Vanlife- en camper tips

10x handige vanlife- en camper tips tips voor beginnende vanlifers

Geüpdatet op

Of je er nou voor kiest om jezelf een ‘camperaar’ of een ‘vanlifer’ te noemen, iedere beginnende avonturier zal op zoek gaan naar de handigste vanilfe- en camper tips tips. Want wat zijn nou belangrijke dingen om echt rekening mee te houden bij het voorbereiden van je eerste camperreis? In dit artikel delen we na meerdere maanden fulltime reizen in onze zelfbouwcamper onze beste vanlife- en camper tips die beginnende vanlifers op weg helpen.

Download handige vanlife apps op je telefoon

Wanneer je voor langer tijd gaat reizen in je zelfbouwbus of camper zal een hoop tijd gaan zitten in het zoeken naar en vinden van de perfecte slaapplekken. Vanlife staat namelijk voor de ultieme vrijheid en daar hoort slapen op de meest magische plekjes stiekem toch wel echt bij. En gelukkig hoef je niet helemaal zelf op zoek te gaan naar deze unieke overnachtingsplekken. Ik raad je aan om voor je start aan je avontuur een aantal handige vanlife apps op je telefoon te installeren. Met de hulp van deze apps waar andere vanlifers en camperaars hun tips delen kom je gegarandeerd op de mooiste plekken.

Handige apps die wij altijd gebruiken zijn Park4Night (favoriet), Campercontact en Campy. Al deze apps kun je gratis gebruiken, maar toch heb je met een bepaald account net iets meer opties en keuzes. Wij hebben er daarom voor gekozen om voor Park4Night een betaald account af te sluiten en dat is het zeker waard.

Kleingeld bij je hebben is altijd handig

Tegenwoordig wordt bijna alles gepind, maar houd er rekening mee dat dit in het buitenland wel eens anders kan werken. Ik raad je aan om altijd minimaal een paar euro – of de lokale munteenheid – bij je te hebben. Voor veel faciliteiten, zoals water vullen, stroom gebruiken en je toilet legen moet namelijk op veel plekken contant betaald worden.

Houd er rekening mee dat afstanden altijd langer zijn dan je denkt

Tijdens je vanlife avontuur gaat alles om de reis en niet om de bestemming. Toch? Dit betekent dat je heel wat kilometers zult gaan maken. In wat voor camper je ook reist, houd er rekening mee dat je bijna altijd langer over een rit doet dan je vooraf denkt of dat je navigatie je aangeeft. Je wilt onderweg natuurlijk stoppen op de meest magische plekjes en deze voor altijd vastleggen en lunchen op die ene bijzondere bergtop kun je ook niet laten schieten. Houd er daarom altijd rekening mee dat de afstanden langer zullen zijn dan je denkt. Dan valt het altijd mee.

Bekijk goed qua bestemming wat de regels qua wildkamperen zijn

Er vanuit gaande dat je met je bus of camper lekker zoveel mogelijk in de wilde natuur wilt gaan overnachten is het belangrijk om je in te lezen in de bestemming die je gaat bezoeken. De regels qua wildkamperen in Europa verschillen na gigantisch per land. Zo zijn er landen waar wildkamperen ten strengste verboden is, zijn er landen waar niet of nauwelijks regels zijn én zijn er – gelukkig – ook landen waar wildkamperen is toegestaan.

Hoewel de lijst met landen waar wildkamperen is toegestaan helaas het korts is, betekent dit niet dat je in de andere landen per se op een dure camping moet staan. Zo komen we weer terug op onze eerste vanlife tip, download handige apps op je telefoon. Hier vind je namelijk niet alleen wildkampeerplekken, maar ook officiële camperplaatsen, plekken waar je kunt kamperen bij de boer en echte campings.

Wildkamperen in Griekenland
Camper tips: Lees je in over wildkamperen

Lees je in over de verkeersregels op je bestemming(en)

Net als dat de regels qua wildkamperen in Europe overal verschillen, hanteert ook ieder land zijn eigen verkeersregels. Wil je niet voor verrassingen komen te staan en achteraf geen boeten moeten betalen dan raad ik je aan om je in te lezen in deze verkeersregels. Zo moet je in bepaalde landen bijvoorbeeld andere dingen verplicht bij je hebben in de camper dan in andere landen. Ook moet je in sommige landen verplicht een tolvignet aanschaffen als je over de snelwegen wilt rijden. En moet je in sommige landen zelfs een milieusticker aanschaffen om toegang te kunnen krijgen tot bepaalde steden. Niet het leukste om uit te zoeken, maar wel heel belanrijk!

Extra tip voor roadtrippen door de Balkan: Reis je met de camper door de Balkan? Lees dan ons artikel waarin we je per land alles vertellen over bijzondere verkeersregels. Ook vertellen we welke items je verplicht bij je moet hebben.

Zorg dat je niet te zwaar beladen bent

Voordat je je bus om gaat bouwen tot camper of een camper koopt is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel je camper beladen mag wegen. De meeste campers mogen tot 3500 kilo, maar er zijn ook bussen die niet zwaarder mogen zijn dan bijvoorbeeld 3200 kilo (of nog minder). Ben je te zwaar beladen dan loop je namelijk de kans op forse boeten én bovendien is dit niet veilig. Het is dus belangrijk om bij het inpakken van de camper rekening te houden met hoeveel marge je nog hebt qua gewicht.

Zorg dat je altijd de juiste documenten bij je hebt

Het klinkt misschien als overbodige camper tips, maar net als tijdens een autovakantie is het tijdens je camperreis belangrijk om altijd de juiste benodigde documenten bij je te hebben. Denk aan:

  • Je rijbewijs en paspoort of identiteitskaart.
  • Kentekenbewijs.
  • Je groene kaart. Deze is in veel landen niet meer verplicht. Maar reis je bijvoorbeeld naar landen als Albanië dan moet je deze verplicht bij je hebben. Een groene kaart is een jaar geldig en krijg je ieder jaar opnieuw van je verzekering. Deze kun je zelf uitprinten. Dit hoeft niet per se op groen papier.
  • Eventuele tolvignetten en milieustickers.
Camper tips: Zorg voor de juiste documenten

Maak gebruik van de tips van locals én andere vanlifers

Tips over bestemmingen haal je natuurlijk het liefst van je favoriete reisblog of social media. Maar vergeet ook zeker niet een praatje aan te knopen met locals en andere vanlifers. De beste tips voor unieke, onontdekte plekjes vind je vaak via-via.

Water vullen en legen altijd doen wanneer het kan

Eén belangrijke vanlife- en camper tips die we met je willen delen is: Kun je ergens schoon water vullen en afvalwater legen, doe dit dan! Helaas is het ons vaak genoeg overkomen dat we dachten dat we nog wel even vooruit konden. Waarop we vervolgens ik weet niet hoe lang geen optie vonden om water te vullen. Super irritant en zonde van je tijd. Vullen en legen dus wanneer het kan! Dit scheelt je een hoop stress.

Extra tip: Dankzij ons watersysteem in de bus kunnen wij altijd en overal ons drinkwater vullen. Wij maken nameijk gebruik van twee filters waardoor we water altijd kunnen drinken. Dit heeft tijdens het bouwen wat geld gekost, maar dit geld hebben we er al lang weer uit. We hoeven namelijk nooit flessen drinkwater te kopen in de supermarkt. Niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Hier vind je alle informatie over het watersysteem dat wij hebben ingebouwd.

De belangrijkste tip: GENIET van de vrijheid!

Last but not least willen we één van de belangrijkste camper tips met je delen: GENIET VOLOP! Reizen met een camper en het vanlife leven betekent wat ons betreft de ultieme vrijheid. Dus ga ervoor, geniet en ontdek.