Reizen met de camper door Albanië tips

Reizen met de camper door Albanië: Handige info & tips

Geüpdatet op

Albanië was tot voor kort een relatief onbekende vakantiebestemming, maar het tij lijkt de laatste jaren steeds meer te keren. Steeds meer reizigers – en dan met name camperaars en vanlifers – trekken naar het hart van de Balkan om een mooie, avontuurlijke rondreis te maken. Want een roadtrip door Albanië maken betekent gegarandeerd een feestje. Wil jij reizen met de camper door Albanië? In dit artikel delen we handige informatie en praktische tips voor het voorbereiden van jouw camperreis door Albanië.

Wildkamperen in Albanië

Eén van dé redenen voor een camperreis door Albanië is het feit dat wildkamperen in Albanië legaal is. Je leest het goed, dit betekent dat je in Albanië met je camper op de mooiste plekjes (gratis) mag overnachten. Albanië is één van de weinige landen in Europa waar wildkamperen is toegestaan en dus wordt het land steeds populairder onder vanlifers en camperaars. Maar mag wildkamperen in Albanië zomaar overal? Natuurlijk moet je je altijd aan een aantal regels houden. Zo is het niet toegestaan om op privé terrein te overnachten en is het ook niet overal in nationale parken toegestaan. Sowieso geldt natuurlijk de ongeschreven regel dat je wanneer je gaat wildkamperen in Albanië je plekje schoner achter laat dan hoe je deze hebt gevonden. Hopelijk blijft wildkamperen zo een optie en verpesten we het niet voor een volgende generatie reizigers.

Een andere optie die tussen wildkamperen en verblijven op een camping valt is overnachten op het terrein van een restaurant. In Albanië vind je tal van restaurants die het parkeerterrein (gratis) openstellen voor campers. Vaak zijn hier geen kosten aan verbonden, maar wordt er wel van je verwacht dat je een maaltijd of een drankje nuttigt in het restaurant. Zo ben jij verzekerd van een gratis en veilig slaapplaats en een heerlijke maaltijd en verdient de lokale bevolking er toch nog iets aan.

Extra wildkamperen in Albanië tip: Wil jij gaan reizen met de camper door Albanië dan raad ik je aan om de app Park4Night op je telefoon te installeren. Via deze app kun je op zoek naar de fijnste slaapplekken die door andere reizigers worden aangeraden. Je vindt hier niet alleen campings en officiële camperplaatsen, maar ook fijne plekken in de natuur waar andere camperaars of vanlifers hebben overnacht.

Wildkamperen in Albanië

Campings in Albanië

Reis je niet zelfvoorzienend door Albanië of vind je het gewoon prettiger om op officiële plekken te overnachten dan is er ook een keuze aan campings in Albanië. Vaak betaal je voor een nacht op een camping in Albanië niet meer dan tien tot vijftien euro per nacht en wordt je ook nog eens onwijs gastvrij ontvangen.

Reizen met de camper door Albanië tips

De staat van de wegen

Albanië is één van de armste landen van Europa en is flink aan het opkrabbelen na het jarenlange Communistische bewind onder leiding van dictator Enver Hoxha. Hiermee gepaard gaat helaas ook dat de staat van de wegen in Albanië nogal eens te wensen over laat. In principe loopt er één autoweg van noord naar zuid die goed geasfalteerd is en waar je weinig tot geen problemen zult ondervinden.

Ga je echter van de hoofdweg af dan zul je zien dat het wegennet in Albanië af en toe bar slecht is. Kijk er niet raar van op als het asfalt opeens ophoudt en je verder moet over een onverharde weg. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je camper of bus geschikt is voor deze terreinen. Het zelfde geldt voor wanneer je de bergen in Albanië in wilt. De wegen zijn vaak smal, kronkelig en niet te vergelijken met de wegen in Albanië. Belangrijk dus om extra goed op te letten.

Tolwegen in Albanië

Er is in Albanië maar één tolweg, de A1 die loopt van Morinë naar Milot, van Oost- naar West-Albanië. Voor een camper moet je om gebruik te maken van deze tolweg in Albanië omgerekend €11.25 betalen. Hier vind je meer informatie over tolwegen in Albanië.

Verkeersregels

In principe zijn de verkeersregels in Albanië hetzelfde als in Nederland, maar zich houden aan de verkeersregels vergeten veel Albaniërs. Vooral in en rondom grotere steden, zoals Shkoder en Tirana zul je soms ogen in je achterhoofd moeten hebben om het chaotische verkeer te kunnen overzien. Van twee rijbanen worden vaak meerdere rijbanen gemaakt, knipperlichten worden amper gebruikt en zomaar stoppen of keren komt ook regelmatig voor. Houd er daarnaast – vooral tijdens het rijden in de bergen – rekening mee dat Albaniërs op de raarste plekken proberen in te halen. Zelfs op smalle bergweggetjes.

NOTE: Bovenstaande informatie is niet bedoelt om je af te schrikken. We willen in ieder geval zeker maken dat je weet waar je aan toe bent wanneer je met een camper door Albanië gaat reizen. Wij willen hiermee ook totaal niet zeggen dat een camperreis door Albanië maken geen goed idee is. Integendeel zelfs. Hoewel ons hart regelmatig onze keel zat, hebben wij twee keer een mooie rondreis door Albanië gemaakt en hebben wij – en onze bus en huurauto – het land altijd weer zonder kleerscheuren verlaten.

Reizen met de camper door Albanië
Camperreis Albanië

Navigeren

Voor het navigeren tijdens een camperreis zul je hoogstwaarschijnlijk net als wij een app op je telefoon gebruiken. Uiteraard is dit ook de handigste optie tijdens het reizen met een camper door Albanië. Houd er wel rekening mee dat je internetbundel waarschijnlijk niet geldig is in Albanië. Om hoge roamingkosten te voorkomen raad ik je aan om een lokale simkaart aan te schaffen. Dit kost maar een paar euro.

Is reizen door Albanië veilig?

Albanië heeft helaas niet echt een stempel qua veilige reisbestemming, maar naar ons idee is dit totaal onverdiend. De lokale bevolking in Albanië is onwijs gastvrij en vriendelijk en zal altijd klaar staan om je t helpen. Ook als diegene geen Engels spreekt. Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld. Natuurlijk moet je in grotere steden net als op andere plekken in de wereld opletten. Autorijden in Albanië niet te vergelijken met autorijden in Nederland, maar al met al kunnen wij wel stellen dat reizen door Albanië zeker veilig is.

Verzekeringen en grensovergangen

Waar je extra rekening mee moet houden bij het voorbereiden van je camperreis is het feit dat Albanië geen deel uitmaakt van de Europese Unie (EU). Dit betekent dat je langs een officiële grensovergang moet. En het kan zijn dat de inhoud van je camper gecontroleerd wordt. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je verzekerd bent tijdens het reizen met een camper door Albanië Dit kun je checken bij je camperverzekering. Bij het aankomen in Albanië kan bij de grens gevraagd worden naar je groene kaart. Het is verplicht deze bij je te hebben. Wij moesten deze beide keren laten zien. Hierop moet te zien zijn dat je verzekerd bent in Albanië. Blijk je dit niet te zijn dan kun je ter plekke een verzekering afsluiten.

Campervoorzieningen tijdens je camperreis door Albanië

Ook als je gaat wildkamperen in Albanië zul je zo nu en dan camperklusjes moeten doen. Denk aan je water vullen en legen en/of je toilet moeten legen. Gelukkig is dit op veel campings in Albanië mogelijk (soms voor een kleine vergoeding). Reis je door de bergen dan kun je op veel plekken gebruik maken van diverse waterpunten. Deze worden ook door de lokale bevolking gebruikt. Vind je het eng om water in Albanië te drinken dan raad ik je aan om een goed waterfilter te installeren in je camper of bus. Wij hebben het waterfilter van Agualogic en zijn hier super tevreden over. Tijdens onze camperreis door Europa hebben wij overal veilig water kunnen vullen.

Extra tips voor reizen met een camper door Albanië

Als het goed is hebben we je met de informatie hierboven goed kunnen informeren voor je camperreis naar Albanië. Hieronder vind je nog een aantal handige, extra tips:

  • De officiële munteenheid van Albanië is de Albanese Lek (LEK). Eén euro staat gelijk aan ongeveer 105 Albanese Lek. In vrijwel iedere stad of groter dorp kun je pinnen in Albanië. Hieraan zijn vaak wel extra kosten verbonden, maar dit is afhankelijk van je bank.
  • In Albanië is het verplicht om de volgende spullen in je camper te hebben: Gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en reservelampen.
  • Hoewel Albanezen zeker houden van een drankje (raki!) is het toegestane alcoholpromillage 0,1 promille.
  • Over tanken in Albanië hoef je je geen zorgen te maken. Dit kan in vrijwel iedere stad of ieder dorp. Kijk echter niet raar op van de prijzen. Tijdens onze laatste reis door Albanië viel op dat diesel in Albanië duurder was dan in Nederland.