Hoe duur is Macedonië: Ons reisbudget

Onlangs kwamen we een rijtje tegen met daarin de tien goedkoopste landen van Europa, waarin Macedonië een tweede plaats inneemt. Dat belooft wat voor de budget post natuurlijk. Wij zetten ons reisbudget voor Macedonië op een rij en geven antwoord op de vraag “Hoe duur is Macedonië? Hieronder lees je alles over onze uitgaven, verdeeld over verschillende categorieën.

Macedonië of Noord-Macedonië?

In Macedonië betaalt men met de denar. Sinds 2019 wordt Macedonië Noord-Macedonië genoemd. Dit in verband met een gelijknamige regio in buurland Griekenland. In dit artikel houden wij nog de ‘oude’ naam aan, Macedonië.

In dit artikel lees je over onze kosten tijdens een roadtrip door Macedonië. Wil jij op vakantie naar Macedonië? Dan raden we je aan om een pakketvakantie te boeken naar het meer van Ohrid via Vakantiediscounter. Het meer van Ohrid is één van de mooiste bestemmingen in Macedonië en een geweldige plek voor een heerlijke (zon)vakantie.

Het oude centrum van Skopje. Hoe duur is Macedonië?

Kosten voor eten en drinken in Macedonië

Uiteten in Macedonië is erg goedkoop. Je kunt voor vijf euro makkelijk met zijn tweeën lunchen en het is dan ook nog eens erg lekker! Met eten en drinken doen we eigenlijk nooit rustig aan; twee keer per dag uiteten, cocktails, pils, tussendoortjes. Het feit dat we op nog geen 30 euro per dag komen zegt wel genoeg, denk ik. Ontbijten doen we vaak op onze kamer door broodjes te halen bij de bakker of een supermarkt.

Uit eten in Skopje
Lokaal eten. Hoe duur is Macedonië?

Kosten voor vervoer in Macedonië

Tijdens de roadtrip hebben we een auto gehuurd. Deze kosten hebben we niet meegerekend, omdat we de auto in meerdere landen hebben gebruikt en omdat we normaal het openbaar vervoer als kosten rekenen. Een gehuurde auto kan hierdoor een vertekend beeld geven. Een auto huren is trouwens wel een aanraden, want we zijn echt door bizar mooie landschappen gereden die we met het openbaar vervoer gemist zouden hebben.

Daarnaast gingen we in Skopje met de kabelbaan naar de top van de berg de Vodno om te genieten van een geweldig uitzicht en pakten we de bus vanaf de dierentuin naar de Oude Bazaar. Voor het laatste betaalden we echter niet, oeps!

Voor de bus vanaf het Internationale busstation naar het vliegveld van Skopje betaalden we 150 Den. per persoon.

Auto huren in Macedonië

Wil je een auto huren in Noord-Macedonië dan raden we Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars weet je altijd zeker dat je geen onverwachte kosten hebt achteraf en ben je standaard volledig verzekerd.

Roadtrip Macedonië

Accommodaties in Macedonië

Voor overnachtingen in Macedonië hebben wij voor zes nachten ruim €130 uitgegeven. Dit is een totaalbedrag voor 6 nachten. Hier hebben we ook niet op proberen te besparen. Airbnb is verreweg onze favoriete plek om accommodaties te boeken. Wij verbleven in Macedonië alle nachten in een appartementje met eigen keuken en badkamer. Wil je liever overnachten in een hotel of hostel? Vergelijk dan hier alle accommodaties in Skopje en hier alle accommodaties in Ohrid.

Skopje

In Skopje huurden wij voor alle vier de nachten een appartementje van via Airbnb. Echter sliepen we in twee verschillende appartementen, aan twee verschillende kanten van de stad. Hiervoor betaalden wij €20 per nacht. Goce nam ons daarnaast mee op sleeptouw door het oude centrum, trakteerde ons op Turkse thee en (vieze) raki en zorgde ervoor dat we precies wisten waar we naartoe moesten. Een absolute aanrader voor een overnachting in Skopje!

Airbnb appartement van Goce, Skopje. Hoe duur is Macedonië?
Skopje Airbnb

Het meer van Ohrid

In Ohrid verbleven wij bij een super fijn appartement van Lukanov Apartments met aparte slaapkamer, eigen badkamer en een heerlijk balkon met een perfect uitzicht over het meer. Het appartement bevond zich op de tweede verdieping van een woonhuis. In dit huis woont de familie die het appartement verhuurt op de bovenste verdieping. Super vriendelijke mensen!

Lukanov Apartments, Meer van Ohrid. Hoe duur is Macedonië?
Lukanov Apartments, Meer van Ohrid. Hoe duur is Macedonië?

Hoe duur is Macedonië: Overige uitgaven & souvenirs

We hebben nog wat geshopt. Kleren, schoenen, kabeltjes voor in de auto en uiteraard magneten. Twee paar (echte) Toms voor 32 euro was hierbij de grootste uitgave. Ben je van plan om geen rondreis te maken door Noord-Macedonië, maar wil je graag vanuit de hoofdstad Skopje de mooiste plekken in Macedonië ontdekken? Dan is het verstandig om deel te nemen aan een aantal tours. Dit zal er natuurlijk voor zorgen dat de kosten voor een reis naar Noord-Macedonië iets hoger uitvallen. Al kun je wel besparen door geen auto te huren.

Leuke activiteiten om te ondernemen vanuit Skopje zijn een dagtour naar de Matka Canyon of een tour naar Matka Canyon in combinatie met de prachtige Vodno Mountain.

Reisbudget Macedonië

Macedonië - 6 dagen
Eten & Drinken
Vervoer
Slapen
Souvenirs Overige
Totaal
MKD 10.971,- MKD 1.590,- MKD 8.100,- MKD 360,- MKD 3.503,- MKD 24.524,-
€ 178,17 € 25,82 € 131,54 € 5,85 € 56,89 € 405,74
Meer van Ohrid

Hoe duur is Macedonië: Conclusie

Hieronder zie je een overzichtje van de totale budget Macedonië en kosten per persoon per dag. Gemiddeld gaven wij ruim €30 uit per persoon per dag. Als antwoord op de vraag ‘hoe duur is Macedonië’ kunnen we wel concluderen dat Noord-Macedonië een behoorlijk goedkope reisbestemming is. Wij gaven hier zelfs niet veel meer uit dan dat we deden tijdens onze reizen door Zuidoost-Azië.

Totaal
(6 dagen)
Per dag
(2 personen)
MKD 24.984,- MKD 4.164,-
€ 405,74 € 67,62

Zoals gezegd staat Macedonië op de twee plaats van goedkoopste landen van Europa. Wil je weten hoe goedkoop nummer één is?Bekijk hier al onze uitgaven in buurland Albanië

Meer Noord-Macedonië?

Geschreven door Erick

Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Chille hotels in Macedonië