Backpacken in Iran - Belangrijke reisinformatie

Backpacken in Iran: Belangrijke reisinformatie

Gepubliceerd op: 14-11-2017

Iran is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt om te gaan backpacken. Toch trok dit land met haar rijke geschiedenis ons al jaren. En daarom gingen we op onderzoek uit. Hoe is het om te backpacken in Iran? Het antwoord is heel simpel en kort: Iran is een geweldig land! In dit artikel lees je alle belangrijke reisinformatie over Iran die je moet weten voor je vertrek. Met antwoorden op vragen als “Hoe veilig is Iran?” en “Wat draag je als vrouw in Iran?” Maar ook informatie over het regelen van je visum voor Iran en het boeken van accommodaties. Na het lezen van dit artikel kun jij met een gerust hart gaan backpacken in Iran.

Reisadvies Iran: Is Iran veilig?

Een veelgestelde vraag voor ons vertrek naar Iran was “Is Iran veilig?” Iran is niet bepaald een land dat regelmatig positief naar voren komt in de westerse media. En deze vraag snappen we dan ook volkomen. Maar op deze vraag kunnen we maar één antwoord geven en dat antwoord is “JA!” Wat ons betreft is Iran een erg veilig land om te gaan backpacken. Het is er in ieder geval – en dat is onze ervaring – niet onveiliger dan in andere landen waar we zijn geweest.

De gastvrije Iraanse bevolking

De lokale bevolking is misschien wel het meest gastvrij van alle landen waar we zijn geweest. Iedereen vind het geweldig dat je naar Iran reist en je zult regelmatig worden aangesproken. Iedereen wil alles van je weten. Niet alleen over je leven in Nederland, maar vooral over je ervaringen in Iran. Want ook de lokale bevolking weet dat de reputatie van Iran niet optimaal is in het westen. Bereid je er op voor dat je regelmatig wordt verzocht om een praatje te maken, thee te drinken of zelfs een hapje mee te eten. Hartstikke leuk allemaal!

Backpacken in Iran: De gastvrije Iraanse bevolking Backpacken in Iran: De gastvrije Iraanse bevolking Backpacken in Iran: De gastvrije Iraanse bevolking Backpacken in Iran: De gastvrije Iraanse bevolkingDe gastvrije Iraanse bevolking die je ontmoet tijdens backpacken in Iran

Reisadvies voor Iran

Voor je vertrek naar een bestemming is het altijd handig om het actuele reisadvies van de Rijksoverheid te checken. Al moet je zeker niet je hele reis hier op baseren. Voor Iran geldt dat vrijwel het hele land prima te bereizen is. De enig gebieden die worden afgeraden is het gebied rondom de grenzen met Pakistan en Afghanistan en het grensgebied met buurland Irak. De route die de meeste reizigers afleggen – dwars door het midden van het land – is veilig. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in Iran. Ook niet in de avonden.

De beste reistijd voor backpacken in Iran

Iran is gelegen in de woestijn en het kan er in de zomer dus onwijs warm worden. Soms wel temperaturen van boven de 50 graden. Ben je hier niet voor gemaakt, dan kun het beste de maanden juni, juli en augustus vermijden. De beste reismaanden voor Iran zijn april, mei, september en oktober. Zelf reisden wij door Iran in november en wat ons betreft was dit ook een prima maand. Overdag is het tussen de 20 en 25 graden, maar in de avonden koelt het flink af en kan het soms best koud zijn.

Beste reistijd voor backpacken in Iran

Visum voor Iran

Wanneer je wilt gaan backpacken in Iran dien je te beschikken over een visum. En we kunnen je vertellen, dit is super gemakkelijk. Sinds kort kun je namelijk als Nederlander – en als Belg – een Visum on Arrival (VOA) krijgen op het vliegveld in Iran. Een VOA koop je aan het speciale visum loket in de aankomsthal. Hier geef je je paspoort af en vul je wat formulieren in. Bij de volgende balie betaal je (75 euro per persoon) en daarna wacht je tot je je paspoort terug krijgt. Bij ons duurde dit ongeveer een half uur. Hierna kun je met een gerust hart door naar de douane waar je een stempel in je paspoort krijgt. Hieronder vind je nog wat handige informatie over het Visum on Arrival voor Iran:

Visum on Arrival voor Iran

 • Je paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn
 • Je hoeft geen pasfoto’s mee te namen. Er wordt een scan gemaakt van de pasfoto uit je paspoort welke afgedrukt wordt op je visum
 • Om te kunnen backpacken in Iran dien je te beschikken over een reisverzekering die dekkend is in Iran. Heb je dit niet, dan kun je deze voor een paar tientjes aanschaffen op het vliegveld. Heb je wel een goede reisverzekering? Stuur je reisverzekering dan een e-mail met het verzoek je een bewijs te mailen. Wij kregen een uitgebreid formulier van onze wereldreis reisverzekering die we lieten zien.
 • Een sponsor is tegenwoordig niet meer nodig. Wel hebben ze wat gegevens van je verblijfplaats nodig. De naam en adresgegevens van je eerste hostel zijn genoeg. Voor de zekerheid hadden wij de bevestiging van onze boeking van het hostel in Teheran uitgeprint. Wij hebben dit echter niet laten zien.

Visum voor Iran aanvragen op vliegveld Teheran: Backpacken in Iran

Visum Iran Kosten

Een visum on arrival voor Iran kost 75 euro per persoon. Dit kun je zowel in Euro’s als in Amerikaanse dollars betalen. Wij hebben verhalen gelezen van mensen die nog een kleine fee van een paar euro moesten betalen. Wij hoefden dit echter niet. Voor de zekerheid een paar euromunten bij je hebben kan in ieder geval geen kwaad.

Je visum voor Iran vooraf regelen

Regel je liever je visum voor Iran vooraf? Ook dit is mogelijk. Sinds januari 2017 is het enkel mogelijk om een E-visum aan te vragen. Informatie hierover lees je op de website van de Iraanse ambassade.

Kleding in Iran: Wat draag je als vrouw in Iran?

Iran is een islamitische republiek en dat betekent dat er een aantal regels zijn waar je je – ook als toerist – aan dient te houden. Dat is ook meteen één van de dingen waar veel reizigers zich voor vertrek druk over maken. Want wat mag je wel dragen? En wat kan echt niet? In principe kan ik er heel kort over zijn. Als vrouw dien je altijd en overal een hoofddoek te dragen, je armen en benen te bedekken en dien je iets langs te dragen dat over je kont valt zodat vrouwelijke vormen niet zichtbaar zijn. De regels voor toeristen zijn minder streng dan voor de lokale bevolking en van de morele politie zul je niet snel last hebben, maar het is natuurlijk belangrijk om je aan te passen.

Voor mannen zijn de regels soepeler. Zij kunnen een lange broek dragen met daarboven een blouse of shirt. Ook korte mouwen is toegestaan.

Lees hier een uitgebreid artikel over kleding in Iran: Wat draag je als vrouw in Iran.

Kleding Iran: Wat draag je als vrouw bij het backpacken in IranKleding Iran: Wat draag je als vrouw bij het backpacken in Iran

Internet in Iran

Wanneer je gaat backpacken in Iran zul je al snel merken dat veel websites in Iran zijn geblokkeerd. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, Twitter en Youtube.

VPN (Virtual Private Network)

Om dit te omzeilen en toch overal gebruik van te kunnen maken kun je een VPN  nemen. Je kunt online veel gratis VPN’s vinden, zoals Touch VPN. Je moet er wel rekening mee houden dat er regelmatig advertenties in beeld komen en dat de inloglocaties beperkt zijn. Zelf kozen wij voor Express VPN waarvoor we 8 Amerikaanse dollar betalen per maand (voor een jaar). Deze kunnen we overal ter wereld gebruiken.

Wil jij ook Express VPN aanschaffen? Via onderstaande button krijg je de eerste 30 dagen gratis (en geef je ons ook 30 dagen).

Het beste 4G netwerk in Iran

Omdat internet niet altijd overal even stabiel en snel is kozen we ervoor een simkaart te kopen. Irancell bleek de beste keuze, aangezien ze goede prijzen hebben en het beste netwerk schijnen te bieden. Voor 300.000 rial kochten we een simkaart met 20gb data welke een maand geldig is. Dat is geen slechte deal toch? We kochten de simkaart bij het Irancell servicepunt op een metro station in het centrum van Teheran. Je kunt niet overal simkaarten kopen dus je kunt het beste naar één van de service punten gaan.

Accommodaties in Iran

Het boeken van accommodaties in Iran gaat iets anders dan dat je gewend zult zijn van het backpacken in andere landen. Sinds kort zijn er wat accommodaties te vinden op Booking.com, maar hier vind je alleen nog maar dure hotels. Wanneer je wilt verblijven in hostels of goedkopere guesthouses zijn er een aantal opties voor het boeken van overnachtingen:

 • Vrijwel al onze accommodaties in Iran hebben wij geboekt via Hostelsiniran.com. De website lijkt een beetje verouderd, maar je krijgt heel snel reacties. Je zoekt op de bestemming, bekijkt hostels en wanneer je jouw favoriet hebt gevonden vul je online een reserveringsformulier in. Hostelsiniran gaat voor jou na of de kamer beschikbaar is. Binnen een paar uur ontvang je via de mail een bevestiging van je boeking. Je hoeft vooraf niets te betalen.
 • Hoewel er voornamelijk dure hotels te vinden zijn op Booking.com weten ook steeds meer guesthouses hun weg te vinden op Booking. Eén van onze favoriete guesthouses boekten wij bijvoorbeeld via Booking. Varzaneh Traditonal Guesthouse in Varzaneh.Wanneer je niet beschikt over een goede internetverbinding – internet is niet altijd even goed in Iran – zal er altijd iemand in het hostel zijn die je wil helpen bij je boeking. Vraag een medewerker van het hostel waarin je verblijft naar een hostel voor je volgende bestemming en hij zal met plezier voor je bellen en reserveren.
 • Hoewel Couchsurfing officieel verboden is in Iran, is dit concept heel populair in Iran. Maak een profiel aan, geef aan dat je naar Iran gaat en je zult merken dat de uitnodigingen binnenstromen. Niet alleen voor overnachtingen, maar ook voor het drinken van thee, kletsen en tours door diverse steden. Met stip de goedkoopste manier van overnachten in Iran.

Golshan Traditional Guesthouse Shiraz, IranVarzaneh Traditional Guesthouse Varzaneh, IranDoots House Kashan Iran

Eten en drinken in Iran

Over de Iraanse keuken zijn de meningen verdeeld. Sommigen zullen zeggen dat de keuken maar saai is, maar onze mening is anders. Het Iraanse eten is heerlijk.

Eten in Iran

Het eten in Iran is niet pittig, maar er wordt wel gebruik gemaakt van allerlei kruiden. Vooral saffraan is een favoriet voor veel Iraniërs. Vegetariërs zullen het in Iran over het algemeen iets lastiger hebben. Iraniërs eten thuis veel groente, maar als ze buiten de deur eten bestellen ze het liefste vlees. Kebab is één van de gerechten die je op iedere menukaart tegen zult komen. Vaak wordt dit geserveerd met rijst en brood (nan). Ben je vegetarisch, bestel dan een overheerlijke falafel of een gerecht met aubergine zoals Mirza qasemi. Daarnaast houden Iraniërs van zure smaken. Zo kregen wij vaak gepekelde groente bij ons gerecht en zijn er verschillende soorten zure snoep verkrijgbaar. En natuurlijk moet je het populaire saffraanijs proberen dat je in iedere stad kunt krijgen. Heerlijk!

Eten en drinken in Iran: Backpacken in IranEten en drinken in Iran: Backpacken in IranEten en drinken in Iran: Backpacken in IranSaffraan ijs in Iran

Drinken in Iran

Iraniërs zijn gek op thee en drinken dit dan ook de hele dag door. Het liefst met veel suiker. Koffie is minder populair, maar in de grotere steden duiken steeds meer hippe koffiezaakjes op. Een ander drankje dat veel gedronken wordt is dough. Een yoghurt drank met kruiden. Alcohol is verboden in Iran. Wel vind je overal alcoholvrij bier. Zelfs met allerlei fruitige smaakjes. Ben je het gewone water even zat? Met name rondom Esfahan is rozenwater populair.

Eten en drinken in Iran: Backpacken in IranEten en drinken in Iran: Backpacken in Iran

Manieren van reizen in Iran

Er zijn veel manieren om te reizen in Iran. Een populair vervoermiddel is het openbaar vervoer dat goed geregeld is en ook erg betaalbaar.

Openbaar vervoer

Zoals gezegd is dit de meest populaire vervoermiddel in Iran. De bussen zijn luxe en goedkoop en ze brengen je naar bijna elke plek in het land. Wanneer je ergens niet met de bus kunt komen ben je aangewezen op een taxi. Dit is nog steeds niet schrikbarend duur, maar het maakt het reizen natuurlijk wel een stuk duurder dan met de bus. Je kunt er ook voor kiezen de trein te pakken. Verschillende trajecten maken het mogelijk Iran met de trein te bereizen. Ook de prijzen hiervan zijn laag, al rijdt de trein een stuk minder vaak dan de bus.

Liften

We hebben geen backpacker ontmoet die liftend het land door ging, maar gezien het hoge aantal lifters in Iran moet dit mogelijk zijn. Het is natuurlijk een goedkope manier om Iran te bereizen, maar ook zeker een hele avontuurlijke.

Een auto huren

Omdat we houden van vrijheid tijdens het reizen hebben we ervoor gekozen een auto te huren. We huurden onze Peugeot 206 in Teheran en leverden hem af in Shiraz, in het zuiden. Een super ervaring! Je komt op plekken waar normaal nooit een toerist komt en je kunt gewoon langs de weg stoppen op dat schitterende plaatje te schieten.

Geld Iran: Alles over geld in Iran

In Iran betaald men met de Iraanse rial. Deze valuta kun je nergens ter wereld verkrijgen wat betekent dat je bij aankomst in Iran geld moet wisselen. Neem wanneer je gaat backpacken in Iran dus genoeg contant geld mee. Zowel euro’s als Amerikaanse dollars kunnen gemakkelijk gewisseld worden. Ons viel op dat de wisselkoers op het vliegveld zelfs een stuk beter was dan de wisselkoers die Google aangaf. Op het vliegveld kregen wij voor één euro 49.000 rial. Dit betekent dus dat je een flinke stapel geld krijgt. Iedereen weet dat reizigers met stapels contant geld op zak lopen. Wij hebben ons hierdoor echter nooit onveilig gevoeld. Geld wisselen kun je het beste doen in de grotere steden.

De Iraanse Rial en de Toman

Zodra je voet zet op Iraans grondgebied en je eerste geld wilt uitgeven zul je ontdekken dat er een hoop verwarring ontstaat. Zoals verteld is de officiële munteenheid van Iran de Iraanse rial. Iraniërs hebben het echter vaak – vrijwel altijd – over de toman. De toman is geen andere munteenheid. In één toman gaat tien rial. Ook op menukaarten staan de prijzen vaak aangegeven in toman. Wij hebben veel Iraniërs gevraagd waarom ze het zo moeilijk maken en iedereen gaf aan is dat het vrijwel alleen gedaan wordt omdat de bedragen anders beschikken over teveel nullen. Je zult merken dat Iraniërs snappen dat het verwarrend is. Soms pakken ze zelfs geld uit je handen omdat het anders te lang duurt. Wees gerust. Ze zullen altijd eerlijk zijn! Althans, dat is in ieder geval onze ervaring.

Backpacken in Iran: Geld Iran

Backpacken in Iran: Budget Iran

Voor onze reis naar Iran lazen wij verschillende verhalen over het budget voor Iran. Al snel kwamen we na het lezen van al deze ervaringen tot de conclusie dat Iran geen goedkope reisbestemming is. Onze eigen ervaring is echter compleet anders. Iran is één van de goedkoopste landen waar wij zijn geweest. De enige grote kostenpost zijn de accommodaties. Voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer betaal je al snel 40 dollar per nacht.

Eten kun je met z’n tweeën voor minder dan vijf euro en ook het openbaar vervoer is prima betaalbaar. Tip voor het eten: De gerechten in Iran zijn heel groot en vaak is één gerecht delen met twee personen meer dan genoeg. Zo hou je de kosten lekker laag. Gemiddeld gaven wij zeker geen 100 euro uit per dag met zijn tweeën.

Hier lees je alles over onze uitgaven in Iran.

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Backpacken in Iran: Belangrijke reisinformatie”

 1. Martijn schreef:

  Mooi om te hoten dat jullie dezelfde ervaringen hebben! Zeer gastvrije mensen!

 2. Elke schreef:

  Leuk om te lezen. Wij gaan volgende week!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.