Travelaar header image

De prachtige Matka Canyon vlakbij Skopje

Geschreven door: Kirsten Kirsten

Wie naar Macedonië reist of een citytrip naar de hoofdstad Skopje boekt doet er verstandig aan om wat extra tijd in te plannen voor een bezoek aan Matka Canyon oftewel de Matkakloof. Een prachtig stukje natuur zo’n twintig kilometer ten westen van de Macedonische hoofdstad. In dit artikel vertellen we je alles over dit prachtige natuurgebied vlakbij Skopje. Inclusief praktische tips en handige informatie.

Hoe kom je bij de Matka Canyon vanuit Skopje?

Matka Canyon is vanuit Skopje met de bus in ongeveer 40 minuten te bereiken. Wil je niet vastzitten aan het openbaar vervoer dan kun je er uiteraard voor kiezen om een taxi te nemen. Een andere optie is de optie die wij kozen; een auto huren in Skopje waarmee je een gave roadtrip door de Balkan kunt maken. Je auto kun je gratis bij de ingang parkeren. Op deze plek stoppen ook de taxi’s en bussen. Wanneer je van Skopje naar Matka Canyon rijdt met de auto moet je er wel rekening mee houden dat je tol moet betalen. Dit is echter maar een paar euro.

De mooiste plekjes op en rondom het water

Matka Canyon is een enorme kloof waarin het Matkameer – een kunstmatig meer – ligt. Helder water stroomt dwars door de kloof en het gebied is daardoor populair bij waterliefhebbers. Je kunt er een mooie hike maken en daarnaast is er zelfs een kerkje – de Saint Andrea monastery – te bezichtigen, kun je er picknicken of ontbijten of lunchen bij een restaurantje en een grot bewonderen.

Langs de kloof is een trail aangelegd die je op eigen gelegenheid kunt bewandelen. Het bord bij de ingang geeft aan dat de hike in totaal 6 kilometer lang is. Wij hebben echter voor het einde besloten om terug te lopen, aangezien het pad steeds minder goed begaanbaar werd. Voor de echte waaghalzen onder ons vind je bovenop op de kloof het St. Nikola Shishevski Monastry. De tocht er naartoe schijnt pittig te zijn en is helaas – of misschien is dat maar goed ook? – enkel met een gids te bewandelen.

Matka Canyon Macedonië
Matka Canyon Macedonië
St. Nikola Shishevski Monastry

De Matka Canyon vanaf het water

Bij het beginpunt van de Matka Canyon zul je ze al zien liggen, verschillende motorbootjes waarmee je een tocht over het Matkameer kunt maken. Een boottocht kost ongeveer €7 per persoon en schijnt het mooist te zijn tijdens of net voor de zonsondergang. Wanneer je liever het water op wilt op eigen gelegenheid kun je bijvoorbeeld een kayak of paddle board huren voor een dag of een aantal uren.

Suppen in Macedonië
Matka Canyon Macedonië

Had jij zo’n mooi stukje natuur verwacht vlakbij Skopje?

3 thoughts on “De prachtige Matka Canyon vlakbij Skopje”

  1. Wat leuk dat dit zo dicht bij Skopje ligt zeg, kun je leuk natuur en cultuur met elkaar combineren in één trip! Suppen op dat water lijkt me ook onwijs gaaf zeg <3

  2. Ik ben gek op de combi stedentrip met natuur, dus natuurlijk wil ik ook naar Skopje en de Matka Canyon! Ziet er onwijs mooi uit daar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.