Street art in Europa - Malaga

Gek op street art spotten? Dan wil je deze 12 Europese steden zeker bezoeken

Geüpdatet op

Ben jij net als wij gek op street art spotten en ben je bezig met het plannen van je volgende trip? Dan ben je vast benieuwd naar in welke steden je de tofste street art in Europa spot. Al jaren gaan wij op zoek naar de rauwe kantjes van Europese steden en gaan we op zoek naar de tofste kunst. In dit artikel delen we daarom onze 12 tips voor de tofste Europese steden om te bezoeken als je gek bent op street art spotten.

Valencia

Valencia wordt ook wel de street art hoofdstad van Spanje genoemd en dus starten we dit lijstje met toffe street art steden met het hippe en veelzijdige Valencia. Hoewel je in veel delen van de stad toffe street art kunt spotten is er één wijk in Valencia die je zeker moet bezoeken. De wijk El Carmen ligt in het historische centrum van de stad en is de plek waar de artistieke bevolking haar kunstwerken toont. Hier kun je de tofste en meest bijzondere street art in Valencia spotten en ondertussen genieten van een hapje en/of drankje in één van de hippe restaurants en barretjes.

Street art in Europa - Valencia
Street art Valencia

Brussel

Als je denkt aan hippe street art steden denk je misschien niet meteen aan Brussel. En eerlijk is eerlijk, Brussel heeft niet zulke hippe street art wijken als andere steden die genoemd worden in dit artikel. Toch verdiend de stad een plekje in dit artikel vanwege de toffe striproute van Brussel. Deze striproute is ontstaan in de jaren negentig en is een geweldig initiatief voor jong en oud. Tijdens je wandeling door de stad spot je de mooiste murals en schilderingen die alles te maken hebben met je favoriete stripfiguren. Via deze link vind je meer informatie over de striproute en kun je de gehele route volgen via je telefoon.

Stedentrip met de trein Brussel

Ljubljana

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië is als je het ons vraagt één van de tofste hoofdsteden van Europa. Het is een stad met twee gezichten. Aan de ene kant kun je het prachtige, historische centrum en het imposante kasteel van Ljubljana bezoeken. Terwijl je aan de andere kant plekken vindt die een tikkeltje rauw en alternatief zijn. Wil je street art spotten in Ljubljana dan moet je zeker een kijkje nemen in en rondom de straat Trubarjeva Cesta. Bovendien vind je hier de leukste vintage winkels en hippe barretjes. Maar ook bij de voormalige fietsenfabriek Tovarna ROG en in de kunstenaarswijk Meltekova kun je de mooiste plaatjes spotten. Hier lees je al onze tips voor een stedentrip Ljubljana.

Ljubljana bezienswaardigheden: Street Art

Boulogne-sur-Mer

Het is geen wereldstad, maar onlangs waren wij tijdens onze roadtrip langs de Opaalkust in het Franse stadje Boulogna-sur-Mer waar we versteld stonden van de geweldige street art. De laatste jaren is Boulogne dankzij het festival Street Art Parcours in 2016 omgetoverd tot één van de tofste street art steden in Europa.

Athene

Eén van onze favoriete steden voor Street art in Europa is de Griekse hoofdstad Athene. Je moet hier namelijk tijdens een wandeling door de stad altijd en overal je ogen open houden, want het barst van de geweldige kunstwerken. Maar waar je de allertofste street art in Athene kunt spotten is in de wijk Psirri of Psyri. Deze hippe wijk ligt op steenworpafstand van het drukke Monastriaki plein en heeft een alternatief sfeertje. Hier spot je toffe street art, plof je neer in hippe hipster barretjes en kun je ronddwalen door hippe boetiekjes. Een andere, veel minder bekende wijk in Athene, voor het spotten van street art is de wijk Gazi. Hier vind je geen toeristische restaurants en hotels, maar wel toffe kunstwerken.

Street art in Europa - Athene

Londen

Sowieso moet je al reisliefhebber Londen een keer bezocht hebben. Maar ook als je gek bent op street art in Europa spotten is de Engelse hoofdstad een echte aanrader. In de stad kun je verschillende kunstwerken van de wereldberoemde artist Banksy bewonderen, maar daarnaast zijn er ook een aantal wijken waar het barst van andere toffe street art. Wil je op zoek gaan naar de mooiste street art in Londen kun je het beste de wijken Shoreditch, Brixtion en Camden bezoeken.

Street art in Europa: Shoreditch Londen

Málaga

We hebben even getwijfeld over welke Spaanse steden we zouden noemen als de tofste street art steden in Europa, want de keuze is reuze. Toch is onze keuze gevallen op Málaga omdat we hier wel heel toffe street art spotten in de wijk Lagunillas. Deze wijk is één van de wat rauwere wijken van Málaga en wij konden hier met gemak een hele middag ronddwalen onze ogen uitkijkend. Een andere wijk die je zeker wilt bezoeken in het centrum van de stad is Soho. Ook hier kun je prachtige street art spotten.

Kunst in Malaga

Berlijn

Als er één Europese stad beschikt over over een rauw randje dan is het wel de Duitse hoofdstad Berlijn. Berlijn behoort namelijk tot de beste street art steden ter wereld. De meest bijzondere street art in Berlijn spot je voornamelijk in de wijk Kreuzberg en langs de anderhalve kilometer lange voormalige Berlijnse muur, de East-Side Gallery. Helaas is mijn bezoek aan Berlijn alweer veel te lang geleden (zo’n vijfien jaar) maar we gaan zeker eens terug om één van de fijnste street art steden van Europa te ontdekken. Hier kun je een drie uur durende street art tour door Berlijn boeken.

Boedapest

Een andere toffe stad voor het spotten van street art in Europa is de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Sowieso is Boedapest één van onze favoriete stedentrip bestemmingen, maar toen we de verrassende street art spotten waren we helemaal verkocht. Voor street art spotten in Boedapest moet je zijn in de Joodse wijk – Erzsébetváros. Zonder twijfel is dit onze favoriete wijk in de stad. Niet alleen vanwege de street art, maar ook vanwege de bruisende sfeer en de te gekke ruïn bars.

Extra tip: Wil je Boedapest en haar te gekke street art op een unieke manier spotten? Boek dan een fietstour door Boedapest. Met Bajabikes ontdek je de stad altijd met een Nederlands sprekende gids.

Kopenhagen

Liefhebbers van street art in Europa moeten ook zeker een bezoek brengen aan de Deense hoofdstad Kopenhagen. Want hoewel je in het historische centrum vooral andere bezienswaardigheden kunt bewonderen, kun je met name in de hippe wijk Nørrebro echt te gekke street art spotten. Nørrebro ligt in het noordoosten van de stad en is een echte upcoming wijk. Andere plekken die de moeite waard zijn voor street art in Kopenhagen spotten zijn bijvoorbeeld Vesterbro en het alternatieve Christiana.

Norrebro in Kopenhagen

Mostar

Wil je echt unieke street art in Europa spotten waar je stil van wordt, dan moet je een bezoek brengen aan Mostar. Deze stad ligt in het zuiden van Bosnië en Herzegovina en is met zonder meer één van de meest indrukwekkende steden waar wij ooit zijn geweest. Tijdens de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995 werd er namelijk geen enkele stad zoveel gebombardeerd als Mostar en dat zie je zelfs vandaag de dag nog overal in de dag terug. Maar dit is niet dé reden voor een bezoek aan de stad. Om de stad weer zoveel mogelijk op te knappen en aantrekkelijk te maken vind je namelijk over door de stad toffe street art kunstwerken. En het bijzondere aan de street art in Mostar is dat veel werken ook een bijzondere, indrukwekkende betekenis hebben. Lees alles over de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Mostar.

Street art in Europa - Mostar
Street art Mostar in Bosnië

Zagreb

Als laatste stad in dit lijstje met tofste steden met street art in Europa tippen we de Kroatische hoofdstad Zagreb. Net als veel andere steden in Oost-Europa heeft ook Zagreb een lekker rauw randje waar wij zo van houden. En dat zie je terug aan de street art die je er kunt spotten. Voor de mooiste street art in Zagreb moet je zeker een kijkje nemen in Zagreb’s Art Park en rondom Cultureel Centrum Medika.

Street art in Europa - Zagreb
Zagreb's Art Park