Reizen met de camper in Roemenië - staat van de wegen

Reizen met de camper door Roemenië: Tips, regels & handige info

Geüpdatet op

Als je aan het nadenken bent over een volgende bestemming voor een avontuurlijke camperreis dan is Roemenië waarschijnlijk niet de eerste bestemming die in je opkomt. Toch is het land geweldig voor je volgende avontuur. De lokale bevolking is onwijs gastvrij, het land bestaat uit bloedmooie natuurgebieden, je kunt er beren en andere wildlife spotten, de kleurrijke steden en dorpen zijn prachtig en bovendien is reizen met een camper door Roemenië ook nog eens hartstikke betaalbaar. De ideale bestemming dus. In dit artikel vertellen we je alles over onze ervaringen met betrekking tot reizen met de camper door Roemenië en delen we handige tips.

Wildkamperen in Roemenië

Op de vraag of wildkamperen in Roemenië is toegestaan kunnen we helaas niet een eenzijdig antwoord geven. Over dit onderwerp is zoveel tegenstrijdige informatie te vinden. De ene website of camperaar geeft aan dat wildkamperen in Roemenië officieel is toegestaan, de ander vertelt dat het wordt gedoogd en volgens weer andere informatiebronnen is wildkamperen in Roemenië verboden. Wij durven dus helaas geen overduidelijk antwoord te geven. Wel kunnen we je vertellen dat wij in Roemenië vrijwel alleen wild hebben gekampeerd in de natuur en op parkeerplaatsen in populairdere steden. Ook op plekken waar de politie regelmatig voorbij reed en waar we zonder problemen konden overnachten.

Wat in ieder geval belangrijk is om rekening mee te houden bij het wildkamperen in Roemenië is dat je je overnachtingsplek altijd netter achter laat dan dat je ‘m hebt gevonden. Het is belangrijk om geen rommel te laten slingeren en de lokale bevolking niet tot last te zijn. Daarnaast kan ik met zekerheid aangeven dat het niet is toegestaan om te wildkamperen in natuurgebieden zoals de Donaudelta en op een aantal plekken waar veel wilde beren voorkomen. Roemenië is namelijk het land waar de meeste wilde, bruine beren van Europa leven. Volg je deze regels op dan kun je met een gerust hart geweldig overnachten in Roemenië.

Wildkamperen in Roemenië
Wilde beren in Roemenië
Parkeren en slapen op parkeerterrein in Timisoara

Camperplaatsen en campings

Wil je het zekere voor het onzekere nemen tijdens je camperreis door Roemenië en liever niet wildkamperen dan is de keuze aan campings en camperplaatsen helaas niet reuze. In totaal zijn er ongeveer 100 campings in Roemenië. Deze campings kun je vinden en boeken via de ANWB. Vanlife in Roemenië is nog niet heel populair en dat is ook een reden dat wildkamperen wordt gedoogd of toegestaan. Toch zijn er een aantal bestemmingen waar je prima terecht kunt op een camping of betaalde camperplaats. Voor je reis met de camper door Roemenië raad ik je aan om de app Park4Night op je telefoon te installeren. Via deze app kun je de fijnste plekken in het land vinden en reviews lezen van andere vanlifers en camperaars.

Kamperen in Roemenië

Staat van de wegen

Tijdens je camperreis door Roemenië zul je merken dat de staat van de wegen in Roemenië helaas vaak te wensen over laat. Hoewel steeds meer zand- en gravelwegen geasfalteerd worden laten voornamelijk de secundaire wegen vaak te wensen over. Bovendien zul je tijdens je roadtrip veel door de bergen rijden en dat betekent veel smalle bochten. Houd er daarom ook rekening mee dat je over het algemeen niet vaak harder dan tachtig kilometer per uur zult kunnen rijden. Tijdens het reizen met de camper door Roemenië is het sowieso belangrijk om alert te zijn. De lokale bevolking verplaatst zich op veel plekken nog met paard en wegen die ook op de openbare wegen rijden. Daarnaast hebben we gemerkt dat Roemenen nogal van inhalen houden. Ook op plekken waarvan wij denken dat het onmogelijk is.

Leestip: Lees onze tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Transsylvanië in Roemenië.

De staat van de wegen in Roemenië
Reizen met de camper in Roemenië - staat van de wegen
Camperreis Roemenië

Tolwegen

Om een roadtrip door Roemenië te kunnen dien je te beschikken over een geldig tolvignet. Dit geldt zowel voor auto’s als voor campers. Het tolvignet voor Roemenië is verkrijgbaar bij postkantoren, grenskantoren en tankstations. Maar het handigst is je tolvignet online aanvragen. Dit kan via deze website. Je kunt hierbij kiezen voor een tolvignet met een geldigheid van zeven dagen, dertig dagen, negentig dagen of een jaar. Je tolvignet is in het gehele land geldig met uitzondering van een aantal bruggen over de Donau.

Belangrijke verkeersregels in Roemenië

Hoewel het tijdens het reizen met de camper door Roemenië zal lijken alsof het land weinig verkeersregels kent zijn er toch een aantal verkeersregels in Roemenië die belangrijk zijn om te onthouden.

  • Er geldt een compleet alcoholverbod tijdens het autorijden in Roemenië.
  • Het is verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbandtrommel en brandblusser in je auto of camper te hebben.
  • Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van vier millimeter verplicht.
  • Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voorin zitten.
Bergroute in Roemenië

De ideale camperroute door Roemenië

Hopelijk ben je goed geïnformeerd over hoe reizen met de camper door Roemenië zal zijn en kun je veilig en met veel plezier op pad. Ben je nog op zoek naar een ideale camperroute door Roemenië? Wij kwamen het land binnen vanuit Hongarije en maakten een toffe rondreis door het land. Onze route door Roemenië zag er als volgt uit: TimisoaraSibiuTransfăgărășanSighisoara – Viscri – Bucegi Natural Park – BrasovBoekarest. Vanuit Boekarest reisden wij verder naar buurland Bulgarije. Hier vind je meer informatie voor een ideale rondreis route door Roemenië.

Camper huren voor een camperreis door Roemenië

Beschik je zelf helaas niet over een camper, maar wil je wel graag een mooie reis met de camper door Roemenië maken? Bekijk dan eens het aanbod qua huurcampers via Goboony. Dit platform beschikt over een groot aanbod aan camper die je rechtstreeks van particulieren huurt.