Skopje. Hoe duur is Macedonië?

Hoe duur is Macedonië: Ons reisbudget

Geüpdatet op

Onlangs kwamen we een rijtje tegen met daarin de tien goedkoopste landen van Europa, waarin Macedonië een tweede plaats inneemt. Dat belooft wat voor de budget post natuurlijk. Wij zetten ons reisbudget voor Macedonië op een rij en geven antwoord op de vraag “Hoe duur is Macedonië? Hieronder lees je alles over onze uitgaven, verdeeld over verschillende categorieën.

Macedonië of Noord-Macedonië?

In Macedonië betaalt men met de denar. Sinds 2019 wordt Macedonië Noord-Macedonië genoemd. Dit in verband met een gelijknamige regio in buurland Griekenland. In dit artikel houden wij nog de ‘oude’ naam aan, Macedonië.

In dit artikel lees je over onze kosten tijdens een roadtrip door Macedonië. Wil jij op vakantie naar Macedonië? Dan raden we je aan om een pakketvakantie te boeken naar het meer van Ohrid via Vakantiediscounter. Het meer van Ohrid is één van de mooiste bestemmingen in Macedonië en een geweldige plek voor een heerlijke (zon)vakantie.

Het oude centrum van Skopje. Hoe duur is Macedonië?

Kosten voor eten en drinken in Macedonië

Uiteten in Macedonië is erg goedkoop. Je kunt voor vijf euro makkelijk met zijn tweeën lunchen en het is dan ook nog eens erg lekker! Met eten en drinken doen we eigenlijk nooit rustig aan; twee keer per dag uiteten, cocktails, pils, tussendoortjes. Het feit dat we op nog geen 30 euro per dag komen zegt wel genoeg, denk ik. Ontbijten doen we vaak op onze kamer door broodjes te halen bij de bakker of een supermarkt.

Uit eten in Skopje
Lokaal eten. Hoe duur is Macedonië?

Kosten voor vervoer in Macedonië

Tijdens de roadtrip hebben we een auto gehuurd. Deze kosten hebben we niet meegerekend, omdat we de auto in meerdere landen hebben gebruikt en omdat we normaal het openbaar vervoer als kosten rekenen. Een gehuurde auto kan hierdoor een vertekend beeld geven. Een auto huren is trouwens wel een aanraden, want we zijn echt door bizar mooie landschappen gereden die we met het openbaar vervoer gemist zouden hebben.

Daarnaast gingen we in Skopje met de kabelbaan naar de top van de berg de Vodno om te genieten van een geweldig uitzicht en pakten we de bus vanaf de dierentuin naar de Oude Bazaar. Voor het laatste betaalden we echter niet, oeps!

Voor de bus vanaf het Internationale busstation naar het vliegveld van Skopje betaalden we 150 Den. per persoon.

Auto huren in Macedonië

Wil je een auto huren in Noord-Macedonië dan raden we Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars weet je altijd zeker dat je geen onverwachte kosten hebt achteraf en ben je standaard volledig verzekerd.

Roadtrip Macedonië

Accommodaties in Macedonië

Voor overnachtingen in Macedonië hebben wij voor zes nachten ruim €130 uitgegeven. Dit is een totaalbedrag voor 6 nachten. Hier hebben we ook niet op proberen te besparen. Airbnb is verreweg onze favoriete plek om accommodaties te boeken. Wij verbleven in Macedonië alle nachten in een appartementje met eigen keuken en badkamer. Wil je liever overnachten in een hotel of hostel? Vergelijk dan hier alle accommodaties in Skopje en hier alle accommodaties in Ohrid.

Skopje

In Skopje huurden wij voor alle vier de nachten een appartementje. Echter sliepen we in twee verschillende appartementen, aan twee verschillende kanten van de stad. Hiervoor betaalden wij €20 per nacht. Goce nam ons daarnaast mee op sleeptouw door het oude centrum, trakteerde ons op Turkse thee en (vieze) raki en zorgde ervoor dat we precies wisten waar we naartoe moesten. Een absolute aanrader voor een overnachting in Skopje!

Airbnb appartement van Goce, Skopje. Hoe duur is Macedonië?
Skopje Airbnb

Het meer van Ohrid

In Ohrid verbleven wij bij een super fijn appartement van Lukanov Apartments met aparte slaapkamer, eigen badkamer en een heerlijk balkon met een perfect uitzicht over het meer. Het appartement bevond zich op de tweede verdieping van een woonhuis. In dit huis woont de familie die het appartement verhuurt op de bovenste verdieping. Super vriendelijke mensen!

Lukanov Apartments, Meer van Ohrid. Hoe duur is Macedonië?
Lukanov Apartments, Meer van Ohrid. Hoe duur is Macedonië?

Hoe duur is Macedonië: Overige uitgaven & souvenirs

We hebben nog wat geshopt. Kleren, schoenen, kabeltjes voor in de auto en uiteraard magneten. Twee paar (echte) Toms voor 32 euro was hierbij de grootste uitgave. Ben je van plan om geen rondreis te maken door Noord-Macedonië, maar wil je graag vanuit de hoofdstad Skopje de mooiste plekken in Macedonië ontdekken? Dan is het verstandig om deel te nemen aan een aantal tours. Dit zal er natuurlijk voor zorgen dat de kosten voor een reis naar Noord-Macedonië iets hoger uitvallen. Al kun je wel besparen door geen auto te huren.

Leuke activiteiten om te ondernemen vanuit Skopje zijn een dagtour naar de Matka Canyon of een tour naar Matka Canyon in combinatie met de prachtige Vodno Mountain.

Reisbudget Macedonië

Macedonië - 6 dagen
Eten & Drinken
eten-en-drinken-kraam.png
Vervoer
vervoer-trein-icon.png
Slapen
slapen.png
Souvenirs Overige
overige.png
Totaal
MKD 10.971,- MKD 1.590,- MKD 8.100,- MKD 360,- MKD 3.503,- MKD 24.524,-
€ 178,17 € 25,82 € 131,54 € 5,85 € 56,89 € 405,74
Meer van Ohrid

Hoe duur is Macedonië: Conclusie

Hieronder zie je een overzichtje van de totale budget Macedonië en kosten per persoon per dag. Gemiddeld gaven wij ruim €30 uit per persoon per dag. Als antwoord op de vraag ‘hoe duur is Macedonië’ kunnen we wel concluderen dat Noord-Macedonië een behoorlijk goedkope reisbestemming is. Wij gaven hier zelfs niet veel meer uit dan dat we deden tijdens onze reizen door Zuidoost-Azië.

Totaal
(6 dagen)
Per dag
(2 personen)
MKD 24.984,- MKD 4.164,-
€ 405,74 € 67,62

Zoals gezegd staat Macedonië op de twee plaats van goedkoopste landen van Europa. Wil je weten hoe goedkoop nummer één is? Bekijk hier al onze uitgaven in buurland Albanië

Meer Noord-Macedonië?

18 berichten over “Hoe duur is Macedonië: Ons reisbudget”

 1. Avatar van Elsemieke | Living on a Plane
  Elsemieke | Living on a Plane
  16 juni 2015

  Door de vieze raki denk ik dat de beste verhuurder ineens héél veel logés gaat krijgen. ;) Leuk om te lezen hoeveel jullie hebben uitgegeven. Hiermee kan ik mezelf ook een beetje oriënteren.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 juni 2015

   Haha die kans is best groot inderdaad! ;) Fijn dat je er iets aan hebt.. Have fun alvast!

 2. Avatar van Liese
  Liese
  17 juni 2015

  Oh heerlijk, voor zo weinig door een land trekken! Na jullie posts ben ik wel benieuwd naar Macedonië ^^

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 juni 2015

   Super inderdaad Liese! Daardoor wordt het lang nog meer een aanrader. Zeker een keer die kant op gaan. Het wordt steeds populairder onder reizigers, dus nu heb je nog plekje voor je alleen. Over een aantal jaren zal dat anders zijn ben ik bang.

 3. Avatar van Mandy
  Mandy
  30 juni 2016

  Wat een leuk verslag! Wij vertrekken over een weekje naar Ohrid en zullen ook 2 daagjes in Skopje spenderen. Heel stom vraagje misschien.. Waar hebben jullie de Toms gekocht? Ik lees namelijk overal dat de prijzen voor kleding en schoenen hetzelfde of zelfs duurder zijn dan in NL..

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   1 juli 2016

   Hi Mandy. Leuk! Heel veel plezier! Sorry, ik zou echt niet meer durven zeggen waar we ze precies hebben gekocht. Ik weet geen naam van de winkel bijvoorbeeld. Het enige dat ik me nog kan herinneren is dat het vlakbij een winkelcentrum aan de rivier was.. Een klein winkeltje..

   1. Avatar van Eefje
    Eefje
    24 november 2021

    Wat leuk en goedkoop! Ik ga aankomende zomer met mijn 2 dochters. In ieder geval naar Ohrid en wil eigenlijk ook nog naar Skopje.

    1. Avatar van Kirsten
     Kirsten
     25 november 2021

     Wat leuk! Skopje vonden wij echt een hele mooie stad. Veel plezier alvast!

 4. Avatar van jolande
  jolande
  16 augustus 2016

  volgende week zitten wij heerlijk aan het meer van Ohrid.Na alles wat ik over Macedonie heb gelezen en gehoord heb ik er enorm veel zin in.Leuk om jullie ervaring met het land te lezen.!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   20 augustus 2016

   Wat leuk Jolande. Heel veel plezier!

 5. Avatar van Marcel
  Marcel
  1 juni 2017

  Hoi hoi, Leuk artikel om te lezen. Medio augustus dit jaar gaan mijn vrouw en ik naar Ohrid en wij zijn benieuwd of de prijzen van eten en drinken nog steeds oké zijn? Wat zijn wij komende zomer kwijt als wij lekker en goed uit eten willen zonder teveel na te hoeven denken? Alvast bedankt, Marcel

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   1 juni 2017

   Hai Marcel, wat leuk. Veel plezier alvast! Ik durf helaas niet te zeggen of de prijzen erg zijn gestegen. Ik ga er vanuit dat dit wel mee zal vallen. Wij zijn trouwens wel aaridge budget-reizigers, dus tel er een paar euro per maaltijd bij op en dan moet je vast goed zitten!

 6. Avatar van piet godrie
  piet godrie
  30 april 2018

  Leuk jullie overzicht, dit maakt het wel een leuk vakantieland. hotels en restaurants, waren er veel en hoe waren de supermarkten? Was het rijden met de auto daar ook te doen? Albanie kom je daar gemakkelijk in? Lijkt mij ook een super interessant land.

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   30 april 2018

   Hi Piet, bedankt. Het is prachtig daar. Genoeg hotels, restaurants (met super lekker eten) en supermarkten overal. Ook qua verkeer is het goed te doen. Niet te druk op de weg, maar wel veel door de bergen. Van Macedonië naar Albanië ging heel gemakkelijk. Hoefden niet te wachten ofzo bij de grensovergang.

 7. Avatar van D.wassink
  D.wassink
  10 mei 2019

  Wij gaan met vrienden eind Mei met KRAS een rondreis maken door Macedonië. Wij hebben er erg veel zin in en zijn heel erg benieuwd hoe wij deze reis zullen beleven en ervaren. Zo te lezen zijn de meesten positief. Wij komen hierop terug.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   11 mei 2019

   Wat leuk. Heel veel plezier gewenst!

 8. Avatar van Kim
  Kim
  14 juni 2019

  Wat leuk om te lezen allemaal! Ik ben nu onderweg naar Macedonië:) Weten jullie nog precies waar jullie langs gegaan zijn naar Tirana vanuit ohrid? Ik heb dit ook op de planning staan. Groetjes

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 juni 2019

   Hi Kim. Wat tof! Ik durf de exacte weg niet meer te zeggen, maar we hebben in ieder geval snelweg vermeden (als die er al is haha) en kwamen dwars door de bergen. Navigatie op onze telefoon gebruikt. Veel plezier! Groetjes Kirsten