Berlin Falls Zuid-Afrika Panoramaroute

Panoramaroute: Tips voor deze prachtige reisroute in Zuid-Afrika

Geüpdatet op

De welbekende Panoramaroute in Zuid-Afrika is een te gekke route voor een mooie roadtrip door de Zuid-Afrikaanse natuur. Er zijn vele mooie autoroutes in het land, maar de Panoramaroute is toch wel een van de mooiste. Zo niet dé mooiste. Mede doordat de landschappen waar je doorheen rijdt zo verschillen van elkaar. In deze blog vertel ik je alles over de mooiste uitzichtpunten langs de Panoramaroute en geef ik je tips voor het boeken van een boottocht over de Blyde River Canyon. Een roadtrip langs de Panoramaroute met huurauto mag niet ontbreken tijdens je reis naar Zuid-Afrika.

Tips voor je roadtrip langs de Panoramaroute

  • Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Er zijn op de route weinig restaurants en shops om eten en drinken te kopen
  • Er zijn geen tankstations langs de route, een volle tank is dus een must
  • De Panoramaroute is helaas (nog) niet volledig af te leggen met het openbaar vervoer. Ik raad je dan ook aan om een auto te huren in Zuid-Afrika. Niet alleen voor deze prachtige reisroute, maar ook als je andere plekken in het land wilt bezoeken en een mooie roadtrip wilt maken.
  • Door eigen ervaring werd het duidelijk dat de souvenirs langs de route, duurder zijn dan in een souvenirwinkel in de steden (met uitzondering van de Berlin Falls)
  • Houd de tijd goed in de gaten. Zeker rond Graskop is het beter om niet in het donker te rijden
  • Wanneer het bewolkt is, kan het zijn dat de uitzichten worden verpest door dichte mist. Het is dus handig om een zonnige dag uit te kiezen
  • Ga lekker op tijd (06.00 uur) op pad. Dan ben je de grootste menigte mensen voor
  • Er zijn geen ATM’s langs de route, aangezien je overal met cash moet betalen is het handig voldoende bij je te hebben
Panoramaroute roadtrip Zuid-Afrika
Safari Kruger Park

Blyde river Canyon

Wanneer je je roadtrip langs de Panoramaroute start in Hoedspruit zal je als eerste de Blyde River Canyon tegen komen. Dit is ook gelijk een van de hoogtepunten van de Panoramaroute. Je kunt ervoor kiezen deze op een aparte dag te doen, omdat je je hier prima een volle dag kunt vermaken. Ook is het mogelijk om in deze prachtige canyon een boottrip van 1,5 uur te doen. De canyon staat bekend als de op twee na mooiste canyon van de wereld, dus deze trip zal je zeker niet teleurstellen.

Niet alleen de uitzichten zijn prachtig, er is ook genoeg wildlife te zien. Zo leven er nijlkrokodillen en nijlpaarden in de canyon die je gemakkelijk vanuit je boot kunt spotten. Langs de kant rennen allemaal impala’s en apen rond. Om nog niet te spreken over de bijzondere baobab boom die langs het water groeit. De boottrip moet je van tevoren online reserveren. Op de dag van de trip kun je dan gewoon heen rijden en je naam doorgeven. Er is plek voor maximaal 30 personen op de boot, dus vol is vol. De boot vertrekt om 9, 11, 1 en 3 uur. Zorg ervoor dat je minimaal een kwartier van tevoren aanwezig bent.

Panoramaroute Zuid-Afrika: Blyde River Canyon
Blyde River Canyon
Blyde River Canyon

Hiken in de omgeving van de Blyde River Canyon

Na de boottrip kun je de Panoramaroute vervolgen of ervoor kiezen om verschillende hikes in de omgeving te gaan maken. De entree (€14 per persoon) is tenslotte al betaald. Een paar honderd meter vanaf de boot vind je de Waterfall Trail. Deze duurt slechts 20 minuten en eindigt bij een kleine waterval met een pool waar je in kunt afkoelen. Het hangt van het seizoen af hoe groot de waterval is. Deze trail loopt door het regenwoud. Er leven luipaarden in deze regio, al is er een kleine kans dat je deze tegen komt, helaas.

Waterfall Trail, Blyde

Three Rondavels

Vanaf het eerste uitzichtpunt de Three Rondavels heb je uitzicht op de Blyde River Canyon. De Three Rondavels zijn drie gigantische ronde heuvels van 700 meter hoog. Deze zijn ontstaan door erosie. Er zijn hier meerdere uitzichtpunten waar je heen kunt lopen. Allemaal op slechts een paar meter afstand van elkaar.

Tree Rondavels
Tree Rondavels

Eén van de mooiste stops langs de Panoramaroute: Bourke’s Luck Potholes

Eén van de tofste plekken op de Panoramaroute is Bourke’s Luck Potholes. Overal zie je cilindervormige gaten. Deze door erosie gevormde waterpoelen zijn supermooi om te zien. Bij aankomst koop je een entree ticket (€4,20 per persoon) en kun je je weg vervolgen. Er zijn verschillende looproutes met bruggetjes over het water. De perfecte plek om wat mooie foto’s te maken.

Bourkes Luck Potholes Panoramaroute Zuid-Afrika

Berlin Falls

De Berlin Falls is het allermooiste in het regenseizoen, omdat er dan veel meer water naar beneden komt. Maar ook tijdens het droge seizoen is het de moeite waard om deze waterval te bezoeken. Er zijn veel mensen die deze waterval overslaan. Hierdoor kun je heel goedkoop souvenirs scoren bij de lokale bevolking. Ze willen tenslotte aan iedereen wat verkopen.

Berlin Falls Zuid-Afrika Panoramaroute
Berlin Falls souvenirs

God’s Window & Rainforest

God’s Window is één van de bekendste uitzichtpunten langs de Panoramaroute. Toch moet ik heel eerlijk zeggen dat het uitzicht vergeleken bij de andere toffe spots een klein beetje tegenvalt. Vanaf het uitzichtpunt kun je via een trap omhoog lopen door een klein regenwoud. Eenmaal boven is het uitzicht prachtig. Vanuit God’s window kun je door rijden naar Graskop. Om vervolgens door te rijden naar Johannesburg. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen zoals de Mac Mac Falls en Lone Creek Falls. Aangezien ik niet op doorreis was, maar terugging naar Hoedspruit heb ik zelf deze route niet verder afgelegd.

God's Window Panoramaroute
God's Window Panoramaroute

In het hoogseizoen kan het erg druk zijn bij de uitzichtpunten. Zeker bij de meest bekende zoals de Three Rondavels en Bourke’s Luck Potholes. Iets om alvast in je achterhoofd te houden. Je kunt de Panoramaroute in één dag rijden, maar wil je het lekker rustig aan doen dan is twee dagen ook prima. Bij de meeste uitzichtpunten moet je entree betalen. De prijzen hiervoor kun je lezen in het artikel ‘Hoe duur is Zuid-Afrika‘.

Meer Zuid-Afrika? Hier vind je al onze Zuid-Afrika artikelen