San Marino bezienswaardigheden

San Marino bezienswaardigheden: Dé dagtrip vanuit Italië

San Marino is één van de kleinste landen ter wereld. Deze dwergstaat wordt aan alle kanten omringd door Italië. De republiek San Marino is klein, maar is zeker erg bijzonder. Je kunt uiteraard kiezen voor een verblijf in San Marino, maar deze dwergstaat is ook heel gemakkelijk te bezoeken als een dagtrip vanuit verschillende bestemmingen in Italië, zoals Rimini of Bologna. De belangrijkste San Marino bezienswaardigheden liggen allemaal in de hoofdstad van het land, San Marino Città. Deze bezienswaardigheden zijn in één dag prima te bewonderen. 

Met name in het hoogseizoen is San Marino een geliefde bestemming voor toeristen die in Italië op vakantie zijn. Wij raden je dan ook aan om vroeg op de dag in San Marino aan te komen. Zelf waren wij hier rond elf uur in de ochtend en wij merkten dat het vanaf een uur of één echt druk begon te worden. De belangrijkste bezienswaardigheden in San Marino zijn allemaal gemakkelijk te voet te verkennen. Wil je wat meer tijd uittrekken om San Marino te ontdekken, dan kun je er uiteraard voor kiezen om te overnachten in San Marino. Hier kun je alle accommodaties in San Marino met elkaar vergelijken.

Op de kaart hieronder vind je de belangrijkste San Marino bezienswaardigheden zo nauwkeurig mogelijk terug.

#1. San Marino Città

San Marino Città is de hoofdstad van San Marino en is gebouwd binnen hoge vestingsmuren van een enorm kasteel met drie belangrijke torens. Dit kasteel en haar torens kun je van veraf al zien wanneer je richting San Marino rijdt. Dit is dan ook niet voor niets de blikvanger van de stad en de rest van het land. De meeste toeristen die naar San Marino reizen richten zich op de hoofdstad. Daar is dit artikel dan ook op gebaseerd.

San Marino bezienswaardigheden

#2. Belastingvrij shoppen

Wie wil shoppen is in San Marino aan het goede adres. In deze dwergstaat kun je namelijk belastingvrij shoppen. Met name alcohol en sigaretten zijn een stuk goedkoper dan in buurland Italië. Door de vele tax-free winkels doet San Marino wat toeristisch aan. Deze drukte kun je echter gemakkelijk ontlopen.

Belastingvrij shoppen Italië

#3. De drie torens van San Marino Città

De hoofdstad van San Marino, San Marino Città, oftewel San Marino stad is al een attractie op zich. Het ommuurde stadscentrum kom je binnen vanaf één van de toegangspoorten. De belangrijkste bezienswaardigheid in San Marino Città zijn de drie torens van San Marino – de Guaita, de Cesta en de Montale – welke je al van veraf kunt spotten. De torens zijn gebouwd op de drie toppen van de berg Monte Titano op een hoogte van 749 meter.

De Guaita en de Cesta zijn te bezoeken. De entreeprijs voor de torens bedraagt €4,50 per toren per persoon. Vanaf de torens heb je een fantastisch uitzicht over San Marino en de omgeving. Ook kun je in de verte Rimini in de zee zien liggen. Wil je beide torens bezoeken en/of andere musea in San Marino dan raad ik je aan een zogenoemde Two Museum Pass (€6,50) of een Combined Museum Pass (€10,50) aan te schaffen.

de Guaita, de Cesta en de Montale

#4. Een stempel van San Marino in je paspoort

San Marino is een onafhankelijk land met zelfs een eigen stempel. Voor vijf euro kun je bij het toeristenbureau in de stad een visum en stempel in je paspoort laten zetten. Het lijkt misschien prijzig, maar is zeker een tof souvenir. Perfect voor iedereen die stempels spaart!

#5. Bewonder de prachtige uitzichten

Vanaf het ommuurde centrum van San Marino Città heb je op verschillende plekken fantastische uitzichten over de rest van het land en buurland Itailë.

San Marino bezienswaardigheden
San Marino bezienswaardigheden

#6. De vele standbeelden in San Marino Città

Waar je ook loopt in San Marino stad, het zal meteen opvallen dat overal opvallende standbeelden geplaatst zijn. Veelal van blote vrouwen.

San Marino bezienswaardigheden

#7. De Basilica di San Marino

De belangrijkste kerk van San Marino is de Basilica di San Marino welke wanneer er geen dienst gaande is gratis te bezoeken is.

De Basilica di San Marino

#8. Museo della Tortura: Het martelmuseum

In San Marino Città zijn een aantal musea te bezoeken. Eén van deze musea is het Museo della Tortura, oftewel het martelmuseum. In het museum zijn verschillende marteltuigen te bekijken. Hieruit blijkt maar weer dat de bevolking best wat op zijn kerfstok heeft gehad tijdens de Middeleeuwen. Wanneer je een kortingskaart aanschaft voor de musea in San Marino bedraagt de entreeprijs voor het martelmuseum vier euro. Zonder deze kortingskaart bedraagt de entree acht euro per persoon.

#9. San Marino bewonderen vanuit de kabelbaan

Wie iets meer van San Marino wil zien dan het ommuurde stadscentrum van San Marino Città kan de kabelbaan nemen naar het lager gelegen Borgo Maggiore. Een retourtje in de kabelbaan kost €4,50 per persoon. Hier vind je meer informatie over de San Marino Cable Car.

San Marino bezienswaardigheden
San Marino bezienswaardigheden

#10. Piazza della Libertà: Het vrijheidsplein

Het Piazza della Libertà is het centrale punt van San Marino Città. Het plein is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van San Marino. Op het plein vind je het Statua della Libertà, oftewel het vrijheidsbeeld. Aan het plein is ook het stadhuis van de stad gebouwd, het Palazzo Pubblico. In dit indrukwekkende gebouw kun je de raadszaal bezoeken. De entreeprijs hiervoor bedraagt drie euro per persoon. Ook vindt voor het Palazzo Pubblico een wisseling van de wacht plaats. Tijdens de zomermaanden kun je dit ieder half uur aanschouwen.

Piazza della Libertà

Hoe bereik je San Marino?

Zoals eerder aangegeven is San Marino gemakkelijk te bereiken vanaf de steden Rimini en Bologna in Italië. San Marino wordt dan ook vaak omschreven als een klein land in Italië. Vanaf Rimini is het mogelijk een shuttle bus te nemen die je in ongeveer een half uur naar San Marino Città brengt. Deze rit kost tien euro voor een enkele reis. 

Parkeren in San Marino

Vanuit Bologna is het gemakkelijker om met de auto te komen. In het centrum van de stad zijn verschillende parkeermogelijkheden. Deze staan goed aangegeven, maar raken in het hoogseizoen snel vol. Bij aankomst in San Marino rijd je de berg helemaal omhoog tot je in het centrum aankomt. Wil je gratis parkeren, dan kan dit op een paar minuten lopen vanaf het centrum. Op de kaart hieronder hebben wij deze parkeergelegenheid aangegeven.

San Marino bezienswaardigheden
San Marino bezienswaardigheden

Wat zijn volgens jou de tofste San Marino bezienswaardigheden? Lijkt het jou tof om San Marino eens te bezoeken?

Meer Italië?

Chille slaapplekken in San Marino

Hostel San Marino
Hostel San Marino
Hotel La Grotta
Hotel La Grotta

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “San Marino bezienswaardigheden: Dé dagtrip vanuit Italië”

  1. Gej aklaster schreef:

    Hoi hoi, ik vind het altijd zo leuk om dit te lezen, we hadden het er laatst nog over dat bijna iedereen zin krijgt om te reizen door jullie verhalen zo leuk.

    Gr Peter en Geja

  2. Marcella schreef:

    Wij waren laatst in Monaco, ook zo’n mini-landje wat eigenlijk voornamelijk slechts 1 stad is. Het ligt daar echt tegen de Franse bergen aan. Heel apart! San Marino is ook zo’n bijzondere plek, en wil ik zeker nog eens bezoeken! Heb je een stempel aangeschaft?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.