Roadtrip Balkan: Reisroute door Macedonië, Albanië & Kosovo

Wil je een week tot twee weken weg binnenkort en wil je graag in Europa blijven? Wat dacht je van een te gekke roadtrip dwars door de Balkan. Een nog vrijwel onontdekt stukje Europa. De Balkan is een gebied in Europa dat zijn naam ontleent aan een bergketen in Bulgarije. Het gebied is ontzettend groot en omvat verschillende landen, zoals; Servië, Bulgarije, Griekenland, Italië Turkije. In dit artikel vertellen we over onze roadtrip door de Balkan die ons dwars door Macedonië, Albanië en Kosovo bracht.

Auto huren voor je roadtrip door de Balkan

Uiteraard kun je ervoor kiezen om je rondreis door de Balkan af te leggen met het openbaar vervoer. Je zult hierbij echter wel heel veel reistijd kwijt zijn en je kunt niet stoppen waar en wanneer jij wilt. Ik raad je daarom aan om in Skopje een auto te huren. Voor het huren van een auto raden wij Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd en raak je nooit je eigen risico kwijt.

Roadtrip Balkan

Ook in een korte vakantie kun je een fantastische roadtrip beleven met enorme veelzijdigheid. Deze route legden wij af in slechts tien dagen, maar we hadden het gevoel minimaal een maand van huis te zijn. Deze route door de Balkan kun je terugvinden op de kaart hieronder.

Skopje, Macedonië: 2 Nachten

Wij beginnen onze roadtrip Balkan in de hoofdstad van Macedonië, Skopje. Met Wizz Air kun je hier goedkoop naartoe vliegen vanuit Eindhoven.

Vind, net als wij, ook super goedkope tickets naar Skopje

Skopje is een leuke, maar niet echt grote stad. In totaal telt de stad ruim een half miljoen inwoners. Het oude centrum is wat mij betreft dé plek waar je een bezoek aan moet brengen in de stad. Een heerlijke wijk met smalle steegjes waar je de weg kwijt kunt raken en waar om iedere hoek weer een nieuwe verrassing op je wacht. het nieuwe gedeelte van de stad – gelegen aan de rivier de Vardar – doet meteen totaal anders aan. Het centrale plein van de stad is volgebouwd met de meest lelijke standbeelden en langs de rivier zijn verschillende statische gebouwen neergezet.

roadtrip balkan skopje

Matka Canyon, Macedonië

Onze roadtrip door de Balkan begint pas echt op het moment dat we onze huurauto ophalen en Skopje uitrijden, op naar onze volgende bestemming. We bezoeken een geweldig natuurfenomeen op slechts 20 kilometer afstand van Skopje. Matka Canyon. Een geweldige kloof waar doorheen een helderblauwe rivier stroomt. Een heerlijke plek om de natuur te voelen en even weg te zijn uit de drukte van de stad.

roadtrip balkan

Ohrid, Macedonië: 2 Nachten

Na een aantal uren in de auto te hebben gezet richting het zuiden van Macedonië komen we aan bij het meer van Ohrid. We slapen in de stad Ohrid en verkennen de belangrijkste toeristische attracties rondom het meer. Een prachtige plek trouwens om heerlijk tot rust te komen. Een plek die je zeker niet over mag slaan tijdens je bezoek aan Macedonië! Houd er echter wel rekening mee dat het toerisme hier steeds belangrijker wordt. Je moet even zoeken naar de onontdekte plekjes, maar ze zijn er nog genoeg!

Onze slaaptip voor Ohrid: Goedkoop en op een superlocatie

roadtrip balkan

Tirana, Albanië: 1 Nacht

Weer een flinke rit. Voornamelijk doordat onze navigatie ons totaal ergens anders langs stuurt dan over de snelweg, maar we hebben vakantie en achteraf is het super gaaf. We rijden in the middle of nowhere en komen voor ik weet niet hoelang geen mens tegen. Enkel wat geiten en ezels die hun ding doen langs de kant van de weg.

Tirana is een leuke stad, maar erg groot is het niet. De belangrijkste bezienswaardigheden kun je dus makkelijk in een paar uur bekijken. Hierdoor blijven wij slechts één nacht in Tirana. Overdag slenteren we door de stad en ’s avonds doen we een aantal drankjes in de hippe wijk Blokku.

roadtrip balkan tirana

Dürres, Albanië: 2 Nachten

We ontsnappen even uit de chaos van de stad Tirana en rijden in slechts een half uur naar de Albanese kust. Anderhalve dag genieten we van de rust, chillen we in de zon op ons balkon, drinken we lekkere cocktails aan de boulevard en maken we een korte strandwandeling. Nee, Dürres is geen Spanje en ook geen Grieks eiland, maar het is zeker de moeite waard. Een heerlijke plek om even tot rust te komen. Wij profiteerden van het laagseizoen doordat we voor een spotprijs bij Vila Verde Beach Hotel konden slapen

Wil je graag andere stranden in Albanië bezoeken? Yvonne deelt de mooiste stranden van Albanië die voornamelijk in het zuidwesten van het land liggen.

Durres, Albanië

Kükes, Albanië

Vanuit Dürres rijden we richting het noorden van Albanië. We maken een korte stop in de stad Kükes, vlakbij de grens met Kosovo en rijden daarna door naar de daadwerkelijke grensovergang tussen de twee landen. Kükes ligt in de Albanese Alpen en heeft een grote rol gespeeld tijdens de Kosovo-oorlog. Hier werden namelijk duizenden vluchtelingen opgevangen. De stad stelt verder niet veel voor. Een lange straat met winkeltjes en restaurantjes en vrijwel geen kip die Engels spreekt. Toch leuk om hier even rond te sjokken.

Een langere roadtrip maken door Albanië? Bekijk dan de route door Albanië van Jenny.

roadtrip balkan kukes

Prizren, Kosovo: 1 Nacht

Na een korte stop in Kükes rijden we door naar de grens met Kosovo, een gebied waar we al tijden nieuwsgierig naar zijn. We doen iets langer over de rit in verband met de korte stop en een aantal stops langs de kant van de weg om te genieten van werkelijk waar schitterende uitzichten. Eenmaal aangekomen in Prizren begint het te regenen en onweren en wachten we dus geduldig tot we de mogelijkheid hebben om de stad te ontdekken. Gelukkig klaart het al snel op en slenteren we een aantal uren door de stad. De volgende ochtend checken we uit, maar verlaten we de stad nog niet. We klimmen een berg op waar bovenop een fort staat. Vanaf hier hebben we een geweldig uitzicht over de stad. Prizren, je bent mooi!

Lees hier over onze uitgaven in Kosovo.

Prizren, Kosovo

Skopje: 2 Nachten

We hebben onze huurauto nog even, maar Prizren hebben we wel gezien – zo groot is het namelijk niet. En nog weer doorrijden naar een andere bestemming voor één nacht lijkt ons ook niet heel nuttig, dus besluiten we om terug te rijden naar Skopje. De stad waar onze roadtrip is begonnen.

Voordat we naar de stad rijden maken we eerst een korte stop op de berg Vodno vanaf waar je met een kabelbaan naar de top van de berg kunt en een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omgeving hebt. Wederom huren we een appartement van Goce en hij pikt ons op om ons daarheen te brengen. We slapen in een totaal niet toeristische wijk. De laatste volle dag in de Balkan brengen we onze huurauto terug en besluiten we om een bezoek te brengen aan Skopje Zoo waarna we onze vakantie afsluiten aan de rivier met een lekker drankje.

Hier vind je alles over onze uitgaven in Macedonië.

Skopje

Lijkt het jou wat? Een roadtrip maken door de Balkan?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje