Wat is er te doen in Alkmaar?

Gepubliceerd op: 22-11-2014

Vorige week moest ik een aantal dagen voor mijn werk naar Alkmaar. Ik was er nog nooit geweest dus pakte ik de kans om Alkmaar beter te leren kennen. Alkmaar kreeg in de dertiende eeuw stadsrechten, verleend door Willem II van Holland. Dat de stad oud is is goed te zien in het centrum. De binnenstad is erg mooi; schitterende gevels, grachten, smalle straatjes in overvloed. In het centrum ben ik bij een aantal willekeurige zaakjes geweest. Het is jammer dat ik maar één middagje had om de binnenstad te bekijken, want het is echt de moeite waard om hier minimaal een dag rond te sjokken. De foto’s zijn gemaakt met telefoons en tablets dus de kwaliteit ervan is niet optimaal..

wat is er te doen in alkmaar wat is er te doen in alkmaar

La Cubanita | Uiteten

De eerste avond hebben we met een aantal collega’s tapas gegeten bij La Cubanita. Ik ben gek op tapas dus dat vond ik een prima idee! Het was op een dinsdagavond, maar toch zat het stampvol. Ondanks de drukte hadden de serveersters de boel goed onder controle. We hoefden niet lang te wachten en alles ging goed.Bij ons in ieder geval.

wat is er te doen in alkmaar

De kaart is duidelijk ingedeeld in koude tapas, vleestapas, vistapas en groentetapas. Je geeft je keuze aan op speciale viltjes en in een paar minuten krijg je die ronde geserveerd. We betaalden 17,50 voor onbeperkt tapas exclusief drinken. Een aantal dagen in de week is deze aanbieding. in het weekend is het een paar euro duurder. Ik kan wel zeggen dat La Cubanita één van de beste tapasresaurants is waar ik in Nederland ben geweest. La Cubanita heeft in bijna veertig vestigingen in Nederland. Check hun site of er ook één bij jou in de buurt is.

Jubar | Kapper

Het weinige haar dat ik heb was weer eens toe aan een knipbeurt. Omdat ik de laatste dag op tijd vrij was had ik hier ruim de tijd voor. Omdat ik geen kappers kende in Alkmaar werd Google Maps geraadpleegd. Een hoop kappers in de binnenstad, maar ik ben natuurlijk opzoek naar een bijzondere kapper. Toen ik de foto’s van Jubar zag was mijn keuze wel gemaakt. Jubar zit in het schitterende oude centrum van Alkmaar, “De Oude Stad” genoemd.

wat is er te doen in alkmaar

Naast een kapsalon is het ook een kledingwinkel en een interieurwinkel… Min of meer.. Het ziet er in ieder geval gezellig uit! De kapsawinkel wordt gerund door een relax en vriendelijk echtpaar. De knipbeurt duurde niet lang en kostte daarom ook maar 15 euro. Haar is prima, dus ik was weer tevreden.

wat is er te doen in alkmaar

Een bezoek aan dit zaakje mag niet ontbreken aan je bezoek aan Alkmaar. Oja.. Het adres op Google Maps klopt niet meer want het zit een straat verderop: Hekelstraat 24.

wat is er te doen in alkmaar

Coffea Terra | Koffie

Een stukje verderop liep ik langs Coffea Terra. Op het bord voor het zaakje staat “Koffie branderij, always fresh coffee”. Van goede koffie hou ik dus dat was een snelle beslissing.

wat is er te doen in alkmaar

Ik nam plaats aan het het enige tafeltje aan het raam. Ik was op dat moment de enige klant dus dan kies je uiteraard de mooiste plek. Coffea Terra wordt gerund door Eva Priborska,  samen met haar dochter. Zij zijn zes maanden geleden naar Nederland gekomen omdat ze getrouwd is met een Nederlandse man. Het is altijd haar droom geweest aan koffie zaak te runnen om zo de koffiecultuur te verbeteren. Van jongs af aan heeft Eva met koffie te maken gehad omdat haar oma een koffie branderij runde in Tsjechië. Van daaruit is haar passie gegroeid. Ze wist dat het niet erg goed gesteld is met de koffiecultuur in Nederland, maar dat het zó erg was wist ze niet. Senseo en oploskoffie hebben, volgens haar, daar veel mee te maken. Iets waar ik me eerlijk gezegd ook schuldig aan maak. Wanneer je dus toe bent aan echt goede koffie, terwijl je in Alkmaar bent, breng dan zeker een bezoek aan Coffea Terra. Naast koffie op de menukaart kun je, onder andere, ook vers gebrande bonen kopen. Erg lekker!

wat is er te doen in alkmaar

wat is er te doen in alkmaar

Kropsla | Lunch

Ook in het oude centrum zit Kropsla. Een winkeltje met allerlei verse producten van groente en fruit. Naast losse groenten en fruit hebben ze sappen, smoothies, soep, verse kant-en-klaar maaltijden en nog veel meer. Ik had niet veel tijd meer dus ik nam een bakje warme spinaziesoep mee voor onderweg. Superlekker!

wat is er te doen in alkmaar

wat is er te doen in alkmaar

Kom je vaak in Alkmaar of woon je in Alkmaar en heb je aanvullingen op de tips? Laat ze weten!

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Erick | Travelaar.nl -

Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook.
Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Lees meer

6 reacties op “Wat is er te doen in Alkmaar?”

 1. Marjolein schreef:

  Leuke tips! Volgens mij ben ik er nog nooit geweest haha, maar het ziet er wel leuk uit!

 2. Kimber schreef:

  Leuk! Al is Alkmaar heeeeeel erg uit de richting voor mij ;). Was Kropsla niet een tijdje geleden bij een soort make-over programma? Komt me wel bekend voor namelijk. Wij hebben hier (Tilburg) ook een La Cubanita en ik vind het daar ook altijd lekker en gezellig (en druk!). Wie weet toch maar eens een keer richting Alkmaar dus 😉

 3. Marcella schreef:

  Oeh, bij Kropsla zou ik zo gaan eten, yum! Mijn familie komt uit Alkmaar en Castricum, dus ik kwam er als kind erg vaak. Intussen ben ik al lang niet in Alkmaar geweest en ik wil erg graag eens terug. Ik herinner het me als leuke stad, dus ik ben nieuwsgierig hoe ik dit als volwassene ervaar!

  • De soep was inderdaad erg lekker! Snel maar weer eens heen idd, want het ziet er nu veel leuker dan eerst als ik dat zo zie op de uitzending van BNN. De binnenstad vind ik echt ontzettend mooi. Nu je er een tijd niet geweest bent kijk je er vast weer met een frisse blik tegenaan:)

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.