Drie-Eenheidskerk in Sibiu als toerist bezoeken. Het is wel belangrijk dat je je schouders en knieën bedekt.
Raadstoren (Turnul Sfatului)
De Raadstoren van Sibiu is één van de imposante gebouwen die is gebouwd rondom het centrale plein. De toren werd gebouwd in de dertiende eeuw en vandaag de dag kun je als toerist de toren beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad. Het beklimmen an de Raadstoren kost 4 Lei per persoon.
De bijzondere Bridge of Lies
Voor een bezoek aan de mooiste brug van de stad moet je zeker de korte wandeling van Piata Mare naar het plein Piata Mica maken. Onderweg kom je namelijk langs de fotogenieke Bridge of Lies. Volgens de mythe kan de brug achterhalen of je een leugen vertelt op het moment dat je op de brug staat. Vandaar de naam, de Brug der Leugens. Vanaf de brug heb je een fantastisch zicht op diverse kleurrijke straatjes en het mooie Piata Mica.
De Lutherse kathedraal
De Orthodoxe kerk is niet de enige kerk in de stad die een bezoek waard is. De Lutheraans Evangelische kerk is gevestigd aan het plein Piata Huet en met name de verschillende torens zijn echt prachtig.
Wandel door de kleurrijke passage Pasajul Piața Aurarilor
Het bijzondere aan Sibiu is dat de stad in principe is opgedeeld in twee delen, Orașul de Sus (het bovenste gedeelte) en Orașul de Jos (het onderste gedeelte). In Orașul de Sus vind je de belangrijke bezienswaardigheden van Sibiu en Orașul de Jos is vooral het gebied waar de lokale bevolking woont. De leukste manier om beide delen van de stad te ontdekken is door de verschillende trappassages (Pasajuls) te nemen die beide delen met elkaar verbinden. De Pasajul Scarilor is de populairste trappassage in Sibiu, maar onze favoriet is de Pasajul Piata Aurarilor. Zodra je beneden bent voelt het meteen alsof je in een andere stad bent beland.
De hoofdstraat van Sibiu, Strada Nicolae Balcescu
Het fijne aan wandelen door Sibiu is dat de stad voor het grootste gedeelte autovrij is. Wil jij graag onbezorgd kunnen shoppen in de stad of genieten op één van de terrassen dan is de straat Strada Nicolae Balcescu de plek waar je moet zijn. Dit is zeg maar de hoofdstraat van de stad. Hoewel het hier behoorlijk druk kan zijn is het zeker de moeite waard om alle bijzondere, kleurrijke panden te bewonderen.
Street art spotten in Sibiu
Sibiu is één van de hippere steden in Transsylvanië Roemenië en dat betekent dat je er uitstekend street art kunt spotten. Street art spotten in Sibiu doe je echter niet in het historische centrum, maar in de buitenwijken. De leukste manier om deze plekken te ontdekken is door een fiets te huren in de stad.
Rij (een deel van) de Transfăgărășan (DN7C)
Naast alle bijzondere bezienswaardigheden in Sibiu is ook de omgeving bezoeken zeker de moeite waard. De Transfăgărășan is door onder andere Top Gear uitgeroepen tot mooiste weg van Europa en laat deze nou eens op een korte afstand van Sibiu beginnen. Deze spectaculaire autoroute met een totale lengte van zo’n 150 kilometer leidt je door Fagarasgebergte en door de regio’s Transsylvanië en Walachije. Via tientallen haardspeldbochten en steile kliffen bereik je het hoogste punt dat ligt op een hoogte van 2134 meter.
De weg werd van 1970 tot 1974 aangelegd in opdracht van dictator Ceausescu en wordt aangeduid als DN7C. Het beste kun je starten aan de Transfăgărășan ten zuidoosten van Sibiu bij het plaatsje Carta. De maximale snelheid op de gehele Transfăgărășan is 40 kilometer per uur. En hoewel lang niet iedereen zich er aan houdt zou ik echt niet sneller gaan. Het is namelijk zo dat in het gebied veel wilde beren leven die zeer gemakkelijk te spotten schijnen te zijn. Schijnen, want dit geluk hebben wij helaas niet gehad. Lees hier alles over de Transfăgărășan in Roemenië.
Waar te verblijven in Sibiu?
Sibiu is één van de meest populaire bestemmingen in Transsylvanië, of eigenlijk in heel Roemenië, en dat betekent dat de keuze aan accommodaties reuze is. Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties in Sibiu voor je op een rij gezet:
Bezienswaardigheden in Sibiu op de kaart
Veelgestelde vragen over Sibiu in Roemenië
-
Hoe kom je in Sibiu? Sibiu in Roemenië ligt erg centraal in het land waardoor het gemakkelijk te bereiken is vanuit bestemmingen zoals Boekarest, Brasov en Cluj-Napoca. Voor je rondreis door Roemenië raad ik je aan om een auto te huren. Voor het huren van een auto in Europa hebben wij goede ervaringen met Sunny Cars, TUI Cars en EasyTerra, dus ik raad je aan om hier de prijzen en beschikbaarheid te checken. Met je huurauto rij je in ongeveer 4,5 uur van Boekarest naar Sibiu, in 2,5 uur van Brasov naar Sibiu en in ongeveer drie uur van Cluj-Napoca naar Sibiu.
De goedkoopste optie om je rondreis door Roemenië te starten is door te vliegen van Eindhoven naar Cluj-Napoca. Vliegtickets zijn vaak erg voordelig en Cluj is het ideale startpunt voor een roadtrip door Transsylvanië. Een andere optie is vliegtickets naar Boekarest boeken.
-
Hoeveel dagen voor Sibiu? Sibiu is een vrij compacte stad en alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te verkennen. Hoewel je de stad dus gemakkelijk in een dag kunt ontdekken raad ik je aan om een extra dag uit te trekken als je ook de buitenwijken met haar prachtige street art wilt bewonderen. Wil je alleen het historische centrum met de belangrijkste bezienswaardigheden van Sibiu ontdekken dan heb je genoeg aan een volle dag.