Guadix

Wat te doen in (grottendorp) Guadix en omgeving

Geüpdatet op

Op ongeveer een uur rijden van de stad Granada vind je één van de voor ons grootste verrassingen van Andalusië. De stad Guadix ligt in de provincie Granada en bestaat uit een heerlijk historisch centrum met geweldige bezienswaardigheden. Maar waarvoor je vooral naar Guadix moet rijden is het grottendorp Guadix. In Guadix leven tegenwoordig namelijk nog steeds ongeveer 3000 mensen in grotwoningen. Een wandeling door Barrio de las Cuevas is dan ook zeker één van de hoogtepunten van een bezoek aan Guadix. Maar er is nog veel meer te zien en te doen. In dit artikel delen we de mooiste bezienswaardigheden in Guadix.

Waar ligt Guadix en hoe kom je er?

Guadix is een middelgrote stad in de regio Andalusië. De stad is gelegen ten noorden van de imposante Sierra Nevada en ligt ongeveer op een uur rijden van Granada. Tijdens je vakantie in Andalusië raad ik je zeker aan om een auto te huren om zo de mooiste bezienswaardigheden in Andalusië te kunnen ontdekken. Beschik je niet over een eigen- of een huurauto dan kun je Guadix ook met het openbaar vervoer bereiken. Met de bus reis je in ongeveer een uur van Granada naar Guadix voor ongeveer €6 per persoon. Liever met de trein? Ook dat kan. De treinreis van Granada naar Guadix duurt ook ongeveer een uur en kost ongeveer €8 per persoon.

Het is ook mogelijk om vanuit Granada mee te gaan met een georganiseerde tour naar Guadix. Tickets kun je hier aanschaffen.

Sierra Nevada

Barrio de las Cuevas: De grottenwijk van Guadix bezoeken

Eeuwen geleden was de stad Guadix een belangrijke Moorse vestingstad en tijdens de Reconquista vluchtten veel Moren naar de grottenstelsels onder de stad. Veel van deze grotten werden uitgehouwen en ontpopten zich tot ware grotwoningen. Lange tijd lagen de grotwoningen leeg en wilde de lokale bevolking niet meer in de grotten wonen. Zo hoorden we tijdens ons bezoek dat een aantal tientallen jaren geleden de grotwoningen nog te koop werden aangeboden voor ongeveer 300 euro.

Een aantal jaren geleden werden veel van de grotwoningen gerestaureerd om nieuwe bewoners te trekken en dat heeft gewerkt. Op dit moment wonen er tussen de 2000 en 3000 mensen in de grotwoningen in Guadix. De prijs voor een grotwoning is gestegen van 300 euro naar zo’n 60.000 (vergelijkbaar met de prijs voor een appartement in de stad).

Tegenwoordig is de grottenwijk van Guadix, oftewel Barrio de las Cuevas of Barrio de Santiago, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en kun je hier echt ontdekken hoe het is om in een grot te wonen. Al wandelend door de grottenwijk kom je langs diverse grotwoningen en kun je soms zelfs even binnen spieken. Het meest bijzondere aan de grottenwijk vond ik toch wel de vele – vaak witte- schoorstenen en torentjes die uitsteken tussen de bergen en heuvels. Zo bijzonder om te zien. Om meer te weten te komen over de grotwoningen is het ook mogelijk om een aantal interessante plekken te bezoeken die hieronder staan vermeld.

Mirador cerro de la Bala

Al wandelend door Barrio de las Cuevas kom je spontaan langs de mooiste plekjes van de stad. Maar er is één plek die je zeker bezocht moet hebben voor het allermooiste uitzicht. Vanaf Mirador cerro de la Bala kun je namelijk genieten van een geweldig uitzicht over de grottenwijk, maar ook over het Alcazaba en de imposante kathedraal in het historische centrum.

Barrio de las Cuevas
Barrio de las Cuevas

Het grottenmuseum Museo Centro de Interpretación Cuevas de Guadix

Wij zijn geen groot fan van musea, maar in Barrio de las Cuevas konden we niet om een bezoek aan het grottenmuseum heen. Dit kleine, compact museum is namelijk gevestigd in een grotwoning en je leert er niet alleen alles over het ontstaan van de grotwoningen, maar kunt ook daadwerkelijk zijn hoe mensen vroeger in de grotten leefden. Zo leerden wij dat de grotwoningen binnen geen deuren hebben en dat de temperatuur altijd rond de 18 tot 20 graden schommelt. Zowel tijdens de zomermaanden als de wintermaanden. Ik raad je een bezoek aan Museo Centro de Interpretación Cuevas de Guadix dan ook zeker aan.

  • De entreeprijs voor het grottenmuseum in Barrio de las Cuevas bedraagt €2.60 per persoon.
  • Het museum is iedere maandag tot en met vrijdag geopend in de ochtend van 10 tot 14 uur en in de middag van 16 tot 18 uur. Op zaterdag is het museum enkel geopend van 10 tot 14 uur.
  • Het grottenmuseum is iedere zondag gesloten net als op 1 en 6 januari en 24, 25 en 31 december.
Museo Centro de Interpretación Cuevas de Guadix

Neem een kijkje in Cueva De José

Tijdens ons bezoek aan het grottenmuseum werd ons verteld dat een aantal bewoners van grotwoningen hun woning hebben opgesteld voor bezoekers. Eén van deze woningen is Cueva De José die vrijwel tegenover het museum is gevestigd. Je kunt hier helemaal gratis een kijkje nemen in de grotwoning, maar de super vriendelijke eigenaar van de grotwoning verwacht stiekem toch wel dat je een souvenir of drankje bij hem koopt.

Grotwoning  Cueva De José in Guadix

Overnachten in een grotwoning

De diverse grotwoningen in Guadix worden tegenwoordig niet alleen gebruikt om in de wonen, maar een aantal zijn ook omgetoverd tot winkel, kroeg of restaurant en zelfs als hotel. Tijdens je stedentrip Guadix is het dus mogelijk om zelf in een grotwoning te overnachten. Hoe bijzonder is dat!

De grottenwijk van Guadix is niet de enige reden voor een bezoek aan de stad. Nadat wij de grottenwijk hebben bezocht hebben wij nog een kleine dag rondgelopen in de stad zelf en dat raad ik je zeker aan. Hieronder vind je informatie over een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Guadix.

De kathedraal van Guadix

De belangrijkste bezienswaardigheid van Guadix is zonder twijfel de imposante kathedraal. De bouw van de Catedral de la Encarnación begon al in de zestiende eeuw en uiteindelijk is er ruim 200 jaar aan de kathedraal gebouwd. De kathedraal is super imposant en je kunt er niet omheen tijdens je stedentrip. Wil je ook binnen een kijkje nemen? Bij de ingang kun je entreetickets kopen die €5 per persoon kosten. Ook is het mogelijk om de toren van de kathedraal te beklimmen voor een verpletterend uitzicht over de stad en omgeving. Een combi-ticket kost €6 per persoon.

De kathedraal van Guadix
De kathedraal van Guadix
kathedraal van Guadix
Guadix

Plaza de la Constitución

Het belangrijkste plein in Guadix is Plaza de la Constitución. Aan het plein is onder andere het gemeentehuis gevestigd en dit is de plek waar de lokale bevolking samen komt voor een hapje en een drankje.

Plaza de la Constitución

Het Alcazaba van Guadix

Net als iedere andere stad in Andalusië vind je ook in Guadix een indrukwekkend Alcazaba. Het Alcazaba van Guadix is een fort dat werd gebouwd in de elfde eeuw. Helaas was het Alcazaba tijdens onze stedentrip gesloten voor bezoekers, maar je schijnt vanaf het fort een fantastisch uitzicht over de stad en omgeving te hebben.

Het Alcazaba van Guadix

Iglesia de Santiago

In Guadix vind je een aantal prachtige kerken waarvan de Iglesia de Santiago wat mij betreft de mooiste is. De kerk ziet er super bijzonder uit en met name het parkje dat er voor is aangelegd doet super sereen aan.

Iglesia de Santiago

Het gezellige stadspark

Guadix is een vrij compacte stad en bruist niet van de energie. Toch is het lekker om even uit het hart van de stad te zijn en bij te komen in het fijne stadspark. Pedro Antonio de Alarcón Park is een klein stadspark net buiten het historische centrum waar je kunt genieten van de rust en fluitende vogels.

Bezoek het grottenmuseum in Purullena

Heb je alle bijzondere Guadix bezienswaardigheden ontdekt en reis je vanuit hier verder naar Granada? Zorg dan zeker dat je nog een stop maakt in het nabijgelegen dorp Purullena. Ook hier wonen meerdere mensen nog in grotwoningen en kun je een bijzonder grottenmuseum bezoeken, La Inmaculada Cave Museum. Dit museum is iedere dag geopend van 8.30 tot 20 uur tijdens de zomermaanden en tot 18 uur tijdens de wintermaanden. Entreetickets kun je aanschaffen bij de ingang.

La Inmaculada Cave Museum

Bezienswaardigheden in Guadix op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Guadix die in dit artikel worden genoemd terug.

Had jij al eens van Guadix en de bijzondere grottenwijk gehoord?