Deze activiteiten met dieren zouden verboden moeten worden
Het klinkt volgens velen zo leuk, een ritje maken op een olifant of op de foto gaan met een tijger of aap. Je hoeft iemand zijn/haar social media maar te openen en je ziet de foto’s al snel voorbij komen. Van olifantenritjes in de jungle in Thailand tot selfies met slapende tijgers of kunstjes doende apen. Al tijden wil ik hierover schrijven, maar ik ben te laf om het ook echt te doen. Want waar bemoei ik mee mee hoor ik je denken? Ik ben van mening dat wij – als reisbloggers – niet alleen de mooiste plekken ter wereld horen te delen, maar ook juist (toekomstige) reizigers horen te informeren over wat wel en wat niet kan op reis. Want er zijn – helaas nog steeds – genoeg activiteiten met dieren die eigenlijk verboden zouden moeten worden. En daar kun jij aan meehelpen. Door er niet meer aan mee te doen. Door deze toeristische attracties met dieren over te slaan. Want dieren horen thuis in het wild. En niet in een kooi waar toeristen met ze op de foto kunnen.
Toeristische attracties met dieren bezoeken? Doe maar niet
Ik noemde eerder al een aantal voorbeelden. Van rijden op een olifant tot op de foto gaan met een tijger. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Nog meer voorbeelden van arme dieren die worden ingezet in de toeristen industrie. Maar die eigenlijk in het wild zouden moeten rondlopen. Jaren geleden was dit onderwerp taboe en wisten we er weinig van. Toen was het nog ‘stoer’ om op de rug van een olifant te klimmen. Maar gelukkig weten veel mensen tegenwoordig beter. Want met dit artikel wil ik heus niet zeggen dat ik nog nooit een excursie heb gedaan met dieren waar ik later spijt van heb gekregen. Ik ben nooit op een olifant geklommen, heb nooit een selfie gemaakt met een pagegaai of tijger, maar ik heb wel een ritje gemaakt op een kameel in de woestijn in Dubai. En dat is eigenlijk net zo zielig. Gelukkig zie ik dit nu in en zou ik het nooit meer doen. En ik hoop dat jij – na het lezen van dit artikel – dit soort dingen ook nooit gaat doen.
Volgens de organisatie ‘World Animal Protection‘ worden er 550.000 wilde dieren gebruikt voor toeristische activiteiten. 550.000 dieren teveel.
Mocht ik alle activiteiten met dieren op willen noemen die verboden zouden moeten worden dan ben ik morgen nog bezig. En daar zit niemand op te wachten. Hieronder heb ik een aantal toeristische attracties met dieren op een rij gezet die helaas nog steeds populair zijn.
Olifant rijden
Op een olifant rijden staat bij veel mensen die naar Azië of Afrika reizen hoog op de wensenlijst. En dit snap ik volkomen, want social media laten tegenwoordig prachtige foto’s zien van reizigers die op olifanten zitten. Olifanten die vrolijk (zo lijkt het althans) door rivieren banjeren met bakjes met toeristen op hun rug. Maar niets is minder waar. Dit is niet meer en niets minder dan pure dierenmishandeling. Wat veel mensen niet weten is dat deze olifanten niet van zichzelf zo gemakkelijk mensen op hun rug meenemen. Deze olifanten zijn vaak op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald om ze hierna over te leveren aan de wil van hun eigenaren. De ‘ziel’ van het dier wordt kapot gemaakt door martelingen en uithongering. Tot de olifant op een gegeven moment alles doet wat de eigenaar wil. Dus ook ritjes maken met mensen op de rug. Vaak wordt zelfs tijdens deze ritjes door de mahouts een stok met daaraan een scherpe punt gebruikt om de olifant onder controle te houden en ze op hun knieën te krijgen. Olifanten zijn van nature wilden dieren en daar zou je toch ook nooit op stappen?
Een selfie met een tijger in een tijgertempel
Een andere hype is het maken van een selfie met een tijger in Thailand. In zogenaamde tigertemples kunnen toeristen met tijgers op de foto. Deze tigertemples worden gerund door monniken en de sfeer lijkt op het eerste gezicht vredig. Dat kan toch ook niet anders met al die monniken? Gelukkig wordt tegenwoordig steeds vaker het verhaal erachter laten zien. Tijgers zijn wilde dieren die in andere situaties gevaarlijk zijn. En waar we dus nooit bij in de buurt zouden komen. Waarom dan tijdens een vakantie in Thailand wel? Steeds vaker wordt duidelijk dat deze tijgers door middel van drugs van de wereld raken. Op deze manier worden ze sloom en vallen ze geen mensen aan. Al zijn er heus wel eens uitzonderingen. De tijgers worden dus gedrogeerd om jou een leuke foto te bezorgen. Niet meer doen!
Op de foto met welk dier dan ook
Niet alleen een selfie maken met een tijger in een tigertemple is populair onder toeristen. Waar ter wereld je ook komt, vrijwel overal kom je op een gegeven moment iemand tegen die met een dier op zijn arm loopt en jou vraagt of je een foto wilt maken. Want dat ziet er toch cool uit, jij met een aap op je arm of een hagedis op je schouders? Voor deze dieren geldt ook dat ze in het wild horen te leven. En dus niet op jouw arm of schouder.
Stierenvechten? Ook dat is dierenleed
Het is razend populair in Spanje en menig toerist die naar Spanje reist, zal het eens in zijn leven meemaken; een stierengevecht. Ook ik heb dit één keer in mijn leven – in Spanje – meegemaakt en werd helemaal meegezogen door het enthousiasme van de Spanjaarden. Spanjaarden die de dieren schopten, prikten en teveel lawaai maakten zodat de arme stieren helemaal opgefokt raakten. Ik was destijds nog geen achttien jaar, maar weet het nog als de dag van gisteren. De eerste minuten vond ik interessant, de volgende minuten eng. En ronduit zielig. Want waarom moeten deze arme dieren pijn lijden? Zodat wij een gezellige middag kunnen hebben?
Schildpadden aanraken of vasthouden tijdens het snorkelen
Snorkelen op reis is heerlijk. De mooiste vissen zien in alle kleuren van de regenboog. Met een beetje mazzel een zeester spotten of zelfs een haai. En met nog meer mazzel een echte zeeschildpad. Ik ben compleet onder de indruk van deze prachtige dieren en kan m’n geluk nog steeds niet op als ik er één tegen kom. En dit is prima, want ook wij – als mensen – mogen de zee in. Maar zorg er in ieder geval alsjeblieft voor dat je deze prachtige dieren niet aanraakt. En dat je ze al helemaal niet uit het water haalt om ze te knuffelen. Want deze dieren horen in de zee.
Wil je graag schildpadden bewonderen, maar ook iets goeds doen? Op verschillende plekken ter wereld kun je een turtle sanctuary bezoeken waar deze beschermde diersoorten op een goede manier worden opgevangen om ze later weer uit te zetten in de grote zee. Zelf deden wij dit in Sri Lanka, maar het kan op enorm veel plekken ter wereld.
Een krokodillenfarm bezoeken
In verschillende landen kun je tijdens je reis een krokodillenfarm bezoeken. Wijzelf merkten vooral in het noorden van Australië dat dit een groot iets is. Bij een krokodillenfarm kun je krokodillen bekijken en zelfs jonge krokodillen vasthouden. Maar daar zijn deze wilde dieren helemaal niet voor bedoelt. Zo kun je in Darwin bijvoorbeeld naar Crocosaurus Cave waar je in water kunt zwemmen waar een enorme zoutwaterkrokodil in een kooi zwemt. Krokodillen zijn gevaarlijk, dus waarom zou je dit doen?
Zwemmen met dolfijnen
Je ziet ze regelmatig voorbij komen. Foto’s van toeristen die in het water spetteren met dolfijnen om zich heen. En hoewel ik moet toegeven dat dit ook jaren op mijn bucketlist heeft gestaan ben ik blij dat ik het nooit gedaan heb. Overal ter wereld kan dit voornamelijk in qua parken waar deze dieren in het semi-wild worden gehouden. De dieren worden trucjes geleerd en gevangen gehouden. Dit kan niet de bedoeling zijn van dieren die in de grote wateren thuis horen.
Ik ben geen dieren activiste en zal op sommige momenten ook vast anders omgaan met dieren dan een ander zou doen. Toch hoop ik door dit te delen dat minder reizigers deze activiteiten met dieren gaan ondernemen. Want op reis is er nog zoveel meer te doen dan op de foto gaan met dieren. En natuurlijk, ik snap dat je dit wel eens hebt gedaan. Dat heeft bijna iedereen. Maar als we vanaf nu allemaal veranderen maken we de wereld een stukje beter.
Heb jij wel eens activiteiten met dieren ondernomen waar je achteraf spijt van hebt?
- De beste reistijden voor Zuidoost Azië
- 5x leuke en originele vakantiebestemmingen binnen Europa
- Moet ik een creditcard meenemen op reis?