voorbereiden van de wereldreis

Het voorbereiden van de wereldreis: Deel 1

Gepubliceerd op: 08-12-2015

Onlangs stelde ik op Twitter de volgende vraag: “Bezig met de eerste artikelen over de langverwachte reis die we gaan maken! Waar zouden jullie graag over willen lezen?” Vrij snel kreeg ik meerder reacties binnen en tadá hier is het artikel! Waar moet je rekening mee houden bij het voorbereiden van de wereldreis?

Voorbereiden van de wereldreis

Een reactie die we van veel mensen krijgen wanneer we zeggen dat we een wereldreis gaan maken is ;”Wat stoer, dat zou ik echt niet kunnen!” O jawel, ook jij zou dat prima kunnen! Natuurlijk komt er bij het plannen van een wereldreis een hoop voorbereiding kijken. Dingen die minder leuk zijn, denk aan vaccinaties halen en verzekeringen afsluiten. Maar ook leuke dingen zoals je iedere minuut dat je vrij bent inlezen over tropische bestemmingen en het plannen van de route. Omdat er zoveel bij komt kijken en iedereen nieuwsgierig schijnt te zijn naar wat we allemaal (hebben) moeten regelen een kijkje in de saaie/praktische dingen die (helaas ook) horen bij het voorbereiden van een wereldreis.

Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes

De voorbereidingen starten voor mij met het maken van lijstjes. Héél veel lijstjes. Lijstjes met zaken die opgezegd moeten worden, inpaklijstjes, lijstjes met afspraken die we nog moeten maken, lijstjes waar op staat wat we allemaal moeten/gaan verkopen etc. Het kan handig zijn om deze lijstjes bij te houden in een Excel bestand, maar ik doe het nog lekker ouderwets en heb schriftjes vol met lijstjes die ook iedere dag weer veranderen en/of aangepast worden.voorbereiden van de wereldreis. Lijstjes

Wat doen jullie met jullie huis?

Sinds een aantal jaren wonen we in een heel fijn huurhuis in Groningen. Vlakbij onze vrienden en de knusse binnenstad. Ook tijdens onze vorige reis woonden we hier en toen hebben we ervoor gekozen om ons huis onder te verhuren. Na een oproep op Facebook reageerde een oud klasgenootje en gelukkig wilde zij met haar vriend een aantal maandjes in Groningen wonen. Dit keer hebben we er echter voor gekozen om ons huis niet te gaan onderverhuren. De huur van ons huis is opgezegd.

Waarom niet nogmaals onderverhuren? Wij zijn beide gek op reizen en hebben er altijd bewust voor gekozen om niet te sparen voor een koophuis. We willen juist de vrijheid hebben. Het idee hebben dat we weg kunnen wanneer we willen. Dan zou het natuurlijk te idioot voor woorden zijn om moeilijk te gaan lopen doen over ons huurhuis. We vinden het een fijn idee dat we straks nergens rekening mee hoeven te houden. Niet checken of de huur is over gemaakt. Nee. Niets. Daarnaast staan we alweer een aantal jaren opnieuw ingeschreven bij de woningbouw in Groningen en is de kans dus best groot dat we vrij snel weer een huis kunnen krijgen als we terug zijn. En als dat niet het geval is, dan kunnen we vast wel bij iemand op de bank crashen! 😉

Waar staan jullie ingeschreven tijdens de reis?

Nergens! Een vraag waar we heel kort over kunnen zijn, maar natuurlijk willen jullie graag meer informatie. Ons huis hebben we opgezegd, dus op het adres waar we op dit moment wonen kunnen we sowieso niet ingeschreven blijven staan. Aangezien we straks sowieso geen vaste verblijfplaats hebben is het dus lastig (vrijwel onmogelijk) om ons in te schrijven. Daarbij ben je wettelijk verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente wanneer je langer dan acht maanden gaat reizen. Uitschrijven daarentegen mag altijd, ook wanneer je “maar” drie maanden naar het buitenland gaat bijvoorbeeld.

Wij zullen dus nergens ingeschreven staan tijdens onze wereldreis, maar schrijven ons wel in bij Erick zijn ouders voor een postadres. Dit zodat instanties ons toch kunnen bereiken mocht dat nodig zijn. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Verzekeringen tijdens je wereldreis

Wanneer je korter dan twaalf (aaneengesloten) maanden in het buitenland verblijft ben je verplicht om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Wanneer je langer dan twaalf maanden op reis gaat schijn je onder je zorgverzekering uit te kunnen komen, maar dit schijnt een hoop gedoe te zijn. Voor nu weten wij nog niet hoe lang we precies weg gaan, maar we hebben (qua budget) het idee dat dat niet langer dan een jaar zal zijn. Krijg je het wel voor elkaar dat je geen Nederlandse zorgkosten hoeft te betalen omdat je denkt minimaal twaalf maanden weg te zijn en je komt toch terug voordat die twaalf maanden voorbij zijn dan moet je alles terugbetalen. Een belangrijk punt om goed uit te zoeken dus.

Daarnaast sluiten we een uitgebreide doorlopende reisverzekering af waarmee in ieder geval tot 365 aaneengesloten op reis mogen. Bij de meeste verzekeringen gaat het maar tot 180 dagen aaneengesloten, dus ook iets om goed onderzoek naar te doen. Op dit moment zijn we nog een aantal verzekering aan het vergelijken, maar hier zal uiteraard binnenkort meer informatie over komen.

Misschien wel net zo belangrijk: Een goede annuleringsverzekering. Deze hebben we uiteraard afgesloten voordat we onze tickets boekten. Wat wij hierbij belangrijk vinden is dat we beide direct terug naar huis kunnen wanneer er met een familielid van één van ons iets gebeurt. Hopelijk is dit niet nodig, maar je weet maar nooit. Wel zo’n fijn gevoel om dat maar geregeld te hebben.

Zorgtoeslag

Aangezien we tijdens onze wereldreis beide geen vaste baan hebben en dus weinig tot geen inkomsten zullen hebben, zullen we beide “gewoon” zorgtoeslag blijven ontvangen. Uiteindelijk betalen we dus niet meer dan een paar tientjes per maand voor de zorgverzekering.

Inboedel opslaan of verkopen

Op dit moment wonen we nog gewoon in ons fijne huisje in Groningen en staan dus ook nog vrijwel alle meubels erin. Een paar weken zonder eettafel zou ik nog wel kunnen leven, maar zonder bank!? Liever niet. Toch zal binnenkort een groot gedeelte van onze inboedel verkocht worden. Althans, dat hopen we. We hebben er bewust voor gekozen om ons huis op te zeggen en afscheid te nemen van onze spullen. Onlangs hebben we op de rommelmarkt gestaan en hebben al een hoop kleine spulletjes verkocht. Verder staan de eerste meubels nu op Marktplaats en zijn de eerste kasten leeggemaakt en opgehaald. Het huis wordt dus steeds leger. Een aantal spullen (koelkast, magnetron, kleding, fotoboeken, souvenirs) willen we graag bewaren en deze kunnen we gelukkig opbergen bij Erick zijn ouders. Fijn! Meteen maar een oproepje: Mocht je nog op zoek zijn naar spullen, bekijk hier ons aanbod op Marktplaats 😉voorbereiden van de wereldreis

Wel of niet werken tijdens de reis

In principe zijn we niet van plan om te gaan werken tijdens de reis. We hebben een bedrag gespaard waarmee we zeker acht tot tien maanden denken te kunnen reizen en misschien zelfs langer. Als we het goed aanpakken. Mochten we op een gegeven moment toch denken dat we het niet gaan redden om nog langer niet naar huis willen dan zou het maar zo kunnen dat we naar Australië vliegen om daar te gaan werken. We zijn beide nog geen 30 en dus kunnen we redelijk makkelijk een Working Holiday Visum aanvragen. Dit kan ook online. Lekker makkelijk dus.

En ja, soms word ik midden in de nacht wakker en maak ik me zorgen. Zorgen om wat er gaat komen. Maar toch weet ik zeker dat we een geweldige tijd gaan hebben!

Wat mij betreft zijn dit de meest saaie dingen die horen bij het voorbereiden van de wereldreis. Mocht je nog andere vragen hebben, laat het weten!



Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

22 reacties op “Het voorbereiden van de wereldreis: Deel 1”

 1. Geweldig om ook de praktische kant mee te lezen Kirsten! Heel nuttig en leerrijk moet ik zeggen. Goeie tip van de reisverzekering! In België is het misschien nog een beetje anders dan in Nederland, maar het meeste zal wel hetzelfde zijn. Ik wist niet dat het mogelijk was om een postadres te registreren, zonder ergens gedomicilieerd te zijn. Dan zijn jullie officieel nomades vanaf 11/1/16 🙂 Heel veel succes de komende vijf weken met al de voorbereidingen!

 2. Veerlez schreef:

  Een heerlijk leerzaam artikel. Wellicht moet ik ook maar mijn lijstjes gaan maken voor als ik volgend jaar op reis wil. Door dit artikel lijkt het me allemaal veel concreter te worden..

 3. Yvon schreef:

  Helder verhaal!
  Bij één punt dacht ik alleen wel ‘huh?’, namelijk bij het uitschrijven / verzekeren / zorgtoeslag verhaal. Als je uitgeschreven bent heb je naar mijn weten namelijk geen recht meer op zorgtoeslag omdat je niet verplicht bent om een zorgverzekering te nemen.
  Verder zou ik ook eens kijken naar de combinatie zorg- en reisverzekering in plaats van 2 losse verzekeringen. Met 2 losse kun je zomaar dubbelverzekerd zijn….

  • Helaas werkt het toch echt zo! Pas als je minimaal 12 maanden in het buitenland bent, en geen dag korter, kun je in aanmerking komen om geen Nederlandse zorgverzekering te hoeven hebben.. Wanneer je korter weg t moet je blijven betalen én heb je dus recht op zorgtoeslag. Hetzelfde hadden we tijdens de vorige reis ook. We hebben nu alle verzekeringen via de zorgverzekering. Extra voor tijdens de reis, aansprakelijkheid in buitenland et.

 4. Knap hoor, dat jullie zo’n echt afscheid gaan nemen van Nederland. Huis opzeggen, inboedel weg.. Ik doe het niet na, maar ik bewonder jullie enorm!

 5. Oja, hele saaie vraag: Als jullie je uitschrijven, betekent dat dan ook dat jullie tijdelijk geen AOW opbouwen? Of nemen jullie dat graag voor lief?

  • Dat bouwen we dan tijdelijk op niet op inderdaad. Komt te vervallen wanneer je je uitschrijft bij de gemeente. Nemen we inderdaad maar voor lief. Laten we eerst die leeftijdsgrens nog maar eens gaan bereiken 😉

 6. Ester schreef:

  Spannend! En over dat AOW-verhaal; dat wordt ook ingekort (in een percentage) zodra je in het buitenland woont.

 7. Sabine schreef:

  Wat onwijs spannend! Het is net als emigreren alleen kom je weer terug haha 🙂 Veel plezier!

 8. Romy schreef:

  Super tof om te lezen! Echt zo gaaf dat jullie op wereldreis gaan, wat een voorbereiding maar geweldig!

 9. Bianca schreef:

  Heel erg leuk om te lezen! En bovendien heel interessant en goed om te weten allemaal! Wat spannend dat jullie op wereldreis gaan! Het wordt vast fantastisch! heel veel plezier en ik ga jullie volgen 😀

 10. Marcella schreef:

  Onwijs interessant om te lezen! En zeker ook spannend, maar jullie doen het gewoon. Zo gaaaf! Straks in de trein gaan we het er vast nog uitgebreid over hebben. Ben zo benieuwd! Totzo!

 11. Sandra schreef:

  Ik kan mij zo voorstellen dat het spannend is. En wat moet je eigenlijk veel doen hè. Dat lijkt me wel lastig om allemaal te plannen. Gelukkig ben je klaar met werken. Een vraagje: krijgen de ouders van Erick geen problemen met jullie inschrijving qua belastingen? Waterschaps- en gemeentebelastingen? En eventuele toeslagen en/of uitkeringen indien van toepassing? En, keep calm & travel the world!

 12. Jessica schreef:

  Haha misschien inderdaad saai om je mee bezig te houden, maar wel erg handig om op een rijtje te hebben staan! Snap dat het spannend is, maar jullie gaan een geweldige tijd hebben! 😀

 13. Nicole schreef:

  Ik ben op jullie blog terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar meer informatie over de zorgtoeslag ontvangen terwijl ik op reis ben. Hoe hebben jullie dit precies geregeld? Om zorgtoeslag te krijgen heb je blijkbaar een postadres nodig maar omdat we uitgeschreven zijn kunnen wij dit niet krijgen?

  Kunnen jullie mij wellicht helpen?

  Groetjes Nicole

  • Hi Nicole,

   Wij hebben alleen zorgtoeslag ontvangen de eerste maanden omdat we toen nog ingeschreven stonden en niet wisten hoe lang we wegbleven. Uiteindelijk hebben we ons uitgeschreven en is onze zorgtoeslag gestopt. Toen we gingen werken in Australië hebben we onze Nederlandse zorgverzekering opgezegd.

   Groetjes Kirsten

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.