Mantova / Mantua Italië

De beste tips voor een stedentrip Mantova (Mantua) in Italië

Geüpdatet op

De Italiaanse stad Mantova, of Mantua, is relatief onbekend, terwijl het slechts vijftig kilometer ten zuiden van het populaire Gardameer ligt. De stad is in 2016 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad en staat samen met Sabbionete op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat een stedentrip Mantova de moeite waard is, lijkt me dus overduidelijk. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere Italiaanse stad en delen we de mooiste bezienswaardigheden in Mantova.

Inhoudsopgave:De beste tips voor een stedentrip Mantova (Mantua) in Italië
  1. Waar ligt Mantova?
  2. De mooiste bezienswaardigheden in Mantova
  3. Extra tips

Waar ligt Mantova?

Mantova wordt door Nederlanders vaak Mantua genoemd, maar in dit artikel bespreken wij de stad met haar Italiaanse naam. Mantova is gelegen in de Italiaanse regio Lombardije en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is gelegen zo’n vijftig kilometer ten zuiden van het Gardameer. Maar ook vanaf Verona is het ongeveer even ver reizen. Vanaf het Gardameer reis je het beste naar de stad met je eigen auto. Parkeren in Mantova kost op de meeste plekken ongeveer één euro per uur. Houd er rekening mee dat het grootste gedeelte van de binnenstad een Zona a Traffico Limitato (ZTL) is. Dit betekent dat alleen vergunninghouders hier mogen rijden. Deze zones zijn altijd aangegeven met borden. Vanaf Verona is het mogelijk om per trein in een klein uur naar de stad te reizen.

Extra tip: Wil je een auto huren in Lombardije, dan raad ik je Sunny Cars aan. Met de autohuur van Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor verrassingen te staan. Met de Flexservice kun je bovendien altijd kosteloos annuleren.

Mantova Italië
Mantova Italië

De mooiste bezienswaardigheden in Mantova

Dankzij de familie Gonzaga, die het vroeger voor het zeggen had in Mantova, is de stad al jaren één van de belangrijkste steden in Noord-Italië. En dit zie je al zodra je vanaf de Ponte di San Giorgio naar de stad toe rijdt. De stad is omgeven door drie prachtige meren, Lago Inferiore, Lago di Mezzo en Lago Superiore waar zelfs lotusbloemen in het wild groeien. Heel bijzonder, want dit gebeurt eigenlijk nergens in Europa.

Eén van de belangrijkste en populairste bezienswaardigheden in Mantova is de Palazzo Ducale op het Piazza Sordello. Het centrale plein in de stad. Dit impostante paleis bestaat uit 535 kamers, diverse binnenplaatsen en tuinen en een kerk.

Palazzo Ducale

Een ander druk bezocht plein is het Piazza delle Erbe. Aan het plein vind je onder andere de Basiliek Sant’Andrea. Deze basiliek uit de renaissance is één van de mooiste bouwwerken in de stad en één van de bekenste in Lombardije. Ik raad je ook zeker aan om binnen een kijkje je nemen. Wat een prachtige schilderwerken! Maar ook het plein zelf is één van de gezelligste plekken in de stad. Plof neer op één van de terrassen en geniet van één van de Mantovese gerechten, zoals pompoenravioli of torta elvezia.

Ben je op donderdag in Mantova? Breng dan een bezoek aan de lokale markt.

Extra tips

  • Reis je met de auto naar de stad? Houd dan rekening met de Zona a Traffico Limitato (ZTL).
  • Mantova is een relatief kleine stad met ongeveer 50.000 inwoners. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn uitstekend in één dag te bezoeken.
  • Wil je toch overnachten in de stad? Vergelijk dan hier alle accommodaties in Mantova.
  • Wil je meer zien van Lombardije en andere regio’s in het noorden van Italië? Met onze route voor een roadtrip door Noord-Italië reis je langs een aantal van de mooiste bestemmingen.
  • Heb je last minute besloten dat je écht toe bent aan een vakantie? Ontdek dan het aanbod last-minute vakanties in Italië op VertrekDirect.nl.

Had jij al eens gedacht aan Mantova (Mantua) als stedentrip bestemming?

Meer Italië: