Verre reis informatie

Visuminformatie voor Australië: Welke visum moet je aanvragen?

Geüpdatet op

Australië heeft een enorme aantrekkingskracht op reizigers en avonturiers. Wie naar Australië wil reizen moet vooraf een visum aanvragen. Maar welke visum voor Australië past het beste bij jouw reis? Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een toeristenvisum of een Working Holiday Visum (WHV) waarmee je ook in Australië mag werken. De regels veranderen de laatste jaren regelmatig en daarom zetten wij nu de nieuwste visuminformatie Australië voor 2019 op een rij.

Toeristen Visum Australië

Wie naar Australië afreist om een avontuurlijke reis te maken kan kiezen voor een gewoon Toeristen visum (eVisitor subclass 651). Met dit toeristenvisum mag je binnen een periode van twaalf maanden zo vaak naar Australië reizen als je wilt, maar één verblijf mag niet langer dan 3 maanden duren. Je mag dus drie maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Het eVisotor subclass 651 visum is gratis. Naast dat je drie maanden door Australië mag reizen mag je hiermee ook vrijwilligerswerk doen in Australië. De enige regels hiervoor zijn dat je niet betaald mag krijgen en dat het vrijwilligerswerk niet de hoofdreden voor je bezoek aan het land mag zijn. Een gewoon Toeristen visum voor Australië kun je kosteloos aanvragen via de Australische overheid.

Toeristen visum Australië voor langer dan drie maanden: Visitor visa

Zoals ik zojuist heb uitgelegd mag je met een gratis toeristen visum voor Australië maximaal drie aaneengesloten maanden in Australië verblijven. Weet je vooraf al dat je langer wil reizen, dan kun je een zogeheten Visitor Visa aanvragen. Dit visum kost 135 dollar. Dit visum is handig voor reizigers die een lange rondreis door Australië willen maken. Vind je het geen probleem om na drie maanden het land even te verlaten, dan raad ik een toeristen visum aan. Je kunt zo je reis naar Australië bijvoorbeeld combineren met een vakantie op Bali. Vliegtickets hier naartoe kosten over het algemeen slechts een paar tientjes.

Visuminformatie Australië
Visuminformatie Australië

Reizen en werken met een Working Holiday Visum Australië

Australië heeft een grote aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld, maar voornamelijk op jonge backpackers. De reden hiervoor is het feit dat jongeren ‘gemakkelijk’ een jaar aan het werk kunnen in Australië. De lonen liggen hier een stuk hoger dan in Nederland en dus is dit de perfecte mogelijkheid om een nieuw land te ontdekken en daarnaast de spaarrekening te spekken. Wanneer je wilt gaan reizen én werken in Australië moet je echter wel aan een aantal eisen voldoen en dien je vooraf een Working Holiday Visum (subclass 417) voor Australië aan te vragen. De regels omtrent een WHV veranderen regelmatig en dit is zeker de laatste jaren het geval. Zo zijn er ook in 2018 weer een aantal regels gewijzigd. Die vooral positief zijn voor Nederlandse backpackers. Hieronder lees je de belangrijkste regels voor een Working Holiday Visum

  • Je mag slechts één keer in je leven gebruik maken van een Working Holiday Visum
  • Een WHV is geschikt voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar
  • Het Working Holiday Visum moet je aanvragen voor je 31ste verjaardag
  • Zodra je visum is goedgekeurd moet je binnen één jaar naar Australië reizen
  • Met het Working Holiday Visum mag je maximaal één jaar werken in Australië
  • Je moet bij aankomst in Australië minimaal $5000 op je rekening hebben. Dit wordt lang niet altijd gecontroleerd, maar de kans is zeker aanwezig.
  • Je mag maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever werkzaam zijn.
  • Sinds november 2018 zijn de regels versoepelt: Je mag nu 12 in plaats van 6 maanden werken bij een bedrijf in de agrarische sector.

Je Working Holiday Visum verlengen

Veel reizigers die in Australië gaan reizen en werken worden verliefd op het land en willen er graag nog een jaar – of langer – aan vastplakken. Op dit moment is het mogelijk om je WHV met een jaar te verlengen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je verplicht tijdens je eerste jaar in Australië – en dus met je Working Holiday Visum – minimaal 88 dagen of drie maanden fulltime farm work doen. Dit betekent dat je werkzaam bent in de agrarische sector. Dit werk moet vaak ook uitgevoerd worden op een locatie buiten de stad. In een zogeheten regional area.

Roadtrip Australië
Visuminformatie Australië

Nieuwe regel voor een derde jaar werken in Australië

Voor mensen die verliefd zijn geworden op Australië en nóg langer dan twee jaar willen blijven, versoepelen de regels per 1 juli 2019. Eindelijk! Maar uiteraard zitten hier ook weer wat regels aan. Om in aanmerking te komen voor een derde jaar werken en reizen in Australië ben je verplicht om tijdens je tweede jaar minimaal zes maanden farm work te doen in een regional area.

Hoe vraag ik een Working Holiday Visum voor Australië aan?

Het aanvragen van een Working Holiday Visum voor Australië kan op verschillende manieren. Uiteraard kun je dit visum net als het toeristenvisum aanvragen via de Australische overheid. De kosten hiervoor bedragen 440 Australische Dollar. De aanvraagprocedure is helemaal in het Engels en kan alleen per creditcard betaald worden.  Een online visumbureau dat jouw aanvraag compleet voor je kan regelen is E-visums.nl. Via een online formulier vraag je het Working Holiday Visum Australië aan. Het fijne hieraan is, is dat de gehele aanvraag in het Nederlands is.