koh samet thailand

Koh Samet: Het eiland-leven vlakbij Bangkok

Gepubliceerd op: 09-05-2017

Koh Samet is het eiland dat het dichtst bij Bangkok ligt en is daarom voornamelijk geliefd onder de lokale bevolking. En hoewel reizigers al snel denken aan paradijsjes als Koh Tao, Koh Phi Phi, Koh Samui en Koh Lanta, is ook dit eiland zeker een aanrader. 

Waarom moet je Koh Samet bezoeken?

Een eerste reis naar Azië en aankomen in wereldstad Bangkok kan nogal overweldigend zijn. Je kunt daarom meteen doorreizen naar Ayutthaya of Kanchanaburi of je kunt meteen doorreizen naar een heerlijk eiland. Koh Samet dus. Koh Samut heeft daarnaast nog eens haar eigen micro-klimaat waardoor je er het hele jaar prima kunt vertoeven. Zelfs tijdens het regenseizoen is het prima te doen. Al kun je tijdens onze zomermaanden ook op Koh Samet wel wat buien verwachten. Koh Samet is dus altijd een goed idee. Behalve tijdens Thaise nationale feestdagen! Alle Thai trekken er dan op uit en veel trekken naar hun favoriete eiland wat inderdaad Koh Samet is.

Hoe kom je op Koh Samet?

Hoewel Koh Samet het eiland is dat het dichtst bij Bangkok ligt zul je om het eiland te bereiken toch een paar uur onderweg zijn. Vanaf het Ekkemai busstation in Bangkok kun je een minibus nemen die je naar de pier in Ban Phe brengt. Deze rit duurt ongeveer drie tot vier uur en kost 200 baht per persoon. Wanneer je in Ban Phe aankomt kun je kiezen tussen een ferry die je naar het eiland brengt of een speedboat. Uiteraard is een speedboat duurder, maar deze kan je wel direct bij het juiste strand afzetten. De ferry vaart na 18.00 niet meer, dus ook als je laat aankomt heb je de pech dat je iets meer zult moeten betalen.

Aankomst op Koh Samet

Wanneer je de ferry  neemt naar Koh Samet wordt je afgezet bij de pier. Hier staan taxi’s klaar om alle toeristen af te zetten bij het juiste strand. Een taxi delen met andere reizigers zorgt er uiteraard voor dat je minder hoeft te betalen. Heb je vooraf geen accommodatie geboekt? Ao Lung Dam is het backpackers strand en hier kun je altijd een fijn plekje vinden.

koh samet thailand

Eén groot nationaal park

Pardon? Jazeker. Zodra je aankomt op Koh Samet dien je 200 baht per persoon te betalen ter behoud van het national park. Nou is betalen voor het behoud van prachtige natuur niet zo erg, maar helaas straalt Koh Samet dit niet meteen uit, maar gun jezelf vooral de tijd om de mooie plekjes te ontdekken! Wij kwamen in 2013 aan met de speedboat (we waren te laat voor de ferry) en betaalden geen entree.

koh samet thailand

De mooiste stranden

Koh Samet is niet heel groot (ongeveer 13 km²), maar beschikt over een aantal fijne zandstranden. De leukste stranden om te bezoeken zijn Ao Karang, Ao Prao, Ao Wai en het backpackers strand Ao Lung Dam. Wanneer je komt voor gezelligheid en feestjes zijn de stranden in het noorden ideaal voor jou. Hier vind je tientallen restaurants en barretjes. Het zuiden van het eiland is over het algemeen rustiger en hier vind je meer resorts. Het drukste strand? Haad Sai Kaew. Hier moet je dus naartoe als je graag veel toeristen om je heen hebt 😉 Ook is hier het meeste vertier in de avonduren. Denk aan vuurdansers op het strand en gezellige feestjes.

koh samet thailand

koh samet thailand

koh samet thailand

Wat te doen op Koh Samet

Heb je geen zin om iedere dag op het strand te liggen en wil je ook wat ondernemen? Koh Samet is niet groot en daardoor kun je het hele eiland overlopen in één dag. Zo liepen wij in een dag van noord naar zuid en weer terug. Met een aantal stops onderweg deden we hier ongeveer acht uur over. Daarnaast kun je uiteraard rondom het eiland prima snorkelen en kun je te voet of per scooter – die je huurt voor ongeveer 400 baht per dag – de verlaten plekjes op het eiland ontdekken.

koh samet thailand

Had jij al eens van Koh Samet gehoord? Wat is jouw favoriete Thaise eiland?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.