Welke medicijnen meenemen op reis + vaccinaties
Eerste Hulp bij Gezond op Reis, dat is waar dit artikel over gaat. Want wie gaat backpacken, een verre reis gaat maken of op wereldreis gaat komt voor heel wat voorbereiding te staan. Niet alleen moet je nadenken over wat je moet meenemen op reis, maar ook moet je stilstaan bij praktische zaken. Zoals welke medicijnen meenemen op reis is handig, welke vaccinaties worden aanbevolen of zijn zelfs verplicht en hoe regel je een medicijnpaspoort? In dit artikel behandelen we alle zaken omtrent reizen en gezondheid. Zodat jij hopelijk je hele reis gezond blijft.
Sluit een goede reisverzekering af
Gezond op reis gaan en blijven wil natuurlijk iedereen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en je weet vooraf nooit wat er gebeurt tijdens je verre reis. Bezuinig daarom zeker niet op een goede reisverzekering, die alle activiteiten dekt die jij tijdens je reis wilt ondernemen. Denk ook na over hoe lang je wilt gaan reizen. Sommige reisverzekeringen zijn alleen geldig voor reizen met een maximale duur van drie of zes maanden.
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Voor reizen buiten Europa geldt vaak dat een aantal vaccinaties tegen ziektes als DTP, Buikthypus en Hepatitus sterk worden aanbevolen of zelfs verplicht zijn. Welke vaccinaties jij moet nemen voor jouw reis is helemaal afhankelijk van welke bestemmingen je gaat ontdekken, maar ook van hoe lang jouw reis duurt en welke activiteiten je wilt ondernemen. Wil je bijvoorbeeld met wilde dieren gaan werken, dan kan het zijn dat een vaccinatie tegen Rabiës wordt aanbevolen. Niet iedere zorgverzekering dekt de kosten voor vaccinaties en deze kunnen helaas flink oplopen. Het kan daarom verstandig zijn om voordat je je reis gaat plannen over te stappen naar een andere zorgverzekering die deze kosten wel dekt. Dit kan je al snel een paar honderd euro schelen.
Wil je precies weten welke vaccinaties jij moet nemen voor jouw reis en hoe je deze kunt krijgen? Neem dan contact op met de GGD bij jou in de buurt.
Neem je inentingenboekje mee op reis
Zodra je inentingen/vaccinaties hebt gekregen worden deze bijgehouden in een geel vaccinatieboekje dat je mee naar huis krijgt. Het is belangrijk dat je dit boekje altijd mee op reis neemt. Hiernaar kan gevraagd worden bij binnenkomst in bepaalde landen.
Welke medicijnen meenemen op reis? Stel een EHBO-kit samen
Naast dat je natuurlijk altijd moet zorgen dat je de medicijnen die jij vast slikt meeneemt is het ook handig om zelf een kleine EHBO-kit samen te stellen. Of om een kant-en-klare EHBO-kit mee te nemen op reis. Je hoeft heus geen wandelende apotheek te worden, maar het is wel fijn om in geval van nood of ziekte over de nodige medicijnen te beschikken. Hieronder vind je een lijstje met EHBO-producten die handig zijn om mee te nemen op reis.
- Paracetamol
- Diarreeremmers
- Laxeermiddelen
- O.R.S*
- DEET
- Thermometer
- Betadine / jodium
- Pleisters
- Verband
- Pincet
- Schaar
- Blarenpleisters
- Tampons
- Anticonceptie
- Zonnebrand
- Lenzenvloeistof
- Malariapillen (indien nodig)
*ORS is een mengsel van zouten en suikers dat je kunt oplossen in water wanneer je buikgriep of voedselvergiftiging hebt. Het innemen van ORS helpt uitdroging tegen te gaan. Het ideale middel als je gezond op reis wilt blijven.
Een medicijnpaspoort aanvragen
Wist je dat niet alleen jij over een geldig paspoort moet beschikken, maar dat je in sommige gevallen ook een medicijnpaspoort moet aanvragen? Een medicijnpaspoort moet je aanvragen wanneer je wilt reizen met medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder kunnen ADHD-medicijnen vallen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen. Moet jij tijdens je reis bepaalde medicijnen slikken, neem dan contact op met je huisarts of apotheek om te bespreken of je moet beschikken over een medicijnpaspoort, ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd. Mocht dit het geval zijn, dan kan de huisarts of apotheek dit document afgeven. Ook is het belangrijk dat je deze medicijnen altijd meeneemt in de originele verpakking.
Informatie over geneesmiddelen die in de Opiumwet staan vind je hier.
Moet ik malariatabletten slikken op reis?
Een aantal jaren geleden, in 2017, is het malariaprotocol voor veel bestemmingen gewijzigd. Voor reizen naar Azië hoef je bijvoorbeeld niet meer standaard malariatabletten te slikken in malariagebieden. Op dit moment wordt enkel aangeraden om een noodpakket malariapillen mee te nemen. Mocht je toch malaria krijgen dan kun je meteen beginnen met het slikken van deze tabletten.
Wat zijn de symptomen van malaria?
De eerste symptomen van malaria lijken veel op griep en zijn koorts, hoofdpijn, moeheid en spierpijn. Daarnaast kunnen braken, diarree, hoesten en kortademigheid symptomen zijn van malaria. Ook met het nieuwe malaria-protocol is het nog steeds belangrijk jezelf te beschermen tegen deze muggenbeten. Dit doe je door je goed in te smeren met DEET (ook belangrijk tegen dengue), bedekkende kleding te dragen en slapen onder een klamboe.
Andere ziektes door muggen
Malaria is helaas niet de enige ziekte die wordt overgebracht door muggen. Ook bijvoorbeeld het Zika-virus en Dengue (knokkelkoorts) worden overgebracht door muggen en hiervoor bestaat geen vaccinatie. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoend DEET bij je hebt en smeer je vooral zodra de zon ondergaat goed in. Wordt je heel veel geprikt? Draag dan dekkende kleding.
Heb jij nog aanvullende vragen over medicijnen meenemen op reis? Of andere vragen met betrekking tot reizen en gezondheid?