Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Radiosterrenwacht Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe was één van de kampen in Nederland vanaf waar tijdens de tweede wereldoorlog duizenden mensen vervoerd werden naar andere kampen in voornamelijk Duitsland en Polen. In totaal verbleven meer dan 100.000 voornamelijk Joden, maar ook Sinti, Roma en verzetsmensen in het kamp. 102.000 van hen keerden nooit meer terug naar hun thuis. Het kamp, dat in 1939 in principe gebouwd werd als Centraal vluchtelingenkamp Westerbork. Een kleine drie jaar later – in 1942 – werd het kamp overgenomen door de Nazi’s. In dit artikel vertellen we je alles over Herinneringskamp Westerbork en het naastgelegen Westerbork Synthesis Radio Telescope gebied, oftewel Radiosterrenwacht Westerbork.
Tegenwoordig bestaat Kamp Westerbork uit het terrein waar destijds de barakken stonden en waar nu het monument gevestigd is. Daarnaast is het mogelijk om het museum van te bezoeken. In het museum van Kamp Westerbork worden de namen omgeroepen van alle Joden die zijn weggevoerd en die nooit meer terugkeerden. Daarnaast liggen er verschillende bezittingen van van inwoners van Kamp Westerbork. Een foto van een goede vriendin. Kaarten en brieven van kinderen aan hun vriendjes en vriendinnetjes. Borstels waarmee de lange haren gekamd werden. Knuffels waar de kinderen aan gesabbeld hebben. Brieven waaruit hoop is te lezen. Hoop op een beter leven na het leven in Kamp Westerbork. Hoop van inwoners. Niet wetende dat vrijwel iedereen die afgevoerd werd vanaf Westerbork niet meer terug zou keren. Verschrikkelijk.
Wandelroutes naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Vanaf het museum is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanaf het museum kun je de pendelbus nemen of kiezen voor één van de wandelroutes. De wandelroute over het bospad 2,4 kilometer lang. Of kies voor het Melkwegpad dat een totale lengte van 2,7 kilometer heeft. Geen zin om ver te lopen? Vanaf de parkeerplaatsen bij het museum naar het Herinneringskamp loopt een geasfalteerde weg waar je ook over kunt lopen. Dit is de snelste route, maar onderweg kom je weinig bijzonders tegen.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Eenmaal aangekomen bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is de voormalige woning van de baas van het kamp als eerste zichtbaar. Deze woning is op dit moment overkoepeld waardoor de staat uitstekend blijft. Na de woning te hebben gekeken loop je door richting het prikkeldraad en de slagboom. Hier begint de echte locatie waar Kamp Westerbork zich bevond tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het 102.000 stenen monument
Een stukje verder – op het midden van het terrein – ligt het 102.000 stenen monument. Voor ieder slachtoffer een steen. Stenen met een Davidster – voor alle Joden die zijn omgekomen -, stenen met een vlam voor de Sinti en Roma en een aantal stenen zonder symbool. Deze voor de verzetsstrijders die omkwamen in Kamp Westerbork.
Nationaal monument Westerbork
Aan het einde van het terrein vind je het indrukwekkende Nationaal monument Westerbork. Een monument dat is opgezet op de plek waar de spoorbaan eindigde. Het monument is ontworpen door een oud-gevangene en bestaat uit twee hoogstaande, omgekrulde spoorstaven op 97 bielzen. 93 van deze bielzen verwijzen naar de treinen die vanuit Kamp Westerbork naar vernietigingskampen in Europa vertrokken. De overige vier bielzen verwijzen naar treinen die vanuit andere plekken in Nederland zijn vertrokken.
Het is moeilijk om te bevatten wat zich hier 70 jaar geleden heeft afgespeeld. Van het kamp is weinig – tot niets – over en sowieso is het voor geen mens te bevatten tot wat voor verschrikkelijke dingen mensen in staat kunnen zijn. Een goed moment om stil te staan bij wat je hebt. Om stil te staan bij het goede in de wereld.
Praktische informatie
- Herinneringscentru Kamp Westerbork is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van feestdagen)
- De entreeprijs voor Herinneringskamp Westerbork voor volwassen vanaf 18 jaar bedraagt €9.95
- Kinderen tot acht jaar kunnen gratis naar binnen
- Adres: Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
- Meer informatie vind je op de website
- Je auto kun je gratis parkeren op de parkeerplaats voor het museum.
Het Melkwegpad langs Westerbork Synthesis Radio Telescope, Radiosterrenwacht Westerbork
Tijdens je wandeling naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork, of op de terugweg, kun je ervoor kiezen om over het Melkwegpad te lopen. Dit pad met een totale lengte van 2,7 kilometer leidt je langs Westerbork Synthesis Radio Telescope, Radiosterrenwacht. De Westerbork Synthesis Radio Telescope (WSRT) is een uit veertien synthese-telescopen die samen een enorme radiotelescoop vormen in de bossen tussen Hooghalen en Westerbork in de provincie Drenthe. Tijdens je wandeling over het Melkwegpad kom je informatieborden tegen die informatie geven over het terrein, verschillende planten en het universum. Niet alleen erg leerzaam voor kinderen, maar ook super interessant om te zien.
Tijdens je wandeling via het Melkwegpad is het belangrijk dat je je telefoon uitzet om storing te voorkomen.
Heb jij al eens een bezoek gebracht aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork?