11 Tips om te sparen voor een wereldreis

Praktische tips voor je verre reis
Home » Reistips » Wereldreis » 11 Tips om te sparen voor een wereldreis

Je gaat op wereldreis, leuk! Eén van de zaken die belangrijk is bij het plannen van een wereldreis is het bepalen van je budget. Wanneer je weet hoeveel je ongeveer kunt sparen kun je gemakkelijker een route vastleggen en alle praktische zaken regelen. Hoe lang je weg kunt blijven hangt namelijk ook vaak af van je budget. Hoewel het sparen voor een wereldreis heus niet altijd even makkelijk zal zijn, kun je met deze tips al een heel eind komen.

Zet iedere maand een vast bedrag opzij

Het klinkt heel makkelijk, maar het doen is een ander verhaal. Tegenwoordig kun je bij iedere bank (zelfs via je telefoon) instellen dat je op een bepaalde datum een bedrag wilt overboeken. Niet alleen naar andere bankrekeningen, maar ook naar je eigen spaarrekening. Zo gaat er bij ons iedere maand aan het einde van de maand een vast bedrag naar de spaarrekening en zien wij dit als geld dat we niet hebben. Geld waar we niet bij mogen komen tenzij het echt nodig is. We hebben nog wel eens willen vals spelen door een citytrip te boeken, maar dat valt ook onder reizen dus dat mag 😉

Extra: Natuurlijk gaan ook alle extra’s meteen naar de spaarrekening! Denk aan teruggave inkomstenbelasting (als je hier recht op hebt), eventuele bonussen en vakantiegeld.

Geen idee hoeveel je moet sparen voor een wereldreis? In dit artikel geven we een antwoord op de vraag wat kost een wereldreis?

Check regelmatig hoeveel je al gespaard hebt

Niets is leuker dan bijhouden hoeveel je al hebt gespaard. Op deze manier maak je er echt een sport van. Elke keer dat je dichterbij je doel bent, kun je een klein vreugdedansje doen! Het checken kun je gemakkelijk doen via de app van je bank op je telefoon, maar ook leuk is om er een bestandje van te maken op de computer.

Sparen voor een wereldreis

Niet meer kopen, kopen, kopen

Het makkelijkste: Gewoon de stad ontlopen! 😉 Voordat het reisvirus enorm hard had toegeslagen was ik gek op shoppen. Nieuwe kleren, nieuwe schoenen, een geurtje hier, een cadeautje voor iemand daar. Tegenwoordig denk ik bij alles wat ik wil kopen drie keer extra na. Heb ik het echt nodig? Waarom? Kan ik er ook zonder? En meestal loop ik dan zonder nieuwe spullen de winkel weer uit. Het werkt echt dus!

Ga gezellig thuis borrelen in plaats van in de stad

Drankjes en dansjes doen in de stad vind ik heerlijk. Lekker gek doen met vrienden en de boel op stelten zetten. Ik heb echter de laatste tijd geleerd dat een gezellige avond helemaal niet veel geld hoeft te kosten. Haal wat drankjes en hapjes in huis, leg een bordspel op tafel, nodig wat vrienden uit en voor je het weet is het midden in de nacht en super gezellig! Of kijk gezellig samen een film (en dan niet in de bioscoop natuurlijk).
In de zomer zin om – net als de helft van Nederland – gezellig op een terras neer te ploffen? Waarom geen hapjes en drinken halen bij de supermarkt en lekker in het park zitten? Dat scheelt je zo weer een paar euro’s!

Schaf spaarpotten aan

Vroeger was ik niet zo goed in het hebben van spaarpotten. Fijn vond ik het dat ik ze gewoon weer open kon maken wanneer ik wilde. Toen we besloten om te gaan sparen voor een wereldreis schaften we spaarpotten aan van blik. Spaarpotten die enkel open te maken zijn met een blikopener en daarna zijn ze niet echt meer te gebruiken. Iedere cent die we waar dan ook tegenkwamen ging in de spaarpotten. Geld dat we overhielden van het stappen, geld dat we kregen op verjaardagen etc.

Ook handig: Telkens wanneer we lege flessen/kratten bier hadden leverden we het bonnetje van het statiegeld los in bij de kassa zodat we hier kleingeld voor terugkregen. Nooit voor meer dan vijf euro per keer dus 😉 Ook dit geld ging meteen in de spaarpotten. Zo spaarden we zonder het eigenlijk echt te merken zo honderden euro’s bij elkaar.

Sparen voor een wereldreis. Spaarpot

Zeg onnodige abonnementen op

Een nieuwe telefoon uitkiezen is natuurlijk hartstikke leuk, maar als je het niet doet kun je net iets makkelijker sparen voor een wereldreis. Wij hebben beide na onze eerste reis in 2013/2014 bewust een goedkope smartphone aangeschaft. Daarbij kochten we een Sim-Only abonnement van nog geen 15 euro per maand. Een bundel waar we ons prima mee redden en waar we nooit overheen komen. We hebben dan misschien niet de meest hippe telefoon, maar het scheelt al gauw 50 euro per maand met z’n tweetjes.

Ook voor veel andere dingen is het tegenwoordig niet meer nodig om een duur abonnement aan te gaan. Sporten kan al voor nog geen 20 euro per maand (met z’n 2en) en je favoriete krant of tijdschrift kun je ook prima online lezen.

Check je vaste lasten

Vaste lasten moeten nou eenmaal iedere maand weer betaald worden, maar ook hierin kun je slimme keuzes maken. Zo stappen wij bijvoorbeeld ieder jaar over van energiemaatschappij en pakken wij zo altijd een mooie bonus mee. Daarnaast schijnt het ook nog eens voordeliger te zijn om over te stappen. Ook checken we ieder jaar onze verzekeringen en zijn we niet verzekerd voor dingen die we niet nodig hebben. Wist je bijvoorbeeld dat het heel goed uit kan om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken en te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering? Zo maakt het bijvoorbeeld veel verschil of je werkt of studeert en wat je exacte plannen zijn. Welke zorgverzekering kiezen als student? Of welke als je een gezin hebt? Je kunt alles ieder jaar weer online vergelijken. Verder: verwarming uit wanneer je er niet bent, lampen niet onnodig aan laten staan en stekkers eruit als je apparaten vrijwel nooit gebruikt.

budget voor de wereldreis

Gooi geen eten weg, maar vries het in

Wij zijn gek op lekker eten en het liefst eten we iedere dag weer een nieuw gerecht. We zijn echter maar met z’n tweetjes en houden daardoor vaak eten over. In ieder geval genoeg voor één persoon. Een aantal jaren gooiden we dit standaard weg, maar tegenwoordig vriezen we dit standaard in. Vaak neemt Erick het de volgende dag mee naar zijn werk in plaats van brood of we eten één keer in de zoveel tijd alle kliekjes op. Scheelt weer een keer boodschappen doen. Én eten weggooien is natuurlijk gewoon hartstikke zonde.

Geld in plaats van cadeaus

Iedereen kent het dilemma: Wat moet je dit jaar vragen voor je verjaardag of voor de feestdagen? Easy wanneer je zoveel mogelijk geld wilt sparen. Geld! Kan dat meteen weer in de spaarpot die je onlangs hebt aangeschaft 😉 En anders kun je altijd nog één van deze leuke cadeaus voor reizigers vragen. Ook dat bespaart je weer geld voor je reis.

reizigers. Wat koop je voor een backpacker? Kir met haar notitieboekje

Bepaal hoeveel je wilt sparen

Sparen is lastig als je geen doel hebt. Bepaal daarom van te voren hoeveel je graag wilt sparen voor je wereldreis. Wanneer je voor jezelf weet waar je naartoe moet zul je vanzelf merken dat het sparen een stuk makkelijker gaat! Sparen voor een wereldreis moet wel leuk blijven.

Het is belangrijk om jezelf tóch af en toe wat leuks te gunnen!

Alles wat niet mag is leuk en daarom is het belangrijk om jezelf ook af en toe iets te gunnen. Wanneer je tegen jezelf blijft zeggen dat je niets mag kopen omdat je moet sparen voor de wereldreis zul je zien dat je er weinig plezier in zult hebben. Af en toe is het belangrijk om je gewoon eens te trakteren op een lekkere maaltijd of om dat super mooie shirtje gewoon te kopen 😉

Heb jij nog tips waarmee je zoveel mogelijk kunt sparen voor een wereldreis? 

Tips Bekijk al onze Wereldreis Tips!
Bekijk tips
wereldreis