Voor welke landen heb je een tolvignet nodig
Roadtrip

Tolvignet: Voor deze Europese landen is het verplicht

Bij het voorbereiden van je roadtrip door Europa komt standaard wat voorbereiding kijken. Zo moet je nadenken over of je een milieusticker moet aanschaffen, je route bepalen en zorgen dat je auto aan alle veiligheidseisen voldoet. Maar vergeet je ook niet in te lezen over tolvignetten. Voor een aantal Europese landen is het aanschaffen van een tolvignet verplicht tijdens je autovakantie. Voor welke landen je een tolvignet moet kopen lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Tolvignet: Voor deze Europese landen is het verplicht
  1. Wat is een tolvignet?
  2. Tolvignet voor Oostenrijk
  3. Zwitserland
  4. Slovenië
  5. Tsjechië en Bulgarije
  6. E-vignet voor Hongarije, Roemenië en Slowakijke

Wat is een tolvignet?

Een tolvignet is niets meer of minder dan een sticker die je op de voorruit van je auto plakt. Aan de hand van deze sticker is zichtbaar dat er voor het voertuig wegenbelasting is betaald. Waar wij in Nederland allemaal netjes ieder kwartaal wegenbelasting betalen, is dit in andere landen helemaal niet zo gewoon. Om toch geld te ontvangen voor bijvoorbeeld het onderhouden van wegen werken landen als Kroatië, Spanje en Frankrijk met tolwegen. Weer andere landen werken met tolvignetten. In principe is het dus een soort van belasting dat je betaalt om gebruik te mogen maken van de wegen. Voor welke Europese landen je een tolvignet nodig hebt lees je hieronder.

Vaak zijn tolvignetten – of wegenvignetten – alleen verplicht zodra je gebruik maakt van de snelwegen. Wij kiezen er vaak voor om tijdens een roadtrip bewust de snelwegen te vermijden en hoeven dan dus geen vignet aan te schaffen, maar helaas moet je soms wel de snelweg meepakken.

Tolvignet voor Oostenrijk

Oostenrijk is één van de landen waar een tolvignet verplicht is op de snelwegen. Een zogenaamd Autobahnvignet kun je aanschaffen bij de grensovergang of in het land zelf bij benzinestations. Bij het aanschaffen van een tolvignet voor Oostenrijk kun je kiezen uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen, twee maanden of één jaar. De kosten hiervoor bedragen €12,35, €30,35 en €94,05.

Zwitserland

Net als voor Oostenrijk is ook in Zwitserland een Autobahnvignet verplicht op de snelwegen. Voor Zwitserland kun je echter niet kiezen tussen verschillende vignetten en betaal je standaard €40,95. Een vignet voor Zwitserland is standaard één jaar geldig. Het vignet voor Zwitserland kun je aanschaffen bij tankstations, tolstations, supermarkten, kiosken en grote tankstations in buurlanden. Ook wanneer je enkel door Zwitserland reist om je eindbestemming te bereiken in een ander land is een tolvignet verplicht.

Slovenië

Ook op de snelwegen in Slovenië is een tolvignet verplicht. Een vignet voor Slovenië is verkrijgbaar bij tolstations, tankstations, supermarkten en kiosken in het land zelf en bij grensovergangen en grote tankstations in buurlanden. Bij het aanschaffen van een tolvignet voor Slovenië kun je kiezen voor een geldigheid van een week, een maand, een half jaar of een jaar. De prijzen variëren tussen de €15 en €110. Het tolvignet voor Slovenië is geldig op alle snelwegen met uitzondering van de Karawankentunnel naar Oostenrijk. Om deze door te gaan betaal je nog eens €7,50 extra. Maak jij een roadtrip door Slovenië, schaf dan voor de zekerheid een vignet aan.

Tolvignet Slovenië
Slovenië

Tsjechië en Bulgarije

Voor de landen Tsjechië en Bulgarije is een tolvignet aanschaffen verplicht. Voor Bulgarije is het zelfs zo dat een vignet verplicht is voor het gehele wegennet. Een tolvignet voor Tsjechië en Bulgarije is niet online verkrijgbaar. Net als in Slovenië kun je een tolvignet aanschaffen bij een supermarkt de grensovergang, supermarkten en tolstations.

E-vignet voor Hongarije, Roemenië en Slowakijke

Ook voor een autovakantie door de landen Hongarije, Roemenië en Slowakije is een tolvignet verplicht. Deze kun je echter online aanschaffen en is een stuk gemakkelijker te regelen. Een e-vignet voor Hongarije, Roemenië of Slowakije is enkel online verkrijgbaar.

Voor Hongarije en Slowakije kun je kiezen uit een e-vignet met een geldigheid van tien dagen, één maand of één jaar. Het tolvignet voor Roemenië heeft een geldigheid van zeven dagen, dertig dagen of negentig dagen.

Veel mensen vragen zich af of een vignet voor Duitsland verplicht is. Voor Duitsland hoef je geen tolvignet aan te schaffen. Voor veel steden is wel een Duitse Milieusticker verplicht.

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.