Vervoer in Maleisië

De beste manieren om te reizen door Maleisië

Geüpdatet op

Als er één bestemming in zuidoost Azië is waar je uitstekend en super comfortabel met het openbaar vervoer kunt reizen, dan is het wel Maleisië. Bussen zijn super comfortabel, vrijwel alle bestemmingen in Maleisië zijn goed bereikbaar en reizen met de trein in Maleisië is helemaal top geregeld. In dit artikel vertellen we je alles over de opties om te reizen met het openbaar vervoer in Maleisië.

Reizen met de bus door Maleisië

De goedkoopste manier om te reizen door Maleisië is door lekker vaak de bus te pakken. Tussen de populaire bestemmingen in het land rijden regelmatig bussen. Bussen in Maleisië zijn daar bovenop ook nog eens extreem comfortabel. Nergens anders in Zuidoost-Azië had ik zoveel beenruimte. Daarnaast verkeren de wegen in Maleisië over het algemeen in uitstekende staat wat het reizen nog comfortabeler maakt. Sommige bussen in Maleisië beschikken zelfs over WiFi aan boord. Tijdens langere busreizen, zoals tijdens de busreis van Kuala Lumpur naar Singapore bijvoorbeeld, maakt de bus onderweg een korte stop om wat te eten en naar het toilet te gaan. Tussen veel bestemmingen is het ook mogelijk om te reizen met de nachtbus in Maleisië. Een populaire route is bijvoorbeeld die van Georgetown op Penang naar Kota Bharu in het oosten van het land.

Reizen met de bus in Maleisisch Borneo is over het algemeen ook goed geregeld, maar iets minder dan op het vaste land. Tussen grote steden worden grote, luxe bussen ingezet, maar in sommige gevallen is het gemakkelijker – of niet anders mogelijk – dan te reizen met een minivan. Dit voornamelijk doordat de afstanden op Maleisisch Borneo over het algemeen groter zijn en de staat van de wegen net iets minder is.

Extra Maleisië tip: Buskaartjes in Maleisië kun je aanschaffen op ieder busstation, soms bij je hostel of hotel en gemakkelijk online via 12go.Asia.

Reizen met de trein door Maleisië

Een iets duurdere, maar zeker super comfortabele, manier van reizen door Maleisië is reizen met de trein. Reizen met de trein duurt vaak een stuk langer dan met de bus, maar je hebt wel alle vrijheid om te bewegen in de trein. De maatschappij die de treinreizen verzorgt in Maleisië is Keretapi Tanah Melayu (KTM). Treinen stoppen onderweg op vrijwel ieder station wat ervoor zorgt dat je reis enorm lang duurt. Toch reis je met de trein langs plekken waar je anders niet zult komen en is het een toffe manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Al reizen zij over het algemeen net iets liever met de bus.

In principe kun je met de trein door Maleisië vanuit Kuala Lumpur in twee richtingen reizen. Naar het zuiden tot Singapore en naar het noorden met stops in onder andere Butterworth, Ipoh, helemaal naar Bangkok in Thailand. Wil je van Kuala Lumpur naar Bangkok reizen met het openbaar vervoer? Dan raad ik je zeker aan om de nachttrein te nemen. Op Maleisisch Borneo is geen spoorwegennetwerk aangelegd en is het dus niet mogelijk om te reizen per trein.

Treintickets in Maleisië kun je op het treinstation aanschaffen of online via 12go.Asia.

Binnenlandse vluchten in Maleisië

Eén van de populairste luchtvaartmaatschappijen in Azië, Air Asia, is gevestigd in Kuala Lumpur en dat betekent dat Kuala Lumpur een belangrijke luchthaven is in Zuidoost-Azië. Vanaf hier kun je voor een paar tientjes naar vrijwel alle bestemmingen in Azië vliegen. Kuala Lumpur beschikt over twee vliegvelden, KLIA1 en KLIA2. Reizen door Maleisië door binnenlands te vliegen kan je veel tijd besparen, maar het is natuurlijk wel de minst leuke manier van reizen. Wil je vanaf het schiereiland naar Maleisisch Borneo reizen, dan is vliegen (helaas) de enige optie.

Air Asia

Reizen per boot in Maleisië

Tijdens je reis raad ik je zeker aan om een aantal van de mooiste eilanden van Maleisië te bezoeken, zoals de Perhentian Islands en Pulau Pangkor. Veel eilanden zijn te bereiken met een veerboot die vaart op vaste tijdstippen, maar voor eilanden aan de oostkust zoals de Perhentians en Pulau Kapas geldt dat je gebruik moet maken van een kleinere boot. Tickets voor de boot in Maleisië kun je aanschaffen op de pier of alvast vooraf regelen via je hotel of hostel.

Liever online je bootkaartjes regelen? Ook dit kan via 12Go.Asia.

Vervoer Maleisië

Een auto huren in Maleisië

Zoals ik eerder al aangaf is de staat van de wegen in Maleisië over het algemeen uitstekend. Daarnaast is het verkeer buiten de steden vaak net iets minder chaotisch dan in andere Aziatische landen. Een auto huren in Maleisië is daarom een uitstekende manier om het land te ontdekken. Op deze manier heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en kun je op plekken komen waar toeristen over het algemeen niet komen. Houd er wel rekening mee dat er in Maleisië aan de linkerkant van de weg gereden wordt. Voor het gebruik van de grote snelwegen moet tol betaald worden. Voor het huren van een auto in Maleisië moet je beschikken over een internationaal rijbewijs (International Driving Permit). Deze kun je in Nederland aanschaffen bij de ANWB. Een auto huren kost over het algemeen niet meer dan €25 per dag.

Wij raden voor het huren van een auto in Maleisië – andere landen – Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars is het mogelijk om je huurauto af te halen en in te leveren op het vliegveld van Kuala Lumpur. Het fijnste aan deze verhuurmaatschappij is dat je altijd volledig verzekerd bent en je nooit druk hoeft te maken over eventuele extra kosten.

Openbaar vervoer in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de grootste stad van Maleisië en tevens de hoofdstad. Eenmaal aangekomen op het vliegveld kun je vanaf hier heel gemakkelijk met de bus voor ongeveer 10 RM per persoon. De bus start bij de aankomsthal en je stapt uit onder KL Sentral, middenin de stad. De busreis duurt ongeveer een uur – afhankelijk van het verkeer op de snelweg. Eenmaal aangekomen op KL Sentral kun je heel gemakkelijk met de monorail of stadsbus doorreizen naar je accommodatie in de stad. Het reizen met de monorail, oftewel MRT (Mass Rapid Transit) in Kuala Lumpur is één van onze favoriete manieren van reizen. Je komt op deze manier de hele stad door. Tickets (blauwe munten) kun je aanschaffen op alle Monorail stations en zijn erg betaalbaar.

Daarnaast rijden er gratis bussen in Kuala Lumpur. Deze KL Go bussen kun je herkennen aan de roze/paarse kleur en rijden door de wijken KLCC, Chinatown en Bukit Bintang.

Vervoer Maleisië: Scooter huren

Een andere, avontuurlijke manier, om door Maleisië te reizen is door een scooter te huren. Buiten het drukke en chaotische Kuala Lumpur om is dit over het algemeen goed te doen. Met name op de eilanden. Wel is het belangrijk dat je veel ervaring hebt met scooter rijden en dat je onthoudt dat er aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Scooter rijden in Maleisië – of eigenlijk overal in Azië – is niet zonder risico’s, dus begin er niet zomaar aan.

Reistijden in Maleisië

Hieronder hebben we de gemiddelde reistijden voor een aantal populaire routes in Maleisië voor je op een rij gezet:

  • Kuala Lumpur – Cameron Highlands: Vijf uur met de bus
  • Cameron Highlands naar Taman Negara: Acht uur met de boot en bus
  • Taman Negara naar de Perhentian Islands: Ongeveer elf uur met de bus en boot
  • Kuala Lumpur – Meleka: Twee uur met de bus
  • Penang naar Langkawi: Twee uur met de boot
  • Langkawi naar Koh Lipe in Thailand: Twee uur met de boot
  • Kuala Lumpur naar Singapore: Ongeveer vijf uur met de bus (afhankelijk van de drukte bij de grens)
  • Kuala Lumpur naar Kuantan: Tweeënhalf tot drie uur met de bus.

Heb jij al eens een mooie reis door Maleisië gemaakt?