Klein Petra, Jordanië bezienswaardigheden

Jordanië bezienswaardigheden: Dit wil je zien en doen

Geüpdatet op

Na slechts een kleine 5 uur vliegen bevind je je meteen in een andere wereld: het magische Jordanië. Natuurlijk is Jordanië voornamelijk bekend om Petra. Maar Jordanië heeft naast Petra zoveel meer te bieden dat een reis naar Jordanië eigenlijk niet mag ontbreken op je bucketlist! In dit artikel delen we de belangrijkste Jordanië bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

Op de kaart hieronder kun je de Jordanië bezienswaardigheden die in dit artikel worden besproken terugvinden.

De eerste kennismaking met Jordanië: Amman

Wanneer je vliegt naar Jordanië zal je meestal landen op het vliegveld van Amman, de hoofdstad van Jordanië en de grootste stad van het land. Amman is gebouwd op een heuvelachtig landschap en voelt meteen Midden-Oosters aan. Ruim 90% van de Jordaniërs is islamitisch waardoor een bezoek aan de grootste moskee van Amman niet mag ontbreken. De koning Abdullah moskee is een prachtige moskee, in het centrum van Amman, welke eenvoudig te bezoeken is! De moskee kenmerkt zicht door de reusachtige blauwe koepel. De moskee biedt plaats aan 3000 gelovigen, maar bij goed weer wanneer de terrassen zijn geopend is er plaats voor 7000 gelovigen!

Amman heeft naast de moskee nog zoveel meer te bieden. Zo is de citadel zeker een bezoekje waard. De citadel ligt middenin het centrum en je vindt er opgravingen van het historische centrum van Amman. Doordat de citadel iets hoger is gelegen heb je een mooi uitzicht over het stadscentrum van Amman! Tevens is er in het centrum van Amman een Romeins theater, welke tegenwoordig nog steeds in gebruik is.

Moskee in Amman, Jordanië

De Romeinse stad Jerash

Jerash is een van de best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld. Je vindt er spectaculaire ruïnes van bijna het gehele oude stadscentrum. Bij binnenkomst loop je door de ontvangst poorten van de stad en loop je over het Romeinse plaveisel naar het ovale forum, welke wordt omringt door de Romeinse zuilen. Aansluitend loop je verder over de 800 meter lange weg begeleid door de romeinse zuilen aan weerszijde van de straat. Je waant je je even terug in de tijd en met een beetje verbeelding zie je de karren nog over de weg rijden met de winkeltjes langs de weg. Op sommige plekken zijn zelfs de karrensporen nog zichtbaar! Overige hoogtepunten in Jerash zijn de tempel van Zeus boven op de berg, het hippodroom (paarden renbaan), de mozaïeken vloeren in de byzantijnse kerken en het romeinse theater.

Jerash, Jordanië

Klein Petra

Klein Petra (Siq al-Barid) is een heerlijk voorproefje voor het bezoek aan Petra. De handelaren mochten de stad Petra niet in en konden in klein Petra hun handel drijven en rusten met hun kamelen. Klein Petra is vrij te bezoeken en het is leuk om dit gebied te verkennen.

Zorg dat je rond zonsondergang bij Klein Petra aankomt, zodat je kunt genieten van het licht dat prachtig schijnt op de rotsen. Dit geeft een onwijs magisch zicht.

Klein Petra

Het hoogtepunt van Jordanië: Petra

Petra is de meest bekende bezienswaardigheid van Jordanië en maakt zijn belofte als hoogtepunt meer dan waard. Petra is bekend vanwege de indrukwekkende graftomben en tempels welke in het rode zandsteen zijn uitgehakt en behoort tot een van de moderne zeven wereldwonderen. De Treasury is waarschijnlijk het meeste gefotografeerde en bekendste monument van Petra. Vanaf het visitor center loop je door de Siq (een kloof van 1,2km) naar de Treasury. Naast de Treasury is er in Petra zoveel meer te zien dat je waarschijnlijk aan een dag niet genoeg hebt. Zo is de Monestry (het grootste ontdekte monument) van Petra prachtig om te zien en is de Al-Khubtha Trail, waarvan je van bovenaf zicht op de Treasury hebt, meer dan geweldig. Tijdens deze trail heb je al een geweldig uitzicht over Petra en wordt je aan het eind getrakteerd op het zicht van de Treasury!

Mocht je van plan zijn een bezoekje aan Petra te brengen, zorg er dan voor dat je ’s morgens op tijd vertrekt. Het licht schijnt dan prachtig in de kloof en op de Treasury, wat net dat beetje extra geeft! Daarnaast is het ’s morgens nog een stuk minder druk, waardoor je mooie foto’s kunt maken en nog de hele dag de tijd hebt om Petra verder te verkennen.

Schatkamer, Petra, Jordanië

Overnachten in de Wadi-Rum woestijn

Wadi-Rum is een woestijn, welke ooit op de bodem van de zee heeft gelegen en wordt gekenmerkt door de prachtige rode en gele rotswanden van zandsteen en graniet. De woestijn ook wel Wadi (rivier bedding) genoemd is de grootste wadi van het land. Als je in de Wadi-Rum bent slaap dan in een tentenkamp bij de bedoeïen en ga met een jeepsafari verder de woestijn in om de mooiste plekken te bezoeken. Zorg ervoor dat je met zonsondergang middenin de woestijn bent, zodat je kunt genieten van een geweldige zonsondergang. ’s Avonds geniet je van het traditionele eten en kun je genieten van een fantastische sterrenhemel.

Het is mogelijk om te overnachten middenin de woestijn. Hieronder vind je een aantal tips voor accommodaties en tentenkampen in de woestijn van Jordanië:

Niet gevonden wat je zocht? Vergelijk hier alle accommodaties in de Wadi Rum.

Wadi-Rum Woestijn, Jordanië

Duiken en snorkelen in Aqaba

Aqaba ligt aan de rode zee en heeft een prachtige onderwaterwereld! In Aqaba worden daarom ook veel duik en snorkeltrips aangeboden. Ook zie je vanaf Aqaba de drie omliggende landen Israël, Egypte en Saoedi-Arabië. Aqaba is een leuke badplaats om rond te lopen en het fijne Jordaanse leven te proeven. Loop langs de verschillende Jordaanse winkeltjes met kleding en specerijen en laat je verleiden door alle geuren en kleuren.  Pak ’s avonds een restaurantje in de haven van Aqaba en geniet van de catch of the day!

Duiken en Snorkelen in Aqaba

Drijven in de Dode Zee

De dode zee is het laagst gelegen punt op aarde en ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau. De zee, wat eigenlijk een meer is, ligt op de grens tussen Jordanië en Israël. De zon en irrigatie van de landbouw zorgen ervoor dat deze zee langzaam aan steeds kleiner en zouter wordt. Door het hoge zoutgehalte, meer dan 30%, kun je in de dode zee drijven! Het is een unieke ervaring: je loopt tot je knieën in het water, laat je zakken en je drijft! Smeer je ook zeker nog even in met de modder van de dode zee, door de aanwezige mineralen is dit goed voor je huid!

Drijven in de Dode Zee, Jordanië bezienswaardigheden

Jordanië bezienswaardigheden en veiligheid

Jordanië is al jaren een veilig land in het toch wel onrustige Midden-Oosten. Het land grenst aan onder andere Syrië en op dit moment trekken er veel vluchtingen naar Jordanië. Als toerist zul je hier echter weinig tot niets van merken. Reizen naar Jordanië is op dit moment totaal veilig. Houd er wel rekening mee dat – net als bij veel andere landen in het Midden-Oosten – er andere waarden en normen gelden in Jordanië dan in Nederland. Ga gepast gekleed de straat op.

De prachtige cultuur, de diverse natuur, de historie en de gastvrije locals maken Jordanië tot een perfecte reisbestemming! Door de vele bezienswaardigheden welke in relatief korte afstanden van elkaar bereikbaar zijn, leent het land zich bij uitstek voor een korte reis van een dag of tien. Het is niet voor niets dat Jordanië is een ideale roadtrip bestemming is. Tijdens je rondreis door Jordanië mag je onderstaande bezienswaardigheden niet missen.

Wat zijn volgens jou de Jordanië bezienswaardigheden die reizigers niet mogen missen tijdens hun reis?

7 berichten over “Jordanië bezienswaardigheden: Dit wil je zien en doen”

 1. Avatar van Jenny
  Jenny
  10 juli 2017

  Helemaal eens met dit lijstje! En wanneer je dan toch van Amman naar de Dode Zee gaat, kun je onderweg gelijk de bezienswaardigheden langs de Koningsweg en Mount Nebo meepakken.

 2. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  10 juli 2017

  Jordanië is echt mooi. Ik mis nog een rit langs de King's Highway, ook een niet te missen highlight vind ik. Zo mooi, al die oude forten en kastelen en de landschappen onderweg!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   15 juli 2017

   Thanks voor de toevoeging Yvonne!

 3. Avatar van Diana
  Diana
  11 juli 2017

  Eigenlijk heb je alles er wel op staan wat iemand zou moeten bezoeken als die Jordanië bezoekt. Zelf was er helemaal overdonderd door de Wadi Rum woestijn. Wat was dat een apart gevoel om daar rond te dwalen. Helaas ben ik niet naar klein Petra geweest. O wat mensen wel moeten doen is Petra by Night bezoeken. Dat was zo onwijs mooi!

 4. Avatar van sanne
  sanne
  11 juli 2017

  Jordanie is zeker door de vele blog hoog op mijn bucketlist gestegen!

 5. Avatar van Kelly
  Kelly
  13 juli 2017

  Ik ben het helemaal eens met jullie lijst. Jordanië is echt zo ontzettend mooi! Wado Rum en Petra zijn natuurlijk de hoogtepunten en Petra by night kan ik ook echt aanbevelen.

 6. Avatar van Martin
  Martin
  14 juli 2017

  Wat een gaaf overzicht. Ik ben in 2009 in Jordanie geweest. Natuurlijk ook in Petra, maar ik had nog nooit gehoord van klein Petra. Leuk!