Blauwe meer in Drenthe

Zo mooi is een wandeling rondom het Blauwe Meer in Drenthe

Geüpdatet op

Het Blauwe Meer is één van de mooiste plekken om te zwemmen middenin de Drentse natuur. De recreatieplas met haar bijzondere tinten blauw is gelegen in natuurgebied het Leggelderveld tussen de plaatsen Dwingeloo en Hoogersmilde. Maar ook als je niet komt voor een frisse duik is het Blauwe Meer in Drenthe een geweldige plek om te bezoeken. Rondom het meer kun je namelijk een heerlijke wandeling maken van zo’n 2,3 kilometer. Waarbij je tijdens het wandelen langs de mooiste plekken rondom het meer komt.

Het Blauwe Meer in Drenthe

Het Blauwe Meer ligt in de gemeente Westerveld tussen de plaatsen Dwingeloo en Hoogersmilde. De totale oppervlakte van het meer is 181.375 en is een kunstmatig zandgat dat ontstaan na de oprichting van Kalksteenfabriek Albino in 1905. Vanwege het vele zuigen van zand ontstond het Blauwe Meer. Het meest bijzondere aan het meer is de intens blauwe kleur. Deze kleur is ontstaan vanwege het mineraal glauconiet dat in het water te vinden is. Vanwege de enorme diepte van het meer is de bijzondere blauwgroene kleur ontstaan. 

Hoewel het meer zeker niet voor niets het Blauwe Meer heeft, is de kleur van het water helaas niet altijd even blauw. De stand en sterkte van de zon heeft namelijk veel invloed op de kleur van het water. De ene keer is het groen, de andere keer blauw. Tijdens onze wandeling – middenin de zomer – zagen we een aantal verschillende, bijzondere tinten groen en blauw op verschillende plekken in het meer. Wil je de mooiste kleuren ervaren, dan is een bezoek in de zomer een aanrader. Maar ook tijdens de wintermaanden is het Blauwe Meer een bijzondere plek om een wandeling te maken. Houd er rekening mee dat het gebied – vooral tijdens de zomermaanden – razendpopulair is. Parkeerplaatsen zijn er genoeg, maar het is wel zo prettig om vroeg in de ochtend of juist laat in de middag te komen om de grootste drukte voor of na te zijn. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille 🌴 (@travelaar.nl)

Zwemmen in recreatieplas het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is de plek om tijdens een warme zomerdag te ontspannen in en aan het water. Een dagje zwemmen kost voor volwassenen €3 per persoon. De prijs voor kinderen van zes tot en met elf jaar bedraagt €2. De entree kan niet contant betaald worden, dus hou er rekening mee dat je je pinpas meeneemt. Honden zijn op het zandstrand niet toegestaan (ook niet aangelijnd). Het zandstrand heeft een totale lengte van ongeveer 300 meter en er zijn genoeg voorzieningen, zoals een kiosk en toiletten, aanwezig om je de hele dag te kunnen vermaken. 

recreatieplas het Blauwe Meer

Wandelen rondom het Blauwe Meer

Hoewel het Blauwe Meer een recreatieplas is waar je tijdens de zomermaanden heerlijk kunt dobberen, is de wandeling die je langs het meer kunt misschien misschien wel nóg leuker. Zodra je je auto parkeert volg je het pad naar de ingang van de recreatieplas. Hier ga je echter niet door de hekken, maar sla je net voor de ingang linksaf. De wandelroute rondom het meer is goed aangegeven met gele pijlen. Met name het eerste gedeelte van de wandeling is bloedmooi en brengt je langs de mooiste plekken rondom het meer. Het laatste gedeelte is ietwat saai, maar ik raad je zeker aan om de gehele wandeling te voltooien. 

Wandelen rondom het blauwe meer in Drenthe
Wandelen rondom het blauwe meer in Drenthe

Op het kaartje hieronder is de exacte locatie van de parkeerplaats voor het Blauwe Meer aangegeven. 

Je wandeling rondom het Blauwe Meer in Drenthe kun je perfect combineren met een wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld of een bezoek aan de regio Appelscha in Zuidoost-Friesland.

Overnachten in de buurt

Ben je van plan om meer tijd door te brengen in dit deel van de provincie Drenthe? Camping Leggelderveld ligt op steenworpafstand van het Blauwe meer. Iets verderop vind je nog veel meer campings, zoals Camping Diever, Camping Meisterhof en Camping Vorrelveen. Geen kampeerfan? In de omgeving zijn ook genoeg hotels, b&b’s en guesthouses te vinden. Hieronder hebben wij een aantal aanraders op een rij gezet:

Meer Nederland:

2 berichten over “Zo mooi is een wandeling rondom het Blauwe Meer in Drenthe”

 1. Avatar van Nika
  Nika
  7 juni 2021

  Wat een gave plek. Heel erg bedankt voor de tip! We zijn er laatst geweest na jou stuk te hebben gelezen. Onze vakantie in Drenthe was echt fijn dankzij alle tips.

 2. Avatar van Kirsten
  Kirsten
  10 juni 2021

  Wat leuk om te horen!!