Noord Bali: De Munduk regio en Lovina
Bali staat bekend om haar groene rijstterrassen, gave duik-en surfspots en haar paradijselijke kustlijn. Maar ook staat Bali bekend als één van de meest toeristische bestemmingen in Zuidoost-Azië. Niet zo gek, want het eiland heeft veel te bieden. Voor wie zich stoort aan de hordes toeristen in het zuiden en in Ubud, is noord Bali – de Mundruk regio en Lovina – een uitkomst. Al wordt ook dit gebied steeds populairder. Om precies te zien, de Munduk regio. Je vindt hier spectaculaire watervallen, een koeler klimaat met een gemiddelde temperatuur van zo’n 22 graden en niet alleen rijstvelden, maar vele andere soorten vegetatie. De Munduk regio is without a doubt onze favoriete regio op Bali. Hier vind je onze Noord Bali tips.
Zodra je de Munduk regio binnenrijdt zul je merken dat het er anders is dan in het zuiden van Bali. De temperatuur zakt, er komt vaker regen uit de lucht vallen en naast de vele rijstvelden zie je dat er ook diverse soorten groente verbouwt worden. De lucht ziet er vaak onheilspellend uit, maar geen zorgen, de kans dat het de hele dag regent is niet heel groot. Al valt er wel vrijwel iedere dag een bui. Naar Munduk reis je vanwege de prachtige natuur. Hieronder lees je tips voor bezienswaardigheden in Munduk, Bali. Hoewel de bezienswaardigheden stuk voor stuk prachtig zijn, kosten veel hiervan aardig wat geld.
Zelf hebben wij alle onderstaande bezienswaardigheden in Munduk ontdekt per scooter vanuit de kustplaats Lovina. Dit is een mooie uitvalsbasis.
Watervallen in Munduk Bali
Houd je van watervallen? Dan ben je in Munduk aan het juiste adres. Watervallen in Munduk die een bezoek waard zijn, zijn de Banyumala Twin waterfall, de Munduk waterval, de GitGit waterval, Sekumpul waterval en de AlingAling waterval. Houd er rekening mee dat je voor vrijwel iedere waterval entree dient te betalen. Sommige watervallen zijn wat lastiger te bereiken (de GitGit waterval is bijvoorbeeld heel gemakkelijk), dus is het verstandig om in ieder geval twee dagen in te plannen voor de watervallen of een keuze te maken. Een scooter kun je op veel plekken huren (in zowel Lovina als bij je hotel in Munduk) voor ongeveer 60.000 roepia per dag.
Doen in Munduk: Bewonder de prachtige meren
Middenin de Munduk regio liggen drie prachtige meren, Danau Beratan, Danau Buyan en Danau Tamblingan, waarvan de laatste twee gezamenlijk Twin Lakes genoemd worden. Vanaf de weg die langs de meren loopt – Jalan Munduk – Wanagiri – heb je een fantastisch uitzicht over het water. Veel restaurants langs de meren hebben gave uitzichtpunten gemaakt vanaf waar je foto’s kunt maken. Zelf zijn wij hier niet gestopt omdat het onwijs druk was met toeristen. Je vindt hier onder andere de beroemde Bali Swing, de Wanagiri Swing. Heel erg Instagrammable, maar ook flink prijzig. We hebben prijzen voorbij zien komen die beginnen bij 30 Amerikaanse dollars.
Tempels in Noord Bali: Pura Ulun Danu Bratan vs Pura Ulun Danu Buyan
Eén van de bekendste tempels op Bali is de Pura Ulun Danu Bratan welke gebouwd is in het Tamblingan meer. Plaatjes van de tempel zien er prachtig uit, maar steeds meer mensen weten deze tempel te vinden. De entreeprijzen zijn daarnaast niet duidelijk en daardoor worden er zomaar prijzen verteld bij de entree. Ons werd verteld dat we 50.000 roepia per persoon moesten betalen, ruim €3. Terwijl we mensen voor ons minder dan de helft zagen betalen. Ook hier geldt weer dat je voor jezelf moet bepalen of je een kijkje wilt nemen of niet.
Kies je er net als wij voor om niet naar binnen te gaan? Dan is er in de buurt een andere prachtige tempel waar vrijwel niemand komt, de Pura Ulun Danu Buyan bij het meer van Buyan. Hier geen entreekosten, geen bussen vol met toeristen en toch een fantastisch uitzicht over het meer.
Instagram: De beroemde Golf Gate
Op de weg tussen de Pura Ulun Danu Bratan en de Pura Ulun Danu Buyan vind je de bijna wereldberoemde Instagram spot, de Golf Gate, wat de entree is van een golf terrein. De poort ziet er super gaaf uit en je hebt vast gave foto’s voorbij zien komen op Instagram. Toen wij aankwamen waren we echter toch een beetje teleurgesteld. Wat een drukte! Wil je een mooi plaatje maken, dan zul je geluk moeten hebben en vooral veel geduld.
Dolfijnen spotten in Lovina
Lovina, met haar zwarte stranden, is een heerlijke plek om na een lange dag van sightseeing bij te komen. Met een hapje en een drankje aan het strand en je blote voeten in het zwarte zand. Je vindt hier genoeg keuze qua accommodaties én je hebt er een hele grote kans om dolfijnen te kunnen spotten. Niet voor niets is Lovina één an de meest populaire bestemmingen in noord Bali. Iedere ochtend zodra de zon opkomt verzamelen tientallen dolfijnen zich voor de kust van Lovina. Voor ongeveer 100.000 roepia per persoon kun je met een Balinees bootje mee het water op om ze te spotten terwijl de opkomende zon het water verlicht.
We hebben zelf twee ochtenden een kijkje genomen en het is druk op het water, heel druk. Of dit zo goed is voor de dolfijnen vragen we ons af. En of je er zelf blij van wordt ook, met al die bootjes. Een betere optie is daarom om tijdens de zonsondergang (want ook dan duiken er vrijwel iedere dag wat dolfijnen op) een privéboot te regelen. Het kost iets meer, maar de beleving is vast unieker. Op het strand zitten genoeg mannen met een boot, dus spreek een paar af om tot de beste prijs te komen.
Het is ook mogelijk om online tickets aan te schaffen voor de Sunrise Dolphin Watching Small Group Tour in Lovina.
Accommodaties in Lovina
Balinese koffie proeven
Net als in andere delen van Bali vind je in de Munduk regio vele koffie plantages waar je de lekkerste – en vreemdste – koffie kunt proberen. Zo dronken we vanille koffie, cacao koffie en de echte Bali koffie. De meeste koffie plantages zijn gratis te bezoeken.
Dorpen bezoeken in Noord Bali
Zoals ik al aangaf kosten veel van de bezienswaardigheden in Noord-Bali aardig wat geld en dus kan ik me voorstellen dat niet iedereen dit er voor over heeft – wij zelf ook niet. Toch is het leuk om rond te rijden en te stoppen in verschillende dorpen. Zo aten wij de lekkerste saté van speenvarken die we aten op Bali, ging Erick voetballen met allemaal jongens en kwamen we zelfs in dorpen – ja, ook op Bali is het mogelijk – waar we na werden gezwaaid, nageroepen en toegelachen. Het opvallende aan noord Bali is dat je hier veel beter ziet dat Indonesië een overwegend islamitisch land is. Met uitzondering van Bali dus. We kwamen meer moskeeën tegen wat best een leuke afwisseling is na alle tempels. Zelf hebben we een middag doorgebracht in het dorp Bubunan aan de kust, ten westen van Lovina.
Hoe kom je in de Munduk regio?
Hoewel het onwijs gemakkelijk is om een dagtrip te regelen naar Munduk, is het nog veel leuker om er te verblijven – of in de buurt ervan. Zelf ontdekten wij de Munduk regio op de scooter vanuit de kustplaats Lovina, in noord-Bali. Lovina zelf is bekend vanwege de mogelijkheid om er dolfijnen te spotten en de zwarte stranden en is dus sowieso een fijne bestemming op het eiland. Vanaf Lovina rijd je in een klein uur naar de belangrijkste bezienswaardigheden in Munduk Bali. Prima om beide bestemmingen met elkaar te combineren dus.
Vanuit de kust of Ubud naar Munduk
Het openbaar vervoer op Bali is allesbehalve goed geregeld en daarom kun je het beste een privé chauffeur regelen die je naar Munduk (of in ons geval Lovina) brengt. Ga er vanuit dat je vanaf Seminyak/Canggu of Ubud ongeveer 500.000 roepia kwijt ben. Een andere optie is uiteraard een taxi (altijd Bluebird!) of Uber/Grab. Deze laatste opties hebben we zelf ook geprobeerd, maar een taxi is over het algemeen iets duurder en toen we een Uber wilden regelen kwam er telkens in beeld dat er geen auto beschikbaar was. Waarschijnlijk vinden de chauffeurs het dus te ver rijden.
Wat is jouw favoriete regio op Bali?
- De ideale reisroute voor Bali en omliggende eilanden
- 11x wat te doen in Ubud
- De hoogtepunten van Bali