Voor welke landen heb je een tolvignet nodig

Tolvignet: Voor deze Europese landen is het verplicht

Geüpdatet op

Bij het voorbereiden van je roadtrip door Europa komt standaard wat voorbereiding kijken. Zo moet je nadenken over of je een milieusticker moet aanschaffen, je route bepalen en zorgen dat je auto aan alle veiligheidseisen voldoet. Maar vergeet je ook niet in te lezen over tolvignetten. Voor een aantal Europese landen is het aanschaffen van een tolvignet verplicht tijdens je autovakantie. Voor welke landen je een tolvignet moet kopen lees je in dit artikel.

Wat is een tolvignet?

Een tolvignet is niets meer of minder dan een sticker die je op de voorruit van je auto plakt. Aan de hand van deze sticker is zichtbaar dat er voor het voertuig wegenbelasting is betaald. Waar wij in Nederland allemaal netjes ieder kwartaal wegenbelasting betalen, is dit in andere landen helemaal niet zo gewoon. Om toch geld te ontvangen voor bijvoorbeeld het onderhouden van wegen werken landen als Kroatië, Spanje en Frankrijk met tolwegen. Weer andere landen werken met tolvignetten. In principe is het dus een soort van belasting dat je betaalt om gebruik te mogen maken van de wegen. Je vignet voor Europa kun je online aanschaffen, zodat je zonder zorgen aan je autovakantie kunt starten. Voor welke Europese landen je een tolvignet nodig hebt lees je hieronder.

Vaak zijn tolvignetten – of wegenvignetten – alleen verplicht zodra je gebruik maakt van de snelwegen. Wij kiezen er vaak voor om tijdens een roadtrip bewust de snelwegen te vermijden en hoeven dan dus geen vignet aan te schaffen, maar helaas moet je soms wel de snelweg meepakken.

Voor een aantal bestemmingen is het ook handig om voor je autovakantie een milieusticker aan te vragen. Meer info daarover lees je hier.

Tolvignet voor Oostenrijk

Oostenrijk is één van de landen waar een tolvignet verplicht is op de snelwegen. Een zogenaamd Autobahnvignet kun je aanschaffen bij de grensovergang of in het land zelf bij benzinestations. Bij het aanschaffen van een tolvignet voor Oostenrijk kun je kiezen uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen, twee maanden of één jaar. De kosten hiervoor bedragen €12,35, €30,35 en €94,05.

Zwitserland

Net als voor Oostenrijk is ook in Zwitserland een Autobahnvignet verplicht op de snelwegen. Voor Zwitserland kun je echter niet kiezen tussen verschillende vignetten en betaal je standaard €40,95. Een vignet voor Zwitserland is standaard één kalenderjaar geldig. Dit betekent dat je vignet de rest van het jaar geldig is. Het vignet voor Zwitserland kun je aanschaffen bij tankstations, tolstations, supermarkten, kiosken en grote tankstations in buurlanden.

Slovenië

Ook op de snelwegen in Slovenië is een tolvignet verplicht. Een vignet voor Slovenië is sinds 1 februari 2022 niet meer te verkrijgen bij postkantoren of benzinestations, maar enkel online. Een e-vignet voor Slovenië vraag je aan via deze website. Het tolvignet voor Slovenië is geldig op alle snelwegen met uitzondering van de Karawankentunnel naar Oostenrijk. Om deze door te gaan betaal je nog eens €7,50 extra. Maak jij een roadtrip door Slovenië, schaf dan voor de zekerheid een vignet aan.

Tolvignet Slovenië
Slovenië

Tolvignet Tsjechië

Ook voor Tsjechië moet je vooraf een tolvignet aanvragen. Dit kan online via deze link. Je kunt kiezen voor een vignet voor 10 dagen (310 czk), 30 dagen (440 czk) of een jaar (1500 czk). Het tolvignet voor Tsjechië is elektronisch en hoeft niet uitgeprint te worden.

E-vignet voor Hongarije, Roemenië en Slowakijke

Ook voor een autovakantie door de landen Roemenië en Slowakije is een tolvignet verplicht. Deze kun je echter online aanschaffen en is een stuk gemakkelijker te regelen. Een e-vignet voor Roemenië of Slowakije is enkel online verkrijgbaar. Een tolvignet voor Hongarije kun je ook online aanvragen, maar deze is ook nog te koop bij benzinestations in het land zelf en vlakbij de grens in de buurlanden.

Voor Hongarije en Slowakije kun je kiezen uit een e-vignet met een geldigheid van tien dagen, één maand of één jaar. Het tolvignet voor Roemenië heeft een geldigheid van zeven dagen, dertig dagen of negentig dagen.