Mooiste meren in Italië

Deze mooiste meren in Italië vind je in het noorden van het land

Geüpdatet op

In Italië vind je een aantal van de mooiste meren van Europa. Italiaanse meren die bij iedereen bekend zijn, zoals het Comomeer en het Gardameer, maar er zijn zeker onbekendere Italiaanse meren die je gezien wilt hebben. Maak jij een mooie rondreis door Noord-Italië en wil je op zoek gaan naar de mooiste meren in Italië? Deze bloedmooie mooiste meren in Italië zijn een perfect alternatief voor het Gardameer.

Comomeer

Naast het wereldbekende Gardameer is het Comomeer – Lago di Como – één van de bekendste meren van Italië. Het Comomeer ligt net als het Gardameer in de Noord-Italiaanse regio Lombardije en heeft een prachtige Y-vorm waardoor het meer beschikt over de langste kustlijn van de Italiaanse meren. Een aantal plaatsen en bezienswaardigheden aan het Comomeer die een bezoek waard zijn zijn onder andere Varenna, Como en Bellagio. Eén van de dingen die ons het meest opviel aan het Comomeer is het feit dat de rich and famous zich hier voornamelijk gevestigd lijken te hebben. Het meer straalt een bepaalde alure uit. Wil je de meest ruige kant van Lago di Como bewonderen, dan moet je zeker aan het noorden van het meer zijn.

Iseomeer

Het Iseomeer, of Laga d’Iseo, is gelegen tussen de populaire Italiaanse meren het Gardameer en het Comomeer. Het meer heeft een totale lengte van 25 kilometer en een breedte van vijf kilometer en is wat ons betreft zeker één van de mooiste Italiaanse meren. Het groenblauwe Lago d’Iseo wordt omgeven door mysterieuze bergtoppen en glooiende heuvels. Rondom het meer vind je bovendien tal van knusse dorpen met als hoogtepunt het eiland Monte Isola dat middenin het Iseomeer ligt. Vanaf de verschillende dorpen aan het meer kun je mooie boottochten maken langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden aan het Iseomeer.

Mooiste meren in Italië - Iseomeer
Mooiste meren in Italië - Iseomeer

Idromeer

Tussen het Iseomeer en het Gardameer vind je nog een aantal prachtige Italiaanse meren. Eén daarvan is het Idromeer – Lago d’Idro. Het Idromeer is nog relatief onbekend en met name buiten het hoogseizoen zul je het bloedmooie meer in alle rust kunnen bewonderen. Het Lago d’Idro is met name populair onder kite surfers vanwege de stevige wind die vrijwel iedere middag de kop opsteekt. Maar je kunt er ook prachtige wandelingen maken én met een boottocht de verschillende dorpen rondom het meer bewonderen.

Extra tip: Reis je niet je eigen auto naar Italië, maar ga je vliegen? Huur dan een auto in Italië, zodat je een mooie rondreis langs de mooiste meren in Italië kunt maken. Óf toffe dagtrips kunt ondernemen. Voor een auto huren in Italië raden wij Sunny Cars of EasyTerra aan.

Idromeer
Idromeer

Ledromeer – Eén van onze favoriete meren in Italië

Er kan maar één meer in Noord-Italié het mooiste zijn en wat ons betreft is dat het Ledromeer. Het Ledromeer, oftewel Lago di Ledro, is net als de eerder genoemde Italiaanse meren gelegen in de regio Lombardije en is nog een stuk ongerepter dan de grotere zussen het Gardameer, het Comomeer en het Iseomeer.

Het Ledromeer is één van de kleinste meren in Noord-Italië en ligt in de vallei Valle di Ledro. Lago di Ledro is een écht bergmeer met een totale lengte van zo’n drie kilometer en een breedte van één kilometer. Dit betekent dat je er prachtige wandelingen kunt maken. Maar dat je vooral kunt genieten van het bloedmooie, kraakheldere, blauwgroene water. Wil je ook nog een beetje cultuur snuiven dan kan dat bij het Museo delle Palafitte. Naast dit museum vind je de overblijfselen van een 4000 jaar oud paalwoningendorp.

Mooiste meren in Italié - Ledromeer
Ledromeer

De route tussen het Idromeer en het Ledromeer is daarnaast één van de mooiste routes in Noord-Italië die wij reden. Via de weg de kronkelige bergweg de SS240 die barst van de haarspeldbochten rij je langs een aantal prachtige plekken, zoals de Ampola waterval. De afstand bedraagt slechts 30 kilometer, mara je wilt er gegarandeerd langer over doen.

Lago Magiorre

Het enorme Lago Magiorre is één van de bekendste meren in het noorden van Italië. Na het Gardameer is het Lago Magiorre zelfs het grootste meer van Italië. Mede vanwege haar ligging aan de grens met Zwitserland is dit Italiaanse meer al jarenlang een razend populaire vakantiebestemming. En dat dat vroeger wel anders was, kun je nog steeds zien aan alle luxe paleizen en exorbitante villa’s die rondom het meer te bewonderen zijn. Jarenlang was het Lago Magiorre namelijk dé vakantiebestemming voor de rich and famous. Tegenwoordig kun je volop genieten op een fijne camping aan Lago Magiorre. Een aantal plekken rondom en in het meer die je zeker gezien wilt hebben zijn onder andere Stresa en het eiland Isola Bella. Een prachtig eiland dat middenin het meer ligt.

Lago di Tenno

Het prachtige Lago di Tenno is het blauwste meer in Noord-Italië. En is bovendien super gemakkelijk te combineren met een vakantie aan het Gardameer of het Iseomeer. Rondom het meer zijn weinig voorzieningen en je gaat hier vooral naartoe voor het fenomenale uitzicht en het kraakheldere water. Alleen al de weg er naartoe vanaf het Gardameer is werkelijk prachtig. Lago di Tenno staat bekend als één van de mooiste meren in Italië.

Lago di Tenno

Het meer van Caldonazzo

Veel reizigers focussen zich op de mooie Italiaanse meren in de regio Lombardije. Ook ten oosten van het Gardameer vind je echter een aantal prachtige meren. Een van deze meren is het meer van Caldonazzo, oftewel Lago di Caldonazzo. Het meer van Caldonazzo ligt in de regio Trentino en staat bekend als één van de warmste meren van de Alpen. Het meer ligt middenin het bloedmooie landschap van de Dolomieten. Je kunt je bezoek perfect combineren met een bezoek aan het kleinere Lago di Levico, oftewel het Levicomeer.

De mooiste meren van Italië op de kaart

Op het kaartje hieronder zijn alle Italiaanse meren die in dit artikel worden genoemd terug te vinden. Ook de exacte ligging van het populaire Gardameer is hierop te zien. En hoewel Lago di Garda uiteraard een prachtige vakantiebestemming is, zijn de overige meren prima alternatieven voor het Gardameer.