reisplannen-voor-2015

Reisvoorbereiding & Planning | TravelTips

In het vorige artikel over de voorbereiding voor een backpackreis door Azië schreven we vooral over onze eigen reisvoorbereiding en onze eigen strubbelingen die we tegenkwamen op weg naar onze geweldige reis door Azië. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten qua reisvoorbereiding voor je op een rij. Waar moet je allemaal aan denken voordat je voor een langere tijd op reis gaat? En wat moet er allemaal geregeld worden? Lees snel verder en maak ook jouw dromen waar.

Bestemmingen

Veel mensen dromen al jaren van een langer reis. Backpacken in Azië, een roadtrip door Australië of Centraal-Amerika doorkruizen. Het doen is echter vaak een tweede. Toch is onze mening dat eigenlijk iedereen eens in zijn of haar leven een langere reis zou moeten maken. Niet alleen doordat je de wereld beter gaat begrijpen (of juist niet) of voor de fijne herinneringen die je eraan over houdt, maar ook om jezelf tegen te komen. Op reis leef je namelijk een totaal ander leven dan thuis. Dat wij fan zijn van reizen is wel duidelijk. Niet voor niets gaven wij al eens vijf redenen waarom ook jij een langere reis zou moeten maken. Het plannen van een langere reis begint vaak bij het dromen over geweldige bestemmingen. Van donderende watervallen middenin de jungle tot bountystranden waar het zand witter dan wit is en het water blauwer dan blauw. Waarschijnlijk heb je ontzettend veel bestemmingen in je hoofd die je wilt gaan ontdekken. Toch is het belangrijk om keuzes te maken. Bij het maken van deze keuzes is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden.reisvoorbereiding-1

 • De vliegtickets – Het duurste onderdeel van je reis zal waarschijnlijk de vliegreis gaan worden. Hoewel vliegmaatschappijen steeds meer en vaker gaan stunten met hun prijzen vind je geen enkeltje Bangkok of Jakarta voor een tientje. Het is daarom verstandig om je goed te verdiepen in de prijzen en op tijd te kijken naar de kosten. Vaak is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper om naar Bangkok te vliegen en dan over land naar Cambodja en Vietnam te reizen dan om een ticket naar Vietnam te boeken. En tsjah, reizen over land is ook veel leuker! Goedkope tickets boeken? Wij geven een aantal tips.
 • Het klimaat – Azië staat vooral bekend als het tropische paradijs. Een paradijs met tropische eilanden, altijd fijne (of beter gezegd hoge) temperaturen. Houd er echter wel mee dat ieder gebied een regenseizoen heeft. Niet ontzettend erg, want zo’n bui voelt meer als een heerlijke warme douche en duurt vaak niet langer dan een paar uurtjes, maar toch is het lekkerder als je zonder nat te worden naar buiten kunt toch? Lees je hier dus eerst goed over in.
 • Het seizoen – Wanneer wil je je reis gaan starten? Wees hierin zo flexibel mogelijk en bekijk per bestemming wanneer het hoogseizoen is. In het hoogseizoen schieten de prijzen de lucht in. Ook is het in het laagseizoen op veel plekken veel rustiger. Niet met honderden toeristen op het strand liggen dus.
 • Feestdagen – Zoek goed uit wanneer bepaalde feestdagen zijn in bepaalde landen. Niets is vervelender dan ergens aankomen en erachter komen dat alles gesloten is. Ja, dit maakten wij mee in Cambodja. Of andersom; ergens aankomen en erachter komen dat er de dag ervoor een ontzettend gaaf festival was. Dat wil je niet missen toch?
 • Wees reëel – Dat je graag de hele wereld wilt ontdekken snappen we. Dat willen wij ook. Wees echter wel reëel in je planning. Je kunt beter de tijd nemen voor een land en alles gezien hebben wat je wilt zien dan dat je achteraf spijt hebt van de dingen die je niet hebt gezien of niet hebt kunnen doen. Plan voldoende tijd in voor iedere bestemming en klam je vooral niet vast aan een planning. Als er iets kan veranderen tijdens een lange reis is het wel de planning.

Van plan om maar één land te bezoeken en daar te gaan backpacken? Ook dat is een prachtig idee natuurlijk! Bekijk per land goed welke hoogtepunten je écht wilt zien en zet deze voor jezelf op een rij. Hoelang heb je nodig om alles te kunnen zien en daarnaast ook nog te kunnen relaxen? Zo kun je in Cambodja Angkor Wat natuurlijk niet overslaan en heeft Sri Lanka ook ontzettend veel hoogtepunten.

De volledige route van onze reis lees je hier. Niet altijd even logisch en achteraf hebben we ook een aantal domme keuzes van gemaakt, maar daar leer je alleen maar van. Wat wij hebben geleerd dat teveel plannen totale onzin is. Onze plannen wijzigden eigenlijk iedere dag. Door gesprekken met mede-reizigers, ziekte of gewoon doordat we ergens anders zin in hadden. Je bent op reis. Niets moet en alles mag.

Gezondheid

Eerder gaven wij al informatie over gezond op reis gaan. Met informatie over onze zelf samengestelde EHBO-kit en de vaccinaties die wij hebben gehad voor onze reis. Deze voorbereidingen zeggen echter niet alles. Uiteraard moet je bij het eten in Azië, maar ook in andere continenten altijd naar je gevoel luisteren en je gezonde verstand gebruiken. Zit er bij een lokaal restaurantje helemaal niemand en bij de buren wel? Kies dan uiteraard voor het restaurant waar het wel druk is. Zodra ergens veel mensen aan het eten zijn, kun je er bijna altijd vanuit gaan dat het eten goed is. Ook je gevoel zegt genoeg. Voelt het ergens niet goed. Loop dan een stukje door. Ga op zoek naar een ander restaurant. Gezondheid betekent ook rust in je hoofd. Reizen kan erg vermoeiend zijn en is totaal niet te vergelijken met een vakantie van twee weken. Zorg ervoor dat je vaak genoeg een rustdag inplant of neem een “vakantie” tijdens je reis. Klinkt gek, maar is ontzettend goed voor je. Laat je niet gek maken.

reisvoorbereiding-2

Reisverzekering

Een goede reisvoorbereiding is belangrijk wanneer je lang van huis bent. Naast alle nodige EHBO-spullen die je mee neemt op reis is het ook erg belangrijk om op zoek te gaan naar een goede reisverzekering. Niet het allerleukste qua voorbereiding, maar zeker niet onbelangrijk. Reisverzekering Zelf.nl biedt bijvoorbeeld al een doorlopende (wereld)reisverzekering aan vanaf ruim drie euro per maand. Hiermee zijn niet alleen je spullen gedekt, maar ook je medische kosten, een bezoekje aan de tandarts en je bril en/of lenzen. Op de website van Zelf.nl kun je zelf berekenen welk tarief voor een verzekering geschikt is voor jou. Zoals gezegd kan dit al vanaf ruim drie euro per maand, maar deze basisverzekering is uiteraard ook verder uit te breiden met bijvoorbeeld een annuleringsverzekering. De doorlopende reisverzekering Zelf.nl gaat tot 90 dagen aaneensluitend. In ieder geval ruim genoeg om fijn te gaan backpacken in bijvoorbeeld Thailand dus. Wanneer je langer weg wilt (nog langer?) zul je op zoek moeten naar een andere verzekering. Hieronder lees je wat je precies verzekerd.

backpacken-azië-2Hieronder zie je wat onze premie zou zijn. Dit is voor twee personen en bevat naast de basisverzekering ook ongevallendekking en een annuleringsverzekering. Nog geen 6 euro per persoon per maand dus.

backpacken-aziëBudget, sparen dus

Eén ding waar je sowieso over na moet denken voordat je een langere reis gaat plannen is je budget. Hoeveel geld heb je te besteden en waar geef je dit het liefst uit? Zelfs in Azië verschillen de prijzen per land ontzettend. Zo gaven wij in Taiwan ruim het dubbele uit per dag, per persoon van wat wij uitgaven in Sri Lanka. Hong Kong was nog weer een stukje duurder en Maleisië zweeft er ergens tussenin. Weet van te voren wat je kunt uitgeven en stem je planning hierop af. Het is altijd fijner om wat langer weg te kunnen dan je van te voren had gedacht toch? (Klik op de landen om onze uitgaven te bekijken)

Sparen voor een langere reis betekent keuzes maken. Ieder tientje is weer mooi meegenomen, want voor een tientje boek je in de meeste Aziatische landen een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer. Is dat ene shirtje dus echt zo bijzonder dat je ‘m moet aanschaffen? En moet dat biertje op het terras perse of kun je net zo goed in het park een flesje bier drinken met vrienden? Je leven stopzetten voor je reis is natuurlijk nergens voor nodig. Het moet geen straf worden. Hou echter wel in je hoofd dat je geld spaart voor een goed doel. Een geweldige reis. Koop bijvoorbeeld een spaarpot en stop hier al je kleingeld in. Lijkt niet echt op te schieten, maar voordat je het weet zit er 100 euro in en hou je inkomsten en uitgaven goed bij. Wij hebben van te voren alles op papier gezet en zo uitgerekend hoeveel wij iedere maand opzij konden zetten. Meer dan je denkt als je het goed doet! En niet alleen voor je reis kun je en hoop geld besparen. Wil je tijdens je reis zo goedkoop mogelijk lezen? Lees dan ons artikel met tips over hoe je zo goedkoop mogelijk kan reizen.reisvoorbereiding-3

Visa

Is het in Centraal- en Zuid Amerika nog zo dat je bij vrijwel alle landen een stempel krijgt bij binnenkomst en daarmee 90 dagen welkom bent, in veel Aziatische landen is dit helaas niet het geval. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Wanneer je Maleisië binnenkomt met een Nederlands paspoort ontvang je een stempel en mag je 90 dagen blijven. Erg fijn! Voor veel andere landen, zoals Sri Lanka, Thailand en Cambodja gelden echter andere regels. Zoek van te voren goed uit wat de regels zijn op het moment van jouw vertrek. Deze wijzigen ook wel eens namelijk. Voor sommige landen kun je aan de grens een visum aanvragen, tegen betaling, terwijl je voor sommige landen (zoals Vietnam) van te voren een visum moet aanvragen. Dit kun je dan vaak doen in een buurland of van te voren in Nederland door een bezoek te brengen aan de ambassade of via internet. Ook zijn er veel bureaus die een visum voor je kunnen regelen. Note: Wil je visa aan de grens gaan aanschaffen? Zorg dan dat je een aantal pasfoto’s bij je hebt..reisvoorbereiding-4

Wanneer jij alle tips opvolgt, je gezonde verstand gebruikt en geniet van alles zul je een geweldige reis hebben! Lees je van te voren goed in over de bestemmingen die je wilt gaan bezoeken, maak een lijst van bezienswaardigheden die je zeker niet wilt missen, ga qua gezondheid goed voorbereid op pad door je vaccinaties te halen, een EHBO-kit mee te nemen en een reisverzekering af te sluiten, lees je in over visa regels en spaar genoeg om te kunnen doen en laten wat jij wilt.

Wil je nog meer lezen over reisvoorbereiding? Hier lees je al onze artikelen die je op weg kunnen helpen.

** Dit artikel is geschreven in samenwerking met reisverzekering Zelf.nl. Wij schrijven echter enkel over producten/diensten waar wij zelf voor de volle 100% achter staan en geven in dit artikel enkel weer wat wij belangrijk vinden**

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

11 reacties op “Reisvoorbereiding & Planning | TravelTips”

 1. Bianca schreef:

  Fijne tips! Eind dit jaar of volgend jaar wil ik richting Azië. Niet superlang, maar ik ben dan ook niet vaak vier weken van huis!

 2. Reismeisje schreef:

  Fijn overzicht, heel handig!

 3. Tikva schreef:

  Keuzes maken dat is de lastigste. Ik heb nu wel voor een jaar plannen in Zuid-Amerika terwijl we waarschijnlijk “maar” 2 maanden ofzo gaan.. oh

 4. Kimber schreef:

  Oh Kirsten, wat doe je me aan? Ik krijg meteen weer zin om de volgende reis te plannen ;). Wij denken voor volgend jaar aan Midden-Amerika, spannend!

  • Sorry! 😉 Haha, ik was mezelf ook al helemaal lekker aan het maken tijdens het schrijven van deze blogpost inderdaad.. Ik. wil. weer. weg! 😀 Midden-Amerika, wauw! Gaaf 😀 Enig idee al welk landen/welke landen?

 5. Wat een nuttige tips, super fijn! Ik sla het artikel meteen op. Ik krijg wel net als Kimber ontzettend veel zin om een volgende reis te plannen haha. Niets leuker dan een reis naar een prachtige bestemming plannen, nouja, behalve op reis gaan naar die bestemming dan.

 6. nancy alexander schreef:

  Qua ehbo kit neem ik altijd druivesuiker, oplosbouillon en hartekecks (bever) mee. Daarin zit suiker, zout en vezels. Alles bij elkaar een stuk lekkerder en goedkoper (al zou je het daar niet om moeten doen, je gezondheid is belangrijk) dan ors.

  Qua goedkope vliegtickets: kijk ook eens bij touroperators. Zij beschikken over speciale tarieven die verkocht worden als je er een paar nachten hotel bij boekt of een huurauto of camper. Deze tarieven kun je zelf niet vinden. Leg de tarieven eens naast elkaar, in een aantal gevallen ben je goedkoper uit bij een touroperator.
  Daarnaast ben je dan ook meteen gedekt voor faillisement of een negatief reisadvies vanuit het calamiteitenfonds. Het kan dus de moeite waard zijn om te verglijken.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.