Ferrara

Ferrara: De heerlijke stad in Emilia Romagna, Italië

Geüpdatet op

De regio Emilia Romagna in Italië is bekend vanwege de Adriatische kust en steden als Bologna en Rimini, maar beschikt over nog veel meer mooie plekjes. En één van die mooie, fijne plekjes is de stad Ferrara. Ferrara is een belangrijke studentenstad in de regio en hoewel de stad lekker compact is, is het zeker leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Italië. Hieronder hebben we een aantal van de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Ferrara op een rij gezet.

Hoewel Ferrara echt niet één van de mooiste bestemmingen in Italië is, is het toch een leuke bestemming om mee te pikken tijdens je vakantie aan de Adriatische kust of je roadtrip door noord-Italië.

Fietsen in Ferrara: Dé fietsstad van Italië

Vraag me niet hoe het precies kan, maar Ferrara wordt vaak genoemd als dé fietsstad van Italië. En wanneer je door de stad dwaalt zul je meteen zien waar dit vandaan komt. De ene na de andere Italiaan fietst voorbij op zijn echt stadsfiets. Een heel bijzonder beeld tijdens een vakantie in Italië, want je zult het niet op veel andere plekken tegenkomen. Maar doordat Ferrara bekend staat als dé fietsstad van Italië is fietsen natuurlijk dé manier om de stad te ontdekken. Ook voor toeristen. Een fiets kun je voor nog geen tien euro huren bij één van de vele kantoortjes die je gegarandeerd tegenkomt (aan Piazza Repubblica bijvoorbeeld).

Fietsstad van italië

Castello Estense

Eén van de belangrijkste en populairste bezienswaardigheden in Ferrara is zonder twijfel het enorme Castello Estense. Het enorme gebouw werd aan het einde van de veertiende eeuw gebouwd als burcht en later omgetoverd tot paleis. Castello Estense is vandaag de dag een museum dat voor €12 per persoon te bezoeken is (kinderen tot 12 jaar gratis).

Castello Estense
Castello Estense

De kathedraal van Ferrara

Een ander belangrijk en prachtig bouwwerk in Ferrara is de imposante kathedraal. De kathedraal is gebouwd aan één van de mooiste pleinen van de stad, Piazza Trento e Trieste en is naast Castello Estense dé blikvanger van de stad.

Kathedraal van Ferrara

Al Brindisi: Wijn drinken in de oudste wijnbar van de stad

Veel kroegen, winkels, restaurants en andere plekken krijgen tegenwoordig de stempel ‘de oudste van’ en dus durf ik dit soort dingen nooit met zekerheid te zeggen. Maar in Ferrara schijn je wijn te kunnen drinken bij de oudste wijnbar van Italië. Al hou ik het voor de zekerheid op wijn drinken in de oudste wijnbar van Ferrara. De knusse, typische bar Al Brindisi schijnt rond het jaar 1435 al razendpopulair te zijn geweest en is nog steeds een populaire plek om samen te komen voor de lokale bevolking. Een kijkje nemen kan dus zeker geen kwaad!

Al Brindisi Ferrara

De stadsmuren van Ferrara

Ferrara wordt voor een groot gedeelte nog steeds omsloten door een oude stadsmuur met bastions. Dus ben je in Ferrara, maak dan een fijne wandeling over de stadsmuur en meng je tussen de locals.

Ferrara

Via delle Volte: De mooiste straat in de stad

Ben je op zoek naar één van de mooiste straten van Ferrara dan moet je zeker een kijkje nemen in de straat Via delle Volte. Via delle Volte was tijdens de Middeleeuwen een belangrijke straat voor de handel, maar is tegenwoordig de rust zelve. Wat de straat dan zo bijzonder maakt? De vele passages die bouwwerken aan de ene kant van de straat met bouwwerken aan de andere kant van de straat verbinden zijn niet te missen en zorgen voor mooie plaatjes.

Slenter door de smalle, knusse steegjes en door prachtige poorten

De binnenstad van Ferrara staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Het centrum is compact, makkelijk lopend – of fietsend – te verkennen en bestaat uit een aaneenschakeling van gezellige, knusse pleintjes. Ga vooral op ontdekking en duik de kleinste, smalle steegjes in voor de mooiste plekjes van de stad.

Ferrara Italie
Ferrara Emilia Romagna

Zoek het strand op aan de Adriatische kust

Ferrara ligt op zo’n 45 minuten rijden afstand van de Adriatische kust, dus heb je genoeg tijd dan raad ik je zeker aan om een frisse duik te nemen in de zee. Bereid je trouwens voor op het feit dat de zee hier niet azuurblauw is, maar dat mag de pret niet drukken. Een middagje strand is altijd fijn toch? Wil je onderweg nog stoppen in een fijn stadje? Maak dan een stop in het prachtige, waterrijke Commachio. Dit stadje wordt ook wel ‘klein Venetië’ genoemd.

Aan de Adriatische kust ter hoogte van Ferrara zijn verschillende prachtige campings te vinden voor een vakantie aan de Adriatische kust. Zelf verbleven wij een half jaar op camping Vigna sul Mar, maar er is uiteraard meer keuze.

Commachio

Combineer Ferrara met een stedentrip Bologna

Ferrara ligt in de regio Emilia Romagna en is een fijne stad voor een dagje. Het is echter niet de meest boeiende stad in de regio. Ben je op zoek naar een nóg toffere stedentrip bestemming in deze regio in Italië? Breng dan een paar dagen door in de prachtige studentenstad Bologna. Wat een fijne stad is dat!

Op zoek naar meer informatie over Ferrara? Neem een kijkje op de website van de VVV van Ferrara.

Heb jij nog aanraders voor mooie bezienswaardigheden in Ferrara?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: