Reizen met de trein door Sri Lanka: De mooiste routes

Voor iedereen die houdt van het reizen per trein is Sri Lanka de ultieme bestemming in Sri Lanka. Het reizen met de trein door Sri Lanka is een attractie op zich en een erg bijzondere ervaring die niemand die dit land bezoekt zou mogen overslaan. In Sri Lanka vind je namelijk onder andere één van de mooiste treinreizen ter wereld!

De trein is absoluut het meest relaxte vervoersmiddel in Sri Lanka. Naast dat er uiteraard voldoende mogelijkheden zijn om met de bus het land te ontdekken, is het reizen met de trein door Sri Lanka toch een betere optie. Bussen zijn vaak ontzettend volgeladen, chauffeurs rijden als gekken, er wordt door alles en iedereen ingehaald met veel te hoge snelheden, de bus in- en uitkomen met je backpack kan een heel karwei zijn en een zitplaats vinden is vaak ontzettend lastig. Helaas is niet het hele land bereikbaar met de trein, maar de meeste hoogtepunten van Sri Lanka kun je prima per trein bereiken. De prachtige treinreizen in Sri Lanka betekenen dat je je geen moment hoeft te vervelen.

Reizen met de trein door Sri Lanka

Treinreizen Sri Lanka

Vanuit Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, kun je kiezen voor vier verbindingen; Naar het zuiden, naar de binnenlanden, het oosten en naar het noorden. Het kan lastig zijn om op het drukke station de juiste trein te vinden. Vraag hiervoor hulp aan de lokale bevolking. Zij zullen je met alle liefde naar het juiste perron willen wijzen en zorgen ervoor dat het reizen met de trein door Sri Lanka een unieke ervaring wordt die je niet zult vergeten!

Meer informatie over reizen met het openbaar vervoer door Sri Lanka lees je hier.

Treinstation Colombo

Het grootste treinstation van Sri Lanka vind je uiteraard in de hoofdstad van het land, Colombo. Het avontuur begint al meteen zodra je op het station aankomt. Eén grote mensenmassa, weinig aanwijzingen en mensen die in en uit treinen springen. Op het moment dat alle treinen zijn vertrokken keert de rust weer terug en kun je plaatsnemen op één van de bankjes.

Treinspoor Kandy

Kaartjes kopen voor het reizen met de trein door Sri Lanka

Bij de ingang van het station kun je op de dag zelf je kaartje kopen. Mocht je echter perse eerste klas willen reizen, dan raden we je aan om je kaartjes eerder te bemachtigen.Het reizen met de trein door Sri Lanka is niet alleen favoriet onder reizigers, maar ook onder de lokale bevolking. Vind je het geen probleem om tweede of zelfs derde klas te reizen? Dan kun je prima een kaartje aanschaffen op het station. Treinen vertrekken regelmatig, dus erg lang zul je niet hoeven wachten. Zodra je je kaartje hebt gekocht mag je het station op. Geen kaartje betekent geen toegang tot het perron.

Wil je liever vooraf zeker weten dat je over treintickets beschikt? Koop dan je tickets voor treinreizen in Sri Lanka online via 12Go.Asia. Hier vind je ook handige informatie over vertrektijden en treinroutes.

Reizen met de trein door Sri Lanka

Colombo naar Matara

Eén van de lijnen in Sri Lanka brengt je van de hoofdstad Colombo naar het zuiden van het land, Matara. De trein stopt onderweg langs fijne kustplaatsen, zoals Hikkaduwa en Galle. Een groot gedeelte van de route rijdt de trein pal langs de kust en zo kun je terwijl je naar buiten staart de lokale bevolking in de zee zien zwemmen. De trein rijdt verder door het gebied dat in 2004 zwaar is getroffen door de tsunami. Dit zal dan ook niet aan je voorbij gaan. Op veel plekken zie je gebouwen die eerder fungeerden als huizen, die nog steeds ingestort zijn en nooit weer opgebouwd. Families leven met z’n allen in kleine hutjes langs het spoort en kinderen voetballen langs de trein. Een totaal andere wereld dan dat we in Nederland gewend zijn.

Zijn alle stoelen in de trein bezet? Geen paniek. Sri Lanka kent qua treinreizen weinig regels. De deuren blijven de gehele reis geopend en dus kun je prima uitwaaien in de gedeeltes tussen de coupé’s.

Colombo naar het oosten

Via een aantal vertakkingen is er ook een mogelijkheid om vanuit Colombo aan de westkust naar de oostkust te reizen. De twee eindstations van deze trein zijn Tricomalee en Batticaloa. Voor deze verbinding geldt dat het mogelijk is om een slaapplaats te reserveren. In tegenstelling tot de tweede en derde klas zitplaatsen die je op het station nog kunt bemachtigen wordt voor de slaapplaatsen wel aangeraden om je kaartje van te voren te boeken. Dit kun je doen door een bezoek te brengen aan het station.

Reizen met de trein door Sri Lanka

De mooiste treinreis door Sri Lanka

Wanneer je door de binnenlanden van Sri Lanka reist kun je één van de mooiste treinreizen ter wereld maken. Deze trein stopt onder andere in de bekende plaatsen Kandy en Ella en brengt je langs fantastische landschappen, uitzichten, prachtige watervallen, authentieke dorpjes, rijstvelden en rijdt regelrecht door de bergen. De trein vervoert je door de groene binnenlanden van Sri Lanka, de Hill Country.

De trein van Kandy naar Ella

De Lonely Planet durft niet voor niets uit te spreken dat je hier één van de mooiste treinreizen van de wereld kunt maken. En gelogen hebben ze zeker niet. Naast dat je in deze trein derde of tweede klas kunt reizen heb je ook de optie om een eerste klas kaartje te boeken. De eerste klas houdt een aantal keren per dag in dat je in een observatie wagon zit. De laatste wagon van de trein die volledig bestaat uit ramen en vanuit waar je een fantastisch zicht hebt over de omgeving die aan je voorbij trekt. Je betaalt hier natuurlijk wat meer voor, maar je hebt gegarandeerd een plek en de mogelijkheid om de mooiste plaatjes te maken.

Een nadeel hiervan is dat weinig lokale mensen gebruiken maken van deze observation class. Veel gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking is er dus niet. De treinreis van Kandy naar Ella is zonder twijfel één van de hoogtepunten van Sri Lanka.

Ella naar kandy
Reizen met de trein door Sri Lanka - Trein Ella naar Kandy
Reizen met de trein door Sri Lanka - Trein Kandy Ella

Colombo naar Jaffna

De derde verbinding brengt je vanuit Colombo naar het noorden van het land, Jaffna. Nog geen jaar geleden is deze verbinding weer beschikbaar na jaren van oorlog in het noorden van het land. Deze trein brengt je onder andere via de koningshoofdstad Anuradhapura naar het uiterste noorden van het land. Wil je vanuit Colombo in één keer helemaal naar het noorden, houd dan rekening met een lange treinreis van bijna tien uur. Naast de normale zitplaatsen is het hier ook mogelijk om een “sleeper” te boeken. Een slaapplek in de trein. Een perfecte manier om veel kilometers te overbruggen en tegelijkertijd te besparen op slaapruimte.

Treintickets kun je online boeken via 12Go.Asia.

Waar je rekening mee moet houden bij het reizen met de trein door Sri Lanka:

  • De reistijden waar wij over praten zijn de tijden die je aan kunt houden wanneer er niets tegenzit. Houd er echter rekening mee dat vertraging in een land als Sri Lanka totaal niet vreemd is. Houd er rekening mee dat je vaak een aantal uren later aankomt dan je van te voren had gedacht.
  • Er zijn verschillende kaartjes te boeken voor de treinreizen door Sri Lanka. De derde klas wordt het meest gebruikt door de lokale bevolking en zit daardoor meestal meer dan vol. Wil je iets relaxter reizen maar je wel tussen de lokale bevolking bevinden? Boek dan een tweede klas kaartje.
  • Neem van te voren voldoende eten en drinken mee. Vooral doordat je van te voren nooit weet hoelang je onderweg bent. Onderweg zullen daarnaast bij verschillende stations mensen instappen die zelfgemaakt lokaal eten verkopen.Kandy naar Ella

Treinreizen Sri Lanka: De prijzen

Om je een beeld te geven van de prijzen voor het reizen met de trein door Sri Lanka vind je hieronder een overzicht van onze uitgaven voor de trein:

  • Colombo – Galle (tweede klas) 180 rupees per persoon
  • Galle – Talpe (tweede klas) 40 rupees per persoon
  • Haputhale – Ella (tweede klas) 25 rupees per persoon
  • Ella – Kandy (observatie wagon) 1000 rupees per persoon
  • Kandy – Gampaha (tweede klas) 160 rupees per persoon

Al onze uitgaven in Sri Lanka en de wisselkoers vind je hier

Voor meer informatie over treinreizen in Sri Lanka kun je een kijkje nemen op de website Seat61 of 12Go.Asia. Bij de laatste kun je ook meteen je tickets voor treinreizen in Sri Lanka boeken. Het met de trein reizen door Sri Lanka is één van de mooiste herinneringen die wij hebben aan onze reis door Sri Lanka. Het is een unieke ervaring.

Staat een treinreis door het prachtige Sri Lanka al op jouw bucketlist? Wat is de mooiste treinreis die jij ooit hebt gemaakt?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Sri Lanka