Rondreis Centraal Europa

Rondreis Centraal Europa: De ideale reisroute

Geüpdatet op

Europa is één van de meest veelzijdige continenten en dat allemaal zo dichtbij huis. In dit artikel richten we ons op een ideale reisroute voor een rondreis door Centraal Europa. Een te gekke reisroute voor een roadtrip die je leidt door de landen Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Slovenië en Hongarije. Wil je je rondreis door Centraal Europa uitbreiden dan kun je hier gemakkelijk nog een aantal mooie bestemmingen aan toevoegen. Wil jij een mooie roadtrip – met je eigen auto – door Centraal Europa maken? Lees dan snel verder.

Houd er rekening mee dat voor sommige landen in Centraal Europa een milieusticker verplicht is.

Centraal Europa

Wanneer je het hebt over de regio of het gebied Centraal Europa dan ontstaat er al snel wat verwarring. Want welke landen vallen nou eigenlijk echt onder Centraal Europa? Officieel worden de volgende landen gerekend als Centraal Europa:

 • Alpenlanden
 • Duitsland
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • Liechtenstein
 • Slovenië
 • Visegrádgroep
 • Polen
 • Tsjechië
 • Slowakije
 • Hongarije

Onze roadtrip door Centraal Europa bracht ons door vijf landen in Centraal Europa, waarbij we ons voornamelijk richtten op een aantal van de mooiste steden in Europa. In totaal legden we ruim 3000 kilometer af in elf dagen. Ik raad je echter aan om voor onderstaande rondreis door Centraal Amerika iets meer tijd uit te trekken. De ideale reistijd is ongeveer drie weken. Wil je er zeker van zijn dat je tijdens je auto rondreis in Europa voldoende bagage mee kunt nemen? Kies dan voor een ruime dakdrager van dakdragerwinkel.nl.

Stedentrip Brno Tsjechië

Vanuit Nederland (Utrecht) is het ongeveer elf uur rijden naar de tweede stad van Tsjechië, Brno. Is dit te ver voor je dan kun je uiteraard kiezen voor een tussenstop. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan Leipzig of Dresden in Duitsland. Als je het hebt over originele stedentrip bestemmingen in Europa dan voldoet Brno zeker aan alle eisen. Brno is een studentenstad in Tsjechië waar ongeveer 90.000 studenten wonen. De stad ligt op twee heuvels waar de rivieren de Svitava en Svratka samenkomen. De stad wordt veel minder bezocht dan Praag en dat merk je overal in de stad. Maar toch zijn er een aantal mooie bezienswaardigheden in Brno. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de kathedraal van Sint Peter en Paul, het Špilberk Kasteel en het oude stadhuis en geniet in de vele stadsparken.

Vanwege de compactheid van Brno kun je alle belangrijke bezienswaardigheden in principe in één dag verkennen. Ik raad je daarom aan om twee nachten te verblijven in Brno.

Brno, Tsjechië

Bratislava, Slowakije

De tweede bestemming die we bezoeken tijdens deze rondreis door Centraal Europa is de hoofdstad van Slowakije, Bratislava. Vanuit Brno rij je in ongeveer anderhalf uur naar Bratislava. Bratislava is gelegen aan de rivier de Donau en is behoorlijk compact. Je kunt dan ook alle bezienswaardigheden in Bratislava in één dag ontdekken, maar ik raad je aan om iets langer te blijven, zodat je Bratislava kunt combineren met een andere prachtige stad in Centraal Europa. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bratislava is het kasteel van Bratislava. Vanaf het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over de Donau, de stad en de buitenwijken. Het kasteel van Bratislava speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad en is daardoor het icoon van Slowakije en wordt afgebeeld op een aantal euromunten.

Bratislava heeft een compact centrum dat perfect te voet te verkennen is. Vooral de straatjes rondom het Hlavné Plein zijn super sfeervol.

Ben je van plan om veel toeristische attracties in Bratislava te bezoeken? Schaf dan een Bratislava Card aan. Hiermee kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en ontvang je kortingen op musea, bezienswaardigheden en meer.

Bratislava

Met de trein van Bratislava naar Wenen in Oostenrijk

Ik gaf net al aan dat ik je aanraad om iet langer te verblijven in Bratislava dan dat eigenlijk nodig is. De reden hiervoor is dat je Bratislava perfect kunt combineren met een stedentrip Wenen. Beide steden liggen op zestig kilometer afstand van elkaar en zijn gemakkelijk te combineren per trein. Zo heb je geen gedoe met auto rijden in de grote stad en parkeren. Wenen deed mij erg denken aan een openluchtmuseum. In vrijwel iedere straat en op ieder plein kun je de mooiste bouwwerken bewonderen.

Eén van de hoogtepunten van onze stedentrip Wenen is toch wel het bezoek aan het beroemde Schloss Schönbrunn. Dit enorme paleis is in bezit geweest van verschillende keizers en heeft meerdere functies gehad. Van standplaats voor keizers tot hoofdkwartier van de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het allerberoemdst is het paleis natuurlijk geworden door Prinses Sisi. Tegen betaling kun je ook een kijkje nemen binnenin het palei, maar ook de tuin is al enorm indrukwekkend. En bovendien gratis. Schloss Schönbrunn ligt ten westen van de stad en is goed te bereiken per metro.

Wil je wel graag zowel de tuinen als de binnenkant van Schloss Schönbrunn bezoeken? Schaf dan een Skip the line ticket aan.

Doordat Wenen vrij groot is en je vanuit Bratislava komt – en dus één dag de tijd hebt – raad ik je aan om een dagkaart voor de metro in Wenen aan te schaffen. Dit kost slechts een paar euro en hiermee kun je heel Wenen ontdekken. Je kunt ook kiezen voor een Vienna City Card. Hiermee reis je met het openbaar vervoer en krijg je korting op toeristische attracties.

Trein Bratislava naar Wenen
Schloss Schonbrunn Wenen

Ptuj, Slovenië

Als eindpunt van onze roadtrip hebben wij Boedapest gesteld, omdat we hier een vriendin van ons afzetten voor haar stage. Vanuit Bratislava is het gemakkelijker om meteen naar Boedapest te reizen, maar wij kiezen ervoor om eerst nog een stop te maken in Slovenië. Vanuit Bratislava reizen we in ongeveer drieënhalf uur naar Ptuj in het oosten van Slovenië.

Ptuj is de oudste stad van Slovenië, als we mensen die we op een feest ontmoeten mogen geloven. Het centrum is enorm compact en heb je dus in een aantal uren ontdekt. Wil je een iets grotere stad ontdekken in de regio dan kun je beter kiezen voor een stedentrip Maribor.

Heb je meer dan tijd dan wij dan raad ik je zeker aan om je rondreis door Centraal Europa vanaf hier uit te breiden met een roadtrip door Slovenië of door nog een reis te maken door het noorden van Kroatië in combinatie met een stedentrip Zagreb.

Balatonmeer, Hongarije

Hoewel je tijdens een rondreis door Centraal Europa – helaas – geen stranden tegen zult komen zijn er toch een aantal plekken die perfect zijn voor een korte vakantie. Eén van deze plekken is het populaire Balatonmeer in Hongarije. Eén van de populairste badplaatsen hier is Siófok waar wij besluiten om twee nachten te verblijven. Het Balatonmeer in Hongarije is een perfecte vakantiebestemming en de ideale plek om even de rust op te zoeken tijdens je roadtrip door Europa.

Stedentrip Boedapest

Eén van de mooiste steden die wij bezochten tijdens deze rondreis door Centraal Europa is zonder twijfel de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De stad is ontstaan in 1837, na het samenvoegen van de steden Boeda en Óbuda. Voor 1837 werden de steden gezamenlijk Pest-Boeda genoemd. De stad wordt opgesplitst in twee delen door de rivier de Donau wat zorgt voor prachtige plaatjes. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest die je zeker moet bezoeken zijn de grootste synagoge van Europa, het indrukwekkende parlementsgebouw dat gebouwd is langs de Donau én je moet zeker één van de vele badhuizen bezoeken. Boedapest staat bekend om de vele warmtebronnen waarop de stad is gebouwd en dit zorgt voor de vele badhuizen die drukbezocht zijn. Wij kozen voor een middag in het Lukacs badhuis.

Doordat wij niet heel veel tijd hadden voor onze stedentrip Boedapest ontdekten wij de meeste bezienswaardigheden per hop-on hop-off bus. Niet de meest avontuurlijke manier, maar wel de meest efficiënte. Ik raad je aan om zeker een dag of drie uit te trekken voor je stedentrip Boedapest. Lees onze tips voor een stedentrip Boedapest.

Hotel Memories Budapest is een aanrader om te overnachten.

Vrijheidsbrug in Boedapest
Vissersbastion

De laatste stop van je rondreis Centraal Europa: Praag, Tsjechië

Om de lange rit van Boedapest naar huis op te breken maken wij – na ongeveer vijfenhalf uur rijden – een stop in de hoofdstad van Tsjechië, Praag. Praag is als stedentrip bestemming totaal niet te vergelijken met Brno, want het is één van de populairste steden in Europa. Een aantal van de must visit bezienswaardigheden in Praag zijn onder andere Karelsbrug, de burcht van Praag en het oude stadsplein. Wil je Praag echt goed ontdekken dan raad ik je ook voor deze stad zeker drie volle dagen aan.

Vanuit Praag is het ongeveer 8,5 uur rijden naar Nederland (Utrecht). Ook hier geldt weer dat je onderweg uiteraard nog een stop zou kunnen maken in bijvoorbeeld Dresden, Leipzig of Dortmund in Duitsland.

Stedentrip met de trein Praag

Reisroute Roadtrip Centraal Europa

Op het kaartje hieronder kun je de complete reisroute voor deze rondreis door Centraal Europa terug zien.

Heb jij nog mooie aanvullingen voor een rondreis door Centraal Europa?