Palmanova Italië

Palmanova, Italië: De stervormige vestingstad

Geüpdatet op

Grote kans dat je nog niet eerder van de Italiaanse vestingstad Palmanova hebt gehoord. Palmanova – niet te verwarren met het stadje op Mallorca – ligt in de regio Friuli-Venezia Giulia. Het bijzondere aan de stad is het feit dat het in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De reden? De bijzondere Venetiaanse verdedigingswerken rondom de stad. Maak jij een rondreis door Noord-Italië? Breng dan zeker een bezoek aan deze bijzondere vestingstad. In dit artikel vertellen we je alles over de stad en de mooiste bezienswaardigheden in Palmanova.

Inhoudsopgave:Palmanova, Italië: De stervormige vestingstad
  1. Waar ligt Palmanova in Italië?
  2. Tips voor je bezoek
  3. Wat te doen in Palmanova

Waar ligt Palmanova in Italië?

Hoewel Palmanova vaak wordt genoemd als stad, is het met haar 5500 inwoners eigenlijk meer een dorp. Het stadje ligt in de regio Friuli-Venezia Giulia, ten noordoosten van Venetië, vlakbij de grens met Slovenië. Wij bezochten Palmanova dan ook toen we onderweg waren van het Gardameer naar Slovenië. Vanuit Venetië rij je in ongeveer een uur en een kwartier naar Palmanova over de tolweg. Kies je ervoor om tolwegen te vermijden, dan doe je over deze rit ongeveer twee uur.

Wil je vanuit een andere bestemming in Italië een auto huren om de stad te bezoeken? Voor het huren van een auto in Italië raden wij Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor financiële verrassingen te staan.

Palmanova Italië

Tips voor je bezoek

Palmonova is maar een klein, slaperig stadje in het noorden van Italië en ik raad je dan ook aan om geen dagen uit te trekken voor een stedentrip. Het beste kun je Palmanova bezoeken vanuit steden in de omgeving, zoals Venetië, Triëste of Undine. Of dus tijdens een roadtrip door Noord-Italië. Wil je toch overnachten in Palmanova? De keuze is helaas niet reuze en tijdens de zomermaanden is de stad een populaire bestemming. Ik raad je daarom aan om op tijd je accommodatie te boeken.

Wat te doen in Palmanova

Zodra je aan komt rijden merk je al dat het stadje bijzonder is. Het stadje is namelijk te bereiken via drie verschillende toegangspoorten, Porta Cividale, Porta Aquileia en Porta Udine. Deze drie bastions zijn met elkaar verbonden door een ondergrond tunnelsysteem. Langs de poorten en de verdedigingslinie kun je een mooie wandeling maken.

Het bijzondere aan Palmanova is dat er een stervormige vesting om de stad is gebouwd. Deze werd in 1953 door de Venetianen gebouwd. In 1700 ontdekte Napoleon de vesting en besloot deze verder uit te bouwen. Met een geweldige, stervormige vesting als gevolg. Hoewel deze enkel van bovenaf zichtbaar is, kun je hier toch iets van meekrijgen op het centrale plein, Piazza Grande of Piazza delle Armi. Dit gehele stadsplein wordt omringd door een kanaaltje en op het plein vind je een aantal bijzondere, kleurrijke bouwwerken. Het meest bijzondere bouwwerk rondom de Piazza Grande is Duomo SS Redentore. Het oudste gebouw van de stad.

Palmanova, Italië

Wil je meer te weten komen over de verdedigingswerken in de stad? Breng dan een bezoek aan het kleinschalige museum Museo Storico Militare. Helaas is het museum enkel geopend tijdens de weekenden, dus mocht je hier in geïnteresseerd zijn, plan je bezoek dan goed. Ook wanneer het museum niet geopend is kun je op eigen houtje de omgeving van de stad ontdekken en een aantal bijzondere verdedigingswerken aanschouwen.

De leukste dag om een bezoek te brengen aan de stad is de maandag. Maandag is namelijk marktdag en dat betekent dat alle inwoners zich verzamelen op het centrale plein.

Heb jij nog aanvullende tips voor een bezoek aan Palmanova?